Angina streptococica (Faringita streptococica) (afecțiuni medicale)

Ce este faringita streptococica?

Angina streptococica este o infectie bacteriana cauzata de streptococul de grup A (GAS) sau Streptococcus pyogenes si se manifesta de regula la nivelul faringelui si amigdalelor prin febra, inflamatie si durere la nivelul acestora.

 

Care este cauza faringitei streptococice?

Streptococul de grup A (GAS) sau Streptococcus pyogenes este principala cauza bacteriana a faringitei insotita deseori si de amigdalita la adulti si copii. GAS este una dintre putinele cauze de amigdalo-faringita sau faringita pentru care se recomanda tratamentul cu antibiotice.

Streptococul de grup A (GAS) poate provoca infectie simptomatica sau poate coloniza orofaringele.
• Infectia activa se refera la infectia simptomatica cauzata de GAS.

• Infectia persistenta se refera la infectia simptomatica cauzata de GAS care nu se rezolva dupa un tratament antibiotic adecvat. 

 

Care este incidenta faringitei streptococice in populatie?

GAS este cea mai intalnita cauza bacteriana a faringitei la copii si adolescenti, cu o incidenta crescuta iarna si la inceputul primaverii. 
Faringita GAS este, de asemenea, mai frecventa la copiii de varsta scolara sau la cei cu o legatura directa cu copiii de varsta scolara. 
Un studiu* recent a aratat ca prevalenta faringitei GAS la copiii mai mici de 18 ani care se prezinta la un centru ambulatoriu pentru tratament pentru o durere in gat a fost de 37%, iar pentru copiii mai mici de 5 ani, a fost de 24%. Cu toate acestea, la adulti, faringita GAS va aparea de obicei inainte de varsta de 40 de ani si va scadea constant dupa aceea.

 

Care sunt simptomele faringitei streptococice?

Faringita streptococica este o faringita acuta care se manifesta in mod obisnuit prin:
- Aparitia brusca a durerii in gat
- Durere la inghitire
- Febra
Alte simptome pot include dureri de cap, dureri abdominale, greata si varsaturi - in special in randul copiilor. Pacientii cu faringita streptococica nu prezinta de obicei tuse, rinoree, raguseala, ulcere bucale sau conjunctivita. 
Boala respiratorie cauzata de infectia cu streptococ de grup A la copiii mai mici de 3 ani se manifesta rar ca faringita acuta. Acesti copii au de obicei rinita mucopurulenta urmata de febra, iritabilitate si anorexie (numita ,,febra streptococica" ). 

 


Cum se transmite faringita streptococica?

Faringita streptococica se raspandeste cel mai frecvent prin transmitere directa de la persoana la persoana. In mod obisnuit, transmiterea are loc prin picaturi respiratorii, dar poate avea loc si prin contactul cu secretii, cum ar fi saliva, secretii nazale, de la o persoana infectata. Persoanele cu faringita streptococica  sunt mult mai predispuse sa transmita bacteriile altora decat purtatorii faringieni asimptomatici. Frecventarea colectivitatilor cum ar fi scoli, gradinite, campusuri,  faciliteaza transmiterea. Desi rara, raspandirea infectiilor cu streptococ de grup A poate aparea si prin alimente. Au aparut focare de faringita de origine alimentara din cauza manipularii necorespunzatoare a alimentelor. 
Oamenii sunt principala gazda pentru streptococul de grup A. Nu exista dovezi care sa indice ca animalele de companie pot transmite bacteriile oamenilor.

Tratamentul cu un antibiotic adecvat timp de 12 ore sau mai mult elimina, in general, capacitatea unei persoane de a transmite streptococul de grup A. Persoanele cu faringita streptococica  sau scarlatina ar trebui sa ramana acasa, izolate de colectivitate pana cand:
- sunt afebrile
-  trec 12 ore de la debutul terapiei cu antibiotice adecvate

 

Care este perioada de  incubatie in cazul faringitei streptococice?

Perioada de incubatie a faringitei streptococice este de aproximativ 2 pana la 5 zile.

 

Care sunt factorii de risc pentru angina streptococica?

Faringita streptococica  poate aparea la persoanele de toate varstele. Este cel mai frecvent intalnita in randul copiilor cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani. Este rara la copiii cu varsta sub 3 ani.
Cel mai frecvent factor de risc este contactul apropiat cu o alta persoana cu faringita streptococica. Adultii cu risc crescut de faringita streptococica includ:
- Parintii copiilor de varsta scolara
- Adultii care sunt adesea in contact cu copiii
Aglomeratia poate creste riscul de raspandire al bolii.

 

Cum poate fi diagnosticata angina streptococica?

Diagnosticul diferential al faringitei acute include agenti patogeni virali si bacterieni multipli. Virusii sunt cea mai frecventa cauza a faringitei la toate grupele de varsta. Expertii estimeaza ca streptococul de grup A, cea mai frecventa cauza bacteriana, cauzeaza 20% pana la 30% din episoadele de faringita la copii. In comparatie, expertii estimeaza ca aceasta cauzeaza aproximativ 5% pana la 15% din infectiile faringite la adulti.
Anamneza si examenul clinic pot fi utilizate pentru a diagnostica faringita virala atunci cand sunt prezente simptome virale clare. Simptomele virale includ:
- Tuse
- Rinoree
- Raguseala
- Ulcere bucale
- Conjunctivita
Pacientii cu simptome virale clare nu au nevoie de testare pentru streptococul de grup A. Cu toate acestea, clinicienii nu pot folosi examenul clinic pentru a diferentia faringita virala si faringita streptococica in absenta simptomelor virale.
Medicii trebuie sa utilizeze fie un test de detectare rapida a antigenului (RADT), fie o cultura din exudat faringian pentru a confirma faringita streptococica de grup A. RADT-urile au o specificitate ridicata pentru streptococul de grup A, dar sensibilitati variabile in comparatie exudatul faringian. Exudatul faringian este standardul de aur in diagnosticarea faringitei streptococice.

Medicii trebuie sa confirme faringita streptococica de grup A la copiii cu varsta mai mare de 3 ani pentru a stabili in mod adecvat planul de tratament. Administrarea de antibiotice copiilor cu faringita streptococica confirmata le poate reduce riscul de a dezvolta sechele (febra reumatica acuta). 

Clinicienii pot utiliza testul rapid pozitiv pentru confirmarea faringitei streptococice la copii. Cu toate acestea, clinicienii ar trebui sa urmareasca si un test rapid negativ la copiii cu simptome de faringita streptocoica. 

 

Care este tratamentul faringitei streptococice?

Utilizarea unui regim antibiotic recomandat de catre medic pentru tratarea faringitei streptococice:
- Poate scurta durata simptomelor
- Poate reduce probabilitatea transmiterii catre membrii familiei, colegi de clasa si alte contacte apropiate
- Previne dezvoltarea complicatiilor, inclusiv febra reumatismala acuta
Cand sunt lasate netratate, simptomele faringitei streptococice sunt de obicei autolimitate. Cu toate acestea, febra reumatismala acuta si complicatiile supurative (de exemplu, abcesul periamigdalian, mastoidita) sunt mai probabil sa apara dupa o infectie netratata. Pacientii, indiferent de varsta, care au un test rapid pozitiv sau un exudat faringian pozitiv au nevoie de antibiotice. 
Penicilina sau amoxicilina este antibioticul de electie pentru tratarea faringitei streptococice. Nu s-a raportat niciodata un izolat clinic de streptococ de grup A care este rezistent la penicilina. 

 

* Bibliografie:

Pharyngitis (Strep Throat), CDC official website

John V. Ashurst; Laura Edgerley-Gibb, Streptococcal Pharyngitis, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan, NIH official website

Michael E Pichichero, MD, Treatment and prevention of streptococcal pharyngitis in adults and children, UpToDate official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 18-07-2023

Produse din categoria Angina streptococica (Faringita streptococica)

Non-farma (1)

Vezi Politica de confidentialitate date personale