Rutina de seara de ingrijire a tenului se concentreaza in mod special pe refacerea si regenerarea pielii. Seara este momentul ideal pentru a utiliza produsele cu textura mai onctuoasa si produsele ce contin ingrediente ce pot face pielea sensibila la lumina soarelui, inclusiv exfoliantii fizici si peelingurile chimice.
Pasii principali pentru rutina de seara sunt urmatorii:
Pasul 1: Demachiant pe baza de ulei si/sau pe baza de apa
Pe langa dizolvarea uleiurilor naturale produse de piele si al sebumului, un demachiant pe baza de ulei poate descompune ingredientele uleioase care se gasesc in produsele de machiaj.
Daca nu purtati machiaj sau aveti pielea grasa puteti opta pentru utilizarea unui produs pe baza de apa. De asemenea, unele demachiante pe baza de ulei se pot folosi impreuna cu un alt tip de demachiant sau apa micelara pentru a indeparta reziduurile.
Demachiantele pe baza de apa contin agenti tensioactivi ce leaga particulele de impuritati si le elimina prin clatire. Sunt potriviti in general pentru un ten mixt sau gras, dar exista si formule hidratante pentru ten uscat.
Pasul 2 : Exfoliant sau masca cu argila
Exfolierea elimina celulele moarte ale pielii in timp ce curata porii. Mastile cu argila sunt eficiente in desfundarea porilor si pot absorbi si excesul de sebum. Aceste masti se aplica cel mai bine noaptea pentru a indeparta impuritatile ramase si pentru a ajuta pielea sa absoarba mai bine alte produse. Exfoliantele au diferite metode de aplicare, asa ca urmati instructiunile produsului. Pentru mastile cu argila, aplicarea se poate face o data sau de doua ori pe saptamana, peste tot sau pe anumite zone cu probleme. Se lasa sa actioneze timpul recomandat, apoi se clateste cu apa calduta si se usuca. Daca tenul dumneavoastra este iritat puteti sari peste acest pas.
Academia Americana de Dermatologie recomanda evitarea utilizarii excesive a exfoliantilor fizici si chimici, mai ales daca aveti pielea sensibila. Opriti utilizarea daca apare orice iritatie. Exfoliantii pot creste sensibilitatea la radiatia UV, asa ca asigurati-va ca folositi un produs cu SPF ridicat in timpul zilei dupa exfoliere.
Pasul 3: Toner
Toner-ul marcheaza sfarsitul rutinei de curatare pe timp de noapte. Toner-ul se aplica cu ajutorul unei dischete demachiante prin stergere sau tamponare. Asigurati-va ca evitati utilizarea excesiva a tonerelor cu o concentratie mare de alcool sau care contin agenti exfolianti chimici precum acizii deoarece acestia pot provoca iritatii sau deteriorarea barierei pielii. Tonerele pot ajuta la eliminarea reziduurilor ramase in urma altor etape din rutina dumneavoastra de ingrijire si la echilibrarea pH-ului pielii.
Pasul 4: Tratamentul cu acizi
Incepeti tratamentul cu o aplicare pe saptamana cu scopul de a-l utiliza in fiecare seara. Faceti un test cu cel putin 24 de ore inainte de prima utilizare. Adaugati cateva picaturi de solutie pe un tampon de bumbac si stergeti o portiune mica de piele. Unele tratamente cu acizi se aplica direct pe piele. Asigurati-va ca evitati zona ochilor.
Omiteti acest pas al rutinei daca aveti pielea deosebit de sensibila sau aveti o reactie cutanata la un anumit acid. Asigurati-va ca alegeti un tratament cu un acid care se potriveste nevoilor pielii dumneavoastra. Conform cercetarilor, acizii pot ajuta la reducerea semnelor de imbatranire, cicatricilor si acneei si pot uniformiza nuanta pielii. Acizii va pot face pielea mai sensibila la soare. Asigurati-va ca utilizati protectie solara in ziua urmatoare aplicarii unui tratament cu acizi.
Pasul 5: Seruri si esente
Serurile furnizeaza ingrediente puternic active direct la nivelul pielii. O esenta este pur si simplu o versiune diluata a unui ser. Efectuati un test cu 24 de ore inainte de a utiliza un nou ser sau esenta. Daca pielea arata bine, distribuiti produsul intre palme si aplicati pe piele. Puteti stratifica mai multe produse. Dar, intotdeauna, aplicati-le pe cele pe baza de apa inainte de cele pe baza de ulei si asteptati aproximativ 30 de secunde intre aplicarile fiecarui produs.
Asigurati-va ca alegeti un ser care ofera beneficiile de care pielea dumneavoastra are nevoie, fie ca este unul care se concentreaza pe efectul de antiimbatranire, hidratare, stralucire sau reducerea petelor.
Pasul 6: Tratament de tip "spot cream"
Acestea sunt produse cu efect antiinflamator pentru uscarea cosurilor. Sunt produse perfecte pentru a fi aplicate seara, inainte de culcare, acestea actionand pe parcursul noptii.
Uneori pot sa apara reactii de sensiibilitate precum roseata sau iritatie, local, la locul aplicarii.
Pasul 7: Crema de ochi
O crema pentru ochi de noapte cu o textura mai bogata si utilizarea regulata a acesteia poate ajuta la imbunatatirea problemelor legate de fermitate si riduri fine. Aplicati o cantitate mica de crema in zona ochilor si tamponati. Puteti sari peste acest pas daca crema hidratanta sau serul pe care deja il utilizezi poate fi folosit in siguranta si in zona sensibila a ochilor. Aplicarea peste noapte ofera produsului avantajul de a patrunde in piele. In plus, anumite formule pot ajuta la stimularea productiei de colagen si la intarzierea aparitiei semnelor de imbatranire.
Pasul 10: Ulei de fata
Un ulei de noapte este excelent pentru pielea uscata sau deshidratata. Seara este cel mai bun moment pentru a aplica uleiuri mai dense, care pot avea ca rezultat pe timpul zilei un ten stralucitor nedorit. Tamponati cateva picaturi pe piele.
Asigurati-va ca demachiati bine tenul dimineata urmatoare pentru a indeparta reziduurile uleioase. Un ulei mai dens poate sa nu fie cel mai potrivit pentru cei cu ten gras sau acnee.
Pasul 11: Crema de noapte sau masca de noapte
Cremele de noapte sunt un ultim pas optional, dar pot face o diferenta notabila. In timp ce cremele de zi sunt concepute pentru a proteja pielea, cremele hidratante de noapte ajuta la repararea celulara. Mastile de noapte, pe de alta parte, etanseaza toate celelalte produse si contin ingrediente active. Incalzeste o cantitate mica de produs intre maini inainte de a-l distribui uniform pe fata.
Bibliografie:
Reema Patel, What Order Should I Follow for My Skin Care Routine?, Healthline official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona