Definitie:
Sistemul imunitar reprezinta o retea de celule, tesuturi, organe ce actioneaza unitar cu scopul de a asigura imunitatea intregului organism.
Acesta este alcatuit din celulele albe ale sangelui (leucocite), timus, ganglioni limfatici, vase limfatice, splina, amigdale, maduva osoasa.
Timusul este o glanda de mici dimensiuni, situata in spatele sternului si deasupra traheei al carui rol este productia de limfocite T responsabile de imunitatea celulara.
Amigdalele fac parte din prima linie de protectie a sistemului digestiv si a aparatului respirator, distrugand bacteriile si virusurile de la acest nivel.
Rolul splinei este de a sintetiza anticorpii, de a distruge si de a elimina bacteriile anihilate de anticorpi, precum si celulele sanguine moarte.
Ganglionii limfatici sunt localizati de-a lungul intregului corp si contin celule B care secreta anticorpi, celule T si celule macrofage.
Sistemul imunitar este alcatuit din doua sisteme:
-Sistemul imunitar innascut- este sistemul imunitar cu care ne nastem.Acesta este alcatuit din piele si din mucoasele ce captusesc tractul respirator, tractul gastro-intestinal si cel genito-urinar, actionanad ca o bariera in fata invadatorilor. Acestia sunt omorati de celule numite fagocite.
-Sistemul imunitar dobandit-se instaleaza in urma contactului cu diferiti agenti patogeni sau postvaccinare.Celulele numite limfocite B produc anticorpi pentru un anumit tip de patogen, si, astfel, in cazul unei noi expuneri , organismul invata sa recunoasca invadatorul si capata imunitate fata de acesta.
Cauzele scaderii imunitatii:
- scaderea reala a imunitatii se produce in cazul unor boli ce deprima sistemul imunitar cum ar fi SIDA, cancerul, diabetul zaharat si in cazul anumitor tratamente medicale (cu citostatice, cortizon sau imunosupresive) si chirurgicale (splenectomie).
-diminuarea imunitatii o intalnim la varstele extreme (copii si varstnici), la alcoolici, fumatori, obezi, in cazul stresului emotional si fizic, tulburarilor de somn, alimentatiei de proasta calitate si expunerii la un mediu toxic.
Simptomele unei imunitati scazute:
-vulnerabilitate in fata infectiilor si cresterea frecventei racelilor : De regula , sunt normale 2-3 episoade de racealal pe an si o perioada medie de recuperare de 10 zile, insa persoanele cu imunitate scazuta prezinta multiple episoade de infectii si raceli cu o perioada de vindecare asociata prelungita.
-oboseala : persoanele cu o imunitate scazuta, de obicei, se simt obosite chiar daca se odihnesc suficient.
-vindecarea intarziata a ranilor: acest fenomen are loc deoarece un sistem imunitar scazut permite aparitia inflamatiilor si a infectiilor si atunci ranile sau interventiile chirurgicale intampina complicatii in procesul natural de vindecare.
-fenomene inflamatorii localizate la nivelul diferitelor organe: se pot datora unui sistem imunitar scazut ce nu poate modula eficient fenomenul inflamator aparut din diferite cauze.
-infectii ale pielii: din cauza unui sistem imunitar scazut, bariera cutanata are de suferit si atunci pot sa apara iritatii, infectii ale pielii si uscaciune.
-probleme digestive: eficienta sistemului imunitar depinde foarte mult de sanatatea sistemului digestiv.
-intarzieri de crestere si dezvoltare: din cauza unui sistem imunitar scazut pot sa apara anomalii in dezvoltare si crestere deoarece permite infectarea organismului cu diferiti virusi si bacterii.
-boli autoimune: bolile autoimune reprezinta o dereglare a sistemului imunitar, in care sistemul imunitar ataca celulele propriului organism.
Metode de crestere a imunitatii:
-adoptarea unui regim de viata sanatos bogat in fructe si legume
-un orar de odihna adecvat
-un program de exercitii fizice regulat
-mentinerea unei greutati corporale adecvata
-consum moderat / deloc de alcool
-stoparea fumatului
-In cazul deprimarii sistemului imun, pot fi utile anumite suplimente alimentare - acizi grasi esentiali din seminte de in, canepa, peste, nuci, vitamine - A, B2, B6, C, D, E, antioxidanti, preparate din plante sau probiotice.
Bibliografie:
The immune system- Jhon Hopkins Medicine
Definition of immune system, NCI Dictionary of cancer terms, National Institute of cancer
Dr. Adina Magdalena Neagu, Medic primar alergologie si imunologie, Imunitatea-raspunsuri la cele mai frecvente intrebari
How to boost your immune system?, Harvard Health Publishing
Rohini Radhakrishnan MD, What Are the Signs of a Weak Immune System?, Medicinenet official website