Ingrijirea pielii uscate ( Xeroza, Xerodermie) (indicații)

Ce este xeroza sau xerodermia?

Pielea uscata (xeroza sau xerodermia) se manifesta prin asprime, mancarime (prurit), descuamare sau aspect solzos. Locul in care se formeaza aceste pete uscate variaza de la persoana la persoana. Este o afectiune comuna care afecteaza oamenii de toate varstele.
Pielea uscata, cunoscuta si sub numele de xeroza sau xerodermie, are multe cauze, inclusiv vreme rece sau uscata, expunerea excesiva la radiatia solara, sapunuri dure si curatare excesiva.

Care sunt simptomele xerozei sau xerodermiei?

Pielea uscata poate fi adesea o conditie temporara sau sezoniera si s-ar putea manifesta numai iarna, de exemplu, sau ar putea fi permanenta si atunci necesita tratament pe termen lung. Semnele si simptomele pielii uscate pot varia in functie de varsta, starea de sanatate, nuanta pielii, mediul de viata si expunerea la soare. Acestea includ:
- O senzatie de strangere a pielii
- Piele care se simte aspra si are aspect aspru
- Mancarime (prurit)
- Descuamare usoara pana la severa a pielii
- Riduri fine sau fisuri
- Piele care variaza ca si nuanta de la rosu pe pielea alba pana la gri pe pieleainchisa la culoare
- Crapaturi adanci care pot sangera
 Este posibil sa aveti nevoie de ajutor din partea medicului dumneavoastra primar sau a unui medic specializat in afectiuni ale pielii (dermatolog) daca:
- Semnele si simptomele persista
- Pielea ta devine inflamata sau dureroasa
- Dezvolti piele uscata si groasa ca efect secundar al tratamentului pentru cancer
- Aveti rani deschise sau infectii de la scarpinat
- Aveti zone mari de piele solzoasa sau decojita

Care sunt cauzele xerozei/xerodermiei?

Pielea uscata se datoreaza pierderii de apa din stratul exterior al pielii. Poate fi cauzat de:
- Caldura. Incalzirea centralizata, sobele pe lemne, incalzitoarele si semineele reduc umiditatea.
- Mediu inconjurator. Frigul, vantul sau climatul cu umiditate scazuta pot influenta gradul de deshidratare al pielii.
- Spalarea sau curatarea excesiva.Dusurile sau baile lungi si fierbinti sau spalarea excesiva a pielii va poate usca pielea. 
- Sapunuri aspre si detergenti. Multe sapunuri, detergenti si sampoane populare elimina umectantii naturali ai pielii, deoarece sunt formulate pentru a elimina sebumul.
- Alte afectiuni ale pielii. Persoanele cu afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopica (eczema) sau psoriazisul sunt mai susceptibile.
- Tratamente medicale. Unii oameni dezvolta piele uscata si groasa dupa ce au urmat un tratament pentru cancer, au primit dializa sau au administrat anumite medicamente.
- Imbatranire. Pe masura ce oamenii imbatranesc, pielea se subtiaza si produce mai putine uleiuri necesare pielii pentru a retine apa in tesuturi.

Care sunt factorii de risc pentru xeroza sau xerodermie?

Oricine poate dezvolta piele uscata. Dar este mai probabil sa dezvoltati afectiunea daca:
- Aveti peste 40 de ani, deoarece capacitatea pielii de a retine umiditatea se diminueaza odata cu varsta
- Traiesti intr-un mediu rece, cu vant sau in climat cu umiditate scazuta
- Aveti o slujba care va cere sa va scufundati frecvent mainile in apa
- Va folositi des mainile pentru a lucra cu materiale precum ciment, argila sau pamant
- Inotati frecvent in piscine cu clor
- Aveti anumite boli sau afectiuni, cum ar fi hipotiroidismul, diabetul sau malnutritia

Care sunt complicatiile ce pot surveni?

Pielea uscata este de obicei inofensiva. Dar atunci cand nu este ingrijita, pielea uscata poate duce la:
- Dermatita atopica (eczeme). Daca sunteti predispus sa dezvoltati aceasta afectiune, uscaciunea excesiva poate duce la activarea bolii, provocand eruptii cutanate si crapare a pielii.
- Infectii. Pielea uscata se poate crapa, permitand bacteriilor sa patrunda in organism, provocand infectii.
Aceste complicatii sunt cel mai probabil sa apara atunci cand mecanismele de protectie ale pielii sunt grav compromise. De exemplu, pielea foarte uscata poate provoca crapaturi sau fisuri adanci, care se pot deschide si sangera, oferind o cale pentru invadarea bacteriilor.

Cum poate fi prevenita xeroza sau xerodermia?

- Hidratati-va pielea. Crema hidratanta se etanseaza in apa pentru a ajuta la mentinerea sanatoasa a barierei protectoare a pielii. Utilizati crema hidratanta pe tot parcursul zilei, in special pe maini. Si inainte de a iesi in aer liber, foloseste o crema hidratanta care contine protectie solara sau o protectie solara cu spectru larg, cu un SPF de cel putin 30, chiar si in zilele innorate. Aplicati cu generozitate protectie solara si reaplicati la fiecare doua ore - sau mai des daca inotati sau transpirati.
- Limitati expunerea la apa. Limitati timpul pentru baie si dus la 10 minute sau mai putin. Folositi apa calda, nu fierbinte. Clatiti si uscati. Incercati sa faceti baie nu mai mult de o data pe zi.
- Utilizati un demachiant delicat sau un sapun fara alergeni. Incercati o crema de curatare sau un gel de dus fara sapun. Sau folositi sapun hidratant fara parfum, fara alcool sau substante care cauzeaza alergii (sapun hipoalergenic), mai ales daca va spalati des pe maini. Clatiti bine si uscati. Aplicati o crema hidratanta in timp ce pielea este inca umeda.

- Acoperiti-va cat mai mult pielea pe vreme rece sau vant. Vremea aspra poate usca in mod special pielea.
- Purtati manusi. Protejati-va mainile cu manusi adecvate atunci cand gradinariti, folositi produse de curatare dure si efectuati alte activitati ce pot agresa pielea.
- Clatiti si hidratati pielea dupa inot. Acest lucru este important mai ales daca ati inotat intr-o piscina cu clor.
- Consumati multe lichide, in special apa. Consumati bauturi fara cofeina in fiecare zi pentru a mentine bine hidratate toate tesuturile corpului, inclusiv pielea.

Cum poate fi diagnosticata xeroza sau xerodermia?

Pentru a diagnostica pielea uscata, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va examineze si sa va intrebe despre istoricul medical. 
Medicul dumneavoastra va poate sugera sa efectuati cateva teste pentru a vedea daca pielea uscata este cauzata de o afectiune medicala, cum ar fi o tiroida subactiva (hipotiroidism). Adesea, pielea uscata este un simptom al unei alte afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatita sau psoriazisul.

Care este tratamentul xerozei sau xerodermiei? 

Pielea uscata raspunde adesea bine la masuri, cum ar fi utilizarea cremelor hidratante si evitarea dusurilor si bailor lungi si fierbinti. Daca aveti pielea foarte uscata, medicul dumneavoastra va poate recomanda un produs hidratant formulat pentru nevoile dumneavoastra.
Daca pielea uscata este insotita de prurit, va poate fi recomandat de catre medic un preparat topic, pe baza de corticosteroid.. Daca pielea se crapa, medicul dumneavoastra va poate prescrie pansamente umede pentru a ajuta la prevenirea infectiei.

Urmatoarele masuri va pot ajuta sa va mentineti pielea umeda si sanatoasa:
- Utilizati un produs de curatare bland, fara alcool, de doua ori pe zi. Produsele cu acid stearic (care se gasesc in untul de shea) sau acid linoleic (se gasesc in unele uleiuri naturale) va pot ajuta la repararea pielii. Daca aveti pielea sensibila, spalati-va cu un demachiant seara si doar clatiti cu apa.
- Ca si regula generala, intai aplicati crema medicamentoasa si apoi crema hidratanta.
-Daca utilizati produse cosmetice, luati in considerare selectarea produselor cu o baza de crema sau ulei. Utilizati o crema hidratanta care contine protectie solara sau o protectie solara cu spectru larg, cu un SPF de cel putin 30, chiar si in zilele innorate. Aplicati cu generozitate protectie solara si reaplicati la fiecare doua ore - sau mai des daca inotati sau transpirati.
-Hidratati-va pielea. Aplicati crema hidratanta de mai multe ori pe zi, mai ales cand pielea se simte uscata si dupa spalarea mainilor sau baie, in timp ce pielea este inca umeda. Intrebati-va medicul despre avantajele si dezavantajele diferitelor produse pentru pielea si starea dumneavoastra. Este posibil sa fie nevoie sa incercati mai multe produse inainte de a le gasi pe cele care va plac, care va ajuta si pe care le veti folosi in mod regulat.
- Cautati ingrediente adecvate pielii uscate, cum ar fi ureea, ceramidele, acizii grasi si glicerolul (cunoscut si sub numele de glicerina), unturi si uleiuri necomedogenice. Cautati produse fara parfum care sa nu provoace acnee (necomedogena) si sa nu contina substante care cauzeaza alergii (hipoalergenice). Evitati produsele care contin lauril sulfat de sodiu, care usuca.

- Folositi apa calda si limitati timpul de baie. Dusurile sau baile lungi si apa fierbinte elimina uleiurile naturale ale pielii. Limitati baia la cel mult o data pe zi si nu mai mult de 5-10 minute. Folositi apa calda, nu fierbinte.
- Utilizati sapun hidratant fara alergeni. Pentru spalarea mainilor, utilizati sapun hidratant fara parfum (hipoalergenic). Apoi aplicati o crema hidratanta in timp ce mainile sunt inca umede.
La dus sau la baie, incercati o crema de curatare sau un gel de dus fara sapun si utilizati sapun numai in zonele unde este necesar, cum ar fi axile si zona inghinala. Evitati lufa si pietrele ponce. Clatiti bine si uscati.
- Utilizati un umidificator. Aerul cald, uscat, din interior poate usca pielea sensibila si poate agrava mancarimea si descuamarea. 
- Alegeti tesaturi care sunt blande cu pielea dumneavoastra. Fibrele naturale, cum ar fi bumbacul, permit pielii sa respire. Lana, desi naturala, uneori poate irita chiar si pielea sanatoasa.
- Pentru rufe, foloseste detergenti fara coloranti sau parfumuri, ambele pot irita pielea. 

 

Bibliografie:

Dry skin, Mayo Clinic official website

Debra Rose Wilson, 8 Home Remedies for Dry Skin, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 25-01-2023

Produse din categoria Ingrijirea pielii uscate ( Xeroza, Xerodermie)

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale