Regenerarea parului (informatii utile)

Cum decurge procesul de regenerare al parului?
Procesul de regenerare al parului cuprinde doua fenomene, caderea parului matur si cresterea altor fire de par noi. 
Cresterea si caderea parului pot parea procese simple, dar ciclul de crestere al parului este de fapt compus din patru faze distincte. Aceste etape ale cresterii parului au fost studiate in profunzime pentru a intelege mai bine cum se succed si ce rol au astfel incat sa putem preveni si trata caderea prematura a parului.
Primele trei faze - anagen, catagen si telogen - cuprind cresterea si maturizarea firului de par si in timpul fazei finale sau exogene, parul ,,vechi" cade si fire de par noi il inlocuiesc.
Fiecare faza are propria sa cronologie, care poate fi afectata de varsta, nutritie si starea generala de sanatate.

Care sunt fazele regenerarii parului?

Anagen: faza de crestere
Etapele cresterii parului incep cu faza anagena. Este cea mai lunga faza, care dureaza aproximativ 3 pana la 5 ani pentru firele de par de pe scalp. Uneori aceasta faza poate dura chiar si 7 ani.
Din fericire, faza anagena difera in functie de tipul de par. De exemplu, faza anagena pentru parul sprancenelor si parul pubian este mult mai scurta decat faza anagena pentru parul scalpului.
In timpul fazei anagene, firele de par vor continua sa creasca pana cand sunt taiate sau pana cand ajung la sfarsitul vietii si cad. In orice moment, aproximativ 90% dintre firele de par de pe cap sunt in faza anagena.

2. Catagen: faza de tranzitie
Faza catagena incepe cand faza anagena se termina si tinde sa dureze aproximativ 10 zile. In timpul acestui proces, foliculii de par se micsoreaza si cresterea parului incetineste. De asemenea, parul se separa de partea inferioara a foliculului de par, dar ramane pe scalp in ultimele zile de crestere.
Doar aproximativ 5% dintre firele de par de pe scalp sunt in faza catagena la un moment dat.

3. Telogen: Faza de repaus
Faza telogena dureaza de obicei aproximativ 3 luni. Se estimeaza ca 10 pana la 15% din firele de par de pe scalp se afla in aceasta faza.
Firele de par nu cresc in timpul fazei telogene, dar de nici nu cad. Faza telogena cuprinde si procesul de formare al firelor de par noi in foliculii care tocmai au eliberat fire de par in timpul fazei catagene.

4. Exogen: faza de cadere
Faza exogena este in esenta o extensie sau o parte a etapei telogene a cresterii parului. In timpul fazei exogene, parul este indepartat de pe scalp, adesea ajutat de spalare si periaj. Pierderea a 50 pana la 100 de fire de par pe zi in timpul fazei exogene este normala.
In timpul fazei exogene, care poate dura aproximativ de la 2 pana la 5 luni, firele de par noi cresc in foliculi pe masura ce parul matur cade.

Cum poti mentine sanatatea parului in procesul de regenerare al acestuia?

A avea un par sanatos si bogat depinde in mare masura de genetica si de nivelurile hormonale, dar si de factori gestionabili legati de un stil de viata sanatos si de ingrijirea adecvata a parului. 
Unele dintre cele mai bune strategii pentru a avea un par sanatos sunt:

Alimentatia sanatoasa si echilibrata
Deoarece parul este in mare parte format din proteine, ar trebui sa va mentineti un aport echilibrat de proteine  :
- carne slaba
- peste
- fasole
- leguminoase
- produse lactate cu continut scazut de grasimi
Un studiu din 2019 din jurnalul Dermatology and TherapyTrusted Source a constatat, de asemenea, ca un aport suficient al urmatorilor nutrienti a fost asociat cu cresterea sanatoasa a parului:
- Vitamina D
- Vitamina C
- Fier (mai ales la femei)
- Zinc, acid folic si vitamina B12 
- aminoacizi (L-cisteina, L-metionina etc.)
Corectarea eventualelor carente cu ajutorul suplimentelor special dedicate parului poate avea un impact benefic asupra aspectului si asupra cresterii si regenerarii acestuia.

Reducerea stresului
Specialistii Clinicii Mayo iau in considerare trei afectiuni de cadere prematura a parului legate de niveluri ridicate de stres:
- Efluviu telogen. Aceasta conditie accelereaza trecerea din faza anagena in faza telogena si apoi in faza exogena, dubland sau tripland caderea zilnica normala a parului.
- Trichotilomania. Aceasta conditie psihologica provoaca un impuls irezistibil de a trage/smulge parul de pe scalp sau din alte zone ale corpului
- Alopecia areata. Aceasta afectiune apare atunci cand sistemul imunitar al corpului ataca foliculii de par sanatosi, provocand caderea parului.
Putem elimina stresul cu ajutorul yoga, meditatiei, tehnici de respiratie, consiliere si evitarea factorilor de stres.

Ingrijirea corecta a parului
Ingrijirea sanatoasa a parului incepe cu alegerea samponului potrivit. Cautati produse concepute pentru tipul dumneavoastra de par, fie ca este gras, uscat, fin, vopsit etc.
Balsamul potrivit poate face, de asemenea, o diferenta, dar gasirea produselor potrivite poate necesita incercari si erori. Acordati atentie modului in care parul dumneavoastra raspunde la diferite sampoane si balsamuri.
Tratarea delicata a parului este, de asemenea, importanta pentru o crestere sanatoasa a acestuia. Evitati apa foarte fierbinte cand samponati si uscati usor parul cu prosopul . Parul este mai vulnerabil la deteriorare atunci cand este ud. Reducerea caldurii atunci cand va uscati parul poate face, de asemenea, o diferenta.

Ce metode si tratamente naturiste se pot utiliza pentru regenerarea parului?

Masajul
Masarea scalpului, care poate fi folosit impreuna cu uleiuri si masti de par, stimuleaza circulatia sangvina la nivelul scalpului si poate favoriza ingrosarea firul de par.
Se crede ca intinderea in timpul masajului sunt stimulate celulele papilelor dermice, care sunt situate in partea inferioara a foliculului de par, contribuind la stimularea cresterii si ingrosarii firului de par. Aceste celule joaca un rol cheie in formarea parului, cresterea parului si ciclul de cadere si regenerare.
Masarea zilnica a scalpului va poate ajuta, de asemenea, sa eliberati stresul si tensiunea, un bonus suplimentar daca aceste emotii stau la baza caderii parului.
Masati-va scalpul cu varful degetelor, nu cu unghiile. Deplasati-va pe scalp in cercuri mici, aplicand o presiune usoara pana la medie. Desi nu exista o perioada de timp stabilita pentru a efectua un masaj capilar, se pare ca 4 minute zilnic ar fi suficiente.

Aloe vera
Aloe vera calmeaza scalpul si hidrateaza parul. Poate reduce matreata si poate debloca foliculii de par care pot fi blocati de excesul de sebum.

Ulei de cocos
Uleiul de cocos contine acizi grasi, care patrund in interiorul firului de par si reduc pierderea de proteine   din par.
Uleiul de cocos poate fi folosit fie inainte, fie dupa ce va spalati parul, in functie de tipul de par. Puteti face un tratament peste noapte sau timp de cateva ore inainte de a-l spala.
Masati uleiul de cocos pe scalp si pe tot parul. Daca parul dumneavoastra este uscat, il puteti folosi ca si tratament uzual. Exista mai multe cercetari despre uleiul de cocos si s-a demonstrat ca lubrifiaza firul de par si previne ruperea.
Un studiu a mai descoperit ca produsele din nuca de cocos aplicate pe scalp ajuta la imbogatirea microbiomul scalpului, facand scalpul si foliculii de par mai sanatosi.

Ulei de peste
Consumul de acizi grasi omega poate ajuta la imbunatatirea structurii parului din interior. Administrarea unui supliment cu omega, impreuna cu antioxidanti, ajuta la imbunatatirea densitatii si a diametrului parului. De asemenea, reduce caderea parului. Se recomanda sa respectati doza recomandata de producator si sa va consultati medicul inainte de a introduce orice supliment nou in dieta dumneavoastra.

Ginseng
Utilizarea suplimentelor de ginseng poate favoriza cresterea parului prin stimularea foliculilor de par. Ginsenozidele sunt componentele active ale ginsengului si sunt considerate responsabile pentru efectul pozitiv al ginsengului asupra parului.

Suc de ceapa
S-a demonstrat ca sucul de ceapa favorizeaza cresterea parului si trateaza cu succes alopecia areata - o afectiune autoimuna in care organismul ataca foliculii de par si provoaca caderea parului in diferite zone ale scalpului.
Se crede, de asemenea, ca sucul de ceapa imbunatateste circulatia si stimuleaza cresterea keratinocitelor care sunt importante in procesul de crestere si dezvoltare al foliculilor de par.
Aplicati sucul pe scalp si par si lasati-l sa actioneze cel putin 15 minute. Apoi, samponati si clatiti.

Ulei de rozmarin
S-a descoperit ca uleiul de rozmarin stimuleaza cresterea parului si poate fi folosit chiar si pentru a trata alopecia androgenica.
Amestecati cateva picaturi de ulei de rozmarin intr-un ulei purtator, cum ar fi uleiul de argan sau uleiul de jojoba, si masati parul si scalpul inainte de clatire. Puteti face acest lucru de cateva ori pe saptamana. Asigurati-va ca nu aveti alergie la uleiul de rozmarin sau ca nu folositi o cantitate prea mare, ce poate irita scalpul.

Lamaia
Puteti folosi suc proaspat de lamaie sau ulei de lamaie, deoarece s-a descoperit ca ambele imbunatatesc calitatea si cresterea parului. 
Aplicati suc proaspat de lamaie pe scalp si par cu 15 minute inainte de samponare. De asemenea, puteti utiliza ulei esential de lamaie diluat intr-un ulei purtator ca parte a unei masti de par.

Cand ar trebui sa vedeti un medic?
Majoritatea oamenilor pierd aproximativ 50 pana la 100 de fire de par pe zi. Acest lucru poate parea mult, dar este nesemnificativ in comparatie cu cei 100.000 de foliculi de par existenti.

Daca observati ca pierdeti mai mult par decat este normal, consultati un medic, mai ales daca pierderea parului este combinata cu alte simptome, cum ar fi oboseala, anxietatea, mancarimea scalpului si schimbarile de dispozitie.

Bibliografie:

What Are the Four Stages of Hair Growth?, Healthline official website

10 Tips to Regrow Your Hair Naturally, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 14-10-2022

Produse din categoria Regenerarea parului

Vezi Politica de confidentialitate date personale