Al doilea trimestru de sarcina (informatii utile)

Care este al doilea trimestru de sarcina?

Sarcina dureaza aproximativ 40 de saptamani. Aceasta este impartita in trei perioade numite si trimestre. Fiecare trimestru dureaza aproximativ 14 saptamani. Al doilea trimestru dureaza din saptamana 14 pana la sfarsitul saptamanii 27.

 

Cum se dezvolta fatul in al doilea trimestru de sarcina?

Saptamana 13

La treisprezece saptamani de sarcina sau la 11 saptamani dupa conceptie, corpul bebelusului incepe sa produca urina si sa o elibereze in lichidul amniotic din jur. De asemenea, bebelusul poate inghiti cantitati mici de lichid amniotic. Scheletul osos incepe sa se consolideze, in special in craniul si oasele lungi. Pielea bebelusului este inca subtire si transparenta.

Saptamana 14

In aceasta perioada splina incep sa produca celule rosii. Sexul bebelusului devine evident in saptamana aceasta sau in saptamanile urmatoare. In acest moment corpul copilului poate avea o lungime de aproape 9 cm si pote cantari aproximativ 45 de grame.

Saptamana 15

Dezvoltarea osoasa continua si devine in curand vizibila pe imaginile cu ultrasunete. In acest moment incepe sa se formeze scalpul si parul copilului.

Saptamana 16

Ochii bebelusului se pot misca incet. Urechile sunt aproape de pozitia finala. Pielea bebelusului devine mai groasa. Miscarile membrelor bebelusului devin coordonate si pot fi detectate in timpul examenelor cu ultrasunete. In acest moment corpul bebelusului ar putea avea o lungime de peste 12 cm si poate cantari aproximativ 110 grame.

Saptamana 17

La 17 saptamani de sarcina, unghiile de la picioare incep sa se dezvolte. Bebelusul devine mai activ in sacul amniotic, rostogolindu-se si rasturnandu-se. Inima lui pompeaza aproximativ 100 de litri de sange in fiecare zi.

Saptamana 18

La 18 saptamani de sarcina, urechile bebelusului incep sa iasa in evidenta pe partile laterale ale capului. Copilul ar putea incepe sa auda sunete. Corpul copilului poate avea o lungime de 14 cm si ar putea cantari 200 de grame.

Saptamana 19

La 19 saptamani de sarcina, cresterea incetineste. Un invelis gras, numit vernix caseosa, incepe sa acopere corpul bebelusului. Vernix caseosa ajuta la protejarea pielii delicate a bebelusului de crapaturile care pot rezulta din expunerea la lichidul amniotic. La fete se formeaza uterul si vaginul.

Saptamana 20

La jumatatea sarcinii, incep de obicei sa se simta miscarile copilului. Copilul doarme si se trezeste frecvent. Bebelusul ar putea fi trezit de zgomote sau de miscari. Corpul bebelusului ar putea avea o lungime de 16 cm si ar putea cantari mai mult de 320 de grame.

Saptamana 21

La 21 de saptamani de sarcina, bebelusul este complet acoperit cu un par fin si pufos numit lanugo. Lanugo ajuta la mentinerea vernixului caseosa pe piele.
De asemenea, se dezvolta reflexul de a suge, permitandu-i bebelusului sa-si suga degetul mare.

Saptamana 22

In aceasta perioada, sprancenele si parul bebelusului sunt vizibile. La baieti, testiculele incep sa coboare.
Bebelusul ar putea avea 19 cm si poate cantari aproximativ 460 de grame.

Saptamana 23

In aceasta perioada, bebelusul incepe sa miste rapid ochii. La nivelul palmelor mainilor si talpilor picioarelor se creeaza fundatia pentru amprentele digitale. Bebelusul ar putea incepe sa sughite, acest lucru putand fi resimtit si de mama.

Saptamana 24

Pielea bebelusului este incretita, translucida si de culoare roz pana la rosu din cauza sangelui vizibil din vasele capilare. In acest moment corpul bebelusului ar putea avea in lungime aproximativ 21 cm si aproximativ 630 de grame.

Saptamana 25

Bebelusul poate raspunde la sunete familiare, cum ar fi vocea, prin miscare. Bebelusul isi petrece cea mai mare parte a somnului in etapa REM (miscarea rapida a ochilor).

Saptamana 26

Plamanii bebelusului incep sa produca surfactant, substanta care permite sacilor de aer din plamani (alveolelor pulmonare) sa se umfle si care impiedica lipirea acestora atunci cand aerul va fi expirat. In acest moment copilul poate avea o lungime de 23 cm si poate cantari 820 de grame.

Saptamana 27

Saptamana aceasta marcheaza sfarsitul celui de-al doilea trimestru. La 27 de saptamani sau la 25 de saptamani dupa conceptie, sistemul nervos al bebelusului continua sa se maturizeze. De asemenea, bebelusul ia in greutate.

 

Care sunt cele mai frecvente manifestari din al doilea trimestru de sarcina?

In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, este posibil sa apara modificari fizice precum:

Cresterea in dimensiune a burtii si a sanilor

Datorita expansiunii uterului, burta se mareste in dimensiune. De asemenea, sanii continua sa creasca treptat in dimensiune. 

Contractii Braxton Hicks

Este posibil ca aceste contractii usoare, neregulate, sa se simta ca o usoara incordare in abdomen. Este mai probabil sa apara dupa-amiaza sau seara, dupa activitate fizica sau dupa intretinerea relatiilor sexuale. Trebuie contactat medicul daca contractiile devin regulate si cresc in mod constant ca si putere. Aceste manifestari pot semnala un travaliu prematur.

Modificari la nivelul pielii

Sinteza de melanina de la nivelul pielii creste in urma modificarilor hormonale. Ca rezultat, este posibil sa apara pete maronii pe fata (melasma). Este posibil sa apara si o linie verticala mai inchisa la culoare pe mijlocul abdomenului (linea nigra). Aceste modificari ale pielii sunt frecvente si de obicei dispar dupa nastere. Expunerea la soare, totusi, poate agrava problema. De asemenea, s-ar putea sa apara striatii maro-rosiatice, negre, argintii sau violete de-a lungul abdomenului, sanilor, feselor sau coapselor (vergeturi). Desi vergeturile nu pot fi prevenite, cele mai multe se estompeaza in intensitate odata cu trecerea timpului.

Probleme nazale

In timpul sarcinii, datorita vascularizatiei mai puternice, mucoasele se pot umfla si pot sangera cu usurinta, ducand la nas infundat si sangerari nazale. 

Probleme dentare

Gingiile pot deveni mai sensibile. Folosirea atei dentare si periajul pot conduce la sangerari minore. Clatirea cu apa sarata si trecerea la o periuta de dinti mai moale (soft) pot reduce iritatia. Varsaturile frecvente ar putea afecta, de asemenea, smaltul dintilor si pot predispune la carii. Pe timpul sarcinii este importanta acordarea unei atentii sporite igienei dentare.

Ameteala

Sarcina provoaca modificari la nivel circulator si din acest motiv pot sa apara ameteli. In acest caz, trebuie crescut aportul de lichide, trebuie evitat statul in picioare pentru perioade lungi de timp si evitarea ridicarilor sau a miscarilor bruste si rapide. In cazul in care apar ameteli, persoana poate adopta pozitia de intins pe o parte a corpului.

Carcei la nivelul gambelor

Crampele sunt frecvente pe masura ce sarcina progreseaza, mai ales noaptea. Pentru a le preveni, se recomanda intinderea muschilor gambei inainte de culcare, activitate fizica constanta si moderata si un consum adecvat de lichide. 

Scurgeri vaginale

Este posibil sa sa apara o scurgere vaginala lipicioasa, transparenta sau alba. Acest lucru este normal. Trebuie contactat medicul in cazul in care scurgerile devin puternic mirositoare, neobisnuite la culoare sau daca sunt insotite de durere sau mancarime in zona vaginala. Acest lucru ar putea indica o infectie vaginala.

Infectii ale tractului urinar

Aceste infectii sunt frecvente in timpul sarcinii. Trebuie contactat medicul daca apare nevoie puternica de a urina, care nu poate fi intarziata, durere ascutita la urinare, urina tulbure sau cu miros puternic sau daca apar simptome precum febra sau dureri de spate. Lasate netratate, infectiile tractului urinar pot deveni severe si pot duce la complicatii la nivelul rinichilor.

Alte manifestari ce pot sa apara in trimestrul doi de sarcina sunt:
- dureri de cap
- balonare 
- constipatie 
- indigestie si arsuri gastrice
- maini si picioare umflate
- spotting light (este necesar sfatul medicului in caz de orice sangerare) 

 

Ce plan alimentar ar trebui sa adopte o femeie insarcinata in al doilea trimestru?

Incepand cu al doilea trimestru de sarcina, numarul de calorii consumate zilnic trebuie crescut, dar nu semnificativ, fiind necesare aproximativ 350 de calorii in plus pe zi.
In al doilea trimestru de sarcina se recomanda, de regula, o dieta bogata in calciu si vitamina D, care sunt importante pentru dezvoltarea sistemului osos si al dintilor copilului, dar si in omega 3, important pentru dezvoltarea creierului.  Fierul si proteinele sunt de asemenea importante pentru o dezvoltare intrauterina sanatoasa. Folatii raman la fel de importanti ca si in primul trimestru pentru dezvoltarea unei sarcini sanatoase.

Fier

In timpul sarcinii, fierul ajuta la transportul oxigenului in organismul mamei, dar si in organismul copilului in curs de dezvoltare. Daca o dieta este saraca in fier, ar putea provoca anemie, care creste riscul de complicatii, cum ar fi nasterea prematura si depresia postpartum.
Aportul zilnic recomandat de fier in timpul sarcinii este de 27 mg.
Sursele de fier includ: carne slaba, fructe de mare gatite, legume cu frunze verzi, nuci, fasole si linte, cereale integrale, inclusiv paine si fulgi de ovaz, cereale fortificate pentru micul dejun.
Organismul absoarbe fierul din produsele animale mai eficient decat fierul din sursele vegetale.
Persoanele care nu consuma carne pot creste absorbtia fierului prin consumul de alimente care contin vitamina C concomitent cu alimentele bogate in fier. 

Proteine

In timpul sarcinii, femeile ar trebui sa consume 1,52 g/kg corp in fiecare zi pentru a ajuta creierul si alte tesuturi ale bebelusului sa sa se dezvolte. Proteinele sunt, de asemenea, necesare pentru dezvoltarea uterului si a tesutului mamar.
Sursele bune de proteine includ: carne slaba, nuci, tofu, oua, peste (nu crud), mazare, fasole si linte.

Calciu

Calciul ajuta la formarea oaselor si a dintilor bebelusului si joaca un rol important in buna functionare muschilor, nervilor si a sistemului circulator.
Alimentele bogate in calciu includ: lactate (lapte, iaurt, branza pasteurizata), oua, tofu, fasole alba, migdale, sardine si somon, kale, broccoli, sucuri de fructe si cereale pentru micul dejun imbogatite cu calciu.

Folat

Portocalele, cerealele integrale si legumele cu frunze de culoare verde inchis contin folati. Folatul este o vitamina B. Forma sintetica a folatului se numeste acid folic. Folatul este esential in timpul sarcinii, deoarece ajuta la prevenirea defectelor tubului neural, inclusiv spina bifida, si reduce riscul de travaliu prematur. O analiza a 18 studii sugereaza, de asemenea, ca acidul folic scade semnificativ riscul de malformatii cardiace congenitale. In timpul si inainte de sarcina, femeile ar trebui sa consume zilnic 400 pana la 800 de micrograme. Cele mai bune surse includ: mazare si alte leguminoase, cereale fortificate, legume cu frunze de culoare verde inchis, inclusiv spanac, varza si verdeturi, portocale, cereale integrale, cum ar fi orezul.

Vitamina D

Vitamina D ajuta la dezvoltarea oaselor si a dintilor bebelusului. Doza recomandata in timpul sarcinii este de 600 UI pe zi. Organismul poate produce vitamina D atunci cand pielea intra in contact cu razele soarelui.
Vitamina D nu este prezenta in multe alimente, dar alimentele fortificate, cum ar fi cerealele si laptele, contin vitamina D.
Sursele alimentare de vitamina D includ: peste gras, cum ar fi somonul, tonul proaspat si macroul, ulei din ficat de peste, ficat de vita, branza, galbenusuri de ou, ciuperci expuse la UV, sucuri fortificate si alte bauturi fortificate cu vitamina D. Suplimentele cu vitamina D sunt de asemenea disponibile si pot fi importante pentru persoanele care nu traiesc intr-un climat insorit.

Acizi grasi omega-3

Acesti acizi grasi esentiali sustin inima, creierul, ochii, sistemul imunitar si sistemul nervos central. Omega-3 poate preveni nasterea timpurie, poate reduce riscul de a dezvolta preeclampsie si poate reduce probabilitatea depresiei postpartum. Acizii grasi omega-3 sunt prezenti in: peste gras, inclusiv somon, macrou, ton proaspat, hering si sardine, ulei de peste, seminte de in, seminte de chia.

Apa

Apa ajuta la formarea placentei si a sacului amniotic. Deshidratarea in timpul sarcinii poate contribui la complicatii, cum ar fi defecte ale tubului neural si scaderea productiei de lapte matern.

Alimente de evitat

O persoana ar trebui sa evite urmatoarele alimente pe parcursul sarcinii: carne cruda, oua crude, peste crud, peste cu niveluri ridicate de mercur, inclusiv peste-spada, rechin si macrou, produse lactate nepasteurizate, branzeturi moi, cum ar fi branza Brie, branza cu mucegai, carne si fructe de mare gata de consum.
O persoana ar trebui sa evite consumul de alcool pe toata durata sarcinii. Toate tipurile de alcool pot fi daunatoare si pot provoca: avort, moartea fatului, tulburari din spectrul alcoolismului fetal (FASD). FASD-urile sunt afectiuni care pot cauza dizabilitati fizice, comportamentale si intelectuale.

Femeile insarcinate pot consuma cofeina in cantitati limitate. Expertii afirma ca este sigur sa consumi 150 pana la 300 mg pe zi, desi unele autoritati in domeniu recomanda evitarea completa a acesteia.

 

Bibliografie:

Pregnancy week by week, Mayo Clinic official website
Pregnancy: Second Trimester, Cleveland Clinic official website
2nd trimester pregnancy symptoms (at 13 weeks), NHS official website
Pregnancy week by week, Mayo Clinic official website
Pregnancy meal planners: trimester by trimester, Babycenter UK official website
Have a healthy diet in pregnancy, NHS official website
What to eat and what not to eat when pregnan, Osf Healthecare official website
What to eat in your second trimester, Medical News Today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 09-10-2023

Produse din categoria Al doilea trimestru de sarcina

Non-farma (3)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Women's Formula Prenatala cu DHA si Fier, 90 capsule, GNC

Women's Formula Prenatala cu DHA si Fier, 90 capsule, GNC

239,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Femosun, 30 capsule, Sun Wave Pharma

Femosun, 30 capsule, Sun Wave Pharma

(4)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Pregnacare, 30 tablete, Vitabiotics

Pregnacare, 30 tablete, Vitabiotics

(1)

Vezi Politica de confidentialitate date personale