Beneficiile uleiurilor pentru par si scalp (hair oiling) (informatii utile)

Ce inseamna termenul ,,hair oiling"?

Hair oiling este o practica in care uleiurile naturale sunt aplicate sau masate pe tot parul pentru a stimula cresterea parului, pentru a imbunatati aspectul general al parului, stralucirea si hidratarea firului de par. Exista experti care recomanda aplicarea uleiului si pe scalp sau doar la nivelul varfurilor pentru a preveni despicarea acestora.
Practica de hair oiling isi are originea in medicina ayurvedica si in ultimul timp a luat amploare in intreaga lume. In India si in diferite parti ale lumii, uleiurile au fost folosite inclusiv pe scalp cu convingerea ca, pe termen lung, previn caderea parului, confera stralucire si volum parului si previn incaruntirea parului. 

 

Care sunt beneficiile hair oiling-ului sau ale aplicarii uleiurilor pe par?

Beneficii generale ale aplicarii uleiurilor naturale pe par pot fi urmatoarele:

Imbunatatirea nivelului de hidratare si al stralucirii parului

Un studiu din 2015 a constatat ca uleiurile naturale pot ajuta la revigorarea parului prin cresterea nivelului de hidratare al acestuia. In special, pentru parul care a fost afectat de tratamentele termice, aplicarea uleiurilor pe par poate reface structura firului de par.

Imbunatatirea aspetului varfurilor despicate

Aplicarea uleiurilor naturale pe varful firelor de par poate ajuta la diminuarea aspectului degradat si poate hidrata parul. 

Protejarea parului de radiatia UV solara

Protejarea parului de razele soarelui este importanta pentru a preveni uscarea si degradarea acestuia. Cercetarile sugereaza ca proprietatile hidratante ale uleiurilor pot crea o bariera de protectie impotriva razelor UV ale soarelui.

 

Care sunt uleiurile care se pot aplica pe par si pe scalp si ce efect au?

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos este obtinut din fructele de Cocos nucifera. Compozitia chimica consta in acizi grasi saturati si este una dintre cele mai bogate surse de acizi grasi cu lant mediu. De asemenea, contine acizi fenolici si antioxidanti, cum ar fi tocoferolul.
Efectele uleiului de cocos asupra parului: 
- bun agent de saponificare
- activitate antibacteriana (efect datorat monolaurinei)
- activitate antifungica (efect datorat monolaurinei)
- actiune emolienta (sigileaza cuticula firului de par)
- lubrifianta (netezeste suprafata cuticulei) 
- previne pierderea de proteine din structura firului de par

Uleiul de migdale

Uleiul de migdale este obtinut din fructe plantei Prunus amygdalus, care este originar din Orientul Mijlociu si America de Sud. 
Uleiul de migdale este bogat in acizi grasi monosaturati si polinesaturati (acid linoleic) si in acid oleic. De asemenea, contine acid linolenic, acid stearic si acid palmitic. Este, de asemenea, o sursa bogata de vitamina E.
Efecte uleiului de migdale asupra parului:
- protejeaza parul impotriva radiatiilor ultraviolete (UV) 
- actiune emolienta
- confera elasticitate firului de par
- previne pierderea e proteine din structura capiara

Uleiul de ricin

Uleiul de ricin provine din semintele plantei Ricinus communis care se gaseste in zonele tropicale si subtropicale. 
Compozitia chimica consta in acid izoricinoleic, acid ricinoleic, acid dihidroxi-stearic, acid stearic, acid eicosanoic, acid linolenic, acid palmitic si acid linolenic.
Efecte uleiului de ricin asupra parului: 
- efect de hidratare. Acidul ricinoleic si derivatii sai prezenti in ulei au calitate hidratanta
- efect de hranire . Acizii grasi au o penetrabilitate foarte buna si s-a demonstrat ca hranesc foliculii de par.
- efect germicid si fungicid. Ricina si acidul ricinoleic prezent in ulei protejeaza scalpul si firul parului de infectiile fungice si microbiene.
In alopecia androgenetica s-a demonstrat ca acidul ricinoleic patrunde in piele si actioneaza ca un inhibitor al prostaglandinei D2 sintazei (PGD2). Acidul ricinoleic are o structura bidimensionala, care este foarte asemanatoare cu cea a prostaglandinelor si s-a demonstrat, de asemenea, ca are un anumit efect asupra cresterii parului.

Uleiul de argan

Uleiul de argan este obtinut din samburii plantei Argania spinosa, gasita in regiunile desertice ale Marocului. 
Compozitia chimica consta in acizi grasi monosaturati (80%) si saturati (20%). De asemenea, contine steroli, polifenoli, tocoferoli, alcooli triterpenici, squalen, acid palmitic, stearic, linolenic si linoleic.
Efectele uleiului de argan asupra parului: 
- efect sebostatic. Continutul ridicat de acid oleic s-a dovedit a avea efect de reglare a secretiei de sebum
- efect de hidratare. Se considera ca uleiul are o capacitate foarte buna de retinere a apei
- cresterea elasticitatii. Aplicarea topica a uleiului de argan a demonstrat statistic o crestere semnificativa a elasticitatii firului de par dupa doua luni comparativ cu valoarea initiala.

Uleiul de masline

Uleiul de masline este extras din pericarpul fructelor de Olea europoea din plantele originare din tarile mediteraneene. 
Compozitia chimica a uleiului de masline consta in arahina, linoleina si palmitina. Cu toate acestea, componenta principala este oleina. De asemenea, contine steroli, carotenoizi, uleiuri triterpenice si compusi fenolici. Uleiul de masline virgin este o sursa bogata de antioxidanti care contine flavonoide, lignani si secoiridoizi.
Efectele uleiului de masline asupra parului:
- efect emolient. Uleiul de masline are un efect emolient prin etansarea cuticulei si prin captarea umezelii in interior
- protejeaza impotriva radiatiei UV. Hidroxitirosolul, unul dintre componentele polifenolice importante ale uleiului de masline, a fost studiat recent pentru efectele sale nocive induse de radiatia UV-A si a demonstrat ca poate combate efectele negative ale speciilor reactive de oxigen (cunoscute si ca ROS) induse de lumina UV
- efect antifungic 
In psoriazis, uleiul de masline a aratat rezultate promitatoare atunci cand este utilizat in combinatie cu diferite ingrediente. Acest lucru se datoreaza actiunii sale antioxidante si apoptozei induse de hidroxitirosol si inhibarii proliferarii celulare.

Uleiul de amla

Uleiul de amla este obtinut din planta Emblica officinalis. 
Efectele uleiului de amla asupra parului:
- efect antifungic. Efectul se datoreaza prezentei acizilor grasi nesaturati
- efect antiincaruntire. Se crede ca incaruntirea parului este mediata de speciile reactive de oxigen, ducand la deteriorarea melanocitelor, scazand astfel pigmentarea. Uleiul de amla, datorita prezentei vitaminei C, acidului galic, acid elagic si taninurilor pot neutraliza speciile reactive de oxigen.
- efect antimicrobian

Uleiul de schinduf

Uleiul de schindruf este obtinut din planta Trigonella foenum graecum L.  
Compozitia chimica consta in saponine pecum diosgeninasi si alcaloizi precum trigonelina, gentiana.
Efectele uleiului de schindruf asupra parului:
- efecte benefice in alopecia androgenetica. Desi posibilul mecanism de actiune nu este cunoscut, s-a demonstrat ca diosgenina din schinduf are activitate estrogenica, care poate duce la inhibarea dihidrotestosteronului. In plus, flavonoidele si trigonelina provoaca vasodilatatie la nivelul scalpului. De asemenea, s-a dovedit ca flavonoidele au efect antiinflamator si antiproliferativ.
- efect antifungic 
- activitate bactericida 
- efect emolient - Schinduful contine lecitina, care este un emolient natural si ajuta la intarirea si hidratarea parului.

Uleiul de susan

Uleiul de susan este obtinut din semintele de Sesamum indicum.
Compozitia chimica a uleiului de susan consta in acid palmitic, acid oleic, acid linoleic, acid linolenic, acid gandleic, acid behenic, acid stearic si acid arahidic. Contine cantitati mari de sesamolin, sesaminol, sesamin. De asemenea, contine lignani.
Efectele uleiului de susan asupra parului:
- efect antiinflamator. Lignanii prezenti in uleiul de susan au proprietati antiinflamatoare.
- efect antioxidant. Uleiul de susan este rezistent la deteriorarea oxidativa datorita prezentei antioxidantilor endogeni precum sesamolinol si sesaminol. 
- efect protector impotriva radiatiei UV
- efect antibacterian (datorata seasminei)
- efect hidratant 
- efect stimulant asupra cresterii parului

Uleiul de mustar

Uleiul de mustar este obtinut din semintele plantei Brassica nigra.
Compozitia chimica consta in acid arahidic, behenic, linoleic, linolenic, oleic, palmitic, erucic, lignoceric si miristic. De asemenea, acesta contine carotenoide, tocoferol si sinigrina.
Efectele uleiului de mustar asupra parului:
- efect antioxidant. Uleiul de mustar contine aminoacizi precum cisteina care actioneaza ca antioxidanti. 
- efect protector impotriva radiatiei UV. Datorita consistentei sale vascoase si a cantitatii mari de vitaminei E, aplicarea locala a uleiului protejeaza impotriva razelor UV.
- efect antifungic
- efect antimicrobian. Actiunea se poate datora prezentei fenolului, flavonoidelor, alcaloizilor, sterolilor si terpenelor care pot fi responsabile pentru activitatea antimicrobiana.

 

Care sunt factorii de care poate depinde eficacitatea aplicarii uleiurilor pe par?

Eficacitatea aplicarii uleiurilor pe par si scalp poate depinde de:
- tipul de par- gras, normal sau uscat
- orice alta afectiune medicala prezenta la nivelul scalpului
- varsta
- etnia

 

Cum se aplica uleiurile naturale pe par si pe scalp?

Aplicarea uleiurilor naturale pe par

Uleiurile naturale pot fi aplicate pe par in modul rmator:
- parul se perie sau se piaptana
- se pune o cantitate de ulei de marimea unui bob de mazare in mana
- uleiul se aplicati la varfurile parului. Cu ajutorul degetelor, uleiul se va distribui in mod uniform de la mijlocul parului pana la varfuri.
- se mentine uleiul pe par cat este necesar si apoi se spala bine parul

Aplicarea uleiurilor naturale pe scalp

Masarea uleiului pe scalp poate stimula circulatia sangvina la nivelul scalpului, ceea ce poate stimula si cresterea parului. Aplicarea uleiului pe scalp poate preveni, de asemenea, matreata.
Pentru aplicarea uleiului pe scalp pot fi urmati pasii urmatori:
- se aplica uleiul pe scalp si se maseaza cu varful degetelor folosind o miscare circulara
- se acopera cu un prosop sau cu o casca de dus si se lasa, daca este posibil, sa actioneze peste noapte
- se clateste bine parul

 

Cat de des pot fi aplicate uleiurile pe par si pe scalp?

Uleiurile pot fi aplicate pe par de cel putin 1-2 ori pe saptamana. Daca nu este posibil ca uleiul sa fie lasat in contact cu parul peste noapte, acesta se poate aplica cu o ora inainte de a-l spala si se poate infasura intr-un prosop fierbinte. Acest lucru poate accelera preluarea substantelor nutritive din ulei. 

 

Bibliografie:

Hair Oiling: Should You Try It?, Cleveland Clinic official website
Hair Oiling Benefits, Choosing Oil, and How to Do It, Healthline official website
Mysore V, Arghya A. Hair Oils: Indigenous Knowledge Revisited. Int J Trichology. 2022 May-Jun;14(3):84-90. doi: 10.4103/ijt.ijt_189_20. Epub 2022 May 24. PMID: 35755964; PMCID: PMC9231528.

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 30-09-2024

Produse din categoria Beneficiile uleiurilor pentru par si scalp (hair oiling)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale