Transpiratie excesiva (Hiperhidroza) (indicații)

Ce este hiperhidroza (transpiratia excesiva)?

Hiperhidroza este o afectiune des intalnita caracterizata prin transpiratie excesiva chiar si atunci cand corpul se afla in repaus. Transpiratia poate afecta intregul corp sau poate afecta doar anumite zone. Zonele frecvent afectate sunt:
- axilele
- palmele 
- talpile 
- fata si pieptul
Ambele parti ale corpului sunt de obicei afectate in mod egal, de exemplu, ambele picioare sau ambele maini.

 

Care sunt cauzele hiperhidrozei sau ale transpiratiei excesive?

Hiperhidroza primara

In multe cazuri, hiperhidroza nu are o cauza evidenta si se presupune ca este rezultatul unei probleme ce are legatura cu partea sistemului nervos care controleaza transpiratia ( sistemul nervos simpatic). Aceasta este cunoscuta sub numele de hiperhidroza primara. Sistemul nervos simpatic controleaza majoritatea functiilor corpului care nu necesita gandire constienta si, de asemenea,  actioneaza si ca un termostat. Daca este sesizata o supraincalzire a corpului, va trimite un semnal din creier, catre milioanele de glande sudoripare din corp pentru a produce transpiratie. Transpiratia se raceste pe piele si reduce temperatura corpului.
Un anumit tip de glande sudoripare, cunoscut sub numele de glande ecrine, par sa fie implicate in hiperhidroza. Exista mai multe glande ecrine la nivelul axilelor, mainilor, picioarelor si fetei, ceea ce poate explica de ce aceste zone sunt adesea afectate de hiperhidroza.
Se crede ca in cazurile de hiperhidroza primara, creierul trimite semnale catre glandele ecrine, chiar daca nu este vorba de o supraincalzire a corpului.
Unele cazuri de hiperhidroza primara par sa apara ereditar, ceea ce inseamna ca o mutatie genetica poate fi cauza. Hiperhidroza primara debuteaza de obicei in copilarie sau in adolescenta.

Hiperhidroza secundara

Hiperhidroza care are o cauza identificabila este cunoscuta sub numele de hiperhidroza secundara. Acest lucru poate avea mai multi factori declansatori, inclusiv:
- sarcina
- menopauza 
- anxietatea
- glicemia scazuta (hipoglicemie)
- o glanda tiroida hiperactiva (hipertiroidism)
- obezitatea
- anumite medicamente
- unele infectii, cum ar fi tuberculoza si HIV
- Boala Parkinson
- tulburari ale celulelor sanguine sau ale maduvei osoase, cum ar fi limfomul Hodgkin (un tip de cancer al celulelor albe din sange)
Hiperidroza secundara debuteaza adesea mai brusc decat hiperhidroza primara si tinde sa afecteze intregul corp.

 

Care sunt simptomele hiperhidrozei sau ale transpiratiei excesive?

Principalul simptom al hiperhidrozei este transpiratia abundenta. Acest tip de transpiratie este mult mai abundenta decat transpiratia datorata temperaturilor ambientale crescute, exercitiilor fizice sau datorate anxietatii sau stresului. Tipul de hiperhidroza care afecteaza de obicei mainile, picioarele, axilele sau fata provoaca cel putin un episod pe saptamana, iar fenomenul afecteaza de obicei ambele parti ale corpului.
Uneori, transpiratia excesiva poate fi un semn al unei afectiuni grave.
In caz de transpiratii puternice insotite de ameteli, dureri in piept, gat, maxilar, brate, umeri, gat sau piele rece si puls rapid este recomandat consultul medical imediat.
Consultarea medicului este recomandata inclusiv daca:
- Transpiratia perturba rutina zilnica
- Transpiratia provoaca suferinta emotionala sau retragere sociala
- Transpiratia apare brusc si este abundenta
- Transpiratia apare noaptea fara un motiv aparent

 

Cum poate fi pus diagnosticul de hiperhidroza?

Diagnosticarea hiperhidrozei poate fi facuta pe baza anamnezei. Este posibil sa fie nevoie, de asemenea, de un examen fizic sau de teste pentru a evalua in continuare cauza simptomelor.
Medicul poate recomanda analize de sange, urina sau alte teste de laborator pentru a vedea daca transpiratia este cauzata de o alta afectiune medicala, cum ar fi o tiroida hiperactiva (hipertiroidism) sau glicemie scazuta (hipoglicemie).
Poate fi nevoie de un test care sa identifice zonele afectate si sa evalueze cat de grava este starea de sanatate a pacientului. Doua astfel de teste sunt: testul cu iod-amidon si testul de transpiratie. Acestea pun in evidenta severitatea hiperhidrozei.

 

Care este tratamentul hiperhidrozei sau al transpiratiei excesive?

Hiperhidroza poate fi dificil de tratat si poate fi necesara o perioada mai lunga de timp pentru a gasi cel mai bun tratament. Tratamentele mai putin invazive vor fi de obicei recomandate primele.

Remedii la domiciliu si schimbari ale stilului de viata

Schimbarea stilului de viata nu poate vindeca hiperhidroza primara (hiperhidroza fara o cauza evidenta), dar poate ameliora simptomele:
- Este recomandata evitarea factorilor declansatori care agraveaza transpiratia, cum ar fi alimentele picante si alcoolul
- Utilizarea frecventa a antiperspirantelor, mai degraba decat a deodorantelor
- Evitarea purtarii hainelor stramte, restrictive, fabricate din fibre artificiale, cum ar fi nailonul
- Purtarea sosetelor care absorb umezeala, cum ar fi sosete groase din fibre naturale sau talpi speciale sau sosete sport concepute pentru a absorbi umezeala
- Schimbarea sosetelor de cel putin doua ori pe zi, daca este posibil

Antiperspirante 

Daca un antiperspirant obisnuit nu controleaza transpiratia satisfacator, medicul poate prescrie sau sugera unul mai puternic.
Antiperspirantul care contine clorura de aluminiu este adesea folosit pentru a trata hiperhidroza. Acesta actioneaza prin blocarea glandelor sudoripare. Va trebui sa fie aplicat noaptea chiar inainte de a merge la culcare si trebuie indepartat dimineata.
Cel mai frecvent efect secundar al clorurii de aluminiu este iritatia usoara sau mancarimea si furnicaturile la locul aplicarii. 

Medicatie anticolinergica

In scopul tratarii hiperhidrozei, poate fi prescris un tip de medicament numit anticolinergic sau antimuscarinic. Acestea functioneaza prin blocarea efectelor unei substante chimice numite acetilcolina, pe care sistemul nervos o elibereaza pentru a activa glandele sudoripare.

Anticolinergicele sunt disponibile sub forma de tablete sau solutii care se aplica pe zonele afectate. Nu sunt utilizate pe scara larga pentru a trata hiperhidroza si majoritatea nu sunt autorizate pentru a o trata.
Bromura de propantelina este un medicament anticolinergic autorizat pentru tratarea hiperhidrozei. 
Posibilele efecte secundare ale anticolinergicelor includ gura uscata, vedere incetosata, crampe, constipatie si dificultati la urinare.
Daca modificarile stilului de viata si tratamentul nu functioneaza, medicul poate recomanda un consult dermatologic pentru un tratament suplimentar, cum ar fi iontoforeza, injectarea de toxina botulinica sau interventia chirurgicala.

Iontoforeza

Iontoforeza poate ajuta daca transpiratia excesiva afecteaza mainile sau picioarele. Poate fi folosita si pentru tratarea hiperhidrozei axilelor, desi este de obicei mai putin eficienta in acest caz.
Iontoforeza implica tratarea zonelor afectate ale pielii cu un curent electric slab trecut prin apa, blocand astfel glandele sudoripare.
Tratamentul nu este dureros, dar curentul electric poate provoca un disconfort usor, de scurta durata, si iritatii ale pielii.
Fiecare sesiune de iontoforeza dureaza intre 20 si 30 de minute si, de obicei, sunt necesare 2 pana la 4 sedinte pe saptamana. Simptomele ar trebui sa inceapa sa se amelioreze dupa o saptamana sau doua, dupa care va fi necesar un tratament suplimentar la intervale de 1 pana la 4 saptamani, in functie de cat de severe sunt simptomele.

Injectii cu toxina botulinica pentru reducerea transpiratiei excesive

Toxina botulinica poate fi injectata in piele in zonele corpului afectate de hiperhidroza. Acest lucru ajuta la reducerea transpiratiei in aceste zone prin blocarea semnalelor creierului catre glandele sudoripare.
Se administreaza aproximativ 15-20 de injectii in zonele afectate ale corpului, cum ar fi axile, maini, picioare sau fata. Procedura dureaza de obicei aproximativ 30-45 de minute in total.
Efectul injectiilor dureaza de obicei cateva luni, dupa care tratamentul poate fi repetat daca este necesar.
Efectele secundare potentiale ale injectiilor cu toxina botulinica includ:
- durere, roseata sau mancarime la locul de administrare
- greata, dureri de cap si bufeuri dupa administrarea injectiilor
- o alta parte a corpului care transpira mai mult pentru a compensa zona tratata, cunoscuta sub numele de transpiratie compensatorie
- slabiciune musculara in jurul zonei de tratament
Cele mai multe dintre aceste reactii adverse sunt de scurta durata sau se pot remedia in timp.

Chirurgie si alte proceduri pentru reducerea transpiratiei excesive

In cateva cazuri in care hiperhidroza este deosebit de severa si alte tratamente nu au avut efect, poate fi recomandata interventia chirurgicala.

• Simpatectomia toracica endoscopica
Simpatectomia toracica endoscopica este cel mai utilizat tip de interventie chirurgicala pentru tratarea hiperhidrozei. Este de obicei folosita in cazurile care afecteaza palmele sau axile.
Se fac mici incizii in partea laterala a pieptului, iar nervii care controleaza transpiratia in zona afectata sunt sectionati. Operatia se efectueaza sub anestezie generala si se face pe ambele parti ale corpului.
Simpatectomia toracica endoscopica prezinta risc de complicatii grave:
- este foarte frecvent sa apara transpiratie compensatorie excesiva dupa procedura
- procedura nu are intotdeauna succes in reducerea transpiratiei
Din acest motiv, trebuie luate in considerare numai persoanele cu hiperhidroza severa care nu au raspuns la tratament.
- transpiratia fetei si a gatului dupa consumul de alimente - aceasta este cunoscuta sub numele de transpiratie gustativa si poate afecta pana la jumatate dintre persoanele care apeleaza la aceasta procedura
- sangerare in timpul interventiei chirurgicale
- dureri in piept si dificultati de respiratie
- leziuni ale sistemului nervos care cauzeaza caderea pleoapei superioare (sindromul Horner) - aceasta poate fi permanenta

• Indepartarea glandelor sudoripare
Transpiratia excesiva din zona axilara poate fi ocazional tratata cu o procedura de indepartare a glandelor sudoripare de la axile.

Tratarea anxietatii

Sentimentele de anxietate nu sunt direct responsabile pentru cauzarea hiperhidrozei primare, dar pot inrautati situatia si pot crea un cerc vicios. Daca anxietatea agraveaza transpiratia, un tip de terapie numita terapie cognitiv-comportamentala (CBT) ar putea ajuta. De obicei, medicamentele pentru anxietate nu sunt recomandate, deoarece pot agrava transpiratia.

Produse naturale utilizate pentru gestionarea transpiratiei excesive

Salvia 
Salvia este o alta planta utilizata in cazul hiperhidrozei. Frunzele de salvie contin acid tanic, care inhiba glandele sudoripare si astfel poate reduce procesul de transpiratie. 

Schisandra 
Cel mai adesea, schizandra este folosita pentru a trata transpiratia nocturna excesiva si episoadele sporadice de transpiratie, ambele fiind frecvent experimentate de persoanele cu hiperhidroza.

Radacina de valeriana 
Radacina de valeriana este deseori utilizata pentru a reduce simptomele anxietatii. Aceasta poate fi de mare ajutor, deoarece abordeaza unele dintre cauzele secundare sau suplimentare ale hiperhidrozei sau a episoadelor de transpiratie excesiva.

Piatra de alaun
Alaunul este un ingredient cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce transpiratia. Este disponibil atat in deodorante standard, cat si ca sub forma bruta. Aceste deodorante pot functiona prin ingurstarea conductelor sudoripare si reducerea proliferarii bacteriilor care provoaca mirosul corporal neplacut in procesul de transpiratie.

 

Bibliografie:

Hyperhidrosis, Mayo Clinic official website
Hyperhidrosis, NHS inform official website
Hyperhidrosis (Excessive sweating), WebMD official website
Hyperhidrosis, American Academy of Dermatology Association official website
Hyperhidrosis, Cleveland Clinic official website

Natural Remedies for Hyperhidrosis, The Center for Hyperhidrosis, Columbia University Medical center official website

Alum for skin: Uses, benefits, and safety, Medical News Today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 07-10-2024

Produse din categoria Transpiratie excesiva (Hiperhidroza)

Non-farma (18)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Deodorant antiperspirant H3 Classic Fresh, 150 ml, Gerovital

Deodorant antiperspirant H3 Classic Fresh, 150 ml, Gerovital

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Deodorant antiperspirant H3 Classic Fresh, 40 ml, Gerovital

Deodorant antiperspirant H3 Classic Fresh, 40 ml, Gerovital

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dermato cosmetic
Deo spray antiperspirant impotriva transpiratiei excesive Odorex Deo, 40 ml, Biotrade

Deo spray antiperspirant impotriva transpiratiei excesive Odorex...

(9)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Deodorant natural cu salvie, din plante medicinale cu uleiuri esentiale, 100 ml, Weleda

Deodorant natural cu salvie, din plante medicinale cu uleiuri...

(3)
55,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dermato cosmetic
3 la pret de 2
Deodorant roll-on antiperspirant anti-urme 48h, 50 ml, Vichy

Deodorant roll-on antiperspirant anti-urme 48h, 50 ml, Vichy

(4)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Saruri de rehidratare, 20 plicuri, Remedia

Saruri de rehidratare, 20 plicuri, Remedia

(6)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Spray pentru incaltaminte Scholl, 150 ml

Spray pentru incaltaminte Scholl, 150 ml

(5)
20,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Deodorant cu citrice, 100ml, Weleda

Deodorant cu citrice, 100ml, Weleda

(1)
55,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dermato cosmetic
Deodorant antiperspirant  roll-on cu protectie 48h, 50 ml, Eucerin

Deodorant antiperspirant roll-on cu protectie 48h, 50 ml, Eucerin

(2)
54,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dermato cosmetic
Deodorant balsam roll-on pentru barbati Sensitive, 50 ml, Sebamed

Deodorant balsam roll-on pentru barbati Sensitive, 50 ml, Sebamed

(2)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dermato cosmetic
Deodorant roll-on Sensitive, 50 ml, sebamed

Deodorant roll-on Sensitive, 50 ml, sebamed

(3)
31,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dermato cosmetic
Deodorant spray Blossom, 75 ml, Sebamed

Deodorant spray Blossom, 75 ml, Sebamed

44,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dermato cosmetic
3 la pret de 2
Deodorant spray anti-transpiratie fara alcool 48h, 125 ml, Vichy

Deodorant spray anti-transpiratie fara alcool 48h, 125 ml, Vichy

(1)
46,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dermato cosmetic
3 la pret de 2
Deodorant roll-on antiperspirant fara parfum 48h, 50 ml, Vichy

Deodorant roll-on antiperspirant fara parfum 48h, 50 ml, Vichy

(16)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dermato cosmetic
3 la pret de 2
Deodorant roll-on antiperspirant cu parfum eficacitate 48h, 50 ml, Vichy

Deodorant roll-on antiperspirant cu parfum eficacitate 48h,...

(31)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dermato cosmetic
3 la pret de 2
Deodorant roll-on pentru barbati, 50 ml, Vichy

Deodorant roll-on pentru barbati, 50 ml, Vichy

(5)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Crema ProteSud deo antiperspiranta, 40 ml, Vectem

Crema ProteSud deo antiperspiranta, 40 ml, Vectem

45,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dermato cosmetic
Deodorant roll-on Blossom, 50 ml, sebamed

Deodorant roll-on Blossom, 50 ml, sebamed

31,00 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale