Ce este amenoreea?
Amenoreea reprezinta absenta menstruatiei la femeile de varsta fertila.
Amenoreea poate fi clasificata ca amenoree primara sau secundara.
Amenoreea primara este definita ca lipsa menstruatiei pana la varsta de 16 ani.
Amenoreea secundara este definita ca absenta menstruatiei timp de cel putin 3 luni la o femeie cu cicluri menstruale regulate anterioare sau de cel putin 6 luni la orice femeie cu cel putin o menstruatie spontana anterioara.
Care sunt cauzele amenoreei?
Cauzele amenoreei primare
Amenoreea primara poate rezulta din doua cauze principale:
- Anomaliile cromozomiale sau genetice ce pot determina o functionare anormala a ovarelor cum ar fi Sindromul Turner, o afectiune cauzata de un cromozom X partial sau complet lipsa sau Sindromul de insensibilitate la androgeni, adesea caracterizat prin niveluri ridicate de testosterone.
- Problemele cu hipotalamusul sau glanda pituitara pot provoca un dezechilibru hormonal care poate cauza lipsa menstruatiei. Afectiuni precum tulburarile de alimentatie, exercitiile fizice excesive si stresul fizic sau psihologic extrem sau o combinatie a acestor factori pot, de asemenea, perturba functionarea normala a hipotalamusului sau a glandei pituitare, intarziind aparitia menstruatiei.
In cazuri rare, problemele fizice precum lipsa organelor reproducatoare sau aparitia unor blocaje la nivelul cailor reproducatoare, pot duce, de asemenea, la amenoree primara. Lipsa unor fragmente ale tractului reproducator poate provoca dezechilibre endocrine si se poate asocia cu probleme hipotalamice sau pituitare provocand lipsa menstruatiei.
Cauzele amenoreei secundare
Amenoreea secundara poate rezulta din diverse cauze, cum ar fi:
Cauze naturale:
- Sarcina
- Alaptarea
- Menopauza
Medicamente si terapii:
- Anumite pilule contraceptive, contraceptive injectabile si dispozitive intrauterine hormonale (DIU)
- Unele medicamente antidepresive
- Unele medicamente pentru tensiunea arteriala
- Chimioterapia si radioterapia pentru cancerul hematologic (inclusiv sange, maduva osoasa si ganglioni limfatici), cancerul de san sau ginecologic ce pot distruge celulele si ovulele producatoare de estrogen din ovare, ducand la amenoree. Amenoreea rezultata poate fi pe termen scurt, in special la femeile mai tinere.
- Tesutul cicatricial se poate acumula in mucoasa uterine in unele situatii, impiedicand desprinderea normala a mucoasei uterine in timpul ciclului menstrual. Aceasta cicatrizare apare uneori dupa chiuretaj, o procedura in care tesutul este indepartat din uter in scopul diagnosticarii si tratarii sangerarilor abundente sau pentru eliminarea mucoasei uterine dupa avort spontan, cezariana sau in cazul tratamentul fibroamelor uterine.
Amenoree hipotalamica
Aceasta afectiune apare atunci cand hipotalamusul elibereaza mai lent sau deloc hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH), hormonul care declanseaza ciclul menstrual.
Femeile cu amenoree hipotalamica pot prezenta urmatoarele caracteristici:
- Prezinta o greutate corporala scazuta
- Prezinta un procent scazut de grasime corporala
- Au un aport foarte scazut de calorii sau grasimi in alimentatie
- Se pot cofrunta cu stres emotional puternic
- Efectueaza exercitii intense care ard mai multe calorii decat sunt asimilate prin alimente
- Prezinta deficit de leptina, un hormon proteic care regleaza apetitul si metabolismul
Afectiunile ginecologice
Afectiunile ginecologice care duc sau care pot genera dezechilibre hormonale, pot avea, de asemenea, ca simptom principal amenoreea secundara:
- Sindromul ovarelor polichistice- apare atunci cand corpul unei femei produce mai multi hormoni androgeni decat in mod normal. Nivelurile ridicate de hormoni androgeni pot conduce la aparitia chisturilor care pot interfera cu ovulatia. Majoritatea femeilor cu Sindromul ovarelor polichistice prezinta fie amenoree, fie menstruatii neregulate, numite oligomenoree.
- Insuficienta ovariana primara asociata cromozomului X fragil - descrie o afectiune in care ovarele inceteaza sa functioneze inainte deinstalarea menopauzei, uneori in jurul varstei de 40 de ani.
Probleme tiroidiene
Tiroida produce hormoni care controleaza metabolismul si joaca un rol important in pubertate si menstruatie. O glanda tiroida hiperactiva sau hipoactiva poate fi cauza menstruatiilor neregulate, inclusiv a amenoreei.
Tumori pituitare
Glanda pituitara regleaza productia de hormoni care afecteaza multe functii ale organismului, inclusiv metabolismul si ciclul reproductiv. Tumorile glandei pituitare sunt de obicei benigne, insa pot interfera cu reglarea hormonala a menstruatiei de catre organism.
Care sunt simptomele amenoreei?
Absenta menstruatiei este principalul semn al amenoreei.
In functie de cauza, lipsa menstruatiei poate fi insotita si de alte semne sau simptome, cum ar fi:
- Exces de par facial
- Caderea parului
- Dureri de cap
- Nedezvoltarea sanilor
- Secretii la nivelul sanilor
- Modificari ale vederii
Care sunt factorii de risc pentru amenoree?
Factorii de risc pentru amenoree includ:
- Exercitii fizice excesive
- Obezitatea
- Tulburari de alimentatie, cum ar fi anorexia nervoasa
- Antecedente familiale de amenoree sau menopauza precoce
- Genetica, cum ar fi o modificare a genei FMR1, care provoaca si sindromul X fragil
Cum se diagnosticheaza amenoreea?
In scopul stabilirii diagnosticului, medicul efectueaza anamneza pacientei si un examen fizic complet si poate recomanda si anumite teste suplimentare precum:
- Test functional tiroidian. Acest test masoara cantitatea de hormon stimulator tiroidian (TSH) din sange, ceea ce poate ajuta la determinarea functionarii corecte a glandei tiroide.
- Test functional ovarian. Acest test masoara concentratia serica de hormon stimulator folicular (FSH) sau hormon luteinizant (LH), ambii fiind hormoni produsi de glanda pituitara, pentru a evalua functia ovariana. De asemenea, medicul poate evalua nivelul hormonului antimullerian (AMH), care este produs de foliculii ovarieni. Nivelurile mai ridicate de AMH pot fi asociate cu sindromul ovarelor polichistice. Cantitati scazute sau nedetectabile de AMH pot fi asociate cu menopauza sau insuficienta ovariana primara.
- Testarea hormonilor androgeni. Hormonii androgenii sunt uneori considerati hormoni masculini, deoarece barbatii prezinta niveluri mai ridicate ale acestor hormoni decat femeile. Medicul poate evalua nivelul seric al acestor hormoni. Nivelurile ridicate de androgeni pot indica prezenta Sindromului de ovare polichistice.
- Test de provocare hormonala. In cadrul acestei testari se va administra un medicament hormonal timp de sapte pana la 10 zile, in incercarea de a declansa un ciclu menstrual. Rezultatele testului pot oferi informatii suplimentare medicului despre cauza lipsei menstruatiei.
- Depistarea unei premutatii a genei FMR1. Modificarile acestei gene pot determina functionarea anormala a ovarelor, ducand la amenoree.
- Determinarea cariotipului. Acest test presupune evaluarea cromozomilor, implica numararea si evaluarea acestora, pentru a identifica orice anomalie cromozomiala. Rezultatele acestei evaluari pot ajuta la determinarea cauzei anomaliei cromozomiale care provoaca amenoreea primara sau secundara.
- Ecografie. Cu ajutorul ecografiei poate fi determinate prezenta, forma si marimea organelor reproducatorare.
- Tomografie computerizata (CT). O scanare CT poate indica daca uterul, ovarele si rinichii arata normal.
- Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). RMN utilizeaza unde radio cu un camp magnetic puternic pentru a produce imagini detaliate ale tesuturilor moi din corp. Medicul poate solicita un RMN pentru a verifica daca exista o tumoare pituitara sau pentru a examina organele reproducatoare.
- Histeroscopie. Cu ajutorul acestei Investigatii se poate examina interiorul uterului.
Care sunt tratamentele pentru amenoree?
Tratamentul pentru amenoree depinde de cauza principala, precum si de starea de sanatate.
Tratamentul amenoreei primare
Daca amenoreea primara sau secundara este cauzata de obiceiuri legate de stilul de viata, medicul poate sugera modificari in ceea ce priveste:
- Greutatea. Supraponderalitatea sau subponderalitatea severa poate afecta ciclul menstrual. Atingerea si mentinerea unei greutati sanatoase ajuta adesea la echilibrarea nivelurilor hormonale si la restabilirea ciclului menstrual.
- Stresul. Reducerea nivelului de stres este recomandata la persoanele cu amenoree.
- Nivelul de activitate fizica. Este posibil sa fie nevoie de ajustarea nivelului de activitate fizica pentru reglarea ciclului menstrual.
Amenoreea primara cauzata de probleme cromozomiale sau genetice poate necesita interventie chirurgicala.
Tratamentul amenoreei secundare
Tratamentul pentru amenoreea secundara, in functie de cauza, poate include tratamente medicale sau chirurgicale sau o combinatie a celor doua.
Tratamente medicale pentru amenoreea secundara
- Pilule contraceptive sau alte tipuri de medicamente hormonale. Anumite contraceptive orale pot ajuta la reglarea ciclului menstrual.
- Medicamente care ajuta la ameliorarea simptomelor Sindromului ovarelor polichistice. Terapia cu citrat de clomifen este adesea prescrisa pentru a ajuta la declansarea ovulatiei.
- Terapia de substitutie estrogenica (ERT). Aceasta poate ajuta la echilibrarea nivelurilor hormonale si la revenirea ciclului menstrual la femeile cu insuficienta ovariana primara sau cu insuficienta ovariana primara asociata cu Sindrom X fragil. Terapia de substitutie estrogenica inlocuieste estrogenul pe care corpul unei femei ar trebui sa il produca in mod natural pentru a avea un ciclu menstrual normal.
Tratamente chirurgicale pentru amenoreea secundara
Tratamentul chirurgical pentru amenoree nu este frecvent, dar poate fi recomandat in anumite afectiuni. Acestea includ:
- Cicatrici uterine. Aceasta cicatrizare apare uneori dupa indepartarea fibroamelor uterine, in urma unei operatii de cezariana sau dupa chiuretaj. Indepartarea tesutului cicatricial in timpul unei proceduri numite rezectie histeroscopica poate ajuta la restabilirea ciclului menstrual.
- Tumoare pituitara. Se pot recomanda medicamente pentru a micsora tumora. Daca acest tratament nu functioneaza, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a indeparta tumora. Tumorile pituitare nu sunt canceroase, dar pot cauza probleme pe masura ce cresc. Tumorile pituitare pot pune presiune asupra vaselor de sange si asupra nervilor din jur, cum ar fi nervul optic, si pot duce la pierderea vederii.
Radioterapia poate fi utilizata pentru a micsora tumora, fie in combinatie cu interventia chirurgicala, fie, pentru cei care nu pot fi supusi unei interventii chirurgicale, singura.
Bibliografie:
Amenorrhea, Eunice Kennedy ShriverNational institute of Child Health and Human Development, National Institutes of Health official website
Nawaz G, Rogol AD, Jenkins SM. Amenorrhea. [Updated 2024 Feb 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-
What Is Amenorrhea?,WebMD official website
What is amenorrhea?, Medical Nwes Today official website
Autor: Famacist Marza Andreea Simona