Avitaminoza (Deficitul de vitamine) (indicații)

Deficitul de vitamine poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseala, iritabilitate si modificari ale aspectului pielii si parului. Simptomele specifice depind de vitamina in deficit, deoarece fiecare joaca un rol diferit in organism.
De exemplu, o deficitul de vitamina D poate duce la oase fragile si fracturi, in timp ce un deficit de folat poate duce la anemie, care provoaca oboseala si slabiciune.
Puteti dezvolta un deficit din cauza aportului scazut de vitamine sau a anumitor afectiuni medicale. 
Organismul produce multe dintre vitaminele de care le utilizeaza. Insa, exista si 13 vitamine pe care organismul nu le poate sintetiza, asa ca trebuie sa le obtii prin dieta sau suplimente.
Aceste vitamine esentiale sunt:
- Vitamina A
- Vitamina D
- Vitamina E
- Vitamina K
- Vitamina C
- Vitamina B1 (tiamina)
- Vitamina B2 (riboflavina)
- Vitamina B3 (niacina)
- Vitamina B5 (acid pantotenic)
- Vitamina B6 (piroxidina)
- Vitamina B7 (biotina)
- Vitamina B9 (folat)
- Vitamina B12 (cobalamina)

Care sunt simptomele deficitului de vitamine?

Deficitul de vitamine poate provoca o serie de simptome, inclusiv oboseala, piele si par uscat, depresie, vindecare intarziata a ranilor si multe alte simptome. 
De obicei, efectele vizibile incep sa apara dupa cateva luni de deficit.

Oboseala si slabiciune

Daca va simtiti somnoros sau obosit tot timpul, este posibil sa aveti deficit de vitamina D, de una din vitaminele complexului B si/sau de vitamina C.
Vitamina D creste rezistenta oaselor si a muschilor, din aceasta cauza s-ar putea sa va simtiti slabit sau lipsit de energie, daca sunteti in deficit. Cercetarile sugereaza ca deficienta de vitamina D este legata de oboseala si ca administrarea de suplimente de vitamina D poate imbunatati acest simptom.
Vitamina C si toate vitaminele B, cu exceptia folatului (B9), sunt implicate in producerea de energie in celule, asa ca lipsa oricareia dintre ele te poate face sa te simti epuizat. De asemenea, poate avea un impact major asupra metabolismului si asupra sanatatii generale.
Deficitul de folat poate duce la oboseala si slabiciune prin cauzarea anemiei. In aceasta afectiune, corpul nu are suficiente celule rosii din sange, care sa transporte oxigen catre tesuturi. 

Piele si par uscat

Pielea si parul uscat sunt simptome comune ale deficitului de:
- Vitamina A
- vitaminele B
- Vitamina C
- Vitamina D
Unele dintre aceste vitamine sunt utilizate in mod obisnuit in produsele de ingrijire ale pielii si ale parului. Intrebati medicul daca sursele alimentare, suplimentele sau produsele pentru uz topic (pe piele) sunt cea mai buna solutie pentru imbunatatirea sanatatii pielii si a parului dumneavoastra.

Depresie

Deficitul de vitamine poate provoca uneori sau poate contribui la depresia clinica. Aceste vitamine pot fi:
- Vitaminele B1, 3, 6, 9, 12
- Vitamina C
- Vitamina D
Suplimentele pot ajuta la atenuarea depresiei, dar nu sunt un inlocuitor pentru antidepresive. 

Vanatai sau sangerari usoare

Vanataile si sangerarile usoare pot aparea din cauza problemelor de coagulare ale sangelui, vindecarii defectuase a unor traumatisme sau sinteza scazuta de colagen (colagenul contribuie la intarirea peretilor vaselor de sange).
Vitaminele implicate in procesele de coagulare si in crsterea rezistentei capilare sunt:
- Vitamina C
- Vitamina K, in special la nou-nascutii
Cu toate acestea, deficitul acestor vitamine sunt destul de rare. Daca incepeti sa faceti vanatai sau sa sangereti usor, nu presupuneti ca este vorba doar de un deficit care o cauzeaza.

Vindecare grea, intarziata a ranilor

O multime de vitamine esentiale contribuie la procesul de vindecare. Unele ajuta la crearea de colagen, altele ajuta la reconstruirea diferitelor tipuri de celule sau tesuturi, iar altele contribuie la  sanatatea celulara prin activitatea antioxidanta.
Deficientele de vitamine care pot contribui la vindecarea slaba a ranilor includ:
- Vitamina A
- Vitaminele B
- Vitamina C
- Vitamina D (cand este combinata cu zinc si arginina)
- Vitamina K
Vitamina E ar putea avea un impact negativ asupra vindecarii ranilor. Poate impiedica sinteza colagenului si activitatea antioxidanta si poate agrava inflamatia. Cercetarile sugereaza, de asemenea, ca poate contracara beneficiile vitaminei A daca aceasta este administrata pentru a ajuta la vindecarea ranilor.

Predispozitie la infectii

Unele deficiente de vitamine va afecteaza sistemul imunitar si va pot face mai predispus la infectii si boli infectioase. Acestea includ:
- Vitamina A
- Vitamina C
- Vitamina D
Un deficit de vitamina A este deosebit de periculoasa cand vine vorba de riscul de infectie. Poate predispune la:
- Diaree
- Malarie
- Pojar
- Boala respiratorie
- Infectii cronice ale urechii

Fracturi osoase

Vitaminele esentiale care va mentin oasele puternice si sanatoase includ vitaminele A, B6, B9, B12, C, D si K.
In timp ce cercetarile arata ca deficitul oricareia dintre aceste vitamine pot reduce densitatea osoasa si pot duce la fracturi, insa nu este clar daca suplimentele nutritive reduc riscul de fractura.
Discutati cu medicul dumneavoastra despre cele mai bune modalitati de a va proteja sanatatea oaselor.
In timp ce o cantitate suficienta de vitamine A, B6 si B12 este importanta pentru oase puternice, excesul poate reduce densitatea osoasa si poate creste riscul de fracturare al oaselor, conform cercetarilor.

Schimbari de culoare ale pielii

Modificarile de culoare ale pielii din cauza deficitului de vitamine se poate manifesta in moduri diferite: pierderea pigmentului si pete, pigmentarea mai intunecata sau, piele palida.
Pierderea pigmentarii si aparitia petelor de culoare deschisa poate rezulta din deficitul de:
- Vitamina D (la persoanele cu pielea deschisa la culoare)
Pigmentarea mai inchisa se poate datora deficitului de:
- Vitamina B1
- Vitamina D (la persoanele cu pielea inchisa)
Deficientele care pot cauza o piele palida includ:
- Vitamina C
- Vitamina B6, 9, 12

Care pot fi complicatiile deficitului de vitamine?

Deficitul prelungit de vitamine poate cauza probleme de sanatate mai grave care s-ar putea sa nu se amelioreze, chiar si cu tratament. Deficientele severe de vitamine pot cauza:
- Diminuarea simtului tactil la nivelul mainilor si picioarelor
- Slabiciunea degetelor de la picioare si de la maini
- Pierderea vederii
- Pierderea memoriei
- Modificari comportamentale
- Dificultati de respiratie
- Tahicardie (ritm cardiac rapid)
Deficitul de vitamine in timpul sarcinii poate fi o problema serioasa, ducand la probleme de dezvoltare ale fatului. 

Efecte rare

Cateva simptome mai putin frecvente pot fi asociate cu deficitul de vitamine, inclusiv:
- Sindromul picioarelor nelinistite
- Insomnie (probleme de somn)
- Risc crescut de accident vascular cerebral
- Boala coloanei vertebrale

Care sunt cauzele deficitului de vitamine?

Adesea, deficitul de vitamine este legat de dieta ta. Vitaminele sunt molecule complexe prezente in fructe, legume, cereale, carne si fructe de mare. Fiecare vitamina se gaseste in mai multe tipuri de alimente, iar unele alimente sunt imbogatite cu vitamine. De exemplu, laptele contine in mod natural calciu si este imbogatit cu vitamina D. Pastele, orezul si cerealele sunt adesea imbogatite cu o varietate de vitamine.
Pe langa factorii dietetici, afectiunile medicale pot afecta absorbtia vitaminelor
, chiar daca aportul de vitamine din dieta este adecvat.

Care sunt factorii de risc pentru avitaminoza?

Anumite tipuri de diete

Unele diete te pot face predispus la deficit de vitamine. Vitamina B12 se gaseste in carne. De aceea o dieta vegana sau vegetariana poate creste riscul de deficit de vitamina B12 si biotina. Daca nu consumati lactate, este posibil sa dezvoltati riscul de a avea deficit de vitamina D.
O dieta fara gluten este o dieta saraca in cereale, care sunt in mod natural bogate in nutrienti si sunt adesea imbogatite cu vitamine. Deci, o dieta fara gluten va poate predispune la deficit de multe vitamine, inclusiv folat si tiamina.
O dieta bogata in alimente procesate si saraca in fructe si legume proaspete poate duce la deficienta de vitamina E si vitamina K.
Este absolut posibil sa evitati deficitul de vitamine daca sunteti vegetarian, vegan sau pe o dieta fara gluten. Cu toate acestea, acest lucru necesita o planificare atenta. Sfaturile unui dietetician va pot ajuta sa va ghidati.

Lumina soarelui

Vitamina D se gaseste in alimente precum fructele de mare, ouale si produsele lactate. Dar lumina soarelui este, de asemenea, o sursa importanta de vitamina D, iar lipsa expunerii la soare poate duce la deficit de vitamina D. In regiunile geografice care au un climat rece, acest lucru este destul de comun in timpul iernii,

Anumite boli

O serie de probleme medicale fac dificila absorbtia si metabolizarea corecta a vitaminelor. Acest lucru poate duce la deficiente de vitamine.
Cauzele medicale comune ale deficitului de vitamine includ:
- Boala alcoolica a ficatului
- Insuficienta hepatica
- Boala de rinichi
- Diaree cronica
- Sindromul de malabsorbtie
- Bypass gastric
- Boala inflamatorie intestinala
- Boala Crohn
- Sindromul colonului iritabil
- Anemie pernicioasa
Anemia pernicioasa este un tip de boala autoimuna care afecteaza intestinul subtire, scazand absorbtia vitaminei B12. Acest lucru duce la o cantitate insuficienta de globule rosii.

Cum poate fi diagnosticat deficitul de vitamine?

Unele deficiente de vitamine cauzeaza mai mult de un simptom, iar unele simptome (cum ar fi somnolenta) pot aparea ca urmare a catorva deficiente de vitamine diferite. Deoarece simptomele nu se coreleaza intotdeauna in mod clar cu deficienta specifica de vitamine, testarea este singura modalitate de a confirma o deficienta de vitamine.
Diagnosticul carentelor de vitamine poate dura ceva timp. Asta pentru ca nu este o rutina testarea nivelului de vitamine. Medicul poate lua in considerare testarea daca aveti simptome sau daca examinarea fizica identifica probleme precum vanatai, rani, decolorarea pielii si neuropatie.
Neuropatia este o afectiune in care functia nervoasa este afectata. Este asociata cu o lipsa de vitamina B12. Poate provoca scaderea simtului tactil, reflexe diminuate si slabiciune musculara. 

Electromiografia (EMG) sau studiul conducerii nervoase (NCV) poate detecta adesea stadiile incipiente ale neuropatiei care nu au cauzat inca semne sau simptome.

Analizele de sange

Testele de sange pot arata semne de deficit de vitamine si pot fi utilizate pentru a va masura determina nivelul de vitamine. O hemoleucograma completa este cel mai frecvent test de screening. 

Teste interventionale

Daca exista ingrijorarea ca ati putea avea o problema digestiva care cauzeaza malabsorbtie a vitaminelor, furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala poate comanda un test pentru a examina intern stomacul si intestinele.
Aceste teste pot fi incomode, deci se fac cu un medicament anestezic. Medicul poate identifica probleme precum boala Crohn si unele tipuri de sindroame de malabsorbtie cu aceste examinari interventionale.

Cum se trateaza deficitul de vitamine?

Tratamentul pentru deficitul de vitamine presupune suplimentarea vitaminelor. Daca o afectiune medicala este cauza deficitului de vitamine, atunci este necesar si tratamentul acestei afectiuni.

Schimbari alimentare

In multe cazuri, chiar daca o afectiune medicala contribuie la deficitul de vitamine, modificarile dietetice pe termen lung pot ajuta la corectarea si prevenirea agravarii deficitului. Puteti afla ce alimente contin vitaminele de care aveti nevoie, astfel incat sa puteti acorda atentie obtinerii unei cantitati adecvate din aceste vitamine.
Puteti apela la un nutritionist, care va poate ajuta sa identificati ce alimente ati putea lua in considerare includerea in dieta dumneavoastra. De asemenea, este posibil sa aveti nevoie de ajutor pentru a crea un plan alimentar sanatos.

Suplimentarea vitaminelor

Exista mai multe moduri de a va asigura ca obtineti suficiente vitamine. Suplimentele cu vitamine pot fi o optiune. Este posibil sa vi se dea o recomandare pentru un supliment fara prescriptie medicala (OTC) sau cu prescriptie medicala. Suplimentele nutritive nu sunt sigure pentru toata lumea. Discutati intotdeauna cu medicul dumneavoastra despre un supliment inainte de a incepe sa il administrati.

Managementul medical

Daca aveti o afectiune, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau boala inflamatorie a intestinului, veti beneficia de un tratament pentru acea afectiune.Exista o serie de tratamente medicale si chirurgicale pentru afectiunile gastrointestinale.

 

Bibliografie:

Brandon Peters MD, An Overview of Vitamin Deficiency, Verywell Health official website

Alina Petre, 8 Common Signs You’re Deficient in Vitamins, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 17-02-2023

Produse din categoria Avitaminoza (Deficitul de vitamine)

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale