Agorafobia (informatii utile)

Ce este agorafobia?

Agorafobia este reprezentata de sentimentul de anxietatea care apare atunci cand o persoana se afla intr-un loc public sau aglomerat, din care o potentiala iesire este dificila sau imposibila. Se caracterizeaza prin teama ca un atac de panica sau de simptome asemanatoare unui atac de panica ce pot sa apara. Prin urmare, persoanele cu agorafobie evita astfel de situatii sau locatii.
In DSM-5, agorafobia este considerata un diagnostic distinct, care poate sa apara independent de alte diagnostice, cum ar fi tulburarea de anxietate generalizata sau tulburarea de panica. In DSM-5, afectiunea este definita ca frica sau anxietate marcata cu privire la expunerea reala sau anticipata a persoanei in spatiile publice, simptomele de frica sau anxietate aparand de cele mai multe ori in cel putin doua din cinci situatii diferite. 

 

Care sunt cauzele aparitiei agorafobiei?

Cauzele dezvoltarii agorafobiei pot include supraprotectia parentala, prezenta fricilor in copilarie sau a terorii nocturne, experiente dureroase sau de doliu devreme in viata, copilarie nefericita sau traumatizanta sau predispozitia genetica. 
In ceea ce priveste legatura dintre tulburarea de panica si agorafobie, DSM-5 raporteaza ca 30-50% dintre persoanele cu agorafobie au avut un diagnostic de tulburare de panica sau atacuri de panica inainte de aparitia simptomelor de agorafobie.

 

Care sunt fctorii de risc pentru agorafobie?

Agorafobia poate debuta in copilarie, dar si in adolescenta sau la inceputul varstei adulte, de obicei inainte de 35 de ani. Si adultii mai in varsta pot dezvolta agorafobia, in special femeile.
Factorii de risc pentru agorafobie includ:
- diagnosticul de tulburare de panica sau alte fobii
- frica si evitarea situatiilor ce pot provoca atacuri de panica
- evenimente de viata stresante sau traumatizante, cum ar fi abuzul, moartea moartea unei persoane dragi sau agresiune
- personalitate anxioasa 
- rude care sufera de agorafobie.

 

Care sunt simptomele agorafobiei?

Simptomele tipice ale agorafobiei sunt:
- teama de a pleca singur de acasa
- teama de aglomeratie sau de a astepta la coada
- teama de spatii inchise, cum ar fi cinematografe, lifturi sau magazine mici
- teama de spatii deschise, cum ar fi parcari, poduri sau mall-uri
- teama  de a folosi transportul public, cum ar fi autobuzul, metroul, avionul sau trenul
Aceste situatii provoaca anxietate pentru ca exista teama ca pot sa apara simptome de panica si ca nu este posibila iesirea sau evadarea din locul respectiv sau ca nu este posibila acordarea unui ajutor din exterior. De asemenea, poate sa apara teama  de aparitia unor simptome jenante, cum ar fi ameteli, lesin sau diaree.
Persoanele care sufera de agorafobie pot dezvolta urmatoarele obiceiuri:
- dezvoltarea unei frici disproportionate cu pericolul real al situatiei
- evitarea situatiilor care provoaca teama sau nevoia de a avea un insotitor 

 

Care pot fi complicatiile agorafobiei?

Daca agorafobia este severa, persoana poate sa nu paraseasca locuinta ani de zile, acest lucru afectand viata sociala, munca si toate celelalte activitati de zi cu zi ale persoanei. Persoana poate devein complet dependenta de alte persoane.

 

Cum poate fi diagnosticata agorafobia?

Diagnosticul se bazeaza de obicei pe simptomele raportate de persoana. Cu toate acestea, medicul poate efectua o serie de teste medicale pentru a se asigura ca simptomele nu sunt cauzate de o boala subiacenta sau de un tratament administrat. 
Medicul poate indruma mai departe pacientul catre un psiholog sau  catre un psihiatru pentru evaluare si tratament ulterior.
Folosind criteriile din DSM-5, medicii pot diagnostica agorafobia daca o persoana se confrunta cu anxietate sau frica extrema in cel putin doua dintre urmatoarele situatii:
- teama de a utiliza transportul public
- teama de spatii deschise
- teama de spatii inchise
- teama de multimi sau sau de a sta la o coada
- teama de a iesi singur afara din casa
Simptomele trebuie sa fie persistente, iar persoana trebuie sa le fi experimentat timp de cel putin 6 luni pentru a primi un diagnostic de agorafobie.
De asemenea, medicul trebuie sa stabileasca daca simptomele nu rezulta dintr-o alta tulburare, cum ar fi o fobie specifica sau o tulburare de anxietate sociala. 

 

Care este tratamentul agorafobiei?

De obicei, medicul trateaza agorafobia cu ajutorul psihoterapiei, medicamentelor sau combinand medicamentele cu psihoterapia.

Psihoterapia
Terapia cognitiv-comportamentala poate invata persoana care sufera de agorafobie noi moduri de a gandi si de a face fata situatiilor care ii genereaza anxietate si panica. De asemenea, in cadrul acestei terapii se pot invata exercitii de relaxare si de respiratie. Uneori, terapeutul poate recomanda si terapia de expunere, in care persoana incepe treptat sa faca unele dintre lucrurile care ii provoaca anxietate.

Medicamente
Exista multe medicamente pe care medicul specialist le poate recomanda pentru tratamentul agorafobiei, dar cel mai frecvent utilizate sunt antidepresivele. 
- Antidepresive. Anumite antidepresive numite inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), cum ar fi fluoxetina si sertralina, sunt utilizate pentru tratamentul tulburarii de panica cu agorafobie. Acestea pot creste nivelul unei substante numite serotonina. Si alte tipuri de antidepresive pot trata eficient agorafobia.
- Benzodiazepine. Benzodiazepine sunt medicamente cu efect sedative si antianxios pe care, in situatii limitate, medicul le poate prescrie pentru a ameliora simptomele de anxietate. Benzodiazepinele sunt utilizate in general doar pe termen scurt pentru ameliorarea anxietatii acute.

 

Bibliografie:
Agoraphobia, NHS official website
Balaram K, Marwaha R. Agoraphobia. [Updated 2023 Feb 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. 
Agoraphobia, Mayo Clinic official wbsite
Agoraphobia, Cleveland Clinic official website
Knapstad M, Smith ORF. Social anxiety and agoraphobia symptoms effectively treated by Prompt Mental Health Care versus TAU at 6- and 12-month follow-up: Secondary analysis from a randomized controlled trial. Depress Anxiety. 2021 Mar;38(3):351-360. doi: 10.1002/da.23132. Epub 2021 Jan 4. PMID: 33393688; PMCID: PMC7986705.
Agoraphobia, Better Health Channel official website
Agoraphobia, WebMD official website
What you need to know about agoraphobia, Medical News Today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 12-02-2024

Produse din categoria Agorafobia

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale