Beneficiile teiului (informatii utile)

Teiul este un arbore des intalnit in tara noastra, crescand in gradini, parcuri si paduri. Sunt copaci masivi, inalti, cu frunze in forma de inima si flori galben deschis, intens parfumate. Teiul poate trai pana la 1.000 de ani. Exista doua specii de tei, de la care se pot recolta in scop medicinal anumite elemente vegetale precum frunze, flori, lemn si scoarta. Acestea sunt : Tilia cordata, teiul european cu frunze mici (cunoscut si ca teiul de iarna) si Tilia platyphyllos, cunoscut si sub numele de teiul de vara.
Din flori se pot prepara ceaiuri, tincturi, pulberi sau se poate obtine ulei volatil. 

 

Proprietatile si beneficiile preparatelor din flori de tei

Florile de tei sunt prelucrate in diverse forme farmaceutice indicate ca si calmante si pentru a trata diverse manifestari din spectrul anxios precum: indigestie, batai neregulate ale inimii si varsaturi. In plus, teiul mai este folosit in multe remedii pentru tuse si raceala. Ingredientele active pot stimula transpiratia, ceea ce poate ajuta in gestionarea starilor febrile. De asemenea, poate regla tensiunea arteriala si poate fi benefic in cazul problemelor digestive. Teiul mai este apreciat si pentru mierea obtinuta din florile acestuia.

Pot ajuta la ameliorarea anxietatii
Una dintre cele mai frecvente utilizari pentru florile de tei este ca si remediu anxiolitic, deoarece proprietatile sale posibil calmante pot reduce stresul mental si anxietatea. Este eficient si in schimbari de dispozitie sau stres cronic. 

Pot ajuta la prevenirea bolilor cronice prin efectul antioxidant
Ca si in cazul altor remedii pe baza de plante, continutul potential de antioxidanti al teiului este una dintre cele mai importante calitati ale sale. Compusii antioxidanti precum quercetina si kaempferolul actioneaza ambii ca si neutralizanti ai radicalilor liberi. 

Pot detoxifia organismul
Acidul P-cumaric este un alt compus organic benefic care se gaseste in florile de tei. Este un diaforetic cunoscut, ceea ce inseamna ca poate intensifica procesul de transpiratie si de eliminare al toxinelor din organism.

Pot ameliora raceala si gripa
Pe langa stimularea transpiratiei, teiul se poate adresa si altor simptome ale racelii si gripei, cum ar fi inflamatia mucoaselor de la nivelul cailor respiratorii. Acest lucru poate ajuta la reducerea tusei si iritatiei. Ceaiul de tei poate ajuta, de asemenea, la eliminarea congestiei.

Pot reduce inflamatia
Pentru cei care sufera de tensiune, dureri de cap si alte afectiuni inflamatorii, inclusiv artrita si guta, ceaiul de tei poate ajuta la ameliorarea acestor simptome dureroase. Asa cum poate reduce inflamatia din tractul respirator, poate ajuta, de asemenea, la scaderea tensiunii arteriale, precum si la eliminarea inflamatiei de la nivelul vasele de sange.

Pot ajuta la imbunatatirea digestiei
Daca suferiti de diaree, balonare, constipatie sau crampe, infuzia din flori de tei poate calma aceste manifestari. Amestecul de compusi bioactivi din florile de tei poate reduce disconfortul gastro-intestinal si poate stimula digestia.

Preparatele obtinute din flori de tei

Ceaiul de tei

Recoltarea florilor: Perioada optima de recoltare a florilor de tei este la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie in functie de specie si clima. Florile se culeg la scurt timp dupa inflorire, pe timp insorit. Imediat dupa ce au fost culese, florile de tei se lasa la uscat intr-un loc racoros, aerisit.

Prepararea ceaiului: La 200 ml de apa se pot utiliza 2 lingurite de flori de tei. Se lasa la infuzat 5 minute, in vas acoperit.

Ceaiul din flori de tei este recunoscut pentru efectele sale calmante, inducerea unei stari de liniste, eliminand starea de anxietate si de agitatie. Acesta contine antioxidanti puternici precum tilirozidul si kaempferolul care ajuta la combaterea inflamatiei. Inflamatia cronica este asociata cu multe afectiuni. De asemenea, tilirozidul si quercetina ( doi antioxidanti din ceaiul de tei ) pot ajuta la reducerea durerii. 
Infuzia din flori de tei a fost utilizata in medicina traditionala pentru efectul sudorific, diuretic si pentru normalizarea tensiunii arteriale.
Ceaiul de tei are efect calmant asupra sistemului digestiv. Tilirozidul, unul dintre compusii sai activi poate ameliora manifestarile diareei. 

Pulberea din flori de tei

Florile de tei uscate se macina si apoi se cern prin site. Pudra obtinuta se administreaza sub lingual pe stomacul gol. Efectele sale sunt neurosedative si antispastice. In plus, pudra reduce inflamatiile cailor respiratorii si este folosita ca adjuvant in reglarea hipertensiunii. Pulberea nu se conserva mai mult de 10 zile intrucat i se altereaza proprietatile.

Tinctura de flori de tei

Tinctura de flori de tei se prepara prin lasarea la macerat jumatate de borcan de flori de tei impreuna cu alcool de 40 de grade. Se omogenizeaza continutul, se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de 8 zile. Dupa 8 zile, lichidul se filtreaza si se tine intr-un loc ferit de soare.
Tinctura se utilizeaza ca adjuvant in tratamentul: tusei productive si spastice, bronsitei, faringo-laringo-traheitei, gripei, virozei pulmonare, insomniilor, anxietatii, iritabilitatii, tensiunii psihice, nervozitatii.

Uleiul estential de flori de tei

Uleiul de flori de tei calmeaza pielea iritata, diminuand inflamatiile minore ale tegumentelor. Ofera stralucire si uniformizeaza nuanta tenului, patrunde usor in piele si o mentine hidratata si catifelata. Este bine tolerat si de tenul gras, fiind bogat in antioxidanti care impiedica aparitia excesului de sebum. Totodata ajuta la prevenirea imbatranirii hranind tenul cu acizi grasi si vitamina E.

Posibile interactiuni si reactii adverse

! Persoanele care sufera de afectiuni cronice trebuie sa se adreseze medicului inainte de administarea oricaror suplimente.
! Femeile insarcinate, persoanele diagnosticate cu anemie, care administreaza litiu sau cardiacii nu ar trebui sa consume produse care contin flori de tei. 
! Consumul preparatelor din tei pot provoca somnolenta, deci nu este recomandata conducerea autoturismului sau manevrarea utilajelor grele dupa administrare.
! Nu este recomandat persoanelor alergice la tei.

● 8 Surprising Benefits of Linden Tea, Healthline official website
● Linden, Mount Sinai health library official website
● The Health Benefits of Linden, Verywellhealth official website
● John Staughton , 7 Interesting Benefits Of Linden, Organic facts official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona
  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.

Pagina actualizata la data de: 06-06-2023

Produse ce contin tei Beneficiile teiului

Non-farma (3)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
COD: 5LASUTA
Ceai Noapte Buna, 20 plicuri, Fares

Ceai Noapte Buna, 20 plicuri, Fares

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
COD: 5LASUTA
Sirop Tuse si Expectoratie coacaze Minunino, 100 ml, Medimow

Sirop Tuse si Expectoratie coacaze Minunino, 100 ml, Medimow

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
COD: 5LASUTA
Sanogrip Junior, 100 ml, FarmaClass

Sanogrip Junior, 100 ml, FarmaClass

15,50 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale