Eritem fesier (indicații)

Ce este eritemul fesier?

Eritemul fesier (eritemul cutanat de scutec, dermatita de scutec) este o forma comuna de dermatita. Este adesea legat de frecventa schimbarii scutecelor, sensibilitatea pielii si fenomenul de frecare. De obicei afecteaza bebelusii, desi oricine poarta un scutec in mod regulat poate dezvolta aceasta afectiune.
Eritemul fesier dispare de obicei cu tratamente simple la domiciliu, cum ar fi uscarea la aer, schimbarile mai frecvente ale scutecului si aplicarea unor unguente.

Care sunt simptomele eritemului fesier?

Cele mai frecvente simptome ale eritemului fesier sunt urmatoarele:
- Piele inflamata in zona scutecului - fese, coapse si organe genitale
- Piele sensibila si mancarime in zona scutecului
- Leziuni in zona scutecului
- Disconfort, agitatie sau plans, mai ales in timpul schimbarii scutecului


Cand este cazul sa consultati un medic?

Daca aspectul pielii bebelusului nu se imbunatateste dupa cateva zile de tratament la domiciliu, discutati cu medicul dumneavoastra. Este posibil sa aveti nevoie de un medicament pe baza de reteta pentru a trata eruptia cutanata de scutec sau eruptia poate avea o alta cauza, cum ar fi deficienta nutritionala de zinc.
Este cazul sa consultati un medic atunci cand apare:
- O eruptie cutanata cu febra
- O eruptie cutanata care este severa sau neobisnuita
- O eruptie care persista sau se agraveaza in ciuda tratamentului la domiciliu
- O eruptie cutanata insotita de sangerare, mancarime sau scurgeri
- O eruptie cutanata care provoaca arsuri sau durere atunci cand copilul dumneavoastra urineaza

Care sunt cauzele aparitiei eritemului fesier?

Eruptia cutanata de scutec poate fi cauzata de:

Scutecele nu sunt schimbate suficient de des
Pielea sensibila a bebelusilor poate dezvolta o eruptie cutanata daca scutecele umede sunt lasate prea mult timp. Bebelusii pot fi mai predispusi la eruptii cutanate de scutec daca se confrunta cu un peristaltism intestinal crescut sau diaree.

Fenomenul de frecare
Scutecele stranse sau imbracamintea care se freaca de piele pot duce la o eruptie cutanata.

Utilizarea unui produs nou
Pielea bebelusului poate reactiona la o noua marca de servetele pentru copii, scutece, detergent, inalbitor sau balsam pentru rufe utilizate pentru spalarea scutecelor. Ingredientele din lotiuni, pudre si uleiuri pot provoca iritatii ale pielii.

Dezvoltarea unei infectii bacteriene sau cu drojdie (fungice)
Ceea ce incepe ca o simpla infectie se poate extinde. Zona acoperita de un scutec este calda si umeda, ceea ce o face un teren de inmultire perfect pentru bacterii si ciuperci. Aceste eruptii se pot localiza in pliurile pielii. 

Introducerea de alimente noi in dieta bebelusului
Pe masura ce bebelusii incep sa manance alimente solide, continutul scaunului lor se schimba. Acest lucru creste probabilitatea de eruptie cutanata de scutec. Modificarile in dieta bebelusului pot creste, de asemenea, frecventa scaunelor, ceea ce poate duce la eruptii cutanate de scutec. Bebelusii alaptati pot dezvolta eruptii cutanate de scutec ca raspuns la ceva ce a mancat mama.

Pielea sensibila
Bebelusii cu afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopica (eczema) sau dermatita seboreica, pot avea mai multe sanse de a dezvolta eruptii cutanate de scutec. 

Cum poate fi prevenita dermatita de scutec?

Cel mai bun mod de a preveni iritatia provocata de scutec este sa pastrati zona scutecului curata si uscata. Cateva strategii simple pot ajuta la scaderea probabilitatii de aparitie a eruptiei de scutec pe pielea bebelusului dumneavoastra:
- Schimbati des scutecele. Scoateti imediat scutecele umede sau murdare. Scutecele de unica folosinta care contin un gel absorbant sunt eficiente deoarece alunga umezeala de pe piele.
- Clatiti fundul bebelusului cu apa calda dupa fiecare schimbare de scutec. Utilizati servetele care nu contin alcool sau parfum sau folositi un sapun bland sau un demachiant delicat fara sapun.
- Uscati usor pielea cu un prosop curat sau lasati-o sa se usuce la aer. Nu frecati fundul bebelusului. Nu utilizati pudra de talc.
- Aplicati in mod regulat crema, pasta sau unguent. Daca bebelusul dumneavoastra are des eruptii cutanate, aplicati o crema, pasta sau unguent la fiecare schimbare a scutecului. 

Care este tratamentul eritemului fesier?

Cel mai bun tratament pentru iritatia provocata de scutec este sa pastrati pielea bebelusului cat mai curata si uscata posibil. Daca eruptia nu dispare cu tratamentul la domiciliu, medicul dumneavoastra va poate sugera:
- O crema ce contine corticosteroizi
- O crema antifungica, daca copilul dumneavoastra are o infectie fungica
- Medicament antibiotic administrat pe cale orala, daca copilul dumneavoastra are o infectie bacteriana
O eruptie de scutec poate dura cateva zile pentru a se ameliora, in functie de gravitatea acesteia. O eruptie cutanata poate reveni din nou si din nou. Daca o eruptie persista chiar si in cazul produselor eliberate pe baza de reteta, vi se poate recomanda sa consultati un medic dermatolog.

Stil de viata si remedii la domiciliu
In general, o eruptie cutanata de scutec poate fi tratata cu succes acasa, cu urmatoarele practici:
- Pastrati zona scutecului curata si uscata
- Clatiti fundul bebelusului cu apa calda ca parte a fiecarei schimbari de scutec
- Aplicati des crema, pasta sau unguent pe pielea curata

Produsele cu un procent ridicat de oxid de zinc sau vaselina functioneaza bine pentru a proteja pielea de umiditate. Diferite medicamente pentru eruptia scutecului sunt disponibile fara prescriptie medicala. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul pentru recomandari specifice. 
- Cresteti fluxul de aer. Pentru a ajuta la vindecarea iritatiei scutecului, faceti tot ce puteti pentru a creste expunerea la aer in regiunea scutecului. Aceste sfaturi pot ajuta:
• Lasati copilul sa mearga fara scutec si unguent pentru perioade scurte de timp, cum ar fi in timpul somnului.
• Utilizati scutece mai mari decat de obicei pana cand eruptia dispare.
• Spalati copilul zilnic. Pana la disparitia eruptiei cutanate, faceti o baie copilului dumneavoastra in fiecare zi. Utilizati apa calda cu sapun usor, fara parfum sau un demachiant delicat fara sapun.
Nu mai utilizati produse care par sa declanseze eruptia cutanata la bebelus. 

 

Bibliografie:

Diaper rash, Mayo Clinic official website

Diaper Dermatitis, Johns Hopkins Medicine official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 06-12-2022

Produse din categoria Eritem fesier

Non-farma (23)

Vezi Politica de confidentialitate date personale