Puncte negre (indicații)

Ce sunt punctele negre?

Punctele negre reprezinta un tip de acnee (acnee vulgara). Sunt pori deschisi care sunt obturati de exces de sebum si piele moarta. Reflexia neregulata a luminii pe foliculul infundat cauzeaza de fapt petele intunecate.
Punctele negre nu sunt cosuri. Cosurile sunt umflaturi mici, dureroase, cu un lichid gros, alb-galbui (puroi) in varf.

Pe cine afecteaza punctele negre?

Punctele negre afecteaza de obicei adolescentii si adultii tineri care sufera modificari hormonale. Cu toate acestea, multi adulti continua sa dezvolte acnee pana la 20, 30 de ani si chiar mai mult. Unele persoane chiar dezvolta puncte negre pentru prima data ca adulti.

Cat de comuna este aceasta afectiune?

Punctele negre sunt foarte frecvente. Unii cercetatori sustin ca punctele negre afecteaza aproape pe toata lumea la un moment dat in viata. Apar cel mai frecvent in randul adolescentilor, dar si 10% pana la 20% dintre adulti dezvolta puncte negre.

Cum va afecteaza punctele negre corpul?

Fata (in special nasul si barbia, uneori obrajii), gatul, spatele si pieptul reprezinta cele mai predispuse zone la dezvoltarea punctelor negre. Cu toate acestea, glandele uleioase (sebacee) sunt pe tot corpul. Ele elibereaza un lubrifiant uleios numit sebum care ajuta la mentinerea hidratarii si stralucirii pielii si a paului. Drept urmare, desi nu este obisnuit, punctele negre apar uneori pe fese, coapse, urechi si axile.

Punctele negre nu va afecteaza in mod serios sanatatea fizica, dar va pot afecta psihosocial (modul in care interactionati cu societatea si grupurile sociale ) si psihologic (perceptia si comportamentul fata de sine). Punctele negre pot provoca anxietate, depresie, tulburari de dispozitie si uneori chiar ganduri suicidare.

Care sunt simptomele punctelor negre?

Punctele negre sunt o forma mai usoara de acnee. Prezenta punctelor inchise la culoare pe piele sunt principala caracteristica a punctelor negre. 

Ce cauzeaza punctele negre?

Glandele sebacee sunt situate pe tot corpul si cele mai multe dintre ele se conecteaza la foliculii de par. Punctele negre si punctele albe sunt comedoane. Punctele negre sunt comedoane deschise, iar punctele albe sunt comedoane inchise. Comedoanele apar atunci cand un folicul de par/glanda sebacee devine inflamata. Inflamatia poate aparea ca urmare a :
- Cresterii productiei de sebum (substanta uleioasa naturala produsa de glandele sebacee).
- Formarea anormala a cheratinei (proteina care ajuta la formarea parului, a pielii si a unghiilor).
- Cresterea hormonilor (androgeni).
- O prezenta crescuta a bacteriilor pe piele care provoaca acnee.

Cum sunt diagnosticate punctele negre?

Punctele negre sunt usor de recunoscut, asa ca nu aveti neaparat nevoie de un profesionist din domeniul sanatatii pentru a le diagnostica. Daca aveti puncte negre impreuna cu alte forme severe de acnee, consultati un dermatolog pentru tratament. Dermatologii sunt medici specializati in afectiunile care va afecteaza pielea, parul si unghiile.

Cum sunt tratate punctele negre?

Medicamentele fara prescriptie medicala pot ajuta in tratamentul punctelor negre. Acestea pot include:
- Acid salicilic: Acesta este disponibil fara reteta pentru puncte negre ca demachiant sau lotiune. Ajuta la indepartarea stratului superior al pielii deteriorate. Acidul salicilic dizolva celulele moarte ale pielii pentru a preveni infundarea foliculilor de par.
- Acid azelaic: orzul, graul, secara si alte cereale contin in mod natural acid azelaic. Acesta ucide microorganismele de pe piele si reduce inflamatia.
- Peroxid de benzoil: Acesta este disponibil ca produs fara prescriptie medicala sub forma de gel sau de spalare. Vizeaza bacteriile de suprafata, care adesea agraveaza acneea. Concentratiile mai mici si formularile sub forma de gel/lotiune de spalare sunt mai putin iritante pentru pielea dumneavoastra. Iritatia sau uscaciunea este un efect secundar frecvent.
- Retinoizi (derivati ai vitaminei A): Retinoizii, descompun punctele negre si punctele albe si ajuta la prevenirea infundarii porilor. Este posibil sa observati o schimbare a culorii pielii sau efect de peeling. Utilizarea retinoizilor o data la doua zile sau utilizarea lor in acelasi timp cu o crema hidratanta poate reduce aceste efecte secundare.
Daca punctele negre nu dispar cu medicamente fara prescriptie medicala, medicul va poate recomanda:
- Retinoizi care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala: retinoizii eliberati pe baza de prescriptie medicala sunt mai puternici decat retinoizii fara prescriptie medicala.
- Antibiotice orale: antibioticele orale reduc bacteriile care cauzeaza punctele negre.
- Microdermabraziune
- Peelingurile chimice: Peelingurile chimice folosesc o solutie chimica pentru indepartarea straturilor de piele si reducerea punctelor negre.
- Resurfacing-ul pielii cu laser: Resurfacingul cu laser al pielii directioneaza fascicule scurte si concentrate de lumina pulsatorie catre punctele negre. Fasciculele de lumina reduc cantitatea de sebum pe care o produc glandele sebacee.

Exista remedii casnice sau solutii naturale pentru punctele negre?

Exista cateva remedii casnice care pot ajuta la tratarea punctelor negre:
- Ulei de arbore de ceai: Uleiul de arbore de ceai poate preveni sau opri cresterea bacteriilor. 
- Scrub-uri cu zahar sau sare: Scrub-urile cu zahar si sare exfoliaza celulele moarte de pe suprafata pielii. 
- Ceai verde: frunzele umede de ceai verde pot ajuta la reducerea productiei de sebum. Ceaiul verde este, de asemenea, un antioxidant. 

Este in regula sa scoatei singur punctele negre?

Poate fi foarte tentant sa scoateti punctele negre. Cu toate acestea, scoatereaa punctelor negre poate crea mai multe probleme:
- Nu puteti elimina intregul punct negru. Puteti chiar sa impingeti punctul negru mai mult in piele, ceea ce poate provoca iritatii dureroase.
- Puteti introduce bacterii sau mai mult sebum in pori. Punctele negre s-ar putea sa devina mai mari sau chiar sa se raspandeasca.
- Aparitia deiInflamatie sau cicatrici. Cand folositi unghiile pentru a aplica multa presiune pe piele pentru a elimina un punct negru, va puteti irita grav pielea.

Cum se trateaza punctele negre adanci?

Punctele negre adanci trebuie indepartate de un medic - de obicei un dermatolog sau un estetician medical. Ei folosesc o unealta mica cu bucle metalice rigide la capete pentru a aplica o presiune uniforma asupra punctelor negre. Ele pot indeparta in siguranta intregul punct negru si pot reduce riscul ca acesta sa se recidiveze.

Cum preveniti punctele negre?

Preventia punctelor negre este dificila, daca nu imposibila, in timpul oscilatiilor hormonale normale. Dar unele lucruri pot ajuta:
- Spalati-va fata zilnic cu apa calda si un demachiant usor pentru fata.
- Utilizati in mod obisnuit crema hidratanta.
- Nu trebuie sa incetati sa folositi machiaj, ci sa incercati sa utilizati produse ,,noncomedogenice" si sa indepartati machiajul la sfarsitul fiecarei zile.
- Nu va atingeti fata cu mainile

 

Bibliografie:

Everything you need to know about blackheads, Medican News Today official website

Blackheads, Cleveland clinic official website

Blackheads, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 05-01-2023

Produse din categoria Puncte negre

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale