Exfolierea pielii (indicații)

Ce este exfolierea?

Exfolierea reprezinta procesul de indepartare al celulelor moarte din straturile superficiale ale pielii.
Exista in principiu trei tipuri de exfoliere: exfoliere fizica, exfoliere chimica (peeling chimic) si exfoliere mecanica (dermoabraziunea).

Care sunt beneficiile exfolierii?

Exfolierea imbunatateste textura pielii

Celulele pielii au o viata limitata, la fel ca orice alta celula din organism. Cand celulele mor, ele tind sa se acumuleze si sa infunde porii. Aceasta congestie ar putea fi motivul pentru care pielea poate avea un aspect aspru si tern. Un beneficiu al exfolierii este ca astfel pot fi indepartate celulele moarte ale pielii, precum si excesul de sebum. Prin descoperirea noilor celule ale pielii aflate dedesubt, exfolierea imbunatateste textura, tonusul si aspectul general al pielii. Dupa o sesiune de exfoliere, pielea se simte  si devine mai fina, mai moale si mai stralucitoare.

Exfolierea imbunatateste circulatia sangelui de la nivelul pielii

Exfolierea corpului cu un scrub sau cu o perie este o modalitate usoara de a stimula circulatia sangelui. Stimulularea circulatiei sangelui si a sistemului limfatic conduce la o detoxifiere mai eficienta. De asemenea, oxigenul si nutrientii ajung mult mai usor la tesuturi. Acest lucru imbunatateste sanatatea pielii, ceea ce duce la un aspect mai proaspat si tanar. Nu este recomadata exfolierea excesiva deoarece aceasta poate leza pielea.

Exfolierea previne formarea ridurilor

Pe masura ce imbatranim, corpul produce din ce in ce mai putin colagen, motiv pentru care pielea imbatraneste si isi pierde din elasticitate si fermitate. Exfolierea ajuta la stimularea sintezei de colagen. Exfolierea poate reduce ridurile fine si expresia acestora.

Exfolierea poate desfunda porii si poate reduce dimensiunea acestora

Daca aveti porii infundati, de obicei se datoreaza faptului ca excesul de sebum ramane blocat sub stratul de celule moarte ale pielii. Porii infundati reprezinta o problema obisnuita in randul persoanelor cu pielea grasa. 
Datorita beneficiilor exfolierii, celule moarte si excesul de sebum care infunda porii pot fi indepartate. Dupa exfoliere, porii ar trebui sa para mai mici, ceea ce ajuta pielea sa arate mai sanatoasa.

Exfolierea previne aparitia acneei si a petelor

Daca aveti semne sau cicatrici postacneice, exfolierea blanda va poate ajuta. Acneea are cauze diferite, dar punctele negre si cosurile se pot datora porilor infndati. 

Exfolierea poate remedia problema firelor de par de sub piele

Parul incarnat apare din cauza celulelor moarte ale pielii, deoarece parul poate ramane prins atunci cand foliculii se infunda. Din fericire, exfolierea poate remedia aceasta problema prin indepartarea stratului de celule moarte ce acopera firul de par. De asemenea, previne reaparitia acestei probleme. Pentru cele mai bune rezultate, va recomandam sa va exfoliati pielea inainte de epilare.

Exfolierea creste eficacitatea produselor de ingrijire ale pielii

Aplicarea produselor pe un strat de celule moarte ale pielii este mai putin eficienta decat atunci cand produsele de ingrijire sunt aplicate pe un strat nou de celule. 

Exfolierea curata bine porii si indeparteaza orice resturi care infunda porii pielii. Odata ce pielea a fost exfoliata lotiunile, cremele hidratante si serurilor vor deveni mult mai eficiente.

Ce presupune fiecare tip de exfoliere?

• Exfolierea fizica

Exfolierea fizica se realizeaza cu ajutorul unor suprafete abrazive, texturate si particule granulate. Se poate realiza la domiciliu cu ajutorul periilor abrazive si al scrub-urilor din comert. Aceasta procedura poate preceda peeling-ul chimic realizat cu solutii de acizi de concentratie mica.

Exfolierea chimica (peelingul chimic)

Un peeling chimic este o procedura in care o solutie chimica este aplicata pe piele pentru a indeparta straturile superioare ale acesteia. Pielea reinoita este mai neteda. 

Motivele efectuarii peelingurilor chimice sunt:

Un peeling chimic este o procedura de refacere a pielii. In functie de problemele pe care le abordati prin aceasta procedura, se poate efectua:
- Peeling chimic usor. Un peeling chimic usor (superficial) indeparteaza stratul exterior al pielii (epiderma). Este folosit pentru a trata ridurile fine, acneea, nuanta neuniforma a pielii si uscaciunea. 
- Peeling chimic mediu. Un peeling chimic mediu indeparteaza celulele pielii de pe epiderma si din portiuni din partea superioara a stratului mijlociu al pielii (derma). Este folosit pentru a trata ridurile, cicatricile de acnee si nuanta neuniforma a pielii. Poate fi necesar sa repetati procedura pentru a obtine sau a mentine rezultatul dorit.
- Peeling chimic profund. Un peeling chimic profund indeparteaza celulele pielii si mai profund. Medicul dumneavoastra vi-l poate recomanda pentru riduri mai adanci, cicatrici sau excrescente precanceroase. Nu veti avea nevoie de proceduri repetate pentru a obtine efectul complet.
Peelingurile chimice nu pot elimina cicatricile profunde sau ridurile sau nu pot strange pielea lasata.

Riscuri
Un peeling chimic poate provoca diferite efecte secundare, inclusiv:
- Roseata, cruste si tumefiere. Vindecarea normala dupa un peeling chimic implica inrosirea pielii tratate. Dupa un peeling chimic mediu sau profund, roseata poate dura cateva luni.
- Cicatrici. Rareori, un peeling chimic poate provoca cicatrici - de obicei pe partea inferioara a fetei. 
- Modificari ale culorii pielii. Un peeling chimic poate determina pielea tratata sa devina mai intunecata decat in   mod normal (hiperpigmentare) sau mai deschisa decat in   mod normal (hipopigmentare). Hiperpigmentarea este mai frecventa dupa peelingul superficial, in timp ce hipopigmentarea este mai frecventa dupa un peeling profund. Aceste probleme sunt mai frecvente la persoanele cu pielea maro sau neagra si uneori pot fi permanente.
- Infectie. Un peeling chimic poate duce la o infectie bacteriana, fungica sau virala, cum ar fi o aparitie a virusului herpetic - virusul care provoaca herpes labial.
- Leziuni ale inimii, rinichilor sau ficatului. Un peeling chimic profund foloseste acid carbolic (fenol), care poate deteriora muschiul inimii si poate face ca inima sa bata neregulat. Fenolul poate dauna, de asemenea, rinichilor si ficatului. Pentru a limita expunerea la fenol, se face un peeling chimic profund succesiv, la interval de 10 pana la 20 de minute.

Peelingul chimic nu este pentru toata lumea. Medicul dumneavoastra va poate avertiza impotriva unui peeling chimic sau a anumitor tipuri de peeling chimic daca:
- Ati luat medicamentul oral pentru acnee izotretinoin in ultimele sase luni
- Aveti antecedente personale sau familiale de zone striate cauzate de o crestere excesiva a tesutului cicatricial (cheloid)
- Sunteti insarcinata
- Aveti focare frecvente sau severe de herpes labial


Procedura decurge in modul urmator:
In timpul unui peeling chimic usor, medicul dumneavoastra va folosi o perie, un tifon sau un burete pentru a aplica o solutie chimica care contine de obicei acid glicolic sau acid salicilic. Pielea tratata va incepe sa se albeasca. Este posibil sa simtiti usturime usoara in timp ce solutia chimica se afla pe piele.
Medicul dumneavoastra va aplica o solutie neutralizanta sau o solutie de spalare pentru a indeparta solutia chimica de pe pielea tratata.
In timpul unui peeling chimic mediu medicul dumneavoastra va folosi un aplicator cu varf de bumbac sau tifon pentru a aplica o solutie chimica care contine acid tricloroacetic, uneori in combinatie cu acid glicolic. Pielea tratata va incepe sa se albeasca.
Dupa cateva minute, medicul dumneavoastra va aplica comprese reci pentru a calma pielea tratata. Cu toate acestea, nu este necesara nicio solutie de neutralizare.
Este posibil sa simtiti usturime si arsura timp de pana la 20 de minute.
In timpul unui peeling chimic profund vi se vor administra fluide intravenoase si ritmul cardiac va fi monitorizat indeaproape. Medicul dumneavoastra va folosi un aplicator cu varf de bumbac pentru a aplica acid carbolic (fenol) pe piele. Pielea tratata va incepe sa devina alba sau gri.
Pentru a va limita expunerea la fenol, medicul dumneavoastra va efectua procedura in etape la intervale de aproximativ 15 minute. O procedura faciala completa poate dura aproximativ 90 de minute.

Dupa procedura
Dupa un peeling chimic de orice intensitate, pielea va deveni rosie, stransa, iritata sau umflata. Urmati instructiunile medicului dumneavoastra pentru protectie solara, curatare, hidratare si aplicarea unguentelor protectoare pe piele. Poate dura pana la cateva luni pana cand culoarea pielii revine la normal si pana cand se pot vedea rezultatele complete ale peelingului.

Rezultate
Un peeling chimic usor imbunatateste textura si tonusul pielii si diminueaza aspectul ridurilor fine. Rezultatele sunt subtile, dar cresc cu tratamentele repetate. Daca aveti un peeling chimic mediu, pielea tratata va fi vizibil mai neteda. Dupa un peeling chimic profund, veti observa o imbunatatire dramatica a aspectului si a senzatiei zonelor tratate. 
Cu toate peelingurile, noua piele este temporar mai sensibila la soare. Discutati cu medicul dumneavoastra despre cat timp trebuie sa va protejati pielea de soare.

Exfolierea mecanica (dermabraziunea)

Dermabraziunea este un procedeu mecanic de exfoliere care se realizeaza cu ajutorul unui instrument rotativ si are rolul de a indeparta straturile superficiale ale pielii, pielea refacuta dupa aceasta procedura avand de regula un naspect mai placut.

Dermabraziunea poate reduce aspectul liniilor fine ale fetei si poate imbunatati aspectul multor defecte ale pielii, inclusiv cicatricile posacneice, cicatricile post interventii chirurgicale, petele datorate varstei si ridurile. 
In timpul dermoabraziunii, medicul va poate efectua anestezie locala, va poate administra anlgezice sau va poate efectua anestezie generala, in functie de amploarea tratamentului dumneavoastra.
Pielea tratata prin dermabraziune va fi sensibila si cu pete timp de cateva saptamani. Ar putea dura aproximativ trei luni pentru ca nuanta pielii sa revina la normal.

Dermabraziunea poate fi utilizata pentru a trata sau elimina:
- Cicatrici cauzate de acnee, interventii chirurgicale sau rani
- Ridurile fine, mai ales cele din jurul gurii
- Piele deteriorata de soare, inclusiv pete de varsta
- Tatuaje
- Umflarea si inrosirea nasului (rinofim)
- Pete cutanate potential precanceroase

Riscurile asociate procedurii sunt:
- Roseata si tumefiere: dupa dermoabraziune, pielea tratata va fi rosie si umflata. Umflarea va incepe sa se reduca in cateva zile pana la o saptamana, dar poate dura saptamani sau chiar luni.
- Noua piele va fi sensibila si cu pete timp de cateva saptamani. Ar putea dura aproximativ trei luni pentru ca nuanta pielii sa revina la normal.
- Acnee. Este posibil sa observati mici umflaturi albe (milia) pe pielea tratata. Aceste umflaturi dispar de obicei de la sine sau cu utilizarea sapunului sau a unui tampon abraziv.
- Pori dilatati. Dermabraziunea poate forta porii sa se mareasca.
- Modificari ale culorii pielii. Dermabraziunea face adesea ca pielea tratata sa devina temporar mai intunecata decat in   mod normal (hiperpigmentare), mai deschisa decat in   mod normal (hipopigmentare) sau cu pete. Aceste probleme sunt mai frecvente la persoanele cu pielea maro sau neagra si uneori pot fi permanente.
- Infectie. Rareori, dermabraziunea poate duce la o infectie bacteriana, fungica sau virala, cum ar fi o aparitie a virusului herpetic.
- Cicatrici. Dermabraziunea care este efectuata prea in profunzime poate provoca cicatrici. 
- Alte reactii ale pielii. Daca dezvoltati adesea eruptii cutanate alergice sau alte reactii cutanate, dermabraziunea poate provoca aparitia acestor reactii.

Dermabraziunea nu este pentru toata lumea. Medicul dumneavoastra va poate avertiza daca:
- Ati luat medicamentul oral pentru acnee cu izotretinoin in ultimul an
- Aveti antecedente personale sau familiale de zone striate cauzate de o crestere excesiva a tesutului cicatricial (cheloid)
- Aveti acnee sau o alta afectiune a pielii 
- Aveti focare frecvente sau severe de herpes labial
- Aveti cicatrici de arsuri sau piele care a fost deteriorata de tratamente cu radiatii

Procedura poate decurge astfel:
In timpul procedurii, medicul misca un mic dispozitiv motorizat peste piele cu o presiune constanta, blanda. Dispozitivul are o roata sau o perie abraziva care indeparteaza straturile exterioare ale pielii.
Dermabraziunea poate dura de la cateva minute la mai mult de o ora, in functie de cat de multa pielea este tratata. Daca aveti cicatrici profunde sau aveti o cantitate mare de piele tratata, este posibil sa va faceti dermabraziunea de mai multe ori sau in etape.

Dupa procedura
Dupa dermoabraziune, pielea tratata va fi acoperita cu un pansament umed, antiaderent. Veti primi instructiuni de autoingrijire pe care sa le urmati acasa si s-ar putea sa vi se administreze medicamente pentru durere pe baza de reteta.
Probabil ca va trebui sa programati un control imediat dupa tratament, astfel incat medicul sa va poata examina pielea si sa va schimbe pansamentul.
Acasa, schimbati pansamentul conform indicatiilor medicului. De asemenea, medicul dumneavoastra va va anunta cand puteti incepe sa curatati regulat zona tratata si sa aplicati unguente de protectie. Instructiunile dumneavoastra de autoingrijire vor varia in functie de amploarea procedurii dumneavoastra.

Rezultate
Dupa dermoabraziune, noua piele va fi sensibila si rosie. Umflatura va incepe sa scada in cateva zile pana la o saptamana, dar poate dura saptamani sau chiar luni. Ar putea dura aproximativ trei luni pentru ca nuanta pielii sa revina la normal.
Odata ce zona tratata incepe sa se vindece, veti observa ca pielea arata mai fina. Protejati-va pielea de soare timp de sase pana la 12 luni pentru a preveni schimbarile permanente ale culorii pielii.
Retineti ca rezultatele dermabraziunii ar putea sa nu fie permanente. De asemenea, expunerile excesive la soare pot inversa rezultatele dermoabraziunii.

 

Bibliografie:

7 Benefits of Exfoliating Your Skin Regularly, Beauty Med official website

Laura Marusinec, Brian Kans, Dermabrasion, Healthline official website

Dermabrasion, Mayo Clinic official website

Chemical peel, Mayo Clinic official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 28-11-2022

Produse din categoria Exfolierea pielii

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale