Sensibilitate dentara (indicații)

Ce este sensibilitatea dentara?

Sensibilitatea dintilor apare de obicei atunci cand stratul de baza al dintilor numita dentina devine expus factorilor externi agresivi, in urma deteriorarii smaltului dentar. Acest lucru se poate intampla si din cauza eroziunii si retragerii gingivale (atunci cand tesutul gingiilor se trage de pe dinti, expunand radacinile). Radacinile dintilor, care nu sunt acoperite de smalt dur, contin mii de tubuli mici care se conecteaza la centrul dintelui (pulpa). Acesti tubuli dentinari (sau canale) permit stimulilor, de exemplu, alimente calde, reci sau dulci, sa ajunga la nervul dintelui, ceea ce duce la durere.
Sensibilitatea dentara poate fi, de asemenea, un simptom al altor probleme, inclusiv carii, boli gingivale sau agresiuni dentare.

Care sunt simptomele sensibilitatii dentare?

Persoanele cu dinti sensibili pot experimenta durere sau disconfort ca raspuns la anumiti factori declansatori. Este posibil sa simtiti aceasta durere la radacinile dintilor afectati. Cele mai frecventi stimuli includ:

  • bauturi si alimente fierbinti
  • Bauturi si alimente reci
  • aer rece
  • bauturi si alimente reci
  • bauturi si alimente acide
  • apa rece
  • periajul dintilor si folosirea apei de gura
  • apele de gura pe baza de alcool

Ce cauzeaza sensibilitatea brusca a dintilor?

Multi factori pot cauza sensibilitate dentara, inclusiv:
- Periajul prea puternic: In timp, periajul prea puternic sau utilizarea unei periute de dinti cu peri duri poate uza smaltul si poate duce la expunerea dentinei. De asemenea, poate provoca retractia gingivala.
- Retractia gingivala: Unele persoane prezinta predispozitie genetica pentru retractia gingivala.. Alte persoane dezvolta retractie gingivala ca urmare a bolii parodontale. Odata ce gingiile se retrag, tesutul gingiilor se indeparteaza de dinti, expunand radacinile.
- Boala gingivala: tesutul gingival inflamat si dureros poate provoca sensibilitate din cauza pierderii ligamentelor de sustinere, care expune suprafata radacinii care duce direct la nervul dintelui.
- Crapaturi ale smaltului: dintii ciobiti sau rupti pot prezenta porti de intrare pentru bacteriile din placa si pot patrunde in pulpa, provocand inflamatie.
- Scrasnirea dintilor: Scrasnirea sau strangerea dintilor poate uza smaltul si poate expune dentina subiacenta.
- Produsele pentru albirea dintilor: Aceste produse contribuie major la sensibilitatea dintilor. 
- Varsta: Sensibilitatea dintilor creste in jurul varstei de 25 - 30 de ani.
- Acumularea placii: prezenta placii pe suprafetele radacinilor poate provoca sensibilitate.
- Utilizarea unor ape de gura: Unele ape de gura fara prescriptie medicala contin acizi care pot agrava sensibilitatea dintilor daca dentina este expusa. 
- Alimente acide: Consumul regulat de alimente cu un continut ridicat de acid, cum ar fi citricele, rosiile, muraturile si ceaiul, poate provoca eroziunea smaltului.
- Proceduri stomatologice recente: Unele persoane pot ramane cu dintii sensibili dupa obturatii, detartraje sau lucrari dentare. Sensibilitatea cauzata de procedurile dentare este temporara si de obicei dispare in patru pana la sase saptamani.

Un dinte sensibil inseamna neaparat infectie?

Nu intotdeauna. Uneori, sensibilitatea dintilor indica eroziunea dentara (uzura) sau retragerea gingiilor. Dar, poate semnaliza si o eroziune in smalt sau o infectie. Durerea dentara legata de infectie poate fi surda si dureroasa sau ascutita si pulsatila.
Daca aveti o sensibilitate severa a dintilor care nu dispare, apelati neaparat la un medic dentist.

Durerea cauzata de sensibilitatea dentara poate sa dispara?

Da. In unele cazuri, sensibilitatea dintilor dispare de la sine, mai ales daca se datoreaza unei proceduri dentare recente, cum ar fi o obturatie sau unui tratament de canal. Daca sensibilitatea dentara persista si nu dispare, discutati cu un medic dentist. In aceste cazuri, este posibil sa aveti nevoie de un tratament pentru a rezolva problema.

Cum se trateaza durerea cauzata de sensibilitatea dentara?

Tratamentul depinde de cauza. Daca dezvoltati sensibilitate dentara sau disconfort persistent al dintilor, asigurati-va ca va programati un consult la medicul dentist. 
Pentru a reduce riscul de sensibilitate al dintilor cauzata de uzura normala:
- Utilizati pasta de dinti desensibilizanta: Exista mai multe marci de pasta de dinti pentru dinti sensibili. Daca il utilizati regulat, ar trebui sa observati o scadere a sensibilitatii. Poate fi necesar sa incercati mai multe marci diferite pentru a gasi produsul care functioneaza cel mai bine pentru dumneavoastra. 
Sfat legat de sensibilitatea dentara: intindeti un strat subtire de pasta de dinti pentru dinti sensibili pe radacinile dentare expuse inainte de a merge la culcare.
- Pastrati o igiena orala buna: continuati sa urmati tehnici adecvate de periaj si folosire a atei dentare pentru a curata temeinic toate partile dintilor si gurii.
- Folositi o periuta de dinti cu peri moi: acest lucru va duce la mai putina abraziune a periutei de dinti pe suprafata dintelui si mai putina iritare a gingiilor.
- Aveti grija ce alimente consumati: consumul frecvent de alimente foarte acide poate dizolva treptat smaltul dentar si poate duce la expunerea dentinei. De asemenea, poate agrava sensibilitatea si poate declansa reactia dureroasa.
- Utilizati produse dentare fluorurate: Utilizarea zilnica a unei ape de gura fluorurate poate scadea sensibilitatea. Intrebati medicul dentist despre produsele disponibile pentru uz la domiciliu.
- Evitati scrasnirea dintilor: daca scrasniti dintii, folositi o gutiera noaptea.
- Consultati regulat medicul dentist: Efectuati controalele de rutina, detartrajele periodice si tratamentele cu fluor.
Daca inca mai aveti discomfor, exista cateva proceduri dentare care pot ajuta la reducerea sensibilitatii, inclusiv utilizarea de:
- Plombarea dentara pentru a acoperi suprafetele radiculare expuse.
- Lacuri cu fluor aplicate pe suprafata expusa a radacinii.
- Sigilanti de dentina aplicati pe suprafata expusa a radacinii.

Bibliografie:

Teeth Sensitivity, Cleveland Clinic official website

Christine Frank, Why Are My Teeth So Sensitive?, Healthline official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 13-01-2023

Produse din categoria Sensibilitate dentara

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale