Deficitul de Vitamina D (indicații)

Vitamina D este o vitamina liposolubila utilizata de organism pentru dezvoltarea si intretinerea sanatatii sistemului osos prin asigurarea absorbtiei corespunzatoare a calciului, magneziului si al fosforului. Deficitul de vitamina D poate duce la o serie de probleme de sanatate, in special la rahitism la copii si la osteoporoza la adulti. Vitamina D are alte roluri in organism precum reducerea inflamatiei, modularea cresterii celulare, modularea activitatii sistemului neuromuscular si al sistemului imunitar, dar si asigurarea metabolismului glucozei. 

Deficitul de vitamina D este o problema globala, aproximativ 1 miliard de oameni din intreaga lume avand deficit de vitamina D. Prevalenta pacientilor cu deficit de vitamina D este mai mare la varstnici, pacientii obezi, batrani internati in aziluri si pacienti spitalizati.

 

Ce este deficitul/ carenta de vitamina D?

Deficitul de vitamina D reprezinta un nivel scazut al vitaminei D.

Deficitului de vitamina D poate fi usor, moderat sau sever.

Deficit usor: 25-hidroxivitamina D < 20 ng/mL

Deficit moderat: 25-hidroxivitamina D < 10 ng/mL

Deficit sever: 25-hidroxivitamina D < 5 ng/mL

De obicei se obtine suficienta vitamina D din expunerea la soare. Aatunci cand lumina soarelui ia contact cu pielea, pielea transforma radiatia ultravioleta in vitamina D. Vitamina D se poate obtine si din anumite alimente, inclusiv din pestele gras, galbenusurile de ou, carne rosie, ficat, lapte si cereale fortificate sau din suplimente alimentare cu vitamina D.

Cand nivelurile de vitamina D sunt scazute si organismul nu este capabil sa absoarba in mod corespunzator calciul si fosforul, exista un risc crescut de aparitie al durerilor osoase, fracturilor osoase, durerilor musculare si slabiciunii musculara. La adultii in varsta, deficitul sever de vitamina D poate contribui, de asemenea, la un risc crescut de cadere.

 

Care sunt factorii de risc pentru deficitul/ carenta de vitamina D?

Nu exista o cauza unica a deficitului de vitamina D. Cu toate acestea, riscul general poate fi mai mare ca urmare a anumitor conditii medicale sau ca urmare a prezentei anumitor factori de stil de viata, precum:

- piele mai inchisa la culoare

- sugari care sunt alaptati

- adulti in varsta de peste 65 de ani

- expunere minima la lumina soarelui, cum ar fi populatiile care locuiesc in regiuni cu lumina solara redusa pe tot parcursul anului

- supraponderalitate sau obezitate

- boli cronice de rinichi sau boli hepatice

- stare de sanatate care afecteaza absorbtia nutrientilor, cum ar fi boala Crohn sau boala celiaca

- administrarea anumitor medicamente care afecteaza metabolismul vitaminei D, cum ar fi statinele

 

Ce cauzeaza deficitul/ carenta de vitamina D?

Sinteza dermica si aportul alimentar sunt sursele majore de ergocalciferol (D2) si colecalciferol (D3), ambele fiind transformate in 25-hidroxi-vitamina D2 (25-OH-D2) si 25- hidroxi-vitamina D3 (25-OH-D3) in ficat de catre enzima hepatica 25-hidroxilaza. 25-OH-D2 si 25-OH-D3 sunt apoi transformate in forma activa a vitaminaei D (1,25 dihidroxivitamina D) de catre enzima 1-alfa-hidroxilaza din rinichi. 1,25 dihidroxivitamina D activa creste absorbtia intestinala a calciului si resorbtia osoasa si scade excretia renala de calciu si a fosfatului.

Deficitul de vitamina D poate rezulta din mai multe cauze:

Reducerea aportului alimentar si/sau al absorbtiei Vitaminei D

Anumite sindroame de malabsorbtie, cum ar fi boala celiaca, bypass-ul gastric, boala inflamatorie intestinala, insuficienta pancreatica cronica si fibroza chistica pot conduce la deficit de vitamina D. Aportul mai scazut de vitamina D din alimentatie este mai frecvent intalnit la populatia in varsta.

Expunerea insuficienta la soare

Douazeci de minute de expunere zilnica la soare, cu peste 40% din suprafata pielii expusa, sunt necesare pentru a preveni deficitul de vitamina D.  Sinteza cutanata a vitaminei D scade odata cu imbatranirea organismului. Persoanele cu pielea inchisa la culoare prezinta o sinteza cutanata mai mica de vitamina D. Reducerea expunerii la soare, asa cum se observa la persoanele care sunt institutionalizate sau spitalizate perioade indelungate, poate duce, de asemenea, la deficit de vitamina D. Expunerea eficienta la soare este redusa la persoanele care folosesc in mod constant creme de protectie solara.

Scaderea sintezei endogene de Vitamina D

Persoanele cu boala hepatica cronica, cum ar fi ciroza, pot avea un nivel de 25-hidroxilazei scazut, ceea ce duce la un deficit al formei active a vitaminei D. Defecte ale 1-alfa 25-hidroxilarii ce interfereaza cu sinteza endogena a vitaminei D, pot fi observate in hiperparatiroidism, insuficienta renala si deficit de 1-alfa hidroxilaza.

Catabolismul hepatic crescut

Medicamente precum fenobarbitalul, carbamazepina, dexametazona, nifedipina, spironolactona, clotrimazolul si rifampina sunt inductoare enzimatice care activeaza degradarea accelerata a vitaminei D printr-o crestere a metabolizarii.

Anumite tipuri de cancer, cum ar fi limfomul, pot prezenta ca si simptom deficitul de vitamina D.

Un istoric familial de deficit de vitamina D sau rahitism in copilarie pot predispune la deficit de vitamina D.

 

Care sunt simptomele deficitului/ carentei de vitamina D?

Majoritatea pacientilor cu deficit de vitamina D sunt asimptomatici. Cu toate acestea, chiar si deficienta cronica usoara de vitamina D poate conduce la hipocalcemie cronica si hiperparatiroidism, care pot contribui la cresterea riscului de osteoporoza, caderi si fracturi, in special la persoanele in varsta. Pacientii cu deficit prelungit si sever de vitamina D pot prezenta simptome asociate cu hiperparatiroidismul secundar, inclusiv dureri osoase, artralgii, mialgii, oboseala, fasciculatii si slabiciune.

Fracturile cauzate de fragilitate osoasa pot rezulta din deficitul cronic de vitamina D, ducand la osteoporoza.

Simptomele cele mai frecvente includ:

- Dureri musculare

- Dureri osoase

- Sensibilitate crescuta la durere

- O senzatie de furnicaturi in maini sau la nivelul picioarelor

- Slabiciune musculara in partile corpului din apropierea trunchiului, cum ar fi partea superioara a bratelor sau a coapselor

- Istoric de fracturi osoase

- Convulsii sau tremor

- Spasme musculare

Simptomele deficitului/ carentei de vitamina D la copii

La copii, iritabilitatea, letargia, intarzierea dezvoltarii, modificarile osoase sau fracturile pot fi simptome ale deficitului de vitamina D.

 

 

Cum este diagnosticat deficitul/ carenta de vitamina D?

Deoarece adesea nu exista simptome, identificarea deficitului de vitamina D poate fi dificila.

De obicei, medicii recomanda o testare pentru a verifica nivelul vitaminei D daca un pacient raporteaza simptome precum dureri osoase sau dureri musculare sau daca are alte afectiuni de sanatate care pot indica un risc crescut de deficit de vitamina D.

Persoanele cu risc ridicat dea dezvolta deficit de vitamina D sunt evaluate in acest sens. Nivelul de vitamina D este evaluat prin masurarea 25-hidroxivitaminei D serice.

Societatea Internationala pentru Densitometrie Clinica si Fundatia Internationala pentru Osteoporoza recomanda niveluri serice minime de 25-hidroxivitamina D de 30 ng/mL pentru a minimiza riscul de caderi si fracturi la persoanele in varsta. Nu exista date suficiente despre nivelul maxim superior de siguranta al 25-hidroxivitamina D serice, insa, la niveluri ridicate, cum ar fi peste 100 ng/mL, exista un risc potential de toxicitate din cauza hipercalcemiei secundare.

La pacientii la care a fost diagnosticat deficitul de vitamina D, este important sa se evalueze hiperparatiroidismul secundar si nivelurile hormonului paratiroidian si ale calciului seric.

 

Cum se trateaza deficitul/ carenta de vitamina D?

Consumul mai multor alimente bogate in vitamina D nu este de obicei suficient pentru a corecta deficitul de vitamina D, asa ca este posibil ca medicul sa recomande tratamentul cu suplimente alimentare pe baza de vitamina D.

Doza de vitamina D recomandata de medici poate varia, in functie de severitate, varsta, greutate si conditie medicala, dar si in functie de alte stari patologice sau fiziologice cum ar fi sarcina si alaptarea.

Tipuri de suplimente cu vitamina D:

- Suplimente pe baza de vitamina D2 (ergocalciferol)

- Suplimente de vitamina D3 (colecalciferol)

- Calcidiol, un medicament care este o forma de vitamina D3, care poate fi prescris atunci cand o persoana are o o afectiune care duce la malabsorbtia vitaminei D, cum ar fi fibroza chistica sau boala celiaca

De asemenea, este important si asigurarea unui aport adecvat de alimente bogate in vitamina D, precum:

- Anumite tipuri de peste, inclusiv ton, somon si sardine

- Galbenusuri de ou

- Laptele si alte alimente care au fost imbogatite cu vitamina D, cum ar fi cerealele pentru micul dejun si sucul de portocale

- Iaurturi

- Carne rosie si ficat

Unii medici recomanda, de asemenea, expunerea pielii de pe brate, picioare si/sau fata la lumina naturala a soarelui timp de 15 minute, de trei sau mai multe ori pe saptamana, ceea ce ajuta pielea sa produca vitamina D. Alti medici descurajeaza acest lucru, deoarece expunerea directa la lumina soarelui fara protectie solara poate creste riscul de cancer de piele.

 

Cum poate fi prevenit deficitul/ carenta de vitamina D?

Adultii cu varsta sub 65 de ani care nu se expune la soare pe tot parcursul anului trebuie sa consume zilnic 600 pana la 800 de unitati internationale de vitamina D3 pentru a preveni deficienta. Adultii in varsta de 65 de ani sau mai mult trebuie sa consume zilnic intre 800 si 1000 de unitati internationale de vitamina D3 pentru a preveni deficienta si pentru a reduce riscul de fracturi si caderi.

 

 

Bibliografie:

Vitamin D Deficiency, Cleveland Clinic official website

Common Symptoms of Vitamin D Deficiency and How to Treat Them, Healthline official website

Sizar O, Khare S, Goyal A, et al. Vitamin D Deficiency. [Updated 2023 Jul 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.

Vitamin D Deficiency, Yale Medicine official website

Vitamin D, NHS official website

Vitamin D, NIH official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 17-04-2024

Produse din categoria Deficitul de Vitamina D

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale