Igiena intima (indicații)

Igiena intima este un aspect foarte important al sanatatii femeilor deoarece ajuta la prevenirea infectiilor si al disconfortului intim.
Multe femei se confrunta la un moment dat cu infectii vaginale. Zonele intime afectate sunt vaginul si vulva (zona externa din jurul vaginului). Insa exista masuri pentru ameliorarea si prevenirea disconfortului vulvar si al infectiilor vaginale.

Vulva reprezinta un grup de organe sexuale feminine care se afla in exteriorul vaginului. Aceste organe includ pliuri de tesut sensibil numite labii. Labiile sunt de doua tipuri: pliurile exterioare mai mari (labia majora) si al doilea tip de labii sunt cele mai mici (labia minora). Vulva contine, de asemenea, osul pubian (mons pubis), un organ mic si rotund (clitorisul) si deschiderile vaginului si cea a canalului urinar (uretra). Vaginul face parte din organele genitale feminine. Porneste de la deschidere, numita introitus sau partea interioara a labiilor, si se termina la deschiderea uterului numita col uterin.

 

De ce apar infectiile vaginale?

Infectiile vaginale apar atunci cand bacteriile, ciupercile sau alte microorganisme se inmultesc necontrolat sau atunci cand microorganisme patogene patrund in vagin din cauza igienei necorespunzatoare sau in timpul actului sexual.

 

Este indicata utilizarea gelurilor intime de curatare in rutina zilnica de ingrijire intima?

Da. Spalarea zonei intime cu apa si sapun poate provoca uscarea pielii si agravarea mancarimii (daca este prezenta). Utilizarea inlocuitorilor de sapun, precum gelurile intime, poate avea un efect calmant si protector si poate preveni uscarea si iritarea pielii. De asemenea, spalarea excesiva a zonei intime (de mai multe ori pe zi), poate conduce la iritatii. 
Pentru spalarea zonei intime este recomandata utilizarea produselor:
- testate dermatologic
- recomandate/testate ginecologic
- hipoalergenice
- fara parfum

 

Exista mai multe tipuri de geluri intime? Cand sunt indicate acestea?

Spalarea zonei intime poate fi de ajutor in tratamentului medical al infectiilor genitale. Exista pe piata farmaceutica produse de igiena intima cu anumite specificatii (antibacterian, antifungic, etc.). Insa, trebuie cunoscut faptul ca aceste produse nu sunt concepute pentru a trata infectiile. Acestea pot reduce anumite simptome precum mancarimea sau mirosul neplacut al vulvei, dar utilizate atunci cand nu este cazul, pot perturba pH-ul zonei vulvovaginale, ceea ce poate afecta compozitia microbiotei vulvovaginale normale necesare pentru protectia impotriva infectiilor.

 
Cand este indicata utilizarea dusurilor sau spalaturilor vaginale?

Dusurile vaginale nu sunt in general recomandate. Dusurile vaginale pot modifica echilibrul florei vaginale si ph-ul, afectand intreaga sanatate vaginala. Echilibrul microbiotei vaginale ajuta la mentinerea unui mediu acid. Mediul acid protejeaza vaginul de infectii sau iritatii. Utilizarea dusurilor vaginale poate provoca o crestere excesiva a bacteriilor daunatoare. Acest lucru poate duce la infectii fungice sau la vaginoza bacteriana. Daca este prezenta deja o infectie vaginala, spalaturile vaginale pot favoriza raspandirea bacteriei care provoaca infectia in uter, la nivelul trompelor uterine si la nivelul ovarelor. Acest lucru poate duce la aparitia bolii inflamatorii pelvine.
Dusurile vaginale pot fi corelate si cu alte probleme de sanatate precum:
- Vaginoza bacteriana - Femeile care fac spalaturi vaginale o data pe saptamana au de cinci ori mai multe sanse de a dezvolta vaginoza bacteriana, fata de o femeie care nu utilizeaza dusurile vaginale.
- Boala inflamatorie pelvina
- Probleme in timpul sarcinii, inclusiv nasterea prematura si sarcina ectopica
- Infectii cu transmitere sexuala (ITS), inclusiv HIV
- Iritatie sau uscaciune vaginala
Dusurile vaginale nu reprezinta o solutie pentru scurgerile vaginale anormale sau urat mirositoare, durere, mancarime sau senzatia de arsura. Trebuie consultat medicul in caz de:
- Secretie vaginala urat mirositoare
- Mancarime vaginala si secretii groase, albe sau galben-verzui, cu sau fara miros
- Arsuri, roseata sau inflamatie in exteriorul vaginului
- Durere la urinare
- Durere sau disconfort in timpul actului sexual
Acestea pot fi semne ale unei infectii vaginale sau ale unei ITS. Nu este recomandat sa se utilizeze dusurile vaginale inainte de consultul ginecologic.
Dusurile vaginale nu sunt recomandate pentru igiena vaginala de rutina. Vaginul se curata natural prin mucusul pe care il secreta si prin intermediul secretiilor vaginale normale.
Dusurile vaginale medicamentoase se utilizeaza doar la recomandarea medicului ginecolog!


Care este rolul probioticelor in mentinerea echilibrului florei vaginale?

Microbiomul vaginal este colonizat de o mare varietate de microorganisme. Lactobacilii sunt microorganismele cel mai frecvent identificate in vaginul uman sanatos. Acesti bacili pot acidifia micromediul vaginal, pot inhiba proliferarea altor microorganisme patogene si pot favoriza mentinerea unui microbiom vaginal sanatos. O flora vaginala cu un numar redus sau prea abundent de lactobacili este asociata cu diferite infectii vaginale. Lactobacilii sunt larg utilizati ca alternativa sau ca terapie adjuvanta la tratamentul cu antibiotice in infectiile vaginale si pentru refacerea microbiomului vaginal. Lactobacilii adera la epiteliul vaginal si pot antagoniza colonizarea agentilor patogeni. Factorii produsi de Lactobacillus, cum ar fi bacteriocina si peroxidul de hidrogen, pot inhiba cresterea microorganismelor patogene si pot mentine un ph scazut al mediului vaginal. Probioticele joaca un rol important in mentinerea stabilitatii micromediului vaginal.

 

Cum pot fi administrate probioticele pentru a obtine beneficii la nivelul florie vaginale?

Pe piata farmaceutica exista mai multe formulari ce contin lactobacili dedicate mentinerii sanatatii microflorei vaginale. Studiile arata ca atat formularile cu administrare orala, cat si cele cu administrare intravaginala sunt eficiente. Administrarea intravaginala evita trecerea lactobacililor prin mediul acid al stomacului, prevenind pierderea de probiotice si accelerand aparitia efectului. In comparatie cu probioticele administrate oral, care ajung in vagin in aproximativ sapte zile, cele administrate intravaginal prezinta efecte in doua pana la trei zile. In studiile clinice efectiuate au fost utilizate tulpinile: L. rhamnosus GR-1, L. reuteri RC-14, L. acidophilus GLA-14, L. crispatus LMG S-29995, L. crispatus DSM32717, L. crispatus DSM32720, L. paracasei LPC-S01 si L. rhamnosus HN001.

 

Ce alte aspecte sunt inportante in ceea ce priveste igiena intima?

- Pentru igiena zonei intime este recomandat sa se utilizeze apa calda. Ulterior, zona poate fi uscata cu un prosop curat. Daca vulva este foarte iritata, uscarea se poate face cu ajutorul uscatorului setat pe aer rece.
- Se recomanda purtarea lenjeriei din bumbac 100%. Se recomanda evitarea purtarii lenjeriei din nailon, acetat sau alte fibre artificiale daca daca pielea este sensibila sau predispusa la iritatii vulvare.
- Este recomandata clatirea lenjeriei dupa spalare sau selectarea clatirii suplimentare la masina de spalat. 
- Este recomandata spalarea lenjeriei noi inainte de purtare.
- Este recomandata utilizarea unui sapun usor pentru spalarea lenjeriei de corp. A se evita balsamurile si detergentii cu enzime (amilaza, lipaza, proteaza si celuloza).
- Este recomandata utilizarea servetelelor speciale dedicate zonei intime.
- Nu este recomandata utilizarea absorbantelor parfumate. 
- Este recomandata utilizarea produselor de igiena intima special dedicate, pentru a evita posibilitatea iritarii.

 

Bibliografie:

Mei Z, Li D. The role of probiotics in vaginal health. Front Cell Infect Microbiol. 2022 Jul 28;12:963868. doi: 10.3389/fcimb.2022.963868. PMID: 35967876; PMCID: PMC9366906.

Liu P, Lu Y, Li R, Chen X. Use of probiotic lactobacilli in the treatment of vaginal infections: In vitro and in vivo investigations. Front Cell Infect Microbiol. 2023 Apr 3;13:1153894. doi: 10.3389/fcimb.2023.1153894. PMID: 37077531; PMCID: PMC10106725.

Chen Y, Bruning E, Rubino J, Eder SE. Role of female intimate hygiene in vulvovaginal health: Global hygiene practices and product usage. Womens Health (Lond). 2017 Dec;13(3):58-67. doi: 10.1177/1745505717731011. Epub 2017 Sep 22. PMID: 28934912; PMCID: PMC7789027.

Office on Womens Health, Douching, U.S. Department of Health & Human Services official website

Are feminine hygiene products really necessary?, Medical News Today official website

The 11 Best Vaginal Soaps and Cleansers Approved by Gynecologists, Healthline official website

Vulvar care, Cleveland Clinic official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 18-09-2023

Produse din categoria Igiena intima

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale