Intoleranta la lactoza (afecțiuni medicale)

Ce este intoleranta la lactoza?

Intoleranta la lactoza este un sindrom clinic care se manifesta cu semne si simptome caracteristice in urma consumului de produse alimentare care contin lactoza, un dizaharid. Lactoza, se gaseste in cantitate mare in lapte si produse lactate. In mod normal, in urma consumului, lactoza este descompusa in doua glucide simple, glucoza si galactoza, de catre enzima lactaza, care se gaseste in intestinul subtire. 
In intoleranta la lactoza, simptomele digestive sunt cauzate de malabsorbtia lactozei. Malabsorbtia lactozei este cauzata de faptul ca, in intestinul subtire, lactoza consumata nu poate fi digerata sau descompusa. 
Majoritatea persoanelor cu intoleranta la lactoza pot consuma o anumita cantitate de lactoza fara a avea simptome. Diferite persoane pot tolera cantitati diferite de lactoza fara a avea simptome.
Intoleranta la lactoza este diferita de o alergie la lapte. Alergia la lapte este o tulburare a sistemului imunitar.

 

Cat de frecventa este intoleranta la lactoza?

In timp ce majoritatea sugarilor pot digera lactoza, multe persoane incep sa dezvolte intoleranta la lactoza in adolescenta sau la maturitate. Se estimeaza ca aproximativ 68% din populatia lumii ar suferi de intoleranta la lactoza.
Intoleranta la lactoza este mai frecventa in unele parti ale lumii decat in altele. In Africa si in Asia, majoritatea oamenilor au malabsorbtie de lactoza. In unele regiuni, cum ar fi nordul Europei, multe persoane poarta o gena care le permite sa digere lactoza si la maturitate, iar malabsorbtia lactozei este mai putin frecventa. 
In timp ce malabsorbtia la lactoza provoaca intoleranta la lactoza, nu toate persoanele cu malabsorbtie la lactoza au intoleranta la lactoza. Intoleranta la lactoza presupune malabsorbtia lactozei insotita de simptome digestive specifice.

 

Ce cauzeaza intoleranta la lactoza?

Exista patru cauze principale ale deficitului de lactaza:

Deficitul primar de lactaza

Este cea mai frecventa cauza a deficitului de lactaza, cunoscuta si sub denumirea de deficit non-persistent de lactaza. Exista o scadere treptata a activitatii enzimei lactaza odata cu cresterea in varsta. Activitatea enzimatica incepe sa scada in copilarie, iar simptomele se manifesta in adolescenta sau la varsta adulta. Mai recent, s-a observat ca deficitul non-persistent la lactaza poate fi ereditar.

Deficitul secundar de lactaza

Datorita mai multor boli infectioase, inflamatorii sau de alta natura, leziunile mucoasei intestinale pot cauza deficit secundar de lactaza. Cauzele cel mai des intalnite includ:
- Gastroenterita
- Boala celiaca
- Boala Crohn
- Colita ulcerativa
- Chimioterapia
- Antibiotice

Deficitul congenital de lactaza

Exista o scadere sau absenta a activitatii enzimei lactaza de la nastere din cauza mostenirii. Se manifesta la nou-nascuti dupa ingestia de lapte. Este o cauza rara a deficientei, iar mecanismul genetic nu este foarte bine cunoscut.

Deficitul de lactaza datorat subdezvoltarii intestinului

Este observat la copiii prematuri nascuti intre 28 si 37 de saptamani de gestatie. Intestinul sugarului este subdezvoltat, ceea ce duce la incapacitatea de a hidroliza lactoza. Aceasta afectiune se imbunatateste odata cu inaintarea in varsta datorita maturizarii intestinului.

 

Care sunt simptomele intolerantei la lactoza?

Simptomele fiecarei persoane pot varia. Simptomele apar adesea la aproximativ 30 de minute pana la 2 ore dupa ce ati mancat sau ati consumat alimente sau bauturi bauturi care contin lactoza.
Simptomele pot include:
- Crampe abdominale si dureri
- Greata
- Balonare
- Flatulenta
- Diaree
Cat de severe sunt simptomele dumneavoastra depinde de cantitatea de lactoza ingerata si cantitatea de lactaza produsa de corpul dumneavoastra.
Simptomele intolerantei la lactoza pot fi confundate cu simptomele altor afectiuni digestive. Consultati-va intotdeauna medicul pentru a fi sigur de diagnostic.

 

Cum este diagnosticata intoleranta la lactoza?

Medicul va efectua anamneza si un control fizic.
Vi se poate cere sa nu consumati lapte sau produse lactate pentru o perioada scurta de timp pentru a vedea daca simptomele dumneavoastra se amelioreaza.
Unele teste pot ajuta medicul sa verifice daca aveti intoleranta la lactoza. Acestea pot include:
- Test de toleranta la lactoza. Acest test verifica modul in care sistemul digestiv absoarbe lactoza. Vi se va cere sa nu mancati sau sa beti nimic cu aproximativ 8 ore inainte de test.  Pentru test, veti bea un lichid care contine lactoza. Unele probe de sange vor fi prelevate pe o perioada de 2 ore. Acestea va vor verifica nivelul de zahar din sange (glucoza din sange). Daca nivelul zaharului din sange nu creste, este posibil sa aveti intoleranta la lactoza.
- Test de respiratie cu hidrogen. In cadrul acestui test veti bea un lichid care contine multa lactoza. Respiratia va fi verificata de mai multe ori. Nivelurile ridicate de hidrogen in respiratie pot insemna ca aveti intoleranta la lactoza.
- Test de aciditate a scaunului. Acest test este utilizat pentru sugari si copii mici. Acesta verifica cat de mult acid este in scaun. Daca cineva nu digera lactoza, scaunul sau va contine acid lactic, glucoza si alti acizi grasi.

 

Care este tratamentul intolerantei la lactoza?

La persoanele cu intoleranta la lactoza cauzata de o afectiune de baza, tratarea afectiunii ar putea restabili capacitatea organismului de a digera lactoza, desi acest proces poate dura o perioada mai lunga de timp.
In cazul in care intoleranta la lactoza nu este cauzata de o alta afectiune, o dieta saraca in lactoza pote fi benefica.
Pentru a reduce cantitatea de lactoza din dieta dumneavoastra:
- Limitati laptele si alte produse lactate
- Includeti doar portii mici de produse lactate in mesele dumneavoastra obisnuite
- Manancati si beti inghetata si lapte cu continut redus de lactoza
- Adaugati lactaza lichida sau pulbere in lapte pentru a descompune lactoza 

Stil de viata si remedii la domiciliu

Putini oameni au intoleranta atat de grava la lactoza incat trebuie sa renunte la toate produsele lactate si sa se fereasca de alimentele lactate sau de medicamentele care contin lactoza.

Mentineti o alimentatie echilibrata

Restrictionarea produselor lactate in alimentatie nu inseamna ca nu puteti obtine un aport suficient calciu. Calciul se gaseste in multe alte alimente, cum ar fi:
- Broccoli si legume cu frunze verzi
- Produse imbogatite cu calciu, cum ar fi cerealele si sucuri
- Conserve de somon sau sardine
- Inlocuitori de lapte, cum ar fi laptele de soia si laptele de orez
- Portocale
- Migdale, nuci braziliene si fasole uscata
De asemenea, asigurati-va ca obtineti suficienta vitamina D, care este de obicei furnizata in laptele fortificat. Ouale, ficatul si iaurtul contin si ele vitamina D, iar organismul dumneavoastra produce vitamina D atunci cand va expuneti la soare.
Chiar si fara a restrictiona produsele lactate, totusi, multi adulti nu au un aport suficient de vitamina D. 

Limitati produsele lactate
Majoritatea persoanelor cu intoleranta la lactoza se pot bucura de unele produse lactate fara simptome. Este posibil sa tolerati mai bine produsele lactate cu continut scazut de grasimi, cum ar fi laptele degresat, decat produsele din lapte integral. De asemenea, ar putea fi posibil sa va cresteti toleranta la produsele lactate introducandu-le treptat in dieta dumneavoastra.
Modalitatile de a va schimba dieta pentru a minimiza simptomele intolerantei la lactoza includ:
- Alegerea unor portii mai mici de lactate. Consumati portii mici de lapte - pana la 100 ml odata. Cu cat portia este mai mica, cu atat este mai putin probabil sa provoace probleme gastro-intestinale.
- Consumati lapte impreuna cu alte alimente. Acest lucru incetineste procesul digestiv si poate reduce simptomele intolerantei la lactoza.
- Experimentati diverse sortimente de produse lactate. Nu toate produsele lactate au aceeasi cantitate de lactoza. De exemplu, branzeturile tari, cum ar fi branza elvetiana sau cheddar, au cantitati mici de lactoza si, in general, nu provoaca simptome.
Inghetata si laptele contin cea mai mare cantitate de lactoza, dar continutul ridicat de grasimi din inghetata va poate permite sa o consumati fara simptome. S-ar putea sa tolerati produsele lactatece contin culturi lactice, cum ar fi iaurtul, deoarece bacteriile utilizate in procesul de cultura produc in mod natural enzima care descompune lactoza.
- Cumparati produse cu continut redus de lactoza sau fara lactoza. Puteti gasi aceste produse la majoritatea supermarketurilor in sectiunea de lactate.
- Utilizati tablete sau picaturi cu enzima lactaza. Tabletele sau picaturile eliberate fara prescriptie medicala care contin enzima lactazava pot ajuta sa digerati produsele lactate. Puteti administra comprimatele chiar inainte de masa sau de gustare. Sau picaturile pot fi adaugate intr-o cutie de lapte. Aceste produse nu ajuta pe toti cei care au intoleranta la lactoza.

Medicina alternativa
- Probioticele
Probioticele sunt organisme vii prezente in intestine care ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Probioticele sunt, de asemenea, disponibile ca si culturi active sau vii in unele iaurturi si in suplimente sub forma de capsule.
Acestea sunt uneori utilizate pentru afectiuni gastro-intestinale, cum ar fi diareea si sindromul intestinului iritabil. De asemenea, ar putea ajuta organismul sa digere lactoza. 

 

Bibliografie:

Definition & Facts for Lactose Intolerance, NIDDK official website

Lactose intolerance, NHS UK official website

Lactose intolerance, Mayo Clinic official website

Lactose intolerance, Johns Hopkins offiical website

Talia F. Malik; Kiran K. Panuganti, Lactose Intolerance, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan, NIH official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 18-07-2023

Produse din categoria Intoleranta la lactoza

Non-farma (3)

Vezi Politica de confidentialitate date personale