Bufeurile (informatii utile)

Ce sunt bufeurile?

Bufeurile sunt un simptom frecvent al menopauzei, care se manifesta ca o senzatie brusca de caldura in partea superioara a corpului, mai intens la nivelul fetei, gatului si pieptului, insotite de transpiratie si de piele care se inroseste. 

 

Ce cauzeaza bufeurile?

Inca nu se unosc concret cauzele bufeurilor. Exista dovezi ca bufeurile pot rezulta in urma modificarilor hormonale din organism. Bufeurile sunt cel mai frecvent cauzate de modificarea nivelului hormonal inainte, in timpul si dupa menopauza. Cele mai multe cercetari sugereaza ca bufeurile apar atunci cand nivelurile scazute de estrogen fac ca hipotalamusul sa devina mai sensibil la modificarile usoare ale temperaturii corpului si, in incercarea de a raci corpul, sa declanseze bufeurile.
Rareori, bufeurile si transpiratiile nocturne pot fi cauzate si de alte conditii medicale in afara de menopauza. Alte cauze potentiale includ efecte secundare ale medicamentelor, afectiuni ale glandei tiroide, anumite tipuri de cancer si efecte secundare ale tratamentului pentru cancer. Legatura cu alte probleme de sanatate, cum ar fi diabetul, este, de asemenea, studiata. De asemenea, obezitatea si sindromul metabolic pot creste incidenta bufeurilor. Bufeurile pot avea simptome mai intense pentru unele persoane, afectandu-le viata in mod negativ, in timp ce la alte persoane pot trece neobservate.
Cei mai frecventi factori declansatori ai bufeurilor sunt:
- consumul de alcool
- consumul de produse cu cofeina
- consumul de alimente picante
- incaperile foarte calduroase
- senzatia de stres sau anxietate
- purtarea unor haine prea stramte
- fumatul sau expunerea la fumul de tigara
- aplecarea corpului in fata
Persoana care manifesta bufeurile poate tine un jurnal si poate monitoriza alimentele, bauturile si obiceiurile care conduc la declansarea bufeurilor. 

 

Care sunt factorii de risc pentru aparitia bufeurilor?

Nu toate femeile care trec prin menopauza prezinta bufeuri si nu este clar de ce unele femei le manifesta si alte femei nu. Factorii care pot creste riscul de aparitie al bufeurilor includ:

- Fumatul. Femeile care fumeaza sunt mai predispuse la bufeuri.
- Obezitatea. Un indice de masa corporala (IMC) ridicat este asociat cu o frecventa mai mare de aparitie a bufeurilor.
- Rasa. Mai multe femei de culoare raporteaza ca au bufeuri in timpul menopauzei, in timp ce femeile asiatice raporteaza cele mai putine bufeuri.

 

Care sunt simptomele bufeurilor?

In timpul unei bufeuri, este posibil sa se manifeste:
- o senzatie brusca de caldura care se manifesta la nivelul fetei, gatului si pieptului
- inrosirea pielii, aparitia de pete rosii pe piele
- batai rapide ale inimii
- transpiratie, mai ales pe partea superioara a corpului
- O senzatie de racoare cand bufeul inceteaza
- Sentimente de anxietate
Frecventa si intensitatea bufeurilor variaza. Un singur episod poate dura intre un minut si cinci minute.
Frecventa cu care apar bufeurile variaza de la persoana la persoana, dar majoritatea femeilor care au bufeuri le experimenteaza zilnic. In medie, simptomele bufeurilor persista mai mult de sapte ani. 

 

Care pot fi complicatiile bufeurilor?

Bufeurile pot impacta activitatile zilnice si calitatea vietii. Bufeurile nocturne pot afecta somnul pe termen lung.
Cercetarile sugereaza ca femeile care au bufeuri, pot avea un risc mai crescut de boli de inima si de pierdere a masei osoase fata de femeile care nu au bufeuri.

 

Cum se pot diagnostica bufeurile?

Medicul poate diagnostica bufeurile pe baza unei descrieri a simptomelor si poate recomanda analize pentru a verifica daca organismul este in perioada de tranzitie spre menopauza.

 

Care este tratamentul bufeurilor?

Schimbari ale stilului de viata si remedii la domiciliu

Inainte de a lua in considerare terapia medicamentoasa, exista schimbari ale stilului de viata ce pot fi puse in aplicare. Daca bufeurile au loc pe timpul noptii, poate fi redusa temperatura in dormitor si se pot consuma cantitati mici de apa rece inainte de culcare. 

Alte modificari in stilul de viata pot fi urmatoarele:
- Imbracarea in straturi care pot fi indepartate la inceputul bufeurilor.
- Purtarea unui ventilator portabil pentru a-l folosi atunci cand apare un bufeu.
- Evitarea alcoolului, alimentelor picante si cofeinei. Acestea pot agrava simptomele menopauzei.
- Renuntarea la fumat.
- Mentinerea unei greutati corporale optime. Femeile supraponderale sau obeze pot avea bufeuri mai frecvente si mai severe.
- Explorarea practicilor minte-corp. Unele cercetari in stadiu incipient au aratat ca hipnoterapia si meditatia mindfulness ar putea ajuta la gestionarea bufeurilor.

Medicamente nonhormonale pentru gestionarea bufeurilor

U.S. Food and Drug Administration (FDA) a aprobat utilizarea paroxetinei, un antidepresiv inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei (ISRS), pentru a trata bufeurile. Cercetatorii studiaza si alte antidepresive, pe care medicii le pot prescrie pentru utilizare off-label. Acest tip de tratament se administreaza numai cu prescriptie medicala.
Mai exista suplimente pe baza de black cohosh, DHEA sau izoflavone din soia pentru tratamentul bufeurilor. Fitoestrogenii sunt substante asemanatoare estrogenului care se gasesc in unele plante (cum ar fi soia). Acestia pot functiona in organism ca o forma slaba de estrogen, dar nu s-au dovedit in mod concret eficienti, iar siguranta lor pe termen lung este neclara. Beneficiile si riscurile acestor suplimente sunt inca studiate. Este importanta solicitarea sfatului medicului inainte de administrarea oricarui supliment.

Utilizarea hormonilor pentru a trata bufeurile si transpiratiile nocturne

Unele femei pot administra hormoni pentru a trata bufeurile sau transpiratiile nocturne. Un hormon este o substanta chimica produsa de un organ. In timpul tranzitiei la menopauza, ovarele incep sa functioneze mai putin eficient, iar productia de hormoni precum estrogenul si progesteronul scade in timp. Se crede ca astfel de modificari provoaca bufeuri si alte simptome legate de menopauza.

Terapia hormonala stabilizeaza nivelurile de estrogen si progesteron din organism. Este un tratament foarte eficient pentru bufeuri la femeile care au permisiunea medicului pentru a-l administra. De asemenea, terapia hormonala poate ajuta in cazul uscaciunii vaginale, tulburarilor de somn si pentru reducerea pierderii densitatii osoase.
Exista riscuri asociate cu administrarea de hormoni, de aceea este important consultul medical inainte de a lua in considerare aceasta optiune de tratament.

 

Bibliografie:

Hot flashes, Mayo Clinic official website
Hot Flashes: What Can I Do?, National Institute of Aging, NIH official website
Hot Flashes, Cleveland Clinic official website
What Are Hot Flashes?, WebMD official website
Understanding and Dealing with Hot Flashes, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 28-09-2023

Produse din categoria Bufeurile

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale