Durerea de dinti (durerea dentara) (indicații)

Ce reprezinta durerea de dinti (durerea dentara)?

Durerea dentara se refera la durerea ce debuteaza la nivelul dintilor sau la nivelul structurilor de sustinere a acestora, mucoasei, gingiei, maxilarului, mandibulei sau la nivelul membranei parodontale. 
Durerile dentare minore pot aparea din cauza unei iritatii temporare a gingiilor. Durerile de dinti mai severe sunt rezultatul cariilor, infectiilor sau altor afectiuni dentare care nu se pot ameliora de la sine. O durere de dinti severa necesita un tratament stomatologic profesionist.
Durerea dentara insuportabila impreuna cu febra si frisoane poate semnala o urgenta dentara. 

 

Care sunt cauzele durerii de dinti (durerii dentare)?

Cauze frecvente ale durerilor dentare

Cariile dentare reprezinta cea mai frecventa cauza a durerilor dentare. Daca acestea nu sunt tratate, se poate dezvolta un abces. Aceasta reprezinta o infectie in apropierea dintelui sau in pulpa dintelui. Aparitia unui abces dentar necesita consultul medicului. In cazuri rare, infectia se poate raspandi la creier, ceea ce poate pune viata in pericol.
Alte cauze ale durerii de dinti pot include:
- Acumulare de alimente si resturi intre dinti, mai ales daca dintii prezinta spatii intre ei
- Inflamatie sau infectie la radacina dintelui sau la nivelul gingiilor
- Traumatisme ale dintelui, inclusiv leziuni sau scrasnirea dintilor
- Fractura brusca a dintelui sau a radacinii dintelui
- Crapaturi ale smaltului care apar in timp
- Dintii care erup, cum ar fi dintii sau molarii de minte care nu au suficient spatiu pentru a aparea sau a se dezvolta normal (molarii de minte impactati)
- O infectie a sinusurilor care poate fi resimtita ca durere la nivelul dintilor

Cauze mai putin frecvente ale durerilor de dinti 

Bolile de inima si cancerul pulmonar pot provoca, de asemenea, dureri dentare. In unele cazuri, durerea de dinti poate fi un semn de avertizare al unui atac de cord. Bolile de inima si cele pulmonare pot provoca dureri dentare din cauza posibilei afectari a nervului vag. Acest nerv face legatura intre creier si diferite organe din corp.

Cauze rare ale durerilor de dinti 

Nevralgia de trigemen si nevralgia occipitala sunt afectiuni neurologice dureroase care provoaca iritarea sau inflamarea nervului trigemen si a nervului occipital. Acesti nervi sunt localizati la nivelul craniului, fetei si dintilor si afectarea lor se poate simti ca o durere dentara.


Care sunt simptomele durerii de dinti (durerii dentare)?

Durerea de dinti poate debuta brusc. Intensitatea durerii si a discomfortului poate varia de la usoara la severa. Durerea poate fi constanta, pulsatorie sau poate sa apara si sa dispara. De asemenea, durerea si discomfortul poate afecta capul, urechile si maxilarele.
Durerea dentara poate fi insotita de:
- umflare in jurul dintelui si in interiorul gurii
- umflarea maxilarului si a fetei
- durere la mestecat
- sangerari dentare sau gingivale
- sensibilitate la alimente calde, reci sau dulci

 

Cum pot fi diagnosticate durerile de dinti (durerile dentale)?

Majoritatea persoanelor apeleaza la un consult stomatologic atunci cand apare o durere dentara, deoarece majoritatea cauzelor durerilor dentare sunt legate de dinti.
Stomatologul utitlizeaza radiografia dentara si examenul fizic al dintilor pentru a detecta carii sau alte probleme dentare. 
Daca medicul dentist nu poate identifica o cauza specifica a durerii dentare, poate recomanda investigatii sau consult suplimentar in cadrul altor specialitati pentru diagnostic si tratament suplimentar.


Care este tratamentul durerii de dinti (durerii dentare)?

Exista mai multe tratamente disponibile pentru dureri dentare. 

Tratament medicamentos

Antibioticele,  analgezicele si antiinflamatoarele pot ameliora simptomele durerile dentare, dar efectele lor sunt temporare. Chiar daca o infectie dispare dupa administrarea antibioticului, va reveni daca nu se trateaza cauza de baza.

Obturatii dentare

Daca motivul aparitiei durerii consta intr-o carie de dimensiuni mici sau intr-un traumatism minor medicul dentist poate recomanda o plomba dentara. In timpul acestei proceduri, se va indeparta orice portiune deteriorata a dintelui si apoi se va completa golul cu un material de obturatie dentara.
Coroane dentare
O carie sau o fractura mai mare a unui dinte poate necesita o coroana dentara. Acest invelis acopera in intregime dintele, reducand riscul de deteriorare ulterioara.

Tratament de canal

Daca bacteriile dintr-o carie sau dintr-o fisura se raspandesc catre pulpa dentara, atunci este necesar un tratament de canal. Aceasta procedura elimina nervul inflamat, vasele de sange si tesuturile conjunctive din interiorul dintelui. Apoi, medicul dentist curata interiorul dintelui, apoi umple camera pulpara si canalele radiculare cu un material de obturatie. In cele mai multe cazuri, este nevoie si de o coroana pentru a proteja dintele.

Extractie dentara

Majoritatea stomatologilor prefera sa salveze dintii naturali, insa, uneori, nu este posibil. Daca dintele este grav afectat, este posibil sa fie nevoie de o extractie dentara. In timpul acestei proceduri, dintele este extras. Odata ce locul extractiei este vindecat, se poate plasa la locul extractiei o punte dentara sau un implant dentar. De asemenea, se poate plasa un dinte temporar pana in momentul plasarii lucrarii permanente sau a implantului.

Remedii la domiciliu

Remediile la domiciliu pot oferi o usoara ameliorare a durerilor de dinti. 

Clatirea gurii cu apa sarata.
Clatirea cu apa sarata calda poate reduce inflamatia si poate ameliora durerile de dinti. De asemenea, poate reduce edemul, poate stimula vindecarea si poate ameliora durerea de gat. Se poate clati cavitatea orala timp de 30 de secunde cu apa cu sare.

Clatire cu o solutie de apa oxigenata
Clatirea cu peroxid de hidrogen poate ameliora, de asemenea, durerea si inflamatia dentara. De asemenea, poate ajuta la vindecarea gingiilor care sangereaza. Nu se clateste niciodata gura cu peroxid de hidrogen pur. Acesta se dilueaza de regula cu parti egale de apa. Niciodata solutia nu se va inghiti si nu se va utiliza la copii.

Comprese reci cu gheata
Aplicarea ghetii in zona afectata ajuta la realizarea unui fenomen de vasoconstrictie, incetinind fluxul de sange catre zona afectata. Acest lucru ajuta la amortirea durerii si reduce edemul si inflamatia locala.

Remedii naturale pentru durerile dentare

Usturoiul
Usturoiul contine un compus numit alicina, care reprezinta proprietatile sale antibacteriene puternice. Un catel de usturoi proaspat trebuie mai intai zdrobit si apoi amestecat cu putina sare, iar amestecul se aplica pe dintele afectat.

Ceai de menta
Ceaiul de menta poate ajuta la calmarea durerilor de dinti datorita proprietatilor sale anestezice.
La fel ca si cuisoarele, menta are proprietatea de a amorti usor zona dureroasa. Mentolul, care confera mentei aroma si mirosul de menta, este, de asemenea, cunoscut ca fiind antibacterian.
O lingurita de frunze uscate de menta poate fi pusa intr-o cana cu apa clocotita si infuzata timp de 20 de minute. Dupa racire, se poate clati gura cu aceasta infuzie. Se poate folosi si un pliculet de ceai usor cald, umed, tinut de dinte timp de cateva minute, pana cand durerea se diminueaza.
Cateva picaturi de ulei de menta puse pe o compresa de bumbac pot fi, de asemenea, plasate pe dintele afectat ca si remediu temporar, in cazul in care nu exista o alergie la menta sau alte derivate din menta.

Cimbrul
Timolul, componenta principala a uleiului esential de cimbru, are proprietati antiseptice si antifungice. O picatura de ulei esential de cimbru poate fi adaugata intr-un pahar cu apa pentru a prepara o solutie de apa de gura. De asemenea, pot fi adaugate cateva picaturi de ulei esential pe o compresa din bumbac si apoi aceasa poate fi plasata pe dintele dureros.

Cuisoare
Cuisoarele au proprietati antiinflamatorii si antibacteriene. Acestea contin eugenol, un compus chimic care actioneaza ca un anestezic natural. Cuisoarele au, de asemenea, proprietati antiinflamatorii si antibacteriene, care pot ajuta la combaterea infectiilor dintilor si gingiilor.
Se pot folosi si cuisoare intregi uscate. Se mesteca usor un cuisor intreg pentru a-si elibera uleiul esential si se tine in contact cu dintele afectat timp de pana la 30 de minute.

Aceste remedii la domiciliu sunt menite sa ofere doar o ameliorare temporara. Este importanta solicitarea imediata a unui tratament stomatologic. Daca durerea dentara nu este tratata imediat, aceasta poate duce la probleme mai grave, cum ar fi boala parodontala sau abces dentar. 

 

Pot fi prevenite durerile de dinti (durerile dentare)?

Nu pot fi prevenite intotdeauna durerile dentare. Dar exista masuri pentru a reduce riscul de a dezvolta dureri dentare.

Spalarea dintilor de doua pana la trei ori pe zi folosind o pasta de dinti cu fluor si o periuta de dinti cu peri moi.
- Folosirea atei dentare o data pe zi
- Utilizarea unei ape de gura antibacteriane de doua ori pe zi
- Limitarea consumului de alimente si bauturi dulci
- Vizita regulata la medicul dentist 
- Evitarea fumatului

Bibliografie:

Toothache: First aid, Mayo Clinic official website
Toothache, Cleveland clinic official website
Toothache, NHS official website
Toothache and swelling, Health Direct official website
Renton T. Dental (Odontogenic) Pain. Rev Pain. 2011 Mar;5(1):2-7. doi: 10.1177/204946371100500102. PMID: 26527224; PMCID: PMC4590084.
Dental Health and Toothaches, WebMD official website
Everything You Need to Know About Toothaches, Healthline official website
How to treat a toothache at home, Medical News today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 19-04-2024

Produse din categoria Durerea de dinti (durerea dentara)

Medicamente(30)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale