Ce este alergia la polen?
O alergie la polen este un tip de alergie sezoniera declansata de polen. Polenul reprezinta granule microscopice pe care plantele cu flori, copacii, iarba, dar si alte plante le elibereaza pentru a asigura polenizarea. Polenul este transportat de cele mai multe ori prin intermediul aerului si din aceasta cauza pot ajunge cu usurinta in ochi, in nas sau chiar la nivel pulmonar.
In cazul unei alergii la polen, sistemul imunitar reactioneaza exagerat impotriva polenului si produce substante chimice pentru a lupta impotriva acestuia, generand o reactie alergica. Stranutul, congestia nazala si oculara, inrosirea ochilor, sunt doar cateva dintre simptomele pe care le pot manifesta persoanele cu alergii la polen. Medicamentele pot ajuta in gestionarea alergiei la polen.
Alergiile la polen sunt de obicei sezoniere si afecteaza persoanele mai ales in perioadele in care se produc polenizarile plantelor. In general, copacii polenizeaza primavara, iarba polenizeaza vara si plantele ierboase polenizeaza toamna. In zonele cu clima mai calda, simptomele alergiilor la polen pot incepe inca din luna ianuarie sau pot aparea de mai multe ori pe an.
Care sunt tipurile de alergii la polen?
Exista trei surse de polen: arborii, iarba si plantele erbacee. Fiecare dintre aceste plante polenizeaza in diferite perioade ale anului.
Alergia la polenul arborilor
De obicei, primul alergen care apare, polenul arborilor, este cel mai frecvent in lunile martie pana in luna mai, dar poate aparea inca din luna ianuarie in zonele cu clima mai calda. Unele dintre speciile de copaci care provoaca cel mai frecvent simptome de alergie sunt:
- mesteacanul
- stejarul
- cedrul
Alergia la polenul ierburilor
Polenul ierburilor provoaca simptome de alergie la sfarsitul primaverii si vara. Uneori perioada se poate suprapune cu polenul arborilor si cu polenul plantelor erbacee. Polenul ierburilor este usor, iar vantul il poate transporta cu usurinta.
Unele dintre cele mai comune tipuri de iarba care provoaca simptome de alergie sunt:
- Iarba de Bahia
- Gazonul sau iarba Bermuda
- Iarba albastra ornamentala
- Gazonul sau iarba Johnson
- Iarba Kentucky Bluegras
Polen de plante ierboase
Polenul de plante erbacee, in special polenul ambroziei, este a treia sursa de alergii la polen. Alergiile la acest tip de polen debuteaza vara si se incheie toamna. Ambrozia, cel mai comun alergen al plantelor poate calatori distante foarte mari prin aer. Acest lucru il face deosebit de greu de evitat. O planta poate produce aproximativ un miliard de granule de polen.
Alte specii de plante care provoaca alergii la polen includ:
- Ghimpele (Xanthium sau cocklebur)
- Tufisul arzator (Euonymus alatus)
- Spanacul salbatic (Chenopodium album)
Care sunt cauzele alergiei la polen?
Alergiile la polen apar deoarece organismul considera polenul o substanta cu potential periculos. Sistemul imunitar reactioneaza la acest pericol eliberand substante chimice precum histamina in incercarea de a respinge alergenul. In modul acesta sunt generate reactiile de tip alergic.
Care sunt simptomele alergiei la polen?
Persoanele cu alergie la polen pot avea urmatoarele simptome:
- rinoree (nas care curge)
- nas infundat sau congestie nazala
- stranut
- edem in jurul ochilor
- inrosirea ochilor
- lacrimare excesiva
- mancarime la nivelul nasului, ochilor si gatului
- tuse sau durere in gat
- pierderea simtului mirosului sau al gustului
Expunerea la polen poate declansa diverse reactii alergice, inclusiv simptome ale febrei fanului. Febra fanului, sau rinita alergica, apare atunci cand alergenii precum polenul patrund in corp si sistemul imunitar ii considera in mod eronat amenintari. Simptomele rinitei alergice variaza sezonier sau pe tot parcursul anului, in functie de alergen. Simptomele rinitei alergice includ stranutul, rinoreea si congestia.
Expunerea la polen poate declansa, de asemenea, simptome de conjunctivita alergica. Conjunctivita alergica este o inflamatie a conjunctivei cauzata de expunerea la alergeni precum cei din polen. Simptomele conjunctivitei alergice includ ochi rosii, lacrimare sau mancarime oculara.
Persoanele cu afectiuni respiratorii cum ar fi astmul, pot fi mai sensibile la polen. Expunerea la polen este legata de crize de astm si de spitalizari crescute pentru probleme respiratorii. Concentratiile mai mari de polen si sezoanele de polen mai lungi, pot creste sensibilitatea la alergeni, declansand episoade de astm.
Cum este diagnosticata alergia la polen?
Alergia la polen poate fi diagnosticata pe baza simptomelor, a istoricului medical si al istoricului simptomelor si pe baza unui examen fizic medical. Exista si teste mai specifice pentru a identifica tipul de polen la care este alergic pacientul:
Testarea Prick
In timpul procedurii, pielea este intepata usor si se introduc cantitati mici din diferite tipuri de alergeni. Daca persoana este alergica la oricare dintre substante, va dezvolta roseata, edem si mancarime la nivelul locului in decurs de 15 pana la 20 de minute. De asemenea, s-ar putea sa apara o zona bombata circulara.
Test de sange IgE specific
Acesta este un test de sange care identifica un anticorp specific pe care sistemul imunitar il produce impotriva unui anumit tip de polen.
Care este tratamentul alergiei la polen?
Medicamente pentru alergiiile la polen
Exista mai multe medicamente fara prescriptie medicala (OTC) si medicamente pentru alergii pe baza de reteta care amelioreaza simptomele alergiilor. Acestea includ:
- Antihistaminice precum cetirizina sau loratadina. Acestea functioneaza prin blocarea histaminei, care este substanta chimica pe care organismul o produce ca raspuns la un alergen.
- Spray-urile nazale care contin corticosteroizi precum fluticazona, actioneaza prin reducerea inflamatiei nazale.
- Medicamente care combina antihistaminice si decongestionante
- Medicamente care ajuta la gestionarea astmului, cum ar fi bronhodilatatoarele inhalatorii sau orale si steroizii inhalatori.
- Inhibitori de leucotriene, cum ar fi montelukast. Acest medicament este disponibil doar pe baza de reteta. Aceste medicamente blocheaza leucotrienele, care provoaca inflamatie in timpul unei reactii alergice.
- Decongestionantele nazale produc vasocostrictie si reduc edemul mucoasei, eliberand caile nazale. Cateva exemple sunt pseudoefedrina sau fenilefrina. Nu se administreaza decongestionante mai mult de cinci zile, deoarece pot provoca reactii adverse la persoanele cu anumite afectiuni si pot crea dependenta.
Imunoterapia pentru alergiile la polen
Injectiile impotriva alergiilor functioneaza prin modificarea raspunsului sistemului imunitar la un alergen in timp. Aceasta terapie presuspune administrarea unei serii de injectii care contin polen. Cantitatea de polen din injectie se creste treptat, ceea ce mareste si toleranta la alergen.
Modificari ale stilului de viata
Desi s-ar putea sa nu fie posibil sa se evite total polenul, se poate evita iesitul afara in perioadele in care nivelul de polen este foarte ridicat. De exemplu, nivelul de polen este foarte ridicat in zilele de primavara calde si cu vant. Polenul tinde sa fie abundent la inceputul zilei si la inceputul dupa-amiezii.
Bibliografie:
Pollen Allergy, Cleveland Clinic official website
Pollen Allergy, Asthma and Allergy Foundation of America official website
Your Guide to Pollen Allergies and Their Treatment, Healthline official website
Pollen Allergies, American College of Allergy, Asthma & Immunology official website
Allergens and Pollen, CDC official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona