Ce este senzatia de ochi uscat sau Sindromul ochiului uscat?
Sindromul ochiului uscat este o afectiune frecventa care afecteaza filmul lacrimal si care apare atunci cand secretia lacrimala nu poate oferi o lubrifiere adecvata a ochiului. Intreruperea filmului lacrimal poate provoca simptome incomode precum senzatie de arsura, mancarime, lacrimare sau vedere incetosata.
In momentul clipirii, o pelicula de secretie lacrimala acopera suprafata ochiului. Acest lucru mentine suprafata ochiului neteda si clara.
Filmul lacrimal este format din trei straturi: un strat uleios, un strat apos si un strat de mucus. Fiecare strat al filmului lacrimal are un scop.
Stratul uleios se gaseste la exteriorul filmului lacrimal si are rolul de a impiedica evaporarea rapida a secretiei lacrimale. Aceasta parte uleioasa a filmului lacrimal este secretata de glandele meibomiane ale ochiului.
Stratul apos se gaseste in mijlocul filmului lacrimal. El constituie cel mai mare procent din compozitia lacrimilor. Acest strat curata ochiul si elimina particulele straine de la nivelul acestora. Acest strat este secretat de glandele lacrimale.
Stratul de mucus este stratul inferior al filmului lacrimal. Acesta are rolul de a contribui la raspandirea stratului apos pe suprafata ochiului, mentinandu-l umed. Fara mucus, lacrimile nu ar adera la suprafata oculara. Mucusul se produce in conjunctiva. Acesta este tesutul transparent care acopera albul ochiului.
Uneori, ochii nu produc suficienta secretie lacrimala sau ceva afecteaza unul sau mai multe straturi ale filmului lacrimal. In aceste cazuri, se poate instala senzatia de ochi uscat sau sindromul ochiului uscat.
Tipuri de Sindrom de ochi uscat:
Sindrom de ochi uscat datorat deficitului de strat apos
Glanda lacrimala, cea care secreta stratul apos al filmului lacrimal se gaseste in coltul superior, exterior al fiecarui ochi. Unele afectiuni autoimune pot provoca inflamatiia glandei lacrimale si poate provoca o secretie insuficienta de secretie apoasa.
Sindrom de ochi uscat produs prin evaporare
Acest tip de sindrom de ochi uscat se instaleaza in momentul in care secretia lacrimala se evapora prea repede. Cea mai frecventa cauza este disfunctia glandelor meibomiane. Acest lucru inseamna ca glandele din pleoape care produc stratul exterior uleios al filmului lacrimal nu functioneaza corect. Ca urmare, stratul uleios este instabil si nu poate proteja stratul apos de evaporarea rapida.
Sindrom de ochi uscat mixt
Unele persoane prezinta un deficit de secretie lacrimala apoasa si instabilitate a filmului lacrimal. Aceast lucru inseamna ochii nu produc suficiente lacrimi dar si ca filmul lacrimal este instabil. Ambele probleme conduc la simptome de ochi uscat.
Care sunt factorii de risc pentru aparitia senzatiei de ochi uscat sau a Sindromului de ochi uscat?
Anumiti factori de risc pot creste predispozitia pentru aparitia uscaciunii oculare:
- persoanele cu varsta de peste 50 de ani
- persoanele de sex feminin
- persoanele care sunt insarcinate
- persoanele care urmeaza terapie de substitutie hormonala sau care trec prin menopauza
Urmatoarele conditii pot creste, de asemenea, riscul de aparitia a uscaciunii oculare:
- alergii cronice
- expunerea la vant sau la aer uscat
- Chirurgie LASIK oculara
- unele medicamente, inclusiv antihistaminice, decongestionante nazale, pilule contraceptive si antidepresive
- purtarea lentilelor de contact pe termen lung
- clipitul rar
- boala tiroidiana sau alte afectiuni care produc exoftalmie
- lupus, artrita reumatoida si alte tulburari ale sistemului imunitar
- keratita de expunere, care apare in somnul cu ochii partial deschisi sau din cauza unor afectiuni medicale, cum ar fi paralizia nervului facial sau aparitia unor afectiuni care provoaca expunerea corneei.
- deficitul de vitamina A sau de acizi grasi omega 3
- expunerea excesiva la lumina albastra emisa de ecranele computerelor poate contribui la sindromul de ochi uscat.
Privitul ecranelor timp de mai multe ore, la un moment dat, suprima reflexul de clipire, ceea ce conduce la uscaciune a ochilor.
Ce cauzeaza senzatia de ochi uscati sau Sindromul de ochi uscat?
Ochii uscati sunt cauzati de o varietate de factori care pot perturba integritatea filmului lacrimal. Principalele cause au legatura cu perturbari ale secretiei diferitelor straturi ale filmului lacrimal.
Cauzele disfunctiei filmului lacrimal sunt diverse.
Anumite afectiuni medicale, inclusiv sindromul Sjogren, boala alergica a ochilor, artrita reumatoida, lupusul, sclerodermia, sarcoidoza, tulburarile tiroidiene sau deficitul de vitamina A, pot conduce la uscaciune oculara.
Anumite medicamente, inclusiv antihistaminice, decongestionante, terapie de substitutie hormonala, antidepresive si medicamente pentru hipertensiune arteriala, medicatie pentru acnee, contraceptive orale si medicatia pentru boala Parkinson pot provoca simptome de uscaciune oculara. Inclusiv conservantii din picaturile de ochi pot provoca uneori uscaciune oculara.
Desensibilizarea nervilor corneeni cauzata de utilizarea lentilelor de contact, leziuni ale nervilor sau interventii chirurgicale oftalmologice cu laser pot duce la uscaciune oculara, dar simptomele de uscaciune a ochilor legate de aceasta procedura sunt de obicei temporare.
Disfunctiile glandelor meibomiane, precum blefarita posterioara, sunt mai frecvente la persoanele cu rozacee sau alte afectiuni ale pielii. Problemele de la nivelul peoapelor, cum ar fi pleoapele care se intorc spre exterior (ectropion) si pleoapele care se intorc spre interior (entropion) pot provoca sindrom de ochi uscat.
Care sunt simptomele uscaciunii oculare sau Sindromului de ochi uscat?
Arunci cand se instaleaza uscaciunea oculara poate sa apara concomitant o senzatie de corp strain in ochi. Aceasta senzatie se poate simti ca o zgarietura sau ca o senzatie de nisip in ochi.
Simptomele pot include, de asemenea:
- Senzatie de arsura sau usturime
- Senzatie de sensibilitate la lumina
- Vedere incetosata sau modificata
- Secretii oculare vascoase, mucus
- Ochi rosii
- Ochi care lacrimeaza excesiv si lacrimi care curg pe obraji (care nu adera la ochi)
Lacrimarea excesiva poate sa nu para neaparat un simptom caracteristic pentru sindromul de ochi uscat, dar este. Din cauza faptului ca glandele meibomiane nu mai produc suficienta secretie uleioasa, stratul apos al filmului lacrimal se evapora si din cauza aceasta glandele lacrimale produc lacrimi in exces, dar nu pot forma corespunzator filmul lacrimal deoarece stratul uleios lipseste.
Care pot fi complicatiile uscaciunii oculare sau Sindromului de ochi uscat?
Persoanele care au ochi uscati pot prezenta urmatoarele complicatii:
- Infectii oculare. Lacrimile protejeaza suprafata ochilor de infectii. In lipsa unei cantitati adecvate de lacrimi, este posibil sa creasca riscul de infectie oculara.
- Deteriorarea suprafetei ochilor. Daca nu este tratata, uscaciunea oculara poate duce la inflamarea ochilor, abraziunea suprafetei corneei, ulcere corneene si pierderea vederii.
- Scaderea calitatii vietii. Ochii uscati pot ingreuna efectuarea activitatilor de zi cu zi, cum ar fi lectura.
Cum este diagnosticata uscaciunea ochilor sau Sindromul de ochi uscat?
Medicul oftalmolog diagnosticheaza sindromul de ochi uscat prin analiza istoricului medical, prin examen oftalmologic si teste specifice.
Analizarea istoricului medical
Medicul poate solicita completarea unui chestionar pentru a afla despre simptome si despre istoricul medical.
Examenul fizic
Medicul poate efectua un examen oftalmologic amanuntit pentru a verifica starea de sanatate a ochilor si pentru a determina ce cauzeaza simptomele.
Teste care diagnosticeaza ochiul uscat
Examen cu lampa cu fanta: Acest test verifica cantitatea de lacrimi produse de ochi. Medicul plaseaza o lumina in fiecare dintre ochi si foloseste un microscop pentru a examina ochii si pleoapele.
Testul lui Schirmer: Aceasta este o alta modalitate de a verifica productia de lacrimi. Medicul plaseaza o bucata mica de hartie de-a lungul marginii pleoapei timp de cateva minute. Ochiul produce lacrimi ca raspuns, iar medicul analizeaza cantitatea de lacrimi produsa.
Testul timpului de evaporare al lacrimilor (TBUT): Acest test verifica cat de repede se evapora lacrimile. Medicul va administra un colorant in ochi si va folosi un microscop pentru a vedea cat timp ramane stabil filmul lacrimal. Acest test masoara timpul dintre ultima clipire si timpul cand apare prima zona uscata pe cornee. Un timp mai mic de 10 secunde poate semnala sindrom de ochi uscat.
Medicii pot recomanda si alte teste, cum ar fi testele de anticorpi, pentru a verifica conditiile medicale care ar putea cauza ochiul uscat.
Cum este tratata uscaciunea oculara sau Sindromul de ochi uscat
Medicul va decide care tratamente sunt cele mai potrivite in functie de severitatea simptomelor si de orice afectiuni subiacente prezente.
Remedii la domiciliu si schimbari ale stilului de viata
Medicul poate recomanda remedii la domiciliu, mai ales daca simptomele sunt usoare:
- Evitarea factorilor declansatori de mediu. Acestia includ tot ceea ce face ca simptomele sa se declanseze. Factorii declansatori pot fi: fumul de tigara, aerul uscat, vantul si alergenii.
- Utilizarea unui umidificator in cazul in care aerul din incaperile frecventate este foarte uscat.
- Utilizarea unei comprese calde sau a unei masti termice la nivelul ochilor. Aceasta se plaseaza deasupra ochilor timp de 10 minute. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea simptomelor si permite glandelor meibomiane sa produca o cantitate mai mare de lipide.
- Odihnirea ochilor luand pauze frecvente in timpul cititului sau atunci cand se utilizeaza un computer.
- Administrarea unor suplimente cu acizi grasi omega-3. Unele cercetari arata ca aceste suplimente pot sustine productia de secretie lacrimala si pot ameliora simptomele uscaciunii oculare. Este necesar sfatul medicului inainte de a lua orice supliment, deoarece acestea pot interactiona cu unele medicamente.
Picaturi de ochi pentru ochi uscati
Lacrimile artificiale: Lacrimile artificiale lubrifiaza si calmeaza ochii, ameliorand temporar simptomele. Acestea sunt disponibile fara reteta, dar ar trebui consultat medicul inainte de a le administra. Unele versiuni contin lipide, care pot ajuta la prevenirea evaporarii lacrimilor. Cu toate acestea, lacrimile artificiale nu trateaza cauza de baza a Sindromului de ochi uscat.
Unguente: Daca ochii se usuca in timpul somnului, se poate utiliza un lubrifiant mai vascos noaptea, cum ar fi un unguent.
Picaturi pentru ochi cu ciclosporina A topica: Picaturile pentru ochi cu ciclosporina A trateaza inflamatia localizata la nivelul glandelor lacrimale, astfel incat se restabileste productia normala de secretie lacrimala.
Picaturi pentru ochi Lifitegrast: Picaturile pentru ochi Lifitegrast trateaza inflamatia glandelor lacrimale.
Spray nazal cu vareniclina : Vareniclina creste productia de lacrimi prin stimularea directa a nervului trigemen.
Picaturi de ser autologe: daca sindromul de ochi uscat este sever, medicul poate recomanda picaturi de ser autologe. Acestea sunt lacrimi artificiale personalizate facute din propriul ser. Acest tratament este adesea eficient, dar este costisitor.
Ocluzie punctuala
Daca ochii nu produc suficiente lacrimi, ocluzia punctuala (temporara sau permanenta) poate fi o optiune utila. Printr-o procedura nedureroasa, medicul introduce un dop in dreptul drenajului lacrimal din pleoapa inferioara. Aceasta blocare permite un contact prelungit al lacrimilor cu suprafata oculara.
In ocluzia punctuala temporara, dopul se dizolva rapid. Daca ochiul uscat se amelioreaza, medicul poate sugera o ocluzie punctuala permanenta. In acest caz, medicul foloseste un dop de silicon care ramane in canalele lacrimale atat timp cat este necesar.
Terapia cu pulsatii termice (Lipiflow): Terapia cu pulsatii termice ajuta persoanele care au un film lacrimal instabil din cauza disfunctiei glandelor meibomiane.
Terapie cu lumina intensa pulsata (IPL): Aceasta terapie implica utilizarea pulsurilor de lumina pentru a inlaturai substantele groase care blocheaza glandele meibomiane
Lentile de contact terapeutice
Sindromul de ochi uscat poate face ca procesul clipirii sa fie dureros. Lentilele de contact terapeutice pot ajuta prin protejarea si lubrifierea suprafetei ochiului. Aceste lentile vin sub mai multe forme:
Lentile moi: Aceste lentile protejeaza ochii si ajuta la vindecarea oricarei leziuni ale corneei.
Lentile sclerale rigide: Aceste lentile sunt mai mari si vin in contact cu sclera (partea alba a ochiului) mai putin decat cu corneea. Ele protejeaza si lubrifiaza ochii, corectand si vederea.
Cum poate fi prevenit riscul de uscaciune oculara si de dezvoltare al Sindromului de ochi uscat?
Sindromul ochiului uscat are multe cauze, asa ca poate fi dificil de prevenit. Este posibil sa fie ajute urmatoarele masuri preventive:
Vizita la oftalmolog pentru controale anuale. Efectuarea vizitelor periodice la oftalmolog pot ajuta la o diagnosticare precoce a sindromului de ochi uscat si a altor afectiuni oculare ce il pot cauza.
Gestionarea conditiilor de baza. Multe afectiuni diferite, inclusiv diabetul, boli tiroidiene, pot duce la uscarea ochiului.
Schimbari ale stilului de viata si ale mediului. Exista multe lucruri ce pot fi implementate in viata de zi cu zi pentru a reduce riscul de uscaciune a ochiului: pauze frecvente in lucrul la computer, evitarea fumului de tigara, utilizarea unui umidificator, odihna prelungita, hidratarea adecvata a organismului etc.
Bibliografie:
Dry eyes, Mayo Clinic official website
What Is Dry Eye? Symptoms, Causes and Treatment, American Academy of Ophtalmology official website
Dry Eye, Cleveland Clinic official website
Dry eyes, NHS official website
What Is Dry Eye?, Healthline official website
What Causes Dry Eyes?, WebMD official website
Dry Eye, National Eye Institute official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona