Pielea nou-nascutului este delicata precum si sistemul imunitar al bebelusului. Desi exista mai multe eruptii cutanate normale ale nou-nascutilor, substantele chimice, parfumurile si colorantii din imbracaminte, detergentii si produsele pentru bebelusi pot provoca iritatii ale pielii, uscaciune si eruptii cutanate.
Ingrijirea naturala a pielii bebelusului
Un nou-nascut se naste cu pielea ridata si un invelis protector numit vernix care se desprinde in mod natural in prima saptamana. Nu este nevoie sa fortati desprinderea acestuia sau sa-l tratati cu lotiuni sau creme. Daca bebelusul se naste la temen, acest proces se incheie probabil in timp ce se afla inca in uter.
Baie prea frecventa (de mai mult de trei ori pe saptamana in primul an de viata) indeparteaza uleiurile naturale care protejeaza pielea bebelusului. Acest lucru poate provoca uscaciunea si vulnerabilitatea pielii. De asemenea, poate agrava eczema.
Daca bebelusul saliveaza foarte mult, se murdareste de lapte sau trebuie schimbat de scutec foarte des, pur si simplu curatati gura bebelusului si zona scutecului cu apa si un sapun delicat sau cu apa si un prosop moale si curat.
Nu utilizati produse parfumate pentru bebelusi in primele luni. Acest lucru poate irita pielea delicata a bebelusului.
Spalati hainele copilului inainte de a fi purtate. Utilizati numai detergenti de rufe pentru copii care nu contin parfum si coloranti. Spalati hainele, asternuturile si paturile pentru bebelusi separat de rufele familiei sau folositi acelasi detergent pentru intreaga familie.
Inbaierea bebelusului
Bebelusului nu trebuie sa-i faceti baie neapat in fiecare zi, dar daca ii place cu adevarat, nu exista niciun motiv pentru care sa nu ii faceti. Cel mai bine este sa nu-i faceti baie bebelusului imediat dupa hranire sau cand ii este foame sau este obosit. Asigurati-va ca in camera in care ii faceti baie este cald. Apa trebuie sa fie calda, nu fierbinte. Verificati temperatura cu incheietura mainii sau cu cotul si omogenizati apa astfel incat temperatura sa fie distribuita uniform. Utilizati doar apa simpla pentru nou-nascuti. Puteti incepe sa utilizati la baie produse neparfumate de la aproximativ 4 pana la 6 saptamani, dar aveti grija sa utilizati doar cantitati mici. Bebelusii cu par mai lung pot avea nevoie de o picatura de sampon bland. Spumati si apoi clatiti bine.
Urmati intotdeauna sfatul neonatologului in ceea ce priveste tehnica de imbaiere a bebelusului dumneavoastra. Dupa nastere solicitati informatiile necesare rutinei zilnice de ingrijire si eventual o demonstratie practica a tehnicilor de ingrijire.
Nu lasati niciodata bebelusul nesupravegheat la baie, nici macar pentru cateva secunde!
Masajul bebelusului
Masajele pentru bebelusi prezinta multiple beneficii. Cu fiecare sedinta de masaj, bebelusul se va simti alintat si iubit. De asemenea, masajele ii vor permite copilului sa se simta mai relaxat, ceea ce ii poate imbunatati somnul.
Unele cercetari sugereaza ca masajul pentru bebelusi ar putea chiar favoriza o crestere sanatoasa, desi sunt necesare cercetari suplimentare.
Potrivit Asociatiei Internationale de Masaj pentru Sugari, masajul bebelusului poate ajuta la stimularea sistemelor circulator si digestiv. Masajul ar putea ajuta in cazul bebelusilor care sufera de: balonare, crampe, colici, constipatie.
Masajul poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea tensiunii musculare, a durerilor de crestere si a disconfortului in perioadele de eruptie dentara, precum si la stimularea cresterii la copiii prematuri.
Daca copilul dumneavoastra are probleme de sanatate, ar trebui sa discutati mai intai cu medicul sau pentru a decide daca masajul este sau nu sanatos pentru el.
Asociatiei Internationale de Masaj pentru Sugari sustine ca parintii sa introduca masajul in rutina bebelusului imediat ce acesta se naste.
Multe mame si tati fac acest lucru punandu-si copilul pe piept, piele goala pe piele goala. Aceasta este cunoscuta sub numele de ingrijire piele pe piele sau ingrijire cangur.Masajul se face prin atingerea usoara si mangaierea spatelui, picioarelor, mainilor.
Dupa primele cateva saptamani de la nastere, puteti incepe sa va masati propriu-zis copilul. Bebelusul tau ar trebui sa fie calm, alert si bine dispus atunci cand esti gata sa-i faceti un masaj. Nu efectuati niciodata vreo tehnica de masaj care pare sa va faca copilul sa se simta inconfortabil.
Nu este cel mai bun moment pentru un masaj cand bebelusul intoarce capul si privirea de la tine sau cand isi incordeaza bratele, potrivit Clinicii Mayo. Clinica Mayo sugereaza, de asemenea, sa asteptati cel putin 45 de minute dupa o hranire. Efectuarea unui masaj pentru bebelus prea devreme dupa ce acestia mananca poate provoca varsaturi.
Unii parinti ii fac masaj bebelusului zilnic, in timp ce alti parinti isi maseaza micutii o data la doua zile.
Sfaturi de siguranta pentru masajul bebelusului:
- Asigurati-va ca utilizati ulei care este sigur pentru pielea bebelusului dumneavoastra, aprobat pentru utilizarea la bebelusi
- Cand masati bratele sau picioarele copilului, sustineti intotdeauna glezna sau incheietura mainii cu o mana.
- Cand masati burtica copilului dumneavoastra cu o miscare circulara, mergeti in sensul acelor de ceasornic si nu in sens invers acelor de ceasornic.
- Daca copilul dumneavoastra devine suparat sau adoarme, opriti-va din a-i face masaj.
- Asigurati-va ca urmati o tehnica de masaj sigura pentru bebelusul dumneavoastra. Daca nu stiti cum ar trebui sa masati bebelusul, intrebati medicul neonatolog despre acest lucru.
Conditii ale pielii frecvent intalnie la bebelusi
1. Pielea uscata a nou-nascutului sau eczema
Cele mai multe probleme ale pielii nou-nascutilor, cum ar fi eczema sau eruptia cutanata de scutec, nu se dezvolta in prima sau a doua luna de viata. Eczema apare ca o eruptie rosie, cu mancarime, mai ales pe fata si scalp, la coate si in spatele genunchilor.
Cateva sfaturi pentru prevenirea pielii uscate, iritate si a eczemei:
- Minimizati utilizarea sapunului si mentineti timpul de baie scurt.
- Limitati utilizarea produselor parfumate pentru piele pentru copii. Daca pielea lor este uscata, utilizati numai unguent sau lotiune pe zonele uscate ale pielii.
- Asigurati-va ca bebelusul poarta numai haine moi, de preferinta din bumbac.
- Verificati cu medicul pediatru optiunile de tratament sub forma de lotiuni sau creme fara prescriptie medicala pentru a trata eczemele. Este posibil sa aveti nevoie de un tratament pe baza de reteta.
2. Eruptia cutanata de scutec
Cel mai adesea, eruptia cutanata de scutec este cauzata de umezeala iritanta a scutecului. Eruptia se poate dezvolta si atunci cand pielea bebelusului nu este uscata corespunzator dupa o baie. Uneori, o bacterie sau o infectie cu o ciuperca va provoca eruptie cutanata de scutec.
Majoritatea formelor de eruptie cutanata de scutec nu necesita ingrijire medicala. Pentru a trata eruptia cutanata de scutec si pentru a preveni alte probleme ale pielii nou-nascutilor:
- Verificati frecvent scutecele.
- Schimbati scutecele imediat ce acestea se uda sau se murdaresc.
- Spalati zona scutecului cu un produs de curatare usor, fara parfum sau cu apa. Daca eruptia cutanata este severa, nu frecati.
- Utilizati un prosop moale si curat, nu servetele pentru copii. Parfumul sau alcoolul din unele servetele pot irita si usca si mai mult pielea bebelusului.
- Lasati zona scutecului sa se usuce complet la aer inainte de a pune un scutec proaspat.
- Aplicati un strat gros de vaselina sau un unguent protector
- Evitati utilizarea pudrei pentru copii.
- Consultati-va medicul pediatru daca eruptia nu dispare in doua-trei zile. Daca eruptia este cauzata de eczema, o infectie bacteriana , o ciuperca sau o alta afectiune, este posibil sa aveti nevoie de un tratament pe baza de reteta.
3. Dermatita seboreica infantila (cruste de lapte)
Matreata neonatala, cunoscuta si sub numele de dermatita seboreica, este extrem de frecventa, dar cauza nu este pe deplin cunoscuta. Tinde sa apara in zonele cu glande sebacee in primele trei luni de viata.
Cele mai multe cazuri de cruste de lapte nu necesita altceva decat o spalare delicata, majoritatea cazurilor rezolvandu-se de la sine. Vaselina sau uleiul de masline pot ajuta la ameliorarea unei parti a crustei.
Daca crusta persista sau se agraveaza in timp, medicul pediatru va poate prescrie o crema sau un sampon antifungic.
4. Eritemul toxic
O afectiune benigna care afecteaza majoritatea nou-nascutilor in primele zile si saptamani de viata. Semnele distinctive ale afectiunii sunt papule galbui inconjurate de piele rosie pe fata si trunchi, brate si coapse.
De obicei, nu este nevoie de tratament. Eruptia va disparea de la sine in cateva saptamani.
Daca bebelusul are simptome de eritem toxic, este necesar un examen medical ce poate confirma diagnosticul.
Bibliografie:
Neonatal & infant skin care, The Royal Children's Hospital Melbourne official website
Newborn skin, John Hopkins official website
Bathing your baby, NHSinform official website
Karen Gill MD, Your Guide to Baby Massage, Healthline official website
Baby massage: tips and benefits, NCT UK official website
HEALTH: The benefits of massage for your baby, Mayo News official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona