Ragade mamare (indicații)

Ce sunt ragadele?

Ragadele sunt fisuri dureroase ale mameloanelor si areolei, care apar dupa 2-3 zile de la nastere si sunt de obicei cauzate de alaptarea incorecta.

Care sunt cauzele aparitiei ragadelor mamare?

Principala cauza a ragadelor mamare o constituie alaptarea incorecta.

Foarte des au o baza infectioasa, provocand patrunderea germenilor care pot provoaca mastita (adesea sunt bacterii derivate din gura belusului care intra in canalul de lapte printr-o crapatura in mamelon). Obstetricienii de peste tot din lume sugereaza ca pentru a preveni aparitia ragadelor se curata intotdeauna mamelonul si areola cu atentie inainte si dupa hranirea bebelusului.

Cum pot fi gestionate si prevenite ragadele?

Cateva masuri ce pot ajuta in gestionarea ragadelor sunt:

Verificarea atasarii bebelusului la san si corectarea atasarii
In cazul in care nu reusiti sa atasati corect bebelusul la san puteti apela la un consultant in alaptare sau la un cadru medical specializat.

Pozitia de alaptare
De obicei mamele tind sa isi alapteze bebelusii in aceeasi pozitie, fiindu-le mai comod sa faca mereu cum s-au invatat. Din pacate, pastrand mereu aceeasi pozitie de supt, bebelusul atinge cu gingiile aceeasi zona mereu, iar daca apar probleme la atasare, aceeasi zona e ranita mereu. 

Verificarea frenului lingual
In cazul in care frenul este prea scurt, limba nu trece peste gingiile de jos, bebelusul scapa sanul, scoate sunete. Daca limba nu se poate misca in voie, nu stimuleaza cum trebuie areola, de aici poate rezulta o productie necorespunzatoare de lapte matern, bebelusul nu se hraneste cum trebuie. Operatia de taiere a frenului este foarte simpla, aceasta poate fi taiat de catre un medic chirurg. Verificati acest aspect inca din spital, cadrele medicale specializate va pot ajuta. Mai tarziu pot aparea chiar si tulburari de vorbire, de aceea, in functie de caz, ar fi bine ca interventia sa fie efectuata cat mai devreme. 

Aplicarea bailor de aer
Stati cu sanii la aer cat mai mult, intre alaptari, zi si noapte. Evitati folosirea sapunului in zona mamelonului atunci cand faceti dus/baie. De asemenea, evitati spalarea excesiva a sanilor. Un dus o data pe zi este suficient, altfel riscati sa sensibilizati si mai mult zonele cu probleme.

Produse pentru lubrifiere si vindecare
In farmacii gasiti de asemenea o serie de produse care ajuta la vindecarea mai rapida a ragadelor, prin lubrifiere si hidratare: lanolina sau cremele cu lanolina, cremele cu panthenol,  comprese cu hidrogel, unt de shea, unt de cocos sau creme care le contin.

Produse pentru cicatrizarea ranilor
In cazul in care aveti rani profunde, puteti folosi si un produs pentru cicatrizare.

Creme cu antibiotic si antimicotic
In cazul in care suspectati o infectie a sanilor, consultati intotdeauna medicul dumneavoastra specialist.

Protectiile de silicon sunt adesea recomandate daca mama are ragade. Desi pot fi de ajutor, pot prezenta si unele dezavantaje:
- Aportul de lapte prin mameloanele de silicon este mai scazut, bebe nu suge la fel de eficient si prin urmare mama trebuie sa urmareasca bebelusul cu atentie pentru a se asigura ca acesta mananca suficient.
- Protectiile vin in diferite marimi, mama trebuie sa aleaga marimea potrivita, altfel risca sa isi agraveze ranile
- Prin utilizarea mameloanelor de silicon se pierde contactul direct dintre gura/saliva bebelusului si areola mamara, ceea ce poate impiedica transmiterea informatiei referitoare la producerea factorilor imunologici de care are nevoie bebelusul in acel moment.
- Bebelusul se poate obisnui cu protectiile, ceea ce poate face ca renuntarea la ele si revenirea la san sa fie foarte dificila

Daca totusi apelati la acestea, incercati sa le folositi pe o perioada cat mai scurta si in paralel aplicati solutiile anterioare: stati cu sanii la aer, aplicati lanolina/creme/comprese, pentru a favoriza procesul de vindecare. Ranile nu se vor vindeca de la sine doar prin utilizarea protectiilor. Dimpotriva, daca atasarea nu este corecta, ea poate deveni si mai defectuoasa din cauza protectiilor. Solutia reala este imbunatatirea pozitiei de alaptare.

Literatura de specialitate existenta in prezent pe aceasta tema nu sustine beneficiile folosirii protectiilor pe termen lung, neexistand dovezi in acest sens. Puteti citi pe larg despre siguranta si riscurile mameloanelor de silicon acest articol.

 

Bibliografie:

Lorenzo Martini, Breast rhagades in nursing and non lactatin women: A gordian knot to loose by the aid of a phytocosmetical formulation, University of Siena, Department of Pharmaceutical Biotechnologies.

Tratamente pentru ragade mamare, Platforma online oficiala Alapteaza.worldpress.com

Autor: farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 06-12-2022

Produse din categoria Ragade mamare

Non-farma (12)

Vezi Politica de confidentialitate date personale