Celulita (Distrofia dermo-hipodermică) (indicații)

 Ce este celulita?

Celulita este o afectiune a pielii foarte frecventa, inofensiva, care provoaca noduli si aspect de coaja de portocala pe coapse, solduri, fese si abdomen. Afectiunea este cea mai raspandita in randul femeilor. Celulita reprezinta de fapt depozite de grasime care imping in exterior tesutul conjunctiv de sub piele. 

Care sunt cauzele aparitiei celulitei ?

Nu se stie exact ce cauzeaza celulita. Celulita se formeaza atunci cand benzile fibroase (tesutul conjunctiv) care conecteaza pielea de muschiul subiacent se strang neregulat. Tesutul conjunctiv tinde sa traga pielea in jos, iar stratul de grasime de sub piele impinge in sus. Rezultatul este un aspect incretit si neregulat al pielii.

De asemenea, nu se stie de ce celulita este mai frecventa la femei decat la barbati. O teorie implica benzile care leaga pielea, hipodermul (tesutul subcutanat) si straturile musculare profunde. La barbati, fibrele care alcatuiesc benzile conjunctive se incruciseaza. La femei, fibrele care alcatuiesc benzile conjunctive sunt dispuse paralel si se afla la o distanta egala. 
O alta teorie este ca nivelurile crescute de estrogen pot provoca celulita. Celulita se dezvolta adesea atunci cand femeile produc mai mult estrogen, de obicei in timpul adolescentei sau al sarcinii. Genetica determina structura si textura pielii si poate influenta si aceasta dezvoltarea celulitei. Alti factori, cum ar fi greutatea si tonusul muscular, va poate afecta daca aveti celulita, desi chiar si persoanele foarte in forma pot avea celulita.

Care sunt factorii de risc ?

Celulita este mult mai frecventa la femei decat la barbati. De fapt, majoritatea femeilor dezvolta celulita dupa pubertate. Acest lucru se datoreaza faptului ca grasimea femeilor este de obicei distribuita pe coapse, solduri si fese. Celulita este, de asemenea, mai frecventa odata cu imbatranirea, cand pielea isi pierde elasticitatea.
Genetica ar putea juca cel mai mare rol in dezvoltarea celulitei. Un stil de viata inactiv poate creste sansele de a avea celulita, la fel ca si sarcina.


Care este tratamentul celulitei?

Tratamente cu laser si radiofrecventa

Sunt disponibile diferite tratamente cu laser (ablative) pentru a trata celulita. Aceasta abordare a demonstrat ca reduce aspectul celulitei timp de sase luni pana la un an. 
Exista, de asemenea, un dispozitiv care utilizeaza caldura (radiofrecventa) pentru tratamentul nonablativ care imbunatateste aspectul pielii. Sunt necesare mai multe sedinte inainte de a observa o imbunatatire a aspectului pielii. Tratamentele nonablative trebuie de obicei repetate mai des decat tratamentele ablative.

Criolipoliza

Cu criolipoliza (CoolSculpting), grasimea de sub piele este redusa cu un dispozitiv care foloseste aspiratia in vid pentru a ridica tesutul ce vine in contact cu placile de racire. Veti avea nevoie de mai multe tratamente. Rezultatele apar treptat pe parcursul a doua pana la trei luni.

Interventie chirurgicala

Medicul dumneavoastra va poate recomanda una dintre diversele proceduri invazive. Rezultatele acestor tehnici pot dura de la doi pana la trei ani. Oricare dintre proceduri poate avea efecte secundare, asa ca asigurati-va ca le discutati cu medicul dumneavoastra. Asigurati-va ca dermatologul sau chirurgul plastician este special instruit si experimentat in tehnica pe care o luati in considerare.

Metode alternative

Unele tratamente impotriva celulitei se bazeaza pe conceptul ca masajul viguros va creste fluxul limfatic, va elimina toxinele si va reduce excesul de lichid in zonele predispuse la celulita. 

Stil de viata si remedii la domiciliu

Creme cu substante medicamentoase

S-a demonstrat ca aplicarea cremei cu retinol 0,3% imbunatateste aspectul celulitei. Retinolul ajuta la ingrosarea pielii, ceea ce reduce aspectul de coaja de portocala. Astfel de produse se aplica o data sau de doua ori pe zi. Efectul cremei cu retinol va fi observat dupa sase luni sau mai mult.

Pierderea in greutate

Daca aveti kilograme in plus, pierderea de kilograme si tonifierea muschilor poate ajuta la imbunatatirea aspectului pielii cu celulita.

Activitate fizica

Activitatile care tonifica muschii pot ajuta la imbunatatirea aspectului pielii cu celulita. De asemenea, ajuta la circulatia si drenajul limfatic. Gasiti una sau mai multe activitati care va plac si care se pot integra in rutina dumneavoastra, cum ar fi yoga, pilates, inot, mersul pe jos, ciclismul, urcatul scarilor si dansul.

Dieta de detoxifiere

Aceasta dieta presupune consumul redus de alcool, cofeina, alimente rafinate, carbohidrati si grasimi saturate si evitarea fumatului, pastilelor de slabit, somniferelor, laxativelor si diureticelor. Incurajeaza o dieta bazata peconsumul de legume si fructe proaspete, apa, alimente din cereale integrale, alimente bogate in fibre si nutrienti esentiali si acizi grasi. Aceasta dieta singura nu va face celulita sa dispara complet, dar ar putea ajuta.

Creme anticelulitice

Diverse creme si alte tratamente topice sunt promovate ca fiind capabile sa reduca celulita prin imbunatatirea texturii pielii si improspatarea pielii. Daca doriti sa incercati astfel de creme, puteti alege produse care includ cafeina, retinol, alfa hidroxiacizi si aminofilina.

Bibliografie:

Cellulite, Cleveland Clinic official website

Cellulite, Mayo Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 14-12-2022

Produse din categoria Celulita (Distrofia dermo-hipodermică)

Non-farma (1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Lipogel anticelulitic Q4U, 500 ml, Tis Farmaceutic

Lipogel anticelulitic Q4U, 500 ml, Tis Farmaceutic

(1)

Vezi Politica de confidentialitate date personale