Angioedem (Edem Quincke) (informatii utile)

Ce este angioedemul sau Edemul Quincke?

Angioedemul este o reactie a organismului la un factor declansator care provoaca umflarea tesuturilor subcutanate si a tesuturilor submucoase. Angioedemul apare adesea concomitent cu urticaria si din motive similare. De obicei, angioedemul apare rapid, dureaza aproximativ o zi sau doua si poate afecta buzele, fata, gatul, extremitatile, cavitatea bucala, laringele si intestinul. Angioedemul poate fi grav, chiar fatal, atunci cand afecteaza caile respiratorii.

Tipuri de angioedem

Angioedem alergic acut

Acest tip de angioedem apare ca o reactie alergica la o substanta cu care persoana a intrat in contact. Angioedemul alergic acut apare rapid, de obicei in cateva minute pana la aproximativ una-doua ore dupa ce persoana a intrat in contact cu alergenul. Aproape intotdeauna urticaria insoteste aces tip de angioedem.

Reactie medicamentoasa non-alergica

Acest tip de angioedem nu apare neaparat imediat dupa administrarea medicamentului. Cel mai frecvent grup de medicamente care provoaca aceasta reactie non-alergica sunt inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA). Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul si naproxenul, pot provoca, de asemenea, angioedem.

Angioedem idiopatic

Angioedemul idiopatic este angioedemul care nu are o cauza cunoscuta. Edemul este localizat la nivelul fetei, mainilor, trunchiului, bratelor si picioarelor. Unele persoane prezinta, de asemenea, afectiuni ale sistemului imunitar si probleme de natura emotionala sau afectiva.

Angioedem ereditar

Angioedemul ereditar este transmis genetic de parinti copiilor lor. Angioedemul ereditar poate fi mostenit daca un parinte poarta gena sau daca a dezvoltat afectiunea. Unele persoane prezinta mutatii genetice spontane care cauzeaza dezvoltarea acestui tip de angioedem. Se estimeaza ca 1 din 50.000 de oameni sufera de angioedem ereditar. 

Deficit dobandit de inhibitor C1

Deficitul dobandit de inhibitor C1 duce la angioedem, dar nu este mostenit. Dobandit inseamna ca persoana nu s-a nascut cu aceasta conditie medicala, ci ai dezvoltat-o pe parcursul vietii. 

Angioedem vibratoriu

Acest tip de angioedem apare in urma vibratiilor repetate ce pot sa apara in timpul unor activitati precum mersul cu motocicleta, alergare, masaj viguros etc. 

 

Care sunt factorii de risc pentru angioedem sau Edem Quincke?

Urticaria si angioedemul sunt frecvente. Este posibil ca o persoana sa prezinte un risc crescut de a dezvolta urticarie si angioedem daca:
- a avut urticarie sau angioedem in trecut
- a avut alte reactii alergice
- a avut antecedente familiale de urticarie, angioedem sau angioedem ereditar

 

Care sunt cauzele angioedemului sau a Edemului Quincke?

Angioedemul, in functie de tip, poate fi cauzat de diferiti factori.
- Angioedemul mostenit (angioedem ereditar): Acest tip de angioedem este cauzat de mutatiile genei care codifica inhibitorul C1 si este o afectiune autosomal dominanta.
- Angioedemul dobandit: Angioedemul dobandit poate fi cauzat de alergii, tulburari limfoproliferative, de tulburari autoimune, afectiuni neoplazice, infectii, dar poate fi si indus de medicamente.
In cele mai multe cazuri, nu se poate identifica cu exactitate cauza angioedemului si a urticariei.
Alergiile sunt probabil cauza principala a angioedemului. Exista multe tipuri de alergii care pot provoca angioedem:
- Alergii alimentare: alergie la alimente precum alergia la lapte, oua, nuci si crustacee.
- Alergii medicamentoase: unele dintre medicamentele care provoaca aceste alergii includ antibiotice precum penicilinele, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) si substantele de contrast utilizate in testele imagistice. 
- Alergie la veninul unor insecte
- Alergie la latex: Latexul este un cauciuc natural folosit pentru a face manusi, baloane, prezervative si catetere. 

 

Care sunt simptomele angioedemului sau Edemului Quincke?

Simptomele generale ale angioedemului sunt urmatoarele:
- Edem localizat
- Umflarea pleoapelor si a buzelor, cel mai frecvent
- Inrosirea pielii (uneori)
- Senzatie de arsura
- Absenta pruritului
- Edemul se amelioreaza de obicei in 24-48 de ore
- Leziunile nu supureaza si nu sunt insotite de vezicule si se vindeca fara descuamare (spre deosebire de eczema acuta)
Angioedemul poate afecta alte organe, cum ar fi:
- Intestinele - in acest caz provoaca si dureri abdominale
- Caile aeriene superioare - in acest caz este insotit de dificultati de respiratie si de inghitire.

 

Cum este diagnosticat angioedemul sau Edemul Quincke?

Angioedemul este de obicei diagnosticat de medic, examinand pielea afectata si analizand simptomele pacientului. Poate fi dificila identificarea exacta a cauzei angioedemului. Nu exista un singur test disponibil pentru diagnostivarea angioedemului, dar este posibil sa fie necesare teste de alergie sau analize de sange daca se suspecteaza o cauza specifica.

Angioedem alergic

Daca se suspecteaza angioedem alergic, este posibil ca pacientul sa fie trimis catre un medic alergolog sau imunolog pentru teste suplimentare. Testele pot include:
- Testarea Prick - pielea este intepata superficial si pusa in contact cu o cantitate mica de alergen pentru a verifica daca apare o reactie alergica
- Teste de sange - o proba de sange este testata pentru a determina daca anumiti parametri ce pot indica o reactie alergica sunt modificati

Angioedem ereditar

Angioedemul ereditar poate fi diagnosticat folosind un test de sange pentru a verifica nivelul proteinelor corelate cu gena C1. Un nivel foarte scazut al cestora sugereaza prezenta angioedemului ereditar. Diagnosticul si managementul angioedemului ereditar este efectuat de regua intr-o clinica specializata in imunologie.

Angioedem idiopatic

Angioedemul idiopatic este de obicei un diagnostic confirmat prin excludere. Acest lucru inseamna ca diagnosticul de angioedem idiopatic poate fi pus doar dupa ce toate testele de mai sus au fost efectuate si nu a fost gasita o cauza exacta.
Deoarece angioedemul poate fi asociat  si cu alte probleme medicale, cum ar fi deficitul de fier, boli hepatice si probleme ale glandei tiroide, medicul poate efectua anumite analize de sange pentru a verifica prezenta acestor afectiuni.

 

Care este tratamentul angioedemului sau Edemului Quincke?

Tratarea angioedemului depinde de tipul de angioedem.

Pentru reactiile alergice severe, este indicata epinefrina injectabila si apelarea serviciului de urgente medicale. Pentru angioedem alergic, medicul poate recomanda antihistaminice sau steroizi. Acestea pot fi administrate fie sub forma orala, fie intravenoasa.
Pentru o reactie non-alergica la medicamente, medicul poate identifica un medicament care sa il inlocuiasca pe cel care provoaca edemul.
Remediile la domiciliu includ utilizarea ghetii sau dusurile reci, pentru a reduce edemul. 
Pentru angioedem ereditar, idiopatic sau dobandit cu deficit de inhibitor C1 exista medicamente care le trateaza sau le previne:
- Inhibitori de esteraza C1 (recombinat) 
- Inhibitor C1 (uman) 
- Ecallantide 
- Icatibant
- Lanadelumab 
- Berotralstat 

 

Cum poate fi prevenit angioedemul sau Edemul Quincke?

In cazul angioedemului provocat de alergie, acesta poate fi prevenit prin evitarea factorilor declansatori care provoaca reactii alergice. 

 

Bibliografie:

Angioedema, Cleveland Clinic official website
Angioedema, Diagnosing angioedema, NHS inform official website
Angioedema, DermNet official website
Hives and angioedema, Mayo clinic offcial website
Memon RJ, Tiwari V. Angioedema. [Updated 2023 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
What Is Angioedema?, WebMD official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 14-11-2024

Produse din categoria Angioedem (Edem Quincke)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale