Alimente interzise si alimente permise in timpul chimioterapiei (informatii utile)

Cand se urmeaza un tratament chimioterapic este posibil ca pacientul sa opreasca consumul anumitor alimente din cauza modificarilor de gust, a leziunilor bucale sau a senzatiei de greata. In timpul chimioterapiei si dupa, este, de asemenea, important sa nu se consume alimente crude si insuficient gatite, din cauza riscului crescut de aparitie al bolilor alimentare. De asemenea, exista alimente sau suplimente ce pot interfera cu medicatia chimioterapica si este indicat sa se consulte medicul sau farmacistul in privinta acestor aspecte.

 

Ce alimente sunt interzise in timpul chimioterapiei?

 

Alimente procesate

In timpul tratamentului chimioterapic este foarte important pentru organism ca acesta sa fie alimentat corespunzator, cu alimente hranitoare. Este recomandata evitarea sau excluderea alimentelor rafinate sau foarte procesate. In acest scop se recomanda si citirea cu atentie a etichetelor nutritionale ale produselor. De asemenea, este indicata evitarea alimentelor prajite care contin foarte multe grasimi hidrogenate, deoarece pot creste nivelul inflamatiei din organism.

 

Alimente insuficient gatite sau gatite necorespunzator

Deoarece persoanele cu cancer au adesea un sistem imunitar slabit, este indicata excluderea alimentelor ce prezinta risc de contaminare bacteriana. Pentru pacientii care efectueaza chimioterapie, chiar si toxiinfectiile alimentare usoare pot fi foarte grave si pot duce la spitalizare sau chiar la deces. In general, este recomandata cresterea vigilentei in cazul alimentelor crude sau insuficient gatite, care pot fi purtatoare de diferite tipuri de bacterii precum E. coli, Listeria sau Salmonella.
Alimentele care prezinta acest risc includ:
- Hot-dogs sau cremvusti nefierti, mezeluri feliate sau salamuri crud-uscate
- Peste afumat, inclusiv tartine si alte semipreparate cu peste afumat
- Muguri si plante cu frunze verzi. Deoarece aceste alimente sunt adesea cultivate in conditii calde si umede, cultivarea lor creeaza un mediu perfect pentru bacterii precum Salmonella si a E. coli prezente in unele ingrasaminte comerciale.
- Branzeturi moi obtinute din lapte nepasteurizat, inclusiv branza cu mucegai albastru, Brie, Camembert, feta, branza de capra si queso fresco sau queso blanco.
- Pepenii, inclusiv pepenele galben si pepenele verde.
- Carne de vita cruda sau insuficient gatita, in special carne de vita tocata, sau orice carne cruda sau insuficient gatita. Este recomandata gatirea corespunzatoare a tuturor carnurilor.
- Crustacee crude sau putin gatite, inclusiv scoici si stridii. 
- Sushi, sashimi si unele tipuri de peste cu niveluri ridicate de mercur. Pestele crud ar trebui sa fie interzis in timpul tratamentului impotriva cancerului, chiar si unele tipuri de peste gatit, inclusiv macrou, marlin, portocaliu, rechin, peste-spada, peste-spada, ton ahi si ton obez din cauza continutului lor ridicat de mercur.
- Oua crude sau insuficient fierte, inclusiv fierte moi si alimente preparate cu oua crude, inclusiv aluat de prajituri de casa, maioneze si alte sosuri.
- Alimente cu amidon reincalzite, inclusiv orez, paste si cuscus. Orezul gatit lasat uneori la temperatura camerei poate favoriza o dezvoltare rapida a bacteriilor. Alimentele fierte cu amidon ar trebui sa fie racite rapid daca urmeaza sa fie consumate mai tarziu, sau mai bine, gatite in cantitati mici si consumate imediat.
- Suc nepasteurizat, cidru.
Luarea masurilor de precautie in timpul manipularii si pregatirii alimentelor poate ajuta la prevenirea infectiilor, cum ar fi spalarea cu atentie a fructelor si a legumelor, si in special legumele cu frunze verzi, care pot se spala mai greu si pot fi purtatoare de bacterii sau alti contaminanti. 

 

Alimente iritante pentru tractul digestiv

Deoarece unii pacienti dezvolta reactii adverse neplacute in timpul tratamentului pentru cancer, inclusiv greata, ulceratii bucale sau chiar o modificare a gustului, este posibil ca unele alimente sa accentueze aceste reactii adverse. 
Alimentele ce pot irita gastric includ:
- alimente acide, cum ar fi rosiile si unele fructe
- alcoolul
- bauturi carbogazoase
- cafea
- alimente grase
- mancare prajita
- unele sucuri de fructe
- muraturi
- mancaruri picante

 

Alimente, suplimente si medicamente care pot interfera cu tratamentul chimioterapic

Un grup de enzime numite citocrom P450 (CYP) reprezinta o parte importanta a procesului de descompunere al medicamentelor in organism dupa ce acestea au ajuns in circulatia sangvina. Cele mai multe dintre aceste enzime sunt produse de ficat.
Exista multe enzime CYP. Urmatoarele enzime sunt responsabile pentru descompunerea a 90 % din organism:CYP3A4, CYP2D6, CYP2C9, CYP2C19, CYP1A2.
Cantitatea acestor enzime din organism poate afecta cat de bine este este metabolizat medicamentul chimioterapic. Acest lucru afecteaza efectul medicamentului si posibilele efecte secundare.
Alimentele si alte medicamente, inclusiv suplimentele pe baza de plante, pot afecta nivelul enzimelor CYP din organism. 
Cele mai cunoscute alimente care afecteaza enzimele CYP sunt grapefruitul si portocalele de Sevilla. Aceasta include sucul lor si alte produse realizate in mare parte din acestea.
Alimentele si bauturile ce trebuie evitate depind de medicamentul administrat si de enzimele CYP implicate. Medicul sau farmacistul vor informa pacientul despre evitarea anumitor alimente sau bauturi in timpul tratamentului.
Exista multe tipuri diferite de medicamente care pot afecta enzimele CYP. Acestea includ: unele medicamente pentru chimioterapie, anumite antibiotice, medicamente antifungice, antivirale pentru tratamentul HIV, medicamente anticonvulsivante, blocante ale canalelor de calciu, unele antidepresive, statine, steroizi. 
Exista si multe suplimente pe baza de plante care afecteaza enzimele CYP. Unele dintre cele cunoscute includ: sunatoarea, black cohosh, ginseng, gingko biloba, silimarina, goldenseal, etc.

 

Care sunt alimentele permise in timpul chimioterapiei?

In ziua efectuarii sedintei de chimioterapie se recomanda consumul unor alimente usoare. Consumul de portii mici, consumate lent, la fiecare cateva ore pare sa sa fie cea mai buna alegere. Sunt de evitat alimentele grase sau picante.
Alimentele usoare si fade par sa fie cele mai potrivite. Cateva exemple pot fi:
- Iaurt simplu sau cu fructe
- Fructe proaspete si branza de vaci
- Ou posat/ fiert si paine prajita
- Paine prajita cu o cantitate mica de unt de arahide
- Cereale si lapte (laptele de soia sau formule de lapte fara lactoza, daca exista intoleranta la lactoza)
- Supa de orez cu pui 
- biscuiti sarati
In timpul chimioterapiei pot fi consumate alimentele de mai sus, precum si gustari sau sucuri cu continut scazut de acid, iaurturi lichide, fructe precum banane si biscuiti. A se evita alimentele acide care pot fi iritante pentru tractul digestiv. De asemenea, este indicat ca pacientul sa aiba la dispozitie lichide ( apa sau alte lichide preferate, insa nu acide care sa irite gastric).
Sucuri si suplimente special concepute pentru administrarea in timpul chimioterapiei pot fi disponibile in clinica unde se efectueaza chimioterapia. Cu toate acestea, este bine ca pacientul sa se informeze in avans daca acestea sau alte alimente sunt disponibile la fata locului. Daca pacientul nu doreste sa consume alimente sau lichide pe parcursul sedintei de chimioterapie este in regula, insa s-ar putea sa se simta mai bine daca va consuma cantitati mici de alimente usoare si de lichide.
Lichidele se pot consuma in cantitati mici la fiecare jumatate de ora, dupa cum este tolerat de fiecare pacient in parte.

 

Alimentatia dupa chimioterapie si in urmatoarele zile

Exista cateva reguli care pot ajuta la o gestionare mai buna a problemelor legate de alimentatie dupa tratamentul de chimioterapie:

- consumul unor mese mici si al unor gustari pe tot parcursul zilei (preferabil  5-6 mese mai mici decat 3 mese principale).
- consumul unor cantitati mici de grasimi
- este recomandat consumul alimentelor mai reci sau reci, acestea emananad mai putin miros, ceea ce ajuta in cazul in care pacientul prezinta senzatie de greata. Alimentele fierbinti pot avea un miros mai pronuntat, ceea ce poate accentua senzatia de greata.
- consum frecvent de lichide pentru a preveni deshidratarea si pentru a elimina unii dintre compusii secundari rezultati in urma chimioterapiei. Apa este cea mai indicata, dar exista si alternative precum: suc de mere si struguri, nectar de fructe, supe limpezi, lichide ce contin electroliti, serbert, ceaiuri din plante, cum ar fi ghimbir si menta, ceaiuri negre slabe.

 

Bibliografie:

Diet for Cancer Patients During Chemotherapy, Stanford Medicine official website

Foods to Avoid While Undergoing Cancer Treatment, City of Hope official website
Foods to Avoid During Chemotherapy, VeryWell health official website
What Are Foods to Avoid While on Chemotherapy?, Healthline official website
Cancer Diet: Foods to Add and Avoid During Cancer Treatment, Hopkins Medicine official website
Food and drink to avoid during cancer treatment, Cancer Reseach UK official website

What to Eat and What to Avoid If You Have Gastritis, Healthline official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 04-07-2024

Produse din categoria Alimente interzise si alimente permise in timpul chimioterapiei

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale