Preventia si tratamentul cariilor (indicații)

Ce sunt cariile dentare?

Cariile sunt zone de pe suprafata dintilor deteriorate permanent si ireversibil care se dezvolta in cavitati. Cariile dentare sunt printre cele mai frecvente probleme de sanatate din lume. Sunt frecvente in special la copii, adolescenti si adultii in varsta. Dar oricine poate dezvolta carii, inclusiv sugarii.
Daca cariile nu sunt tratate, acestea devin mai mari si afecteaza straturile mai profunde ale dintilor. Ele pot conduce la dureri de dinti severe, infectii si chiar pierderea dintilor. Vizitele regulate la stomatolog, periajul si ata dentara sunt cea mai buna protectie impotriva cariilor dentare.

Care sunt simptomele cariilor dentare?

Semnele si simptomele cariilor variaza, in functie de amploarea si localizarea acestora. Cand o carie abia apare, este posibil sa nu aveti deloc simptome. Pe masura ce caria devine mai profunda, poate provoca semne si simptome precum:
- Durere de dinti, durere spontana sau durere care apare fara nicio cauza aparenta
- Sensibilitatea dentara
- Durere usoara pana la intensa cand mananci sau cand bei ceva dulce, fierbinte sau rece
- cavitati vizibile 
- Pete maro, negre sau albe pe orice suprafata a dintelui


Care sunt cauzele aparitiei cariior?

Cariile reprezinta un proces care are loc in timp. Iata cum se dezvolta cariile dentare:
Placa dentara este o pelicula lipicioasa transparenta care acopera dintii. Se datoreaza consumului de multe zaharuri si amidon si unei igiene dentare defectuoase. Cand zaharurile si amidonul nu sunt curatati de pe dinti, bacteriile incep rapid sa se hraneasca cu ele si formeaza placa. Placa care ramane pe dinti se poate intari sub sau deasupra liniei gingiilor si formeaza tartrul. Tartrul face placa mai dificil de indepartat si creeaza un scut pentru bacterii.
Acizii din placa dentara elimina mineralele din smaltul dur exterior al dintelui. Aceasta eroziune provoaca mici deschideri sau gauri in smalt - prima etapa a cariilor. Astfel, bacteriile si acizii pot ajunge la urmatorul strat al dintilor, numit dentina. Acest strat este mai moale decat smaltul si mai putin rezistent la acid. Dentina contine tuburi minuscule care comunica direct cu nervul dintelui provocand sensibilitate.
Pe masura ce se dezvolta cariile dentare, bacteriile si acizii ajung langa materialul interior al dintilor (pulpa) care contine nervi si vase de sange. Pulpa devine umflata si iritata din cauza bacteriilor. Deoarece nu exista loc pentru ca acest proces inflamator sa se extinda in interiorul dintelui, nervul devine presat, generand durere. Disconfortul se poate extinde chiar si in afara radacinii dintelui pana la os.

Care sunt factorii de risc pentru aparitia cariilor?

-Localizarea dintelui. Cariile apar cel mai adesea la dintii din spate (molari si premolari). Acesti dinti denivelarii si radacini multiple care pot colecta particulele de alimente. Drept urmare, sunt mai greu de pastrat curati decat dintii frontali mai netezi si mai usor accesibili periajului.
- Anumite alimente si bauturi. Alimentele dulci sunt mai susceptibile de a provoca carii decat alimentele. care sunt usor eliminate prin procesul de salivatie.
- Periaj inadecvat. Daca nu va curatati dintii imediat dupa ce ati mancat si baut, placa se formeaza rapid si pot debuta primele etape ale cariilor.
- Aport insuficient de fluor. Fluorul, un mineral natural, ajuta la prevenirea cariilor si poate chiar inversa fazele incipiente ale deteriorarii dintilor. Datorita beneficiilor sale pentru dinti, fluorul este adaugat la multe surse publice de apa. Este, de asemenea, un ingredient comun in pasta de dinti si apa de gura. Dar apa imbuteliata de obicei nu contine fluor.
- Varsta mai tanara sau mai inaintata. In Statele Unite, cariile sunt frecvente la copiii foarte mici si adolescenti. Adultii in varsta sunt, de asemenea, expusi unui risc mai mare. In timp, dintii se pot uza si gingiile se pot retrage, facand dintii mai vulnerabili la carii radiculare. De asemenea, adultii mai in varsta pot folosi mai multe medicamente care reduc fluxul de saliva, crescand riscul cariilor dentare.
- Gura uscata. Substantele gasite in saliva ajuta si la combaterea acidului produs de bacterii. Anumite medicamente, anumite afectiuni medicale, radioterapia sau anumite medicamente pentru chimioterapie va pot creste riscul de carii prin reducerea productiei de saliva.
- Obturatii sau dispozitive dentare uzate. 
- Aciditate crescuta. Arsurile la stomac sau boala de reflux gastroesofagian (BRGE) pot cauza uzura smaltul dintilor si provocand leziuni semnificative ale dintilor. Migrarea acidului din stomac catre cavitatea bucala poate expune mai mult din dentina la atacul bacteriilor, creand carii dentare. Stomatologul dumneavoastra va poate recomanda un consult medical pentru a vedea daca refluxul gastric este cauza degradarii smaltului.
- Tulburari de alimentatie. Anorexia si bulimia pot duce la eroziune semnificativa a dintilor si carii. Acidul din stomac din varsaturi repetate (purjare)  incepe sa dizolve smaltul. De asemenea, tulburarile de alimentatie pot interfera cu productia de saliva.

 Cum pot fi prevenite cariile?

O buna igiena orala si dentara va poate ajuta sa evitati cariile. 
- Spalati-va pe dinti de cel putin doua ori pe zi si, in mod ideal, dupa fiecare masa, folosind pasta de dinti care contine fluor. Pentru a curata spatiile interdentare, folositi un produs de curatare interdentara precum periute interdentare sau ata dentara.
-Folositi apa de gura. Daca medicul dentist considera ca aveti un risc mare de a dezvolta carii, va poate recomanda sa utilizati o apa de gura cu fluor.
- Vizitati-va regulat medicul dentist. Efectuati periaje profesionale ale dintilor si examene orale regulate, care va pot ajuta sa preveniti problemele sau sa le detectati din timp. 
- Luati in considerare materialele de etansare dentare. Un material de etansare este un strat protector de plastic aplicat pe suprafata de mestecat a dintilor din spate. Sigileaza santurile si crapaturile care tind sa colecteze alimente, protejand smaltul dentar de placa si acid. Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) recomanda substante de etansare pentru toti copiii de varsta scolara. Etansantii pot rezista cativa ani inainte de a fi inlocuiti, dar trebuie verificati in mod regulat.
- Evitati gustarile frecvente. Ori de cate ori manancati sau beti alte bauturi decat apa, se creaza placa bacteriana.
- Luati in considerare tratamentele cu fluor. Stomatologul dumneavoastra va poate recomanda tratamente periodice cu fluor, mai ales daca nu obtineti suficient fluor prin apa de baut fluorurata si alte surse. 
- Tratamente combinate. Mestecarea gumei pe baza de xilitol impreuna cu fluor si o clatire antibacteriana poate ajuta la reducerea riscului de carii.

Cum e pot diagnostica cariile dentare?

De obicei, medicul dentist poate detecta cariile dentare prin:
- Chestionarea in ceea ce priveste durerea si sensibilitatea dintilor
- Examinarea cavitatii bucale si a dintilori
- Examinarea cavitatii bucale cu instrumente specifice
- Efectuarea de radiografii dentare si examinarea acestora

In ce consta tratamentul cariilor?

Controalele regulate pot identifica cariile si alte afectiuni dentare inainte ca acestea sa provoace simptome dernjante si inainte ca acestea sa consuca la probleme mai grave.Daca o carie este tratata inainte de a incepe sa provoace durere, probabil ca nu veti avea nevoie de un tratament amplu.
Tratamentul cariilor depinde de cat de severe sunt acestea si de situatia dumneavoastra particulara. Optiunile de tratament includ:
- Tratamente cu fluor. Tratamentele profesionale cu fluor contin mai mult fluor decat cantitatea gasita in apa de la robinet, pasta de dinti si apa de gura. Tratamentele cu fluor pot fi sub forma de lichide, gel, spuma sau lac care sunt periate pe dinti sau plasate pe suprafata dintilor.
- Obturatii. Obturatiile, sunt principala optiune de tratament atunci cand caria a depasit stadiul incipient. 
- Coroane. Pentru carii extinse este posibil sa aveti nevoie de o coroana - o acoperire personalizata care inlocuieste intreaga coroana naturala a dintelui. 
- Tratament pe canal. Cand cariea ajunge la materialul interior al dintelui (pulpa), este posibil sa aveti nevoie de un tratament de canal. Acesta este un tratament pentru a repara si salva un dinte grav deteriorat sau infectat, in loc sa-l indeparteze. Pulpa dentara bolnava este indepartata. Uneori, medicamentele sunt introduse in canalul radicular pentru a elimina orice infectie. Apoi pulpa este inlocuita cu o umplutura.
- Extractii dentare. Unii dinti devin atat de sever cariati incat nu pot fi restaurati si trebuie indepartati.Daca este posibil, luati in considerare un implant dentar pentru a inlocui dintele lipsa.

 

Bibliografie:

Cavities/tooth decay, Mayo Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 10-01-2023

Produse din categoria Preventia si tratamentul cariilor

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale