Albirea dintilor (indicații)

Albirea dintilor se refera la o varietate de procese care au ca scop obtinerea unei nuante mai albe si mai stralucitoare a dintilor. 
Sunt disponibile multe produse diferite pentru albirea dintilor si puteti incerca multe abordari chiar si la domiciliu. De asemenea, va puteti albi dintii in cabinetul stomatologic.
Unele metode de albire a dintilor pot provoca efecte secundare neplacute, in special sensibilitatea dintilor si iritarea gingiilor. 

Care sunt tipurile de coloratie dentara?

Pentru a va albi dintii in mod eficient, va trebui sa alegeti o metoda de albire care se adreseaza tipului de coloratie pe care o au dintii dumneavoastra. Daca aveti atat coloratie intrinseca, cat si extrinseca, probabil ca va trebui sa alegeti o metoda de albire care se adreseaza in siguranta fiecarui tip.
Daca nu sunteti sigur ce tip de coloratie aveti, consultati un medic stomatolog. Acesta va poate sfatui cu privire la tipul de pete de pe dinti si ce metoda ar putea functiona cel mai bine.

Pete intrinseci

Petele care se afla in interiorul smaltului dentar se numesc pete intrinseci. Colorarea intrinseca este uneori prezenta chiar inainte ca dintii sa  erupa din gingii in copilarie.
Aceste pete pot rezulta in urma utilizarii unor anumite clase de antibiotice, expunerii la niveluri ridicate de fluor si in urma subtierii smaltului dintilor pe masura ce imbatranim. Colorarea intrinseca poate fi uneori chiar genetica, conform cercetarilor.

Pete extrinseci

Petele extrinseci sunt pe exteriorul dintelui. Acestea se formeaza din cauza expunerii factori externi ce pot decolora sau pata smaltul precum: cafeaua, colorantii alimentari artificiali si fumatul.
La fel ca petele intrinseci, petele extrinseci pot fi, de asemenea, legate de utilizarea antibioticelor..

Care sunt optiunile de albire dentara ?

Optiunile pentru albirea dintilor variaza de la paste de dinti pentru albire pana la sedinte profesionale de albire a dintilor supravegheate de medicul dentist.
Unele produse de albire au scopul de a elimina de fapt petele extrinseci de pe dinti, in timp ce altele decoloreaza petele intrinseci si extrinseci, astfel incat acestea sa para mai deschise la culoare.
Multe optiuni de tratament fara prescriptie medicala (OTC) si in cabinet utilizeaza peroxid de hidrogen pentru a descompune si a minimiza petele de pe dinti. Peroxidul de carbamida, un alt ingredient oxidant, este, de asemenea, adesea folosit.
Aceste substante chimice pot fi agresive si iritante pentru corpul dumneavoastra in doze mai mari. De aceea, este foarte important sa utilizati produse de albire conform instructiunilor.
Discutati cu medicul dentist despre orice sensibilitate pe care o puteti experimenta dupa utilizarea tratamentelor de albire la domiciliu sau cand le primiti la cabinetul dentistului. Daca un produs provoaca dureri dentare, roseata sau sangerare la nivelul gingiilor, nu-l mai utilizati si consultati medicul dentist.

Produse de albire

Produsele de albire OTC includ pasta de dinti pentru albire si apa de gura.
Aceste produse pot contine bicarbonat de sodiu, care functioneaza ca un abraziv usor pentru a indeparta petele. Unele paste de dinti pentru albire contin si carbune, care are si proprietati abrazive. Formulele de albire pot contine, de asemenea, concentratii scazute de carbamida si peroxid de hidrogen.
Unii abrazivi va pot deteriora smaltul dentar daca sunt folositi prea des sau pe termen lung.
Smaltul este stratul exterior dur al dintilor tai. Spre deosebire de alte parti ale unui dinte, smaltul nu este format din celule vii, asa ca nu se poate regenera, potrivit Asociatiei Stomatologice Americane. Consultati-va medicul dentist cu privire la modul de utilizare in siguranta a produselor abrazive de albire.
Produsele de albire contin de obicei fluor pentru a intari smaltul dintilor si pentru a preveni viitoarele pete.

Truse de albire la domiciliu

Trusele de albire la domiciliu pot exista sub forma unui gel sau a unei paste care se aplica pe dinti cu ajutorul unei perii sau cu ajutorul unor benzi.
Unele truse de albire la domiciliu implica acoperirea dintilor cu un agent de albire impreuna cu o gutiera. Anumite truse dealbire la domiciliu contin si o lampa cu lumina UV ce are rolul de a activa gelul de albire. 
Asociatia de Stomatologie Americana a aprobat gelul cu 10% carbamida pentru uzla domiciliu in aparatele de protectie dentara peste noapte, conform cercetarii din 2019.
Ingredientele active din trusele de albire aprobate pentru uz la domiciliu sunt intr-o concentratie mai mica decat in tratamentele disponibile la cabinetele stomatologice. Din acest motiv, va trebui sa utilizati kitul in fiecare zi timp de cateva saptamani pentru a vedea rezultate vizibile. Majoritatea truselor de albire la domiciliu promit rezultate in decurs de 2 pana la 4 saptamani.

Albirea la cabinetul dentistului

Albirea dintilor la cabinetul stomatologului foloseste concentratii mai mari de ingrediente active pentru a obtine rezultate vizibile mai rapid.
Albirea dintilor in cabinet poate necesita mai multe se Sesiuni pentru a va obtine nuanta dorita pentru dintii dumneavoastra. Albirea  la cabinetul dentistului implica clatirea dintilor cu o solutie puternica de peroxid de hidrogen timp de 20 pana la 30 de minute. Terapia cu laser este uneori inclusa in sesiunile de albire dentara din cabinet, desi in prezent nu exista cercetari solide care sa demonstreze ca aceasta are vreun beneficiu special pentru albire.

Care sunt efectele secundare albirii dintilor?

Cel mai frecvent efect secundar al albirii dintilor este sensibilitatea temporara a dintilor. Iritatia mucoaselor si a gingiilor este, de asemenea, frecventa. In special peroxidul de hidrogen poate provoca aceasta reactie.
Cand va albiti dintii la cabinetul dentistului, tesutul gingiilor va fi protejat in timpul tratamentului pentru a reduce acest efect secundar.
De asemenea, este posibil sa aveti o sensibilitate crescuta a dintilor dupa albire cu un kit la domiciliu sau la cabinetul stomatologului. Sensibilitatea dentara poate aparea atunci cand se consuma alimente si bauturi deosebit de calde sau reci. De asemenea, se poate simti ca o durere ascutita in dinte, uneori din senin. Aceasta sensibilitate ar trebui sa fie temporara.
Albirea dintilor in mod repetat sau utilizarea truselor de albire dentara mai mult decat durata recomandata poate duce la deteriorarea permanenta a smaltului dentar, sustin cercetarile tiintifice.

Cine poate opta pentru albirea dintilor?

Indiferent de aspectul dintilor dumneavoastra ar trebui sa acordati prioritate sanatatii dintilor mai presus de aspectul cosmetic.
Ingalbenirea dintilor poate aparea din cauza:
- imbatranirii
- predispozitie genetica
- anumite medicamente (cum ar fi tetraciclina)
- obiceiuri de viata (inclusiv consumul de cafea sau suc si fumatul)
Persoanele care au implanturi dentare sau fatete nu sunt candidati pentru albirea dintilor. Albirea dintilor functioneaza numai pe dintii naturali. 
Consultati-va cu medicul dentist despre ce optiuni de albire pot fi cele mai bune pentru dumneavoastra. Cititi intotdeauna instructiunile despre kiturile la domiciliu si utilizati produsele conform instructiunilor.
Este important de retinut ca persoanele cu implanturi dentare, fatete, coroane sau punti ar putea sa nu fie candidati pentru albirea dintilor, in functie de localizarea acestor lucrari dentare. Daca sunt localizate in partea din fata a danturii, nu se poate efectua albirea dentara.

Bibliografie:

Christine Frank, How Does Teeth Whitening Work?, Healthline official website

Teeth whitening, NHS official website

Tooth whitening, Oral Health Foundation official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 11-01-2023

Produse din categoria Albirea dintilor

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale