Unghii fragile si casante (Onicoschizia) (indicații)

Unghiile sunt formate din straturi constituite dintr-o proteina numita keratina. Keratina, care face parte din structura de baza si a parului si a pielii, protejeaza unghiile de deteriorare.
Dar nu este neobisnuit ca unghiile sa se exfolieze sau sa se rupa. De fapt, potrivit Universitatii Harvard, 27 %  dintre femei au unghii casante, cnditie medicala cunoscuta si sub numele de onicoschizia.
Acesta poate fi cauzata de o afectiune principala  sau de alti factori externi.

Cat de repede cresc unghiile?

Potrivit unui studiu din 2010, unghia medie a unui adult creste cu aproximativ 3,47 milimetri (mm) pe luna. Unghiile de la picioare cresc mult mai incet, aproximativ cu 1,62 mm pe luna.
Desi aceste cifre variaza in functie de individ, este nevoie, in general, de aproximativ 6 luni pentru ca unghiile adultilor sa creasca complet si aproximativ 12 luni pentru ca unghiile de la picioare sa creasca complet.

Ce cauzeaza unghiile fragile si casante?

Potrivit Colegiului American de Osteopatie si Dermatologie, unghiile fragile se impart in doua categorii: uscate si casante sau moi si casante.
Unghiile uscate si casante sunt rezultatul umiditatii scazute. Acestea sunt cel mai frecvent cauzate de spalarea si uscarea repetata a unghiilor.
Pe de alta parte, unghiile moi si casante sunt cauzate de prea multa umiditate, adesea rezultatul expunerii excesive la detergenti, agenti de curatare de uz casnic si agenti de indepartare a lacului de unghii.
Alte cauze ale unghiilor casante pot fi:
- Varsta. Unghiile se schimba de obicei pe masura ce oamenii imbatranesc, devenind adesea casante si fragile. In timp ce unghiile de la picioare devin de obicei mai groase si mai dure, unghiile de la maini devin adesea mai subtiri si mai casante.
- Deficienta de fier. Aceasta afectiune apare atunci cand organismul nu primeste suficient fier, ceea ce duce la un nivel scazut de celule rosii in sange. Medicul va poate masura nivelul de feritina si va poate oferi suplimente daca se constata ca este scazut.
- Hipotiroidismul. Alaturi de unghii casante, simptomele nivelului scazut al hormonilor tiroidieni pot include caderea parului, oboseala, cresterea in greutate, constipatia si depresia. Medicul dumneavoastra poate trata hipotiroidismul cu hormonul tiroidian sintetic levotiroxina, care poate fi administrat pe cale orala.
- Sindromul Raynaud. Caracterizata prin probleme de circulatie la nivelul extremitatilor, aceasta afectiune poate afecta sanatatea unghiilor.
Colegiul American de Osteopatie si Dermatologie ofera un sfat de diagnostic pentru a determina daca unghiile fragile sunt cauzate de o afectiune interna sau de factori externi de mediu. Daca unghiile de la maini se exfoliaza, dar unghiile de la picioare sunt puternice, atunci un factor extern poate fi cauza.

Cum pot fi tratate unghiile fragile si casante?

Nu puteti face nimic in privinta modificarilor unghiilor corelate cu varsta inaintata, dar puteti reduce riscul de aparitie al unghiilor exfoliate, crapate si casante. Pentru a mentine unghiile sanatoase si puternice, pot fi utile urmatoarele masuri:

- Utilizati o crema hidratanta
- Utilizati lotiuni/balsamuri hidratante pentru maini si/sau pentru unghii care contin lanolina sau alfa-hidroxiacizi. 
- Hidratati-va mainile dupa spalare. Cand aplicati lotiunea sau crema, asigurati-va ca o aplicati in jurul si direct pe unghii.
- Inainte de a merge la culcare, hidratati-va mainile, picioarele si unghiile pentru a le mentine hidratate in timp ce dormiti.
- Protejati-va mainile. Cand efectuati treburile casnice, purtati manusi, cum ar fi manusi de spalat vase, pentru a va mentine mainile uscate. Manusile va pot proteja, de asemenea, mainile si unghiile de substantele chimice dure, cum ar fi detergentii si fluidele de curatare.
- Evitati expunerea prelungita la vreme rece si uscata. Daca va aventurati afara intr-o zi friguroasa, asigurati-va ca purtati manusi.
- Pastrati unghiile scurte pentru a minimiza suprafata expusa a unghiei, unde apa si substantele chimice pot fi absorbite.
- Folositi o pila fina pentru pilirea unghiilor. Este o idee buna saefectuati aceasta rutina zilnic pentru a uniformiza suprafata unghiilor si pentru a preveni ruperea si exfolierea. Asigurati-va ca efectuati aceasta manevra doar intr-o singura directie. Piliti-va unghiile in aceeasi directie in care creste unghia. Evitati miscarea inainte si inapoi care poate provoca exfolierea.
- Nu va roadeti unghiile sau cuticulele. Puteti folosi un instrument metalic pentru a impinge cuticula inapoi, dar evitati sa o folositi direct pe unghie.
- Luati in considerare aplicarea unui intaritor de unghii.
- Optati pentru un agent de indepartare a lacului de unghii care nu contine acetona si incercati sa eviti utilizarea frecventa a agentului de indepartare.
- Vorbiti cu un doctor sau farmacist despre administrarea suplimentelor alimentare special concepute pentru par si unghii. Potrivit Colegiului American de Osteopatie si Dermatologie, biotina administrata pe cale orala poate preveni exfolierea si ruperea unghiilor.

Ce modificari poti face in alimentatie pentru a imbunatati aspectul unghiilor casante?

Efectuarea unora dintre urmatoarele modificari in dieta poate ajuta la imbunatatirea aspectului unghiilor fragile:
- Administrarea de suplimente cu biotina: Colegiul American de Osteopatie si Dermatologie recomanda administrarea de suplimente cu biotina. Rezultatele sunt vizibile in timp, dupa aproximativ 6 luni de zile sau mai devreme.
- Obtinerea unei cantitati adecvate de proteine din dieta: unghiile sunt in mare parte constituite din proteine si keratina. Consumul unei cantitati potrivite de proteine este vital pentru stimularea productiei de keratina si mentinerea unghiilor puternice.
- Consumul de alimente bogate in fier: daca o persoana are o deficienta de fier sau anemie, ar trebui sa ia in considerare consumul unor alimente bogate in fier, cum ar fi carnea rosie sau spanacul. Se poate apela si la  suplimente de fier, dar ar trebui sa consultati mai intai medicul, deoarece acestea pot interactiona cu anumite medicamente si, in exces, pot forma depozite la nivelul anumitor organe.camente.

Bibliografie:

Scott Frothingham, Why You Have Brittle Nails and What to Do About Them, Healthline official website

Deboah Weatherspoon, What to know about brittle nails, Medical News Today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 


Pagina actualizata la data de: 18-07-2023

Produse din categoria Unghii fragile si casante (Onicoschizia)

Non-farma (22)

Vezi Politica de confidentialitate date personale