Al treilea trimestru de sarcina (informatii utile)

Ce este al treilea trimestru de sarcina?

Al treilea trimestru reprezinta ultima etapa a sarcinii. Al treilea trimestru dureaza de la saptamana 29 pana la saptamana 40, reprezentand ultimele trei luni de sarcina ( luna 7, 8 si luna 9). 

 

Cum se dezvolta fatul in al treilea trimestru de sarcina?

 

Saptamana 28

La 28 de saptamani de sarcina sau la 26 de saptamani de la conceptie, pleoapele bebelusului se pot deschide partial si s-au format genele. Sistemul nervos central poate controla miscarile ritmice ale respiratiei si temperatura corpului.
In acest moment, corpul copilului ar putea avea o lungime de aproape 25 cm si poate cantari aproape 1 kg.

Saptamana 29

La 29 de saptamani de sarcina, bebelusul poate lovi, se poate intinde si poate face miscari care simuleaza prinderea cu ajutorul mainilor.

Saptamana 30

La 30 de saptamani, ochii bebelusului se pot deschide complet. La varsta aceasta, parul bebelusului este complet dezvoltat. Celulele rosii din sange se formeaza in maduva osoasa a bebelusului.
Pana acum, corpul copilul poate avea o lungime de 27 de cm si poate cantari 1,3 kg.

Saptamana 31

La treizeci si unu de saptamani de sarcina, copilul si-a incheiat cea mai mare parte a dezvoltarii sale. In urmatoarea perioada va castiga repede in greutate si va creste rapid.

Saptamana 32

La 32 de saptamani, unghiile bebelusului sunt vizibile. Stratul de par moale si pufos care a acoperit pielea bebelusului in ultimele luni (lanugo) incepe sa cada.
Corpul copilului poate avea 28 cm lungime si 1,7 kg.

Saptamana 33

La 33 saptamani, pupilele bebelusului isi pot schimba dimensiunea ca raspuns la intensitatea luminii. Oasele se intaresc, dar craniul ramane moale si flexibil.

Saptamana 34

Unghiile bebelusului s-au dezvoltat complet si sunt pozitionate in varful degetelor. Corpul copilului are o lungime de aproximativ 30 cm si cantareste aproximativ 2,1 kg.

Saptamana 35

La 35 saptamani, pielea bebelusului devine neteda. Membrele se ingroasa si capata un aspect pufos datorita castigului ponderal.

Saptamana 36

In aceasta perioada bebelusul devine activ, se rostogoleste, se intinde si poate lovi cu memebrele.

Saptamana 37

Capul bebelusului poate incepe sa coboare in zona pelvisului. 

Saptamana 38

La 37 de saptamani, circumferinta capului si a abdomenului bebelusului sunt aproximativ aceleasi. Unghiile bebelusului de la maini si de la picioare cresc. Bebelusul a pierdut in mare parte tot lanugo. Copilul poate cantari in acest stadiu 2,9 kg.

Saptamana 39

La treizeci si noua de saptamani de sarcina sau la 37 de saptamani dupa conceptie, pieptul bebelusului devine din ce in ce mai proeminent. La baieti, testiculele continua sa coboare in scrot. Stratul adipos este prezent pe tot corpul bebelusului pentru a-i mentine corpul cald dupa nastere.

Saptamana 40

La 40 de saptamani, copilul poate cantari aproximativ 3,4 kg si poate avea o lungime de aproximativ 36 cm. Insa, fiecare copil este diferit si se dezvolta diferit.

 

Care sunt cele mai frecvente manifestari din al treilea trimestru de sarcina?

 

Pe masura ce sarcina progreseaza, bebelesul devine din ce in ce mai activ. Miscarile bebelusului, insa, pot accentua anumite manifestari.

Contractii Braxton Hicks

Acestea sunt un tip de contractii usoare, neregulate, ce se simt ca o usoara incordare in abdomen. Este mai probabil sa apara dupa-amiaza sau seara, dupa activitate fizica sau dupa activitate sexuala. De asemenea, aceste contractii tind sa apara mai des si sa devina mai puternice pe masura ce nasterea se apropie. Daca contractiile devin regulate si intensitatea lor creste, trebuie contactat medicul.

Dureri de spate

Hormonii preznti in timpul sarcinii relaxeaza tesutul conjunctiv care sustine oasele, in special in zona pelviana. Aceste modificari pot conduce la disconfort in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina. 

Dificultati de respiratie

Pe masura ce sarcina avanseaza, rezistenta la efort scade.

Arsuri gastrice

Hormonii prezenti in timpul sarcinii relaxeaza valva dintre stomac si esofag. Acest lucru poate permite acidului din stomac sa patrunda in esofag si sa provoace arsuri gastrice.

Vene varicoase si hemoroizi

Intensificarea circulatiei sangelui poate provoca aparitia unor vene mici rosii-violet (vene in panza de paianjen) pe fata, gat si brate. De asemenea, pot sa apara si vene varicoase sau hemoroizi. 

Urinare frecventa

Pe masura ce sarcina avanseaza, se va exercita mai multa presiune asupra vezicii urinare. Frecventa urinarii ar putea creste. Aceasta presiune suplimentara poate provoca, de asemenea, pierderi de urina, mai ales in timpul tusitului, stranutului, in momentul ridicarii sau aplecarii. Daca se suspecteaza pierderi de lichid amniotic, este important sa fie consultat medicul.

 

Ce plan alimentar  ar trebui sa adopte o femeie insarcinata in al treilea trimestru de sarcina?

 

Dieta unei gravide, in trimestrul trei de sarcina ar trebui sa cuprinda fructe, legume, proteine, cereale integrale, grasimi si uleiuri sanatoase, lactate pasteurizate cu continut scazut de grasimi. Femeile aflate in al treilea trimestru de sarcina au nevoie de aproximativ 450 de calorii in plus pe zi. 

Vitamina A

Vitamina A ajuta la dezvoltarea sistemului osos, sustine dezvoltarea pielii si a vederii. Ochii bebelusului se dezvolta complet in al treilea trimestru de sarcina.
Surse importante de vitamina A sunt: pestele, lactatele, morcovii, pepenele galben, spanacul, cartofii dulci, cerealele fortificate.

Vitamina C 

Vitamina C ajuta la absorbtia eficienta a fierului. De asemenea, contribuie la sanatatea dintilor, gingiilor si oaselor bebelusului. De asemenea, este importanta si pentru sistemul imunitar. 
Surse bune de vitamina C includ: citrice precum portocalele, mandarinele si grapefruitul, kiwi, capsune, rosii, ardei rosii si verzi, brocoli.

Vitamina B6

Bitamina B6 este un nutrient important pentru dezvoltarea globulelor rosii si a creierului bebelusului. Surse de Vitamina B6 includ: banane, carne de pasare, carne de vita, peste, organe (ficat, rinichi etc.), legume cu amidon precum cartofii, cereale integrale.

Vitamina B12 

Vitamina B12 mentine sistemul nervos puternic si ajuta la formarea globulelor rosii. Aceasta se gaseste in: ficat de vita, peste, carnuri, lactate, oua, alimente fortificate.
Veganii si vegetarienii au nevoie, de regula, de un supliment cu vitamina B12, deoarece alimentele vegetale nu contin aceasta vitamina. Este imprtant sfatul medicului cu privire la orice supliment.

Vitamina D

Vitamina D ajuta la absorbtia si fixarea calciului, fiind importanta pentru sanatatea sistemului osos si pentru sanatatea dintilor, atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Vitamina D se sintetizeaza cand pielea intra in contact cu razele solare, dar poate fi obtinuta si din alimente precum: peste gras cum este somonul, alimente fortificate precum cerealele pentru micul dejun si laptele, galbenusuri de ou, branza, ficat de vita.

Calciul

Calciul este important in timpul celui de-al treilea trimestru, deoarece oasele bebelusului se intaresc si devin mai dure in aceasta perioada. Aportul de calciu poate fi obtinut din: lactate, brocoli, kale, alimente fortificate, hamsii sau sardine.

Colina
Colina ajuta la formarea creierului si a maduvei spinarii copilului. Aceasta poate fi obtinuta din: lapte, carne, peste, oua, arahide, cartofi, produse din soia, legume crucifere precum varza de Bruxelles si conopida.


Fierul

Fierul ajuta la transportul oxigenului in tesuturi si implicit la oxigenarea acestora. Fierul se gaseste in: carne slaba, fructe de mare, nuci, spanac, fasole alba, fasole rosie, linte, mazare, suc de prune, cereale si paine fortificate pentru micul dejun.

Iodul 

Iodul ajuta la formarea creierului bebelusului. Iodul poate fi obtinu din: fructe de mare, lactate, cereale, sare iodata.

Folatul si acidul folic 

Folatul si acidul folic sunt esentiale pentru dezvoltarea bebelusului si a placentei. Acestia pot fi obtinuti din: ficat de vita, arahide, legume cu frunze de culoare verde inchis, portocale si suc de portocale, nuci, mazare, fasole, cereale fortificate pentru micul dejun, paste, orez, faina.

Acizii grasi Omega-3 

Acizii grasi Omega-3 ajuta la formarea creierului bebelusului. Acizii grasi Omega-3 se pot gasi in: ton, somon, pastrav, hering, cod. In ceea ce priveste pestele, este foarte importanta limitarea consumului de peste cu un continut ridicat de mercur. In caz contrar, mercurul poate ajunge in sangele mamei si poate afecta modul in care creierul si sistemul nervos al bebelusului se dezvolta.
Alte optiuni de surse bune de omega-3 includ: seminte de in, nuci, seminte de chia, pepene galben, conopida, brocoli, spanac, fasole rosie.

Proteinele 

Proteinele ajuta la dezvoltarea si cresterea bebelusului. Surse de proteine includ: carnuri, fructe de mare, albusuri de ou, branzeturi, linte, nuci, fasole, seminte, mazare, produse din soia.


Grasimile si uleiurile bune, permise insarcina includ: ulei de masline, ulei din nuci, avocado si ulei din avocado. Acestea ar trebui sa constituie cel mult 30% din dieta unei gravide, insa este impotant consumul lor pentru o dezvoltare armonioasa a bebelusului.

Cerealele integrale sunt o sursa buna de carbohidrati, energie si fibre. Cel putin jumatate din cerealele consumate ar trebui sa fie cereale integrale precum: orez brun, ovaz, paine integrala, quinoa, orz, bulgur, paste din grau integral.

 

 

Bibliografie:

Third Trimester, WebMD official website
Pregnancy week by week, 3rd trimester pregnancy: What to expect, Mayo Clinic official website
Pregnancy week by week, Fetal development: The 3rd trimester, Mayo Clinic official website
Foods to Eat During Your Third Trimester, WebMD official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 09-10-2023

Produse din categoria Al treilea trimestru de sarcina

Non-farma (3)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 15%
Women`s Prenatal Formula cu Fier (286322), 120 tablete, GNC

Women`s Prenatal Formula cu Fier (286322), 120 tablete, GNC

169,00 LEI 143,65 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Femosun, 30 capsule, Sun Wave Pharma

Femosun, 30 capsule, Sun Wave Pharma

(4)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Pregnacare, 30 tablete, Vitabiotics

Pregnacare, 30 tablete, Vitabiotics

(1)

Vezi Politica de confidentialitate date personale