Alaptarea (informatii utile)

 Ce reprezinta alaptarea?

Alaptarea reprezinta actul de a hrani nou-nascutul cu lapte provenit din sanul mamei (alaptare la san sau cu lapte muls din sanul mamei).

Lactatia este procesul de producere si eliberare a laptelui matern din glandele mamare localizate la nivelul sanilor. Procesele premergatoare lactatiei incep in sarcina, atunci cand modificarile hormonale semnaleaza glandelor mamare sa produca lapte, inainte de nasterea copilului. De asemenea, este posibila inducerea lactatiei fara a fi prezenta o sarcina folosind aceiasi hormoni pe care corpul ii produce in timpul sarcinii. 

 

Cum se produce laptele matern uman?

Laptele uman provine din glandele mamare din interiorul sanilor. Aceste glande au mai multe parti care sunt interconectate pentru a produce si secreta lapte:
- Alveole: Aceste formatiuni sunt asemanatoare unor saculeti, au forma de boabe de strugure si stocheaza laptele. Un grup de alveole se numeste lobul, iar fiecare lobul se conecteaza la un lob.
- Canale de lapte: Fiecare lob se conecteaza la un canal de lapte. Pot exista pana la 20 de lobi, cu un canal de lapte pentru fiecare lob. Canalele de lapte transporta laptele de la lobulii alveolelor la mameloane.
- Areola: zona intunecata care inconjoara mamelonul, care are terminatii nervoase sensibile care permit corpului sa stie cand sa elibereze lapte. Pentru a elibera laptele, intreaga areola are nevoie de stimulare.
- Mamelonul: Mamelonul contine cativa pori minuscuri (pana la aproximativ 20) care secreta lapte. Nervii de pe mamelon raspund la stimuli (fie gura bebelusului, mainile sale sau o pompa de san). Aceasta stimulare ii comunica creierului sa elibereze laptele din alveole prin canalele de lapte si din mamelon.
Ne putem gandi la sistemul de lactatie ca la un copac. Mamelonul este trunchiul copacului, canalele de lapte sunt ramurile, iar frunzele sunt alveolele.

 

Care este diferenta dintre lapte matern si colostru?

Colostrul este primul lapte creat de organismul uman in timpul alaptarii si primul lapte pe care copilul nou nascut il consuma. Este gros, galben si hranitor. Colostrul este bogat in proteine, minerale, vitamine si anticorpi. Comparativ cu laptele matern, colostrul contine o concentratie mai mare de proteine, vitamine si minerale si o cantitate mai mica de lactoza si de grasimi.

 

Ce declanseaza lactatia?

O serie de evenimente hormonale, care incep in perioada sarcinii, declanseaza procesul de lactatie. Acest proces se numeste lactogeneza.
Lactogeneza are mai multe etape:

Prima etapa a lactogenezei

Aceasta etapa incepe in jurul saptamanii 16 de sarcina si dureaza pana la cateva zile dupa nastere. Estrogenul si progesteronul cresc si determina cresterea numarului si marimii canalelor de lapte. Acest lucru face ca sanii sa devina mai plini. Glandele mamare incep sa se pregateasca pentru productia de lapte. Mameloanele devin inchise la culoare si areolele devin mai mari. Glandele Montgomery (mici umflaturi pe areola) secreta ulei pentru a lubrifia mamelonul. Corpul incepe sa produca colostru. Acest tip de lapte este foarte hranitor si satios.

A doua etapa a lactogenezei

Aceasta etapa incepe la aproximativ doua sau trei zile postpartum (dupa nastere). Este momentul in care productia de lapte se intensifica.
Odata ce are loc nasterea copilului si expulzarea placentei, o scadere brusca a estrogenului si a progesteronului face ca hormonul numit prolactina sa preia controlul. Prolactina este hormonul care produce laptele. Productia de lapte va creste semnificativ in aceasta etapa. 

A treia etapa a lactogenezei

Aceasta etapa descrie restul perioadei de lactatie.
Alaptarea continua, in general, atata timp cat laptele din san este consumat. Cu cat se elimina mai mult lapte, cu atat corpul produce mai mult lapte pentru a-l inlocui. Hranirea copilului sau pomparea frecventa va face corpul sa produca mai mult lapte.

 

Se poate alapta si in conditiile in care nu exista o sarcina?

Raspunsul este DA. Este posibila alaptarea si in lipsa unei sarcini (in cazul unei adoptii de exemplu). Inducerea lactatiei este un proces complex care implica de obicei utilizarea medicamentelor care imita hormonii timp de cateva luni pentru a produce lapte.

 

Care sunt factorii ce pot afecta capacitatea de a alapta?

Capacitatea de a alapta si durata lactatiei variaza. Unele persoane pot produce lapte ani de zile, in timp ce altele au probleme in a produce suficient lapte pentru copil.
Unii factori frecvent intalniti care pot afecta alaptarea sunt:
- Nivelurile hormonilor si conditii hormonale
- Medicamente
- Antecedente de radioterapie
- Traumatisme la nivelul sanilor sau mameloanelor
- Marirea sanilor, reconstructia sau alte interventii chirurgicale la sani
- Alte afectiuni medicale, cum ar fi infectia cu HIV
- Consumul de droguri si alcool
 Multe medicamente pot trece la bebelus prin laptele matern, ceea ce poate avea efecte periculoase asupra copilului. In cazul administrarii oricarui medicament sau supliment alimentar, este recomandat sa fie consultat medicul curant.

 

Cum poate fi stimulata lactatia?

Lactatia poate fi stimulata in mod natural prin urmatoarele modalitati:

- atasarea corecta a bebelusului la san
- alaptarea la cerere sau la fiecare 2-3 ore de cel putin 8 ori in 24 de ore
- oferirea ambilor sani copilului in timpul alaptarii  
- golirea sanilor in timpul alaptarii (sau cu ajutorul unei pompe manuale sau electrice)
- compresia sanului in timpul alaptarii pentru a facilita curgerea laptelui 
- consum crescut de lichide si o dieta adecvata
- odihna suficienta

Alte masuri ce pot ajuta la cresterea lactatiei sunt:
- remedii pe baza de plante despre care se stie ca maresc cantitatea de lapte (au efect galactogog)
- utilizarea unor medicamente care stimuleaza lactatia, la recomandarea medicului
Domperidona este un medicament pe baza de reteta care poate creste nivelul hormonului prolactina, care poate ajuta la stimularea productiei de lapte matern. Medicul poate stabili daca acest medicament este potrivit si sigur pentru pacienta.
- apelarea la un consultant in alaptare si utilizarea unor sisteme ajutatoare pentru alaptare atunci cand este cazul

 

Ce inseamna o dieta adecvata in timpul alaptarii?

In timpul alaptarii sunt necesare calorii in plus ( aproximativ 330 pana la 400 de calorii pe zi) pentru a oferi energia si nutrientii necesari pentru a produce lapte.
Pentru a obtine aceste calorii suplimentare, este benefica alegerea unor alimente bogate in nutrienti, cum ar fi o felie de paine integrala cu o lingura de unt de arahide, o banana sau un mar de marime medie si aproximativ 200 de grame de iaurt.
De asemenea, se poate opta pentru alimente bogate in proteine, cum ar fi carnea slaba, ouale, lactatele, fasolea, lintea si fructele de mare sarace in mercur. Acestea pot fi aternate cu cereale integrale, precum si cu fructe si legume.
Consumul variat de alimente in timpul alaptarii va schimba aroma laptelui matern. Acest lucru il va expune pe bebelus la diferite gusturi, care l-ar putea ajuta sa accepte mai usor alimentele solide in cursul diversificarii.
De asemenea, medicul poate recomanda un supliment cu vitamine si minerale special coceput pentru perioada alaptarii.

 

Cum poate fi mentinuta productia de lapte?

Mentinerea lactatiei se bazeaza in principal pe cerere si oferta. Cu cat copilul este alaptat mai mult sau cu cat se extrage mai mult lapte cu o pompa de san, cu atat corpul va produce mai mult lapte. Daca se doreste mentinerea lactatiei, cateva lucruri care ar putea ajuta in acest sens:
- Continuarea alaptarii la cerere sau extragerea frecventa a laptelui manual sau cu pompa (aproximativ la fiecare patru ore).
- Consumul unei diete sanatoase, cu suficiente calorii. Dietele sarace in calorii pot reduce cantitatea de lapte.
- Consumul unei cantitati adecvate de apa. Laptele uman este in primul rand apa.
- Evitatarea fumatului, drogurilor sau a alcoolului.

 

 

Alaptarea reduce riscul mamei pentru anumite boli?

Studiile au aratat ca alaptarea reduce riscul femeilor de a dezvolta cancer ovarian si cancer de san. De asemenea, poate reduce riscul de diabet de tip 2 si de hipertensiune arteriala.

 

Care sunt beneficiile alaptarii pentru bebelus?

Laptele matern este cea mai buna sursa de nutritie pentru majoritatea bebelusilor.
Pe masura ce copilul creste, laptele matern al mamei isi schimba compozitia pentru a satisface nevoile nutritionale ale copilului.
Alaptarea poate ajuta la protejarea bebelusilor impotriva unor boli pe termen scurt si lung. Bebelusii alaptati au un risc mai mic de astm, obezitate, diabet de tip 1 si sindrom de moarte subita a sugarului (SIDS). De asemenea, bebelusii alaptati sunt mai putin susceptibili la infectii ORL si gastrice.
Anticorpii mamei sunt transmisi prin laptele matern la copilul alaptat. Acesti anticorpi ii ajuta pe bebelusi sa dezvolte un sistem imunitar puternic si ii protejeaza de boli.

 

 

 

Bibliografie:

Lactation, Cleveland Clinic official website

Lactation, World Health Organization official website

Infant and toddler health, Mayo Clinic official website

How to increase breast milk supply, Pregnancybirthbaby official website

Breastfeeding Benefits Both Baby and Mom, CDC official website

What Is Breastfeeding?, VerryWellhealth official website

Colostrum - an overview,  ScienceDirect Topics official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 07-09-2023

Produse din categoria Alaptarea

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale