Meteorism abdominal si balonare (indicații)

Ce este meteorismul abdominal si balonarea si de ce apar ?

Meteorismul abdominal este un simptom caracterizat prin marirea volumului abdomenului provocata de acumularea de gaze in stomac sau in intestin.
Meteorismul se poate deosebi de balonarea abdominala ce corespunde unei senzatii subiective de tensiune intraabdominala, si printr-o crestere reala a cantitatii de gaz din intestin.
Meteorismul poate fi observat in bolile organice digestive (colecistite, pancreatite), precum si in bolile functionale (enterocolite, aerofagie) in care este deteriorata doar functia digestiva fara a fi afectate si organele.
Aerul inghitit, care poate ramane in stomac pentru o perioada de timp, este eliberat de obicei prin eructatii. Balonarea apare de obicei cand aerul stagneaza in colon sau in intestinul subtire. Gazul intestinal este alcatuit din oxigen, azot, dioxid de carbon, hidrogen si gaz metan. Compozitia variaza in functie de tipul de gaz intestinal. Gazele sunt cauzate de diversi factori, dintre care cei mai des intalniti sunt comportamentele alimentare nesanatoase si fermentatia bacteriana a anumitor alimente.

 

Care pot fi cauzele meteorismului abdominal si al balonarii?

Cauzele aparitiei meteorismului abdominal si al balonarii pot fi diverse:

Intolerante alimentare

Carbohidratii nedigerati sufera o fermentatie sub influenta bacteriilor de la nivelul tractului intestinal, iar fermentatia duce la aparitia gazelor intestinale. De exemplu, lactoza este una dintre cele mai frecvente surse de carbohidrati care poate genera gaze intestinale, afectand persoanele care au intoleranta la lactoza. Organismul acestor persoane nu sintetizeaza suficienta lactaza, o enzima necesara pentru digestia lactozei. Rafinoza din fasole este un alt carbohidrat nedigerabil din fasole care provoaca de obicei flatulenta.

Tulburari hormonale.

In perioada ciclului menstrual este posibil sa apara temporar balonarea. Estrogenul cauzeaza retentia de apa. Cand estrogenul creste si progesteronul scade, senzatia de balonare poate sa apara din cauza acestei retentii hidrice. De asemenea, uterul isi modifica volumul in aceasta perioada. Estrogenul si progesteronul pot provoca gaze intestinale fie prin incetinirea, fie prin accelerarea motilitatii intestinale. Receptorii de estrogen din tractul gastro-intestinal afecteaza, de asemenea, sensibilitatea viscerala si poate cauza senzatia de balonare.

Dieta dezechilibrata si comportamente alimentare neadecvate

Comportamentele alimentare cum ar fi mestecatul gumei, inghitirea alimentelor si consumul de bauturi odata cu mancarea, pot duce la inghitirea aerului. Alimentele voluminoase precum salata verde, varza si painea nemestecate pot predispune la aparitia balonarii.

Comportamente si alegeri alimentare care pot conduce la aparitia gazelor abdominale.

Comportamente alimentare neadecvate:
- Vorbitul in timpul mesei
- Fumatul 
- Folosirea unui pai sau a unei sticle sport pentru consumul lichidelor
- Supraalimentarea
- Consumul de bauturi foarte calde sau foarte reci
- Mestecatul gumei sau consumul de bomboane tari

Alimente ce pot conduce la formarea gazelor intestinale:
- Bauturi carbogazoase
- Alimente picante, prajite sau grase
- Broccoli, varza, ceapa
- Fasole
- Suc de mere sau prune
- Fructe uscate
FODMAP, poliolii fermentabili pot avea un rol important in exacerbarea simptomelor in anumite boli intestinale. Ingestia de alimente care contin FODMAP poate afecta microbiota intestinala. 

Afectiuni gastro-intestinale

SIBO este o afectiune care apare atunci cand bacteriile intestinale din colon ajung in intestinul subtire. Dezvoltarea excesiva a acestor bacterii poate perturba echilibrul florei intestinale.
IBS si dispepsia functionala se manifesta prin simptome precum gaze si balonare dupa masa, diaree sau constipatie, greata, varsaturi, anemie si scadere in greutate neintentionata.

Medicatie

Exista o serie de medicamente ce pot afecta functia gastro-intestinala si pot conduce la balonare:
- AINS. Antiinflamatoarele nesteroidiene pot irita mucoasa gastrica si pot provoca simptome precum meteorism abdominal.
- Statine.
- Unele tipuri de antidepresive. Aceste medicamente pot reduce motilitatea intestinala. Stagnarea alimetelor in intestin pot duce la balonare.
- Medicamente anticolinergice. Aceste medicamente blocheaza activitatea acetilcolinei, un neurotransmitator care este important pentru mai multe functii ale corpului, inclusiv pentru functia musculara si pentru memorie. Actiunea asupra receptorilor de acetilcolina de la nivelul intestinului poate incetini digestia, ceea ce poate duce la constipatie si balonare. 
- Antibiotice. Antibioticele pot produce dezichilibre la nivelul florei intestinale si pot perturba digestia. Acest lucru poate conduce la aparitia starii de flatulenta.
- Blocante ale canalelor de calciu. Blocantele canalelor de calciu ajuta la scaderea tensiunii arteriale prin relaxarea muschilor vaselor de sange. Prin relaxarea musculaturii intestinale poate rezulta constipatie si balonare.
- Medicamentele opioide. Medicamentele opioide au ca si reactie adversa constipatia. Constipatia este frecvent insotita de flatulenta.
- Alte boli si afectiuni cronice.
Balonarea temporara are de obicei cauza digestiva, hormonala sau ambele. Dar, daca balonarea nu dispare sau se agraveaza sau daca apar si alte simptome, cum ar fi febra sau varsaturi, ar trebui sa solicitata asistenta medicala pentru a exclude alte cauze medicale. Acestea pot include:
• Ascita. Aceasta este o acumulare treptata de lichid in cavitatea abdominala. Este de obicei cauzata de o boala hepatica si uneori de insuficienta renala sau insuficienta cardiaca.
• Insuficienta pancreatica. Acesta este o afectiune din spectrul disfunctiilor pancreatice in care pancreasul nu produce suficiente enzime digestive pentru a-si indeplini functia in procesul digestiv.
• Gastrita, enterita sau gastro-enterita este de obicei cauzata de o infectie bacteriana. In aparitia gastritei sau a ulcerului peptic poate fi implicat Helicobacter pylori sau consumul de alcool.
Cancer (ovarian, uterin, de colon, pancreatic, stomacal sau mezenteric). Unele tumori pot produce blocaje intestinale ce se pot manifesta prin balonare.

 


Care este tratamentul meteorismului abdominal si al balonarii?

Tratamentul meteorismului abdominal si al balonarii poate fi personalizat in functie de afectiunea principala asociata si in functie de intensitatea simptomelor.

Tratament medicamentos

- Medicamente antiflatulenta: simeticona, dimeticona, carbunele sunt unele dintre cele mai utilizate medicamente pentru atenuarea meteorismului abdominal si balonarii.
- Enzime digestive: produsele medicamentoase pe baza de bila, pancreatina, lipaza, bromelaina, papaina, etc. pot ajuta digestia in cazul in care problema este un deficit de enzime digestive.
- Probiotice: produsele medicamentoase pe baza de culturi lactice pot restabili echilibrul florei intestinale si pot imbunatati functia digestiva.
- Laxative: pot fi ultilzate in caz de constipatie persistenta si crampe, dupa ce este investigata cauza si exclusa o posibila ocluzie intestinala.
- Antidiareice: pot fi ultilzate in caz de diaree.
- Antispastice: pot fi ultilzate pentru a reduce crampele abdominale.


Plante care pot reduce balonarea

- Menta. Compusii antioxidanti numiti flavonoide si uleiul de menta pot reduce meteorismul abdominal.
- Pelinul. Ceaiul de pelin poate stimula eliberarea de sucuri digestive, ceea ce poate ajuta la ameliorarea balonarii si a problemelor digestive.
- Ghimbirul. Ghimbirul poate reduce starea de greata si flatulenta.
- Fenicul. Feniculul poate ajuta in caz de constipatie si ulcer si poate reduce gazele intestinale.
- Gentiana. Radacina de gentiana contine principii amare ce pot contribui la imbunatatirea digestiei si la reducerea flatulentei.
- Musetelul. Musetelul este utilizat in mod traditional pentru in afectiuni digestive si poate ajuta in caz de indigestie si balonare.

Alimente care pot ajuta la reducerea gazelor intestinale si al balonarii

Avocado 
Avocado este bogat in potasiu, un mineral esential implicat in reglarea echilibrului fluidelor si al nivelului de sodiu, prevenind retentia de apa. In plus, este bogat in fibre si sustine regularitatea tranzitului intestinal, ajutand la prevenirea constipatiei si a balonarii.

Castravetele
Castravetii sunt compusi din aproximativ 95% apa. Consumul de alimente cu un continut ridicat de apa pot atenua balonarea cauzata de deshidratare si de constipatie.

Iaurt
Iaurtul contine probiotice, bacterii benefice care joaca un rol important in sanatatea digestiva. Potrivit cercetarilor, probioticele pot imbunatati frecventa si consistenta scaunului. S-a demonstrat ca probioticele reduc balonarea si distensia abdominala.

Fructele de padure
Capsunile, afinele si murele contin antioxidanti, vitamine si minerale. De asemenea, sunt bogate in fibre. Cresterea aportului de fibre poate imbunatati sanatatea intestinala si poate reduce constipatia si balonarea.

Ceaiul verde
Ceaiul verde este o optiune excelenta pentru a preveni retentia de lichide. Ceaiul verde este bogat in antioxidanti si contine cofeina, care stimuleaza peristaltismul intestinal si actioneaza ca un laxativ natural.

Telina
Telina contine aproximativ 95% apa. Pe langa continutul sau ridicat de apa, telina contine manitol, un tip de alcool zaharat care poate avea efect laxativ si poate ajuta la normalizarea tranzitului intestinal. 

Ghimbirul
Cercetarile arata ca ghimbirul ar putea accelera golirea stomacului pentru a preveni balonarea si senzatia de satietate.

Kombucha
Kombucha este o bautura fermentata obtinuta de obicei din ceai negru sau din ceai verde.
Ca si alte alimente fermentate, kombucha este bogata in probiotice si poate sustine sanatatea digestiva.

Banane
Bananele sunt foarte hranitoare si reprezinta o sursa excelenta de fibre. In plus, sunt bogate in potasiu, un nutrient care sustine un echilibru sanatos al fluidelor. La randul sau, acest lucru poate preveni balonarea si retentia de apa.

Papaya
Papaya contine o enzima numita papaina, care ajuta organismul sa descompuna aminoacizii. Acest lucru incurajeaza digestia sanatoasa si poate ajuta la reducerea starii de flatulenta.

Sparanghel
Sparanghelul este o sursa excelenta de fibre si contine o cantitate semnificativa de inulina, o fibra prebiotica care se gaseste in diverse alimente. Studiile arata ca inulina poate sprijini sanatatea intestinului, poate regla tranzitul intestinal si poate ajuta la prevenirea balonarii si constipatiei.

Ovaz
Ovazul contine fibre, inclusiv beta glucan si poate ajuta in cresterea senzatiei de satietate si in reducerea gazelor intestinale.

Ananas
Ananasul contine si bromelaina, o enzima care a fost folosita de mult timp in medicina traditionala in tulburari digestive. In unele studii, s-a demonstrat ca bromelaina lupta impotriva inflamatiei, ceea ce amelioreaza probleme precum balonarea si flatulenta.

Turmeric
Potrivit unor cercetari, curcumina din turmeric poate ajuta la imbunatatirea sanatatii intestinale si la reducerea simptomelor IBS, inclusiv gaze, balonare si constipatie.

Quinoa
Consumul de alimente care contin gluten poate provoca probleme digestive, cum ar fi balonarea, persoanelor cu boala celiaca si sensibilitate la gluten non-celiaca. Quinoa nu contine gluten si este, de asemenea, bogata in alti compusi benefici, cum ar fi fibrele si antioxidantii, care ajuta la atenuarea starii de balonare.

Mere
Merele sunt bogate intr-un tip de fibre solubile numite pectina, care poate ajuta la protejarea microbiomului intestinal si poate ajuta la digestia alimentelor.

Rubarba
Rubarba contine un compus numit sennozid ce actioneaza ca un laxativ natural pentru a stimula miscarile intestinale. In plus, poate ajuta la cresterea aportului de fibre.

Kiwi
Kiwi este un fruct bogat in fibre si in potasiu. De asemenea, contine actinidina, o enzima care poate ajuta la imbunatatirea digestiei si la accelerarea golirii stomacului.
Ca atare, kiwi poate ajuta la reducerea simptomelor digestive precum balonarea si constipatia.

Fenicul
Feniculul si semintele sale poseda proprietati antispastice, ceea ce inseamna ca pot ajuta la relaxarea muschilor din tractul intestinal reducand gazele intestinale si balonarea.

 

 

Bibliografie:

What's Causing My Abdominal Bloating, and How Do I Treat It?, healthline ofiicial website
Abdominal bloating, Medlineplus official website
Bloated Stomach, Cleveland Clinic official website
Belching, gas and bloating: Tips for reducing them, Mayo Clinic official website
Belching, Bloating, and Flatulence, American College of Gastroenterology official website
Bloating, NHS official website
8 Herbal Teas to Help Reduce Bloating, Healthline official website
Lankarani KB. Diet and the Gut. Middle East J Dig Dis. 2016 Jul;8(3):161-165. doi: 10.15171/mejdd.2016.28. PMID: 27698965; PMCID: PMC5045668.
7 Types of Medication That Cause Bloating, AARP official website


Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 12-12-2023

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Meteorism abdominal si balonare

Vezi Politica de confidentialitate date personale