Bronhodilatatoare (grupa medicament)

Bronhodilatatoarele ajuta la ameliorarea astmului, BPOC si a altor simptome ale afectiunilor cailor res[iratorii si pulmonare, relaxand muschii din jurul cailor respiratorii si ajutand la eliminarea mucusului in exces. Exista forme farmaceutice cu durata lunga de actiune si forme farmaceutice cu durata scurta de actiune. 

Ce este un bronhodilatator?

Un bronhodilatator este un tip de medicament care amelioreaza simptomele astmului, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) si alte afectiuni pulmonare. Relaxeaza rapid bronhiile (fibre musculare situate in jurul cailor respiratorii). Cand acesti muschi se relaxeaza, o cantitate mai mare de aer poate fi inspirata si expirata, crescand semnificativ conforul respiraor.
Bronhodilatatoarele ajuta, de asemenea, la curatarea si eliminarea mucusului din plamani. Pe masura ce caile respiratorii se dilata, mucusul se elimina mai usor.
Bronhodilatatoarele sunt disponibile pe piata farmaceutice in principal ca solutii/ suspensii inhalatoare si solutii ce se administreaza prin nebulizare cu ajutorul unui aparat numit nebulizator (acesta disperseaza solutia in particule mai fine ce pot fi absorbite cu usurinta).

Care sunt formele de bronhodilatatoare in functie de tipul actiunii?

1. Bronhodilatatoare cu actiune scurta

Bronhodilatatoarele cu actiune scurta amelioreaza sau opresc rapid simptomele astmului bronsic (acute). Sunt eficiente timp de trei pana la sase ore. Un alt nume pentru un bronhodilatator cu actiune scurta este bronhodilatatoare de criza (deoarece se pot administra intr-o eventuala criza de astm). Se gasesc sub forma de inhalator.

2. Bronhodilatatoare cu actiune lunga

Bronhodilatatoarele cu actiune prelungita va mentin caile respiratorii dilatate timp de 12 ore. Acestea se utilizeaza in afectiuni cronice, pentru a preveni crizele de astm.

Care sunt tipurile de bronhodilatatoare in functie de substanta activa?

Exista trei tipuri principale de bronhodilatatoare: beta 2-agonisti, anticolinergice si teofilina.

1. Agonisti beta-2

Agonistii beta-2 exista in forme cu actiune scurta si forme cu actiune lunga.
Agonistii beta-2 cu actiune scurta dilata rapid caile respiratorii pentru a opri simptomele astmului. Acestea se mai numesc medicamene de criza, deoarece sunt cele mai eficiente medicamente pentru tratarea simptomelor de astm bruste, severe sau noi.
Acestea actioneaza in 15 pana la 20 de minute si efectul dureaza patru pana la sase ore. De asemenea, se mai prescriu cu 15 pana la 20 de minute inainte de efort fizic, la persoanele cu afectiuni asmatice pentru a preveni simptomele de astm care apar din activitatea fizica.
In formele pentru inhalat se gasesc substante active precum albuterol, levalbuterol sau combinatii de albuterol cu bromura de ipratropiu.
Agonisti beta-2 cu actiune prelungita reprezinta o optiune pentru tratamentul afectiunilor respiratorii cronice, pe termen lung. Aceste sunt disponibile ca inhalator cu  pulbere uscata si cotin substante precum salmeterol, formoterol sau combinatii precum fluticazona si salmeterol, budesonida si formoterol  si fluticazona si vilanterol.

2. Anticolinergice

Anticolinergicele sunt disponibile sub forma de bromura de ipratropiu si bromura de tiotropiu . Ele blocheaza efectele acetilcolinei. Acetilcolina este un neurotransmitator produs de organismul uman.
Anticolinergicele nu sunt medicamente cu efect rapid, dar, cu toate acestea, ele sunt eficiente in controlul simptomelor dificile de astm.

3. Teofilina

Teofilina  este disponibila sub forma unei capsule care se inghite cu apa. Este indicata pentru a ajuta la controlul simptomelor severe de astm. Cu toate acestea, teofilina nu mai este o metoda de tratament de electie, datorita riscurilor si dozarii uneori dificile. Teofilina poate provoca reactii adverse grave daca se acumuleaza prea mult in organism. Este posibil sa aveti nevoie ocazional de analize ale nivelului sanguin in timpul tratamentului. Acest lucru va asigura ca nivelurile de teofilina din corpul dumneavoastra sunt sigure pentru sanatatea dumneavoastra.
Persoanele in varsta sunt mai expuse riscului de a dezvolta reactii adverse . Acest lucru se datoreaza faptului ca ficatul lor ar putea sa nu metabolizeze si sa nu elimine eficient teofilina.

Care sunt efectele secundare ale bronhodilatatoarelor?

Efectele secundare ale bronhodilatatoarelor variaza in functie de tipul pe care il utilizati.

Efectele secundare ale agonistilor beta-2 includ:
- Nervozitate si tremor
- Supraexcitare.
- Hiperactivitate.
- Cresterea ritmului cardiac.
- Insomnii
- Probleme gastrice

Efectele secundare ale medicamentelor anticolinergice includ:
- Gat, ochi si nas uscat.
- Gust neobisnuit.
- Greata si varsaturi.
- Vedere temporara incetosata daca medicamentul va intra in ochi.
Medicamentele anticolinergice pot face dificila urinarea. Discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti orice afectiune care va afecteaza vezica urinara. Aceste afectiuni pot include ),  adenom de prostata, calculi urinari sau cancer de prostata.

Efectele secundare ale teofilinei includ:
- Greata si varsaturi.
- Dureri de stomac.
- Diaree.
- Durere de cap.
- Crampe musculare
- Puls rapid si batai neregulate ale inimii
- Stare de nervozitate

Care sunt precautiile utilizarii bronhodilatatoarelor?

Agonisii beta-2 adrenergici trebuie utilizati cu prudenta la persoanele cu:
- tiroida hiperactiva (hipertiroidism)
- boli cardiovasculare - orice boala a inimii sau a vaselor de sange
- batai neregulate ale inimii (aritmie)
- hipertensiune arteriala
- diabet zaharat 
In cazuri rare, agonistii beta-2 pot agrava unele dintre simptome si ot duce la posibile complicatii ale acestor afectiuni.

Anticolinergicele trebuie utilizate cu prudenta la persoanele cu:
- hiperplazia benigna de prostata 
- obstructie a cailor urinare - orice afectiune care afecteaza fluxul de urina din vezica, cum ar fi calculi urinari sau cancerul de prostata
- glaucom - o crestere a presiunii intraoculare
La persoanele cu hiperplazie benigna de prostata sau o obstructie a iesirii vezicii urinare, anticolinergicele pot cauza probleme la urinare.
Glaucomul se poate agrava daca medicamentele anticolinergice intra accidental in ochi.

Teofilina trebuie utilizata cu prudenta la persoanele cu:
- tiroida hiperactiva
- boala cardiovasculara
- probleme hepatice 
- arteriala crescuta
- ulcere gastrice 
- epilepsie - o afectiune care afecteaza creierul si provoaca convulsii repetate (crize)
Teofilina poate determina agravarea acestor conditii medicale. La persoanele cu probleme hepatice, uneori poate duce la o acumulare periculoasa de medicament in organism.
De asemenea, persoanele in varsta pot avea nevoie de monitorizare suplimentara in timp ce iau teofilina.

Care sunt posibilele interactiuni medicamentoase ale bronhodilatatoarelor?

Bronhodilatatoarele pot interactiona cu alte medicamente. Acest lucru ar putea afecta modul in care isi fac efectul sau ar putea creste riscul de reactii adverse.
Unele dintre medicamentele care pot interactiona cu bronhodilatatoarele (in special cu teofilina) sunt:
- unele diuretice - un tip de medicamente care ajuta la eliminarea lichidelor din organism
- unele antidepresive - inclusiv inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO) si antidepresive triciclice (TCA)
- digoxina - un medicament folosit pentru a trata aritmiile
- benzodiazepine - un tip de sedativ care poate fi utilizat ca tratament pe termen scurt pentru anxietate sau probleme de somn (insomnie)
- litiu - un medicament utilizat pentru a trata depresia severa si tulburarea bipolara
- chinolone - un tip de medicament antibiotic
Aceasta nu este o lista completa a tuturor medicamentelor care pot interactiona cu bronhodilatatoarele. De asemenea, nu toate aceste interactiuni se aplica fiecarui tip de bronhodilatator.
Trebuie sa cititi intotdeauna prospectul medicamentului pe care il administrati si, daca aveti nelamuriri, sa discutati cu farmacistul sau medicul de familie.

 

Bibliografie:

Bronchodilator, Cleveland Clinic official website

Bronchodilators, NHS inform official website

Autor: Farmacist marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 18-07-2023

Medicamente din categoria Bronhodilatatoare

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale