Alergia la ambrozie (informatii utile)

Daca simptomele alergice se intensifica la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei, exista posibilitatea de a fi alergic la ambrozie. Alergia la ambrozie este cel mai frecvent declansator al febrei fanului.
Aproximativ 1 din 5 persoane au o reactie din spectrul alergic la aceasta planta.
Ambrozia este o planta erbacee din familia Asteraceae, originara din America de Nord si America de Sud, care s-a raspandit ulterior si in Europa. Exista cel putin 17 specii de ambrozie care cresc in America de Nord. Plantele se gasesc cel mai adesea in zonele rurale si in spatii deschise foarte insorite.
In functie de zona, ambrozia poate incepe sa-si raspandeasca polenul inca din ultima saptamana a lunii iulie si poate continua pana la mijlocul lunii octombrie. Polenul sau poate fi purtat de vant pe distante foarte mari si poate supravietui unei ierni blande.

Care sunt simptomele alergiei la ambrozie?

Simptomele pot varia in diferite perioade ale anului, in functie de locul in care locuiti si de vreme. Simptomele alergiei la ambrozie includ:
● mancarime, lacrimare excesiva;
● senzatie de gat iritat;
● rinoree sau congestie nazala;
● tuse sau respiratie suieratoare;
● presiune in sinusuri, care poate provoca dureri faciale;
● piele umflata, uneori de culoare albastruie, sub ochi;
● scaderea simtului mirosului sau al gustului;
● calitate slaba a somnului.

In unele cazuri, pot sa apara si eczeme alergice dupa expunerea la polenul de ambrozie. Aceasta eruptie cutanata poate fi insotita de durere, mancarime si vezicule si se manifesta in principiu intre 24 pana la 48 de ore dupa expunere.
De obicei, eruptia se va rezolva de la sine in doua sau trei saptamani.

Simptomele se pot agrava din cauza altor iritanti precum fumul de tigara, mirosuri puternice sau poluarea aerului. Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului, schimbarile climatice pot agrava si simptomele alergiei la ambrozie. Temperaturile mai calde pot prelungi perioadele in care polenul de ambrozie este prezent in aer. De asemenea, pot determina o productie crescuta de polen de ambrozie.

Ce cauzeaza alergia la ambrozie?

O alergie la ambrozie apare atunci cand sistemul imunitar are un raspuns inadecvat in urma contactului cu polenul ambroziei. In mod normal, sistemul imunitar initiaza modificari chimice in organism care ajuta la lupta impotriva invadatorilor daunatori, cum ar fi virusurile si bacteriile. La persoanele alergice la ambrozie, sistemul imunitar identifica in mod eronat polenul inofensiv ca un potential pericol si incepe sa lupte impotriva lui. O substanta naturala numita histamina este eliberata atunci cand organismul intalneste polenul de ambrozie. Histamina provoaca multe simptome deranjante, cum ar fi rinoree, stranut, mancarime a nasului si a ochilor.
Oricine poate intra in contact cu polenul de ambrozie pur si simplu prin respiratie, ceea ce face polenul foarte greu de evitat. Sezonul polenului de ambrozie are loc de obicei intre luna august si mijlocul lunii octombrie si atinge concentratia de varf in septembrie. Cantitatea de polen din aer atinge valori maxime intre ora 10 dimineata si ora 3 dupa amiaza, in functie de vreme. Ploaia si temperaturile scazute pot ajuta la scaderea nivelului de polen.
Persoanele care sunt alergice la alte substante au o predispozitie mai mare pentru manifestari alergice si la polenul de ambrozie. Riscul de alergie la ambrozie poate fi mai ridicat daca este deja prezenta o alergie la:
● acarieni;
● mucegai;
● par de animale de companie;
● alte tipuri de polen.

Cum este diagnosticata alergia la ambrozie?

Diagnosticul se stabileste in cadrul unui consult de specialitate la un medic alergolog. Un alergolog este un medic specializat in diagnosticarea si tratarea alergiilor. Medicul alergolog va investiga istoricul medical si simptomele prezente, inclusiv cand au inceput si cat timp au persistat. Comunicarea completa si detaliata a simptomelor precum momentul debutului sau de cat timp sunt prezente si daca se agraveaza doar in anumite perioade ale anului, este importanta.
Alergologul va efectua apoi un test cutanat pentru a determina alergenul specific care provoaca simptomele. Procedura se desfasoara de obicei in felul urmator:
● Medicul alergolog marcheaza o sectiune a bratului sau a spatelui cu un stilou sau un marker.
● Apoi plaseaza picaturi cu diferite tipuri de alergeni in diferite zone ale pielii.
● Zonele de pe piele care contin aceste picaturi sunt usor intepate sau zgariate cu un ac. Acest lucru poate fi usor dureros sau inconfortabil, dar dureaza doar cateva minute.
Daca persoana este alergica la oricare dintre aceste substante, pielea va dezvolta roseata, tumefiere si mancarime la locul de inoculare al alergenilor in decurs de 15 pana la 20 de minute. 
Alergogul va analiza rezultatele impreuna cu pacientul. Este posibil ca rezulatul sa indice alergie la mai multe substante.
Daca apare o reactie in timpul unui test cutanat nu inseamna intotdeauna ca persoana este alergica la substanta respectiva. Medicul alergolog va folosi rezultatele testului cutanat si propria evaluare medicala pentru a determina un diagnostic si un plan de tratament.

Cum se trateaza alergia la ambrozie?

Polenul de ambrozie este foarte greu de evitat, asa ca probabil reactiile alergice vor fi prezente permanent. Cu toate acestea, exista numeroase tratamente diferite care pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei la ambrozie.

Medicamente

Medicamentele care pot ameliora simptomele includ:
● antihistaminice;
● decongestionante sub forma de tablete sau spray nazal;
● corticosteroizi nazali;
● medicamente care combina un antihistaminic si un decongestionant.

Este recomandat consultul medicului daca medicamentele eliberate fara prescriptie medicala sunt ineficiente. Medicul poate prescie medicamente care se elibereaza pe baza de reteta.

Imunoterapie injectabila

Medicul poate recomanda imunoterapie injectabila daca medicamentele nu functioneaza. Aceasta reprezinta o forma de imunoterapie care implica o serie de injectari ale unor dilutii ale alergenului. Cantitatea de alergen injectata se creste treptat, in timp. Injectiile modifica raspunsul corpului la alergen, ajutand la reducerea severitatii reactiilor alergice. Este posibil sa apara o ameliorare in decurs de unul pana la trei ani de la inceperea acestui tip de terapie.

Imunoterapie sublinguala

Sunt disponibile si imunoterapii sublinguale pentru tratarea alergiilor la ambrozie. Acest tip de tratament presupune plasarea sub limba a unei pilule sau pulverizarea sublinguala a unei solutii care contine alergenul. Imunoterapia sublinguala ofera aceleasi beneficii ca si imunoterapia injectabila, functionand dupa acelasi principiu.

Schimbari ale stilului de viata

De asemenea, se pot face anumite ajustari ale stilului de viata pentru a ajuta la prevenirea unei reactii alergice la ambrozie:
● folosirea unui aparat de aer conditionat pana toamna, evitand sa iesitul afara dimineata, cand concentratia polenului in aer este cea mai ridicata;
● cumpararea unui filtru sau a un dezumidificator portabil de inalta eficienta pentru particule de aer (HEPA);
● aspirarea casei in fiecare saptamana cu un aspirator care are un filtru HEPA;
● spalarea imediata a articolelor de imbracaminte dupa purtarea in aer liber, deoarece pot avea polen pe suprafata lor;
● uscarea hainelor intr-un uscator, evitand uscarea in aer liber;

Alimente de evitat

Unele alimente si ierburi contin proteine asemanatoare cu cele din polenul de ambrozie, asa ca pot declansa o reactie alergica. Acestea includ:
● banane;
● musetel;
● pepeni galbeni;
● castraveti;
● echinacea;
● pepeni galbeni;
● pepene;
● zucchini.

Simptomele legate de alergiile alimentare vor fi de obicei mai grave in timpul sezonului ambroziei. Ar trebui contactat un alergolog daca apar simptome specifice alergiei dupa consumarea oricarui aliment enumerat mai sus.

 

Ragweed Allergy, WenMD official website

● Ragweed Allergies, Healthline official website

● Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA): "Ragweed Allergy."

   Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.

Pagina actualizata la data de: 05-06-2023

Produse din categoria Alergia la ambrozie

Medicamente(10)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale