Ce sunt afetele?
Aftele, numite si ulceratii aftoase sau ulceratii bucale, sunt leziuni mici, superficiale, care se dezvolta pe tesuturile moi din gura sau la baza gingiilor. Spre deosebire de herpesul bucal, aftele nu apar pe suprafata buzelor si nu sunt contagioase. Totusi, pot fi dureroase si pot ingreuna mancatul si vorbirea.
Majoritatea aftelor dispar de la sine intr-o saptamana sau doua. Consultati-va medicul sau medicul dentist daca aveti afte neobisnuit de mari sau dureroase sau afte care nu par sa se vindece.
Care sunt simptomele aftelor?
Majoritatea aftelor sunt rotunde sau ovale, cu un centru alb sau galben si o margine rosie. Ele se formeaza in interiorul gurii, la nivelul mucoasei, pe sau sub limba, in interiorul obrajilor sau buzelor, la baza gingiilor sau pe palatul moale. Este posibil sa observati o senzatie de furnicatura sau de arsura cu o zi sau doua inainte ca leziunile sa apara efectiv.
Exista mai multe tipuri de afte, inclusiv afte minore, majore si herpetiforme.
1. Afte minore
Aftele minore sunt cele mai frecvente si:
- Sunt de obicei mici
- Au forma ovala, cu o margine rosie
- Se vindeca fara cicatrici in una sau doua saptamani
2. Afte majore
Aftele majore sunt mai putin frecvente si:
- Sunt mai mari si mai adanci decat aftele minore
- Sunt de obicei rotunde, cu margini definite, dar pot avea margini neregulate atunci cand sunt foarte mari
- Pot fi extrem de dureroase
- Vindecarea poate dura pana la sase saptamani si poate lasa cicatrici extinse
3. Afte herpetiforme
Aftele herpetiforme sunt mai putin frecvente si se dezvolta de obicei mai tarziu in viata, dar nu sunt cauzate de infectia cu virusul herpesului. Aceste afte:
- Au dimensiunea bine definita
- Adesea apar in grupuri de 10 pana la 100 de rani, dar se pot grupa intr-o ulceratie mai mare
- Au margini neregulate
- Se vindeca fara cicatrici in una sau doua saptamani
Consultati medicul daca aveti:
- Afte neobisnuit de mari
- Leziuni recurente sau unele noi care se dezvolta inainte ca cele vechi sa se vindece, sau focare frecvente
- Leziuni persistente, care dureaza doua saptamani sau mai mult
- Leziuni care se extind chiar in buze (bordul vermilion)
- Durere pe care nu o poti controla cu masuri de autoingrijire
- Dificultate extrema de a manca sau de a bea
- Febra mare impreuna cu afte
Consultati-va medicul dentist daca aveti suprafete dentare ascutite sau aparate dentare care par sa declanseze leziunile.
Care sunt cauzele aftelor?
Cauza exacta a aftelor ramane neclara, desi cercetatorii banuiesc ca ar fi o combinatie de factori precum:
- O ranire minora a gurii din cauza lucrarilor dentare, periaj exagerat , accidentari sportive sau muscatura accidentala
- Paste de dinti si apa de gura care contin lauril sulfat de sodiu
- Sensibilitate alimentara, in special la ciocolata, cafea, capsuni, oua, nuci, branza si alimente picante sau acide
- O dieta lipsita de vitamina B-12, zinc, acid folic (acid folic) sau fier
- Un raspuns alergic la anumite bacterii din gura
- Helicobacter pylori, aceeasi bacterie care provoaca ulcer peptic
- Schimbari hormonale in timpul menstruatiei
- Stres emotional
Aftele pot aparea si din cauza anumitor afectiuni si boli, cum ar fi:
- Boala celiaca, o tulburare intestinala grava cauzata de o sensibilitate la gluten, o proteina gasita in majoritatea cerealelor
- Boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn si colita ulceroasa
- Boala Behcet, o afectiune rara care provoaca inflamatii in intregul corp, inclusiv a gurii
- Un sistem imunitar dereglat care ataca celulele sanatoase din gura in loc de agentii patogeni, cum ar fi virusii si bacteriile
- HIV/SIDA, care suprima sistemul imunitar
Spre deosebire de herpesul bucal, aftele nu sunt asociate cu infectiile cu virusul herpes.
Care sunt factorii de risc pentru aparitia aftelor?
Oricine poate dezvolta afte. Dar apar mai des la adolescenti si adultii tineri si sunt mai frecvente la femei.
Adesea, persoanele cu afte recurente au antecedente familiale. Acest lucru se poate datora unei mosteniri genetice ereditare sau unui factor comun din mediu, cum ar fi anumite alimente sau alergeni.
Cum pot fi prevenite aftele?
Aftele reapar adesea, dar este posibil sa le puteti reduce frecventa urmand aceste sfaturi:
- Aveti grija la alimentele pe care le consumati. Incercati sa evitati alimentele care par sa va irite gura. Acestea pot include nuci, chipsuri, covrigei, anumite condimente, alimente sarate si fructe acide, cum ar fi ananasul, grepfrutul si portocalele. Evitati orice alimente la care sunteti sensibil sau alergic.
- Alegeti alimente sanatoase. Pentru a ajuta la prevenirea deficientelor nutritionale, consumati multe fructe, legume si cereale integrale.
- Adoptati obiceiuri bune de igiena orala. Periajul regulat dupa mese si folosirea atei dentare o data pe zi va pot mentine gura curata. Utilizati o perie moale pentru a preveni iritatia tesuturilor delicate ale gurii si evitati pastele de dinti si apele de gura care contin lauril sulfat de sodiu.
- Protejati-va gura. Daca aveti aparat dentar sau alte aparate dentare, intrebati medicul dentist despre ceara ortodontica pentru a acoperi marginile ascutite.
- Reduceti stresul. Daca aftele par a fi legate de stres, invata si foloseste tehnici de reducere a stresului, cum ar fi meditatia si imaginile ghidate.
Cum se pot diagnostica aftele?
Nu sunt necesare teste pentru a diagnostica aftele. Medicul le poate identifica in urma unui examen vizual. In unele cazuri, este posibil sa vi se recomande teste suplimentare pentru a verifica alte probleme de sanatate, mai ales daca aftele sunt severe sau in curs de desfasurare.
In ce consta tratamentul aftelor?
Tratamentul, de obicei, nu este necesar pentru afte minore, care tind sa dispara de la sine intr-o saptamana sau doua. Dar leziunile mari, persistente sau neobisnuit de dureroase necesita adesea ingrijire medicala. Exista o serie de optiuni de tratament.
- Clatirea gurii - Daca aveti mai multe afte, medicul dumneavoastra va poate prescrie o apa de gura care contine substante medicamentoase care reduc durerea si inflamatia sau lidocaina pentru a reduce durerea.
- Produse topice - Produsele eliberate fara prescriptie medicala si pe baza de reteta (paste, creme, geluri sau lichide) pot ajuta la ameliorarea durerii si la accelerarea vindecarii daca sunt aplicate pe leziunile individuale imediat ce apar. Unele produse au ingrediente active, cum ar fi: benzocaina, fluocinonida, peroxid de hidrogen.
Exista multe alte produse topice pentru afte, inclusiv cele fara ingrediente active. Adresati-va medicului dumneavoastra sau stomatologului pentru sfaturi despre care ar putea functiona cel mai bine pentru dumneavoastra.
- Medicamente orale - Medicamentele orale pot fi utilizate atunci cand aftele sunt severe sau nu raspund la tratamentele topice. Acestea pot include:
• Medicamente care nu sunt destinate in mod special pentru tratamentul aftelor, cum ar fi sucralfatul pentru tratamentul ulcerului intestinal, utilizat ca agent de acoperire si colchicina, care este utilizata in mod normal pentru tratarea gutei.
• Medicamente steroide orale atunci cand aftele severe nu raspund la alte tratamente. Dar, din cauza efectelor secundare , acestea sunt de obicei o ultima solutie.
- Cauterizarea ranilor - In timpul cauterizarii, un instrument sau o substanta chimica este utilizata pentru a arde sau a distruge tesutul.
- Suplimente nutritive - Medicul dumneavoastra va poate prescrie un supliment nutritional daca aveti deficiti de nutrienti importanti, cum ar fi acid folic (acid folic), vitamina B-6, vitamina B-12 sau zinc.
Daca afte se refera la o problema de sanatate mai grava, medicul dumneavoastra va trata afectiunea de baza.
Stil de viata si remedii naturale la domiciliu
Pentru a ajuta la ameliorarea durerii si pentru a accelera vindecarea, luati in considerare aceste sfaturi:
- Clatiti-va gura. Folositi apa sarata sau clatire cu bicarbonat de sodiu (dizolvati 1 lingurita de bicarbonat de sodiu in 1/2 cana apa calda).
- Evitati alimentele abrazive, acide sau picante care pot provoca iritatii si dureri suplimentare.
- Aplicati gheata pe afte.
- Periati-va dintii usor, folosind o perie moale si o pasta de dinti fara agent spumant.
Bibliografie:
Canker Sores, Mayo Clinic official website
Canker Sores, Cleveland Clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona