Infertilitate (indicații)

Ce este infertilitatea?

Infertilitatea este definita conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii ca fiind o afectiune a sistemului reproducator masculin sau feminin, definita prin incapacitatea de a obtine o sarcina dupa 12 luni sau mai mult de intretinere regulata de relatii sexuale neprotejate.
Infertilitatea afecteaza milioane de oameni din intreaga lume si are un impact major asupra familiilor si comunitatilor. Estimarile sugereaza ca intre 48 de milioane de cupluri si 186 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu infertilitate la nivel global. 

Care sunt cauzele infertilitatii?

Infertilitatea poate fi cauzata de o serie de factori care depind fie de sistemul reproducator masculin, fie de cel feminin. Cu toate acestea, uneori nu este posibila clarificarea cauzelor infertilitatii.
In sistemul reproducator feminin, infertilitatea poate fi cauzata de:
- tulburari tubare, cum ar fi trompele uterine blocate, blocaj cauzat de infectii cu transmitere sexuala (ITS) netratate sau de complicatii ale avortului nesigur, sepsis postpartum sau interventii chirurgicale abdominale/pelvine;
- tulburari uterine care ar putea fi de natura inflamatorie (cum ar fi endometrioza), de natura congenitala (cum ar fi uterul septat) sau de natura benigna (cum ar fi fibromul);
- tulburari ale ovarelor, cum ar fi sindromul ovarian polichistic si alte tulburari foliculare;
tulburari ale sistemului endocrin care cauzeaza dezechilibre ale hormonilor reproducatori. Sistemul endocrin include hipotalamus si glandele pituitare. Exemple de tulburari comune care afecteaza acest sistem includ cancerele pituitare si hipopituitarismul.

In sistemul reproducator masculin, infertilitatea poate fi cauzata de:
- obstructia la nivelul tractului reproducator provocand disfunctionalitati in ejectia materialului seminal. Blocajele sunt de obicei cauzate de leziuni sau infectii ale tractului genital. 
- tulburari hormonale care duc la anomalii ale hormonilor produsi de glanda pituitara, hipotalamus si testicule. Hormonii precum testosteronul regleaza productia de spermatozoizi. Exemple de tulburari care duc la dezechilibru hormonal includ cancerele pituitare sau testiculare.
- incapacitatea testiculara de a produce spermatozoizi, de exemplu din cauza varicocelului sau a tratamentelor medicale care afecteaza celulele producatoare de spermatozoizi (cum ar fi chimioterapia).
- functia si calitatea anormala a spermei. Conditiile sau situatiile care provoaca forma anormala (morfologia) si miscarea (motilitatea) spermatozoizilor afecteaza negativ fertilitatea. De exemplu, utilizarea steroizilor anabolizanti poate afecta parametrii calitativi ai spermei, cum ar fi numarul si forma spermatozoizilor.
Factorii de mediu si stilul de viata, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool si obezitatea pot afecta fertilitatea. In plus, expunerea la poluantii de mediu si toxine poate fi direct toxica pentru gameti (ovule si spermatozoizi), ducand la scaderea numarului acestora si la o calitate slaba cauzand infertilitate.

Cum poate fi diagnosticata infertilitatea?

Inainte de testarea infertilitatii, medicul va incerca sa va faca recomandari pentru a va imbunatati sansele de a ramane insarcinata. La unele cupluri infertile nu se gaseste o cauza specifica (infertilitate inexplicabila).
Evaluarea infertilitatii poate fi costisitoare si, uneori, implica proceduri incomode. Nu exista nicio garantie pentru eficienta anumitor proceduri sau tratamente.

Teste pentru infertilitate masculina

Testele pentru infertilitatea masculina incearca sa determine daca vreunul dintre procesele necesare reproducerii este afectat.
Este posibil sa aveti un examen fizic general, inclusiv o examinare a organelor genitale. Testele specifice de fertilitate pot include:
- Analiza materialului seminal. Medicul poate cere una sau mai multe probe de sperma. Un laborator analizeaza proba si rezultatele sunt analizate ulterior.
- Testarea hormonala. Este posibil sa se efectueze un test de sange pentru a determina nivelul de testosteron si alti hormoni masculini.
- Testare genetica. Se pot face teste genetice pentru a determina daca exista un defect genetic care cauzeaza infertilitate.
- Biopsie testiculara. In anumite cazuri, poate fi efectuata o biopsie testiculara pentru a identifica anomaliile care contribuie la infertilitate sau pentru a extrage spermatozoizi pentru tehnici de reproducere asistata, cum ar fi FIV.
- Imagistica. In anumite situatii, pot fi efectuate studii imagistice precum RMN cerebral, ecografie transrectala sau scrotala sau o vasografie.
- Alte teste de specialitate. In cazuri rare, pot fi efectuate alte teste pentru a evalua calitatea spermatozoizilor, cum ar fi evaluarea unui specimen de sperma pentru anomalii ADN.

Teste pentru infertilitate feminina

 Testele pentru infertilitatea feminina sunt create pentru a stabili daca procesele sau orgaanele implicate in reproducere sunt afectate:
Testele specifice de fertilitate sunt:
- Testarea ovulatiei. Un test de sange masoara nivelul hormonilor pentru a determina daca se produce ovulatia.
- Histerosalpingografie. Histerosalpingografia evalueaza starea uterului si a trompelor uterine si cauta blocaje sau alte probleme. Se injecteaza substanta de contrast si se efectueaza o radiografie.
- Testarea rezervei ovariene. Aceasta testare ajuta la determinarea cantitatii de ovule disponibile pentru ovulatie. Aceasta abordare incepe adesea cu testarea hormonala la inceputul ciclului menstrual.
- Alte teste hormonale. Alte teste hormonale verifica nivelurile hormonilor implicati in ovulatie, precum si hormonii hipofizari care controleaza procesele de reproducere.
- Teste imagistice. Ecografia pelvina determina daca exista boli uterine sau ovariene. Uneori, o sonohisterograma, numita si sonograma cu perfuzie salina, este utilizata pentru a vedea detalii din interiorul uterului care nu sunt viibile la o ecografie obisnuita.
In functie de situatie, rareori testele pot include:
- Histeroscopie. In functie de simptomele dumneavoastra, medicul dumneavoastra poate solicita o histeroscopie pentru a determina boala uterina. In timpul procedurii, medicul dumneavoastra introduce un dispozitiv subtire, iluminat prin colul uterin in uter pentru a determina eventualele anomalii.
- Laparoscopie. Aceasta interventie chirurgicala minim invaziva implica efectuarea unei mici incizii sub buric si introducerea unui dispozitiv de vizualizare subtire pentru a va examina trompele uterine, ovarele si uterul. O laparoscopia poate identifica endometrioza, cicatricile, blocajele sau neregularitatile trompelor uterine si unele afectiuni legate de ovare si uter.

Care sunt tratamentele disponibile pentru infertilitate?

Tratamentul infertilitate depinde de:
- cauza infertilitatii
- durata problemei ce tine de infertilitate
- varsta
- preferinte personale
In cazurile in care sarcina spontana nu are loc, cuplurile pot sa obtina o sarcina prin utilizarea tehnologiei de reproducere asistata. Tratamentul pentru infertilitate poate implica angajamente financiare, fizice, psihologice si de timp semnificative.

Tratament pentru barbati
Tratamentul barbatilor pentru probleme sexuale generale sau pentru lipsa sau slaba calitate a spermatozoizilor poate include:
- Schimbarea stilului de viata. Imbunatatirea stilului de viata si a anumitor comportamente pot imbunatati sansele de sarcina, inclusiv intreruperea anumitor medicamente, reducerea sau eliminarea substantelor nocive, imbunatatirea frecventei si a timpului acordat actului sexual si optimizarea altor factori care altfel ar putea afecta fertilitatea.
- Medicamente. Anumite medicamente pot imbunatati numarul spermatozoizilor si probabilitatea de a obtine o sarcina. Aceste medicamente pot creste functia testiculara, inclusiv productia si calitatea spermei.
- Interventie chirurgicala. Pentru unele afectiuni, interventia chirurgicala poate fi capabila sa restabileasca fertilitatea. In alte cazuri, abordarea chirurgicala a varicocelului poate imbunatati sansele de sarcina.

Tratament pentru femei
Unele femei au nevoie doar de una sau doua terapii pentru a imbunatati fertilitatea. Alte femei pot avea nevoie de mai multe tipuri diferite de tratament pentru a ajunge la obtinerea unei sarcini.
- Stimularea ovulatiei cu medicamente pentru fertilitate. Medicamentele pentru fertilitate sunt principalul tratament pentru femeile care sunt infertile din cauza tulburarilor legate de ovulatie. Aceste medicamente regleaza sau induc ovulatia.
- Inseminarea intrauterina (IUI). In timpul IUI, spermatozoizii sanatosi sunt plasati direct in uter in jurul momentului in care ovarul elibereaza unul sau mai multe ovule pentru a fi fertilizati. In functie de motivele infertilitatii, momentul IIU poate fi coordonat cu ciclul sau cu medicamente pentru fertilitate.
- Chirurgie. Problemele uterine precum polipii endometriali, un sept uterin, tesutul cicatricial intrauterin si unele fibroame pot fi tratate prin interventie chirurgicala histeroscopica. Endometrioza, aderentele pelvine si fibroamele mai mari pot necesita interventie chirurgicala laparoscopica sau interventie chirurgicala cu o incizie mai mare.

Tehnologia de reproducere asistata
Tehnologia de reproducere asistata (ART) reprezinta orice tratament de fertilitate in care sunt manipulate ovulul si sperma. Exista mai multe tipuri de ART.
- Fertilizarea in vitro (FIV) este cea mai comuna tehnica ART. FIV implica stimularea si extragerea mai multor ovule mature, fecundarea lor cu spermatozoizi intr-un vas intr-un laborator si implantarea embrionilor in uter la cateva zile dupa fertilizare.
Alte tehnici sunt uneori folosite intr-un ciclu FIV, cum ar fi:
- Injectarea intracitoplasmatica a spermatozoizilor (ICSI). Un singur spermatozoid sanatos este injectat direct intr-un ovul matur. ICSI este adesea utilizat atunci cand exista o calitate sau o cantitate slaba a spermei sau daca incercarile de fertilizare in timpul ciclurilor anterioare de FIV au esuat.
- Eclozare asistata. Aceasta tehnica ajuta la implantarea embrionului in captuseala uterului prin deschiderea invelisului exterior al embrionului (eclozare).
- Mama surogat / purtator gestational. Femeile care nu au un uter functional sau pentru care sarcina prezinta un risc grav pentru sanatate ar putea alege FIV folosind un purtator gestational. In acest caz, embrionul cuplului este plasat in uterul purtatorului de sarcina.

Bibliografie:

Infertility, WHO (World Health Organisation) official website

Infertility, Mayo Clinic official website

Infertility, Centers o Disease Control and Prevention efiicial website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 09-09-2022

Produse din categoria Infertilitate

Non-farma (5)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Coenzima Q10 60mg, 30 capsule, Rotta Natura

Coenzima Q10 60mg, 30 capsule, Rotta Natura

24,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Proxeed Plus, 30 plicuri, Alfasigma

Proxeed Plus, 30 plicuri, Alfasigma

(2)
80,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Coenzima Q10 Forte 60mg, 30 comprimate, Walmark

Coenzima Q10 Forte 60mg, 30 comprimate, Walmark

59,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Coenzima Q10 + Carnitina, 30 capsule, Walmark

Coenzima Q10 + Carnitina, 30 capsule, Walmark

(2)
39,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Spermotrend, 90 capsule, Catalysis

Spermotrend, 90 capsule, Catalysis

(1)
116,00 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale