Dependenta de nicotina si renuntarea la fumat (informatii utile)

Ce este dependenta de nicotina?

Dependenta de nicotina apare atunci cand nevoia de nicotina este foarte crescuta si persoana in cauza nu se poate opri din consumul produselor ce contin nicotina. Nicotina este substanta chimica din tutun care ingreuneaza renuntarea la fumat. Nicotina produce efecte placute la nivelul creierului, dar aceste efecte sunt temporare si nevoia obtinerii repetate a acestor efecte conduce la un lant al dependentei. Cu cat persoana fumeaza mai mult, cu atat are nevoie de mai multa nicotina pentru a simti efectele ei. Cand se stopeaza consumul de nicotina, persoana experimenteaza schimbari mentale si fizice neplacute. Acestea sunt simptomele sevrajului de nicotina.

 

Care sunt simptomele dependentei de nicotina?

In cazul anumitor persoane, folosirea oricarei cantitati de tutun poate duce rapid la dependenta de nicotina. Semnele dependentei de nicotina includ:
- Imposibilitatea de a renunta la fumat
- Simptome de sevraj la oprirea consumului produselor cu nicotina. Daca incercarile de stopare ale fumatului au provocat simptome fizice si simptome legate de starea de spirit, cum ar fi pofte puternice, anxietate, iritabilitate, neliniste, dificultati de concentrare, dispozitie depresiva, frustrare, furie, foame crescuta, insomnie, constipatie sau diaree, acestea pot fi atribuite sevrajului.
- Continuarea obiceiului de a fuma in ciuda problemelor de sanatate
- Renuntarea la activitatile sociale. Este posibila evitarea frecventarii unor restaurante care nu ofera ca si facilitate un loc special pentru fumat sau sa evitarea socializarii cu familia sau prietenii, deoarece nu se poate fuma in aceste situatii.

 

Cand este cazul unui consult medical ?

Majoritatea fumatorilor fac multe incercari de a renunta la fumat inainte de a obtine o abstinenta stabila si pe termen lung de la fumat.
Este mai probabila oprirea fumatului daca se urmeaza un plan de tratament care abordeaza atat aspectele fizice, cat si cele comportamentale ale dependentei de nicotina. Folosirea medicamentelor si colaborarea cu un consilier special instruit pentru a ajuta persoanele sa renunte la fumat va creste semnificativ sansele de succes.
Nicotina este substanta chimica din tutun care intretine dependenta de tutun. Nicotina ajunge la creier in cateva secunde de la inhalarea fumului de tigara. In creier, nicotina creste eliberarea de substante chimice din creier numite neurotransmitatori, care ajuta la reglarea starii de spirit si a comportamentului.
Dopamina, unul dintre acesti neurotransmitatori, creeaza senzatia de recompensa si provoaca sentimente de placere si imbunatatirea dispozitiei.

Situatiile frecvente care declanseaza nevoia de a fuma includ:
- Bautul cafelei si pauzele de la sericiu
- Vorbitul la telefon
- Consumul de alcool
- Condusul masinii
- Petrecerea timpului cu prietenii
Pentru a depasi dependenta de nicotina, trebuie constientizati factorii declansatori si constituirea unui plan pentru a le face fata.

 

Care sunt factorii de risc pentru dependenta de tutun?

Oricine fumeaza sau foloseste alte forme de tutun risca sa devina dependent. Factorii care influenteaza dependenta de nicotina sunt:
- Varsta. Majoritatea oamenilor incep sa fumeze in copilarie sau adolescenta. Cu cat persoana este mai tanara atunci cand incepe sa fumeze, cu atat riscul de a deveni dependenta este mai mare.
- Genetica. Factorii genetici pot influenta modul in care receptorii de pe suprafata celulelor nervoase ale creierului raspund la doze mari de nicotina eliberate de tigari.
- Parintii si colegii. Copiii care cresc cu parinti fumatori au sanse mai mari sa devina fumatori. Copiii cu prieteni care fumeaza sunt, de asemenea, mai predispusi sa incerce.
- Depresie sau alte boli psihice. Multe studii arata o asociere intre depresie si fumat. Persoanele care sufera de depresie, schizofrenie, tulburare de stres posttraumatic sau alte forme de boala mintala sunt mai predispuse sa fie fumatori.
- Consumul de substante. Oamenii care abuzeaza de alcool si droguri ilegale au sanse mai mari sa fie fumatori.

 

Care sunt complicatiile dependentei de nicotina?

Fumul de tutun contine peste 60 de substante chimice cunoscute care cauzeaza cancer si mii de alte substante nocive. Chiar si tigarile ,,naturale" sau pe baza de plante au substante chimice nocive.
Riscul de a dezvolta numite afectiuni creste la fumatori:
- Cancerul pulmonar si bolile pulmonare. Fumatul este principala cauza a deceselor prin cancer pulmonar. In plus, fumatul provoaca boli pulmonare, precum emfizemul si bronsita cronica. Fumatul agraveaza si astmul.
- Alte tipuri de cancer. Fumatul creste riscul aparitiei multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul oral, gat (faringe), esofag, laringe, vezica urinara, pancreas, rinichi, col uterin si unele tipuri de leucemie. In general, fumatul cauzeaza 30% din toate decesele cauzate de cancer.
- Probleme cu inima si sistemul circulator. Fumatul creste riscul de a muri de boli ale inimii si ale vaselor de sange (cardiovasculare), inclusiv atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale. In aceste cazuri fumatul agraveaza starea de sanatate.
- Diabet. Fumatul creste rezistenta la insulina, ceea ce poate sta la bazele diabetului de tip 2. In caz de diabet, fumatul poate accelera evolutia complicatiilor, cum ar fi bolile de rinichi si probleme ale ochilor.
- Probleme oftalmologice. Fumatul poate creste riscul de aparitie a unor probleme oculare grave, cum ar fi cataracta si pierderea vederii din cauza degenerescentei maculare.
- Infertilitate si impotenta. Fumatul creste riscul de fertilitate redusa la femei si riscul de impotenta la barbati.
- Complicatii in timpul sarcinii. Mamele care fumeaza in timpul sarcinii se confrunta cu un risc mai mare de nastere prematura si de a naste copii cu greutate mai mica la nastere.
- Raceala, gripa si alte boli. Fumatorii sunt mai predispusi la infectii respiratorii, cum ar fi raceala, gripa si bronsita.
- Boli care afecteaza dintii si gingiile. Fumatul este asociat cu un risc crescut de aparitie a inflamatiei gingiilor si a unei infectii grave a gingiilor care poate distruge sistemul de sustinere al dintilor (parodontita).
Fumatul prezinta, de asemenea, riscuri pentru sanatatea celor din jur. Sotii si partenerii fumatorilor au un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar si boli de inima in comparatie cu persoanele care nu locuiesc cu un fumator. Copiii ai caror parinti fumeaza sunt mai predispusi la agravarea astmului, infectiilor urechii si racelilor.

 

Cum se diagnosticheaza dependenta de nicotina?

Medicul poate pune intrebari sau poate pune persoana in cauza sa completeze un chestionar pentru a evalua gradul de dependenta de nicotina. Cunoasterea gradului de dependenta va ajuta medicul sa stabileasca planul de tratament potrivit. 

 

Care este tratamentul dependentei de nicotina?

Este mult mai probabila renuntarea la fumat daca se utilizeaza medicamente si consiliere, care s-au dovedit eficiente, in special in combinatie.

Medicamente

Unele produse pentru renuntarea la fumat sunt cunoscute ca terapie de inlocuire a nicotinei, deoarece contin cantitati diferite de nicotina cum ar fi plasturii cu nicotina, gumele orale cu nicotina, spray-uri orale. Unele dintre aceste terapii de inlocuire a nicotinei necesita o reteta, dar altele nu. Exista doua medicamente aprobate pentru renuntarea la fumat care nu contin nicotina si ambele sunt disponibile numai pe baza de reteta.
Oricare dintre aceste produse pot ajuta la reducerea dependentei de nicotina si a simptomelor de sevraj, ceea ce face mai probabila renuntarea definitiva la fumat. 
Desi unele produse pentru renuntarea la fumat se pot achizitiona fara prescriptie medicala, este indicat consultul medicului pentru o informare corecta in ceea ce priveste modul de administrare si posibilele efecte secundare.

Consiliere

Medicamentele ajuta la reducerea simptomelor fizice, in timp ce tratamentele comportamentale ajuta la dezvoltarea abilitatilor necesare pentru a renunta definitiv la fumat. 
In timpul consilierii individuale sau de grup, se invata tehnici si tipare de gandire ce pot fi folosite pe parcursul procesului de renuntare la fumat.

Metode de evitat

Tigarile electronice nu si-au dovedit siguranta si eficienta in in procesul de renuntare la fumat fata de medicamentele de inlocuire a nicotinei. De fapt, multe persoane ajung sa le foloseasca in paralel in loc sa renunte.
Nu este o idee buna inlocuirea fumatului cu un alt tip de consum de tutun:
- Produse din tutun dizolvabile
- Tutun fara fum
- Acadele si balsamuri cu nicotina
- Trabucuri si pipe
- Narghilea

Bibliografie:

Nicotine dependence, Mayo Clinic official website

Nicotine dependence: Symptoms, causes, and treatment, Medical News Today official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 31-05-2023

Produse din categoria Dependenta de nicotina si renuntarea la fumat

Vezi Politica de confidentialitate date personale