Cea mai buna protectie solara (informatii utile)

Cea mai bună protecție solară este cea care ți se potrivește

Soarele ne poate oferi o stare de bine, dinamizează organismul și îl ajută să sintetizeze vitamina D, esențială pentru absorbția calciului. Mai mult decât atât, soarele favorizează și secreția de serotonină, hormonul fericirii și al bunei dispoziții. Acestea sunt, însă, aspectele pozitive. Reversul medaliei este unul dur, căci expunerea fără protecție la radiațiile UV poate avea multe efecte dăunătoare pentru piele și pentru sănătate, în general.

Fie că vreți să vă răsfățați la piscină, fie că vă pregătiți bagajul pentru o vacanță pe plajă sau vă distrați alături de prieteni în grădina proprie, planurile de a vă petrece timp în razele soarelui ar trebui să includă protecție solară. Oricât de mult ați dori să vă convingeți de contrariul, specialiștii sunt categorici în ceea ce privește expunerea la radiațiile UV, căci nu există bronzare fără efecte negative asupra pielii.

Și pentru că suntem siguri că îmbătrânirea prematură a pielii, petele pigmentare, arsurile solare sau alte efecte nedorite cauzate de expunerea la soare nu se numără pe lista dumneavoastră de dorințe, vă recomandăm să folosiți cea mai bună protecție solară pe care s-o aplicați pe epidermă înaintea expunerii la soare. Există mai multe criterii de selecție a protecției solare, de la factorul de protecție și ingrediente, la modul de aplicare și producători. Acesta este și motivul pentru care am adunat în articolul următor toate informațiile de care aveți nevoie pentru a alege cea mai bună protecție solară, în cunoștință de cauză.

Vă invităm să descoperiți importanța aplicării protecției solare, care sunt principalele tipuri de protecție solară, cum alegeți cea mai bună protecție solară, dar și produse recomandate.

Importanța aplicării protecției solare

Așa cum atestă și studiile de specialitate, expunerea la radiațiile UV este unul dintre principalii factori care pot crește riscul dezvoltării cancerului de piele. Prin urmare, protecția solară este cea mai eficientă metodă de apărare a pielii împotriva acestor factori dăunători, motiv pentru care aceasta trebuie aplicată zilnic, indiferent dacă este sau nu soare.

Deși este important să folosiți protecție solară în fiecare zi din an, în timpul verii aceasta este cu atât mai esențială, cu cât razele soarelui sunt mai puternice și petreceți mult mai mult timp în aer liber. Pe lângă faptul că în sezonul cald este bine să evitați complet expunerea la soare în orele amiezii, este necesar să luați toate măsurile de precauție pentru a vă proteja pielea. Folosirea unei creme cu factor de protecție mare este, adesea, cea mai bună variantă.

Acum că am explicat, în linii mari, importanța aplicării protecției solare, vom trece în revistă în rândurile următoare cele mai populare tipuri de protecție solară.

Tipuri de protecție solară

Utilizarea zilnică a protecției solare este esențială pentru o viață sănătoasă. Ea poate reduce riscul cancerului de piele, poate întârzia semnele îmbătrânirii premature și poate preveni ridurile, ceea ce o transformă în aliatul nostru. Oferta de creme și loțiuni de protecție solară disponibilă este vastă, ceea ce înseamnă că este nevoie să vă informați cât mai mult pentru a găsi protecția solară care să se potrivească nevoilor dumneavoastră specifice. Iată care sunt principalele tipuri de protecție solară:

●     Cremă de protecție solară

Cele mai populare forme de protecție solară rămân cremele de protecție solară, ce pot fi utilizate atât pentru ten, cât și pentru corp.

●     Ulei de protecție solară

Uleiurile de protecție solară pot oferi o hidratare similară uleiului natural sau sebumului pe care îl produce pielea în mod natural. Acestea funcționează la fel de bine ca și o cremă cu factor de protecție.

●     Loțiune de protecție solară

Loțiunile de protecție solară se adaptează ușor tuturor tipurilor de piele, au o textură lejereă și sunt absorbite rapid în epidermă.

●     Spray de protecție solară

Un alt tip de protecție solară este reprezentat de spray-urile cu factor de protecție, populare datorită ușurinței de aplicare, prin pulverizare.

Cum alegi cea mai bună protecție solară

Pentru a alege cea mai bună protecție solară, eficientă pentru nevoile dumneavoastră, este necesar să luați în considerare o serie de criterii.

Cu o ofertă de piață atât de bogată, nu este de mirare că alegerea unei protecții solare eficiente poate deveni dificilă. De ce factor de protecție veți avea nevoie? Cum alegeți protecția solară potrivită? Care sunt brandurile de încredere? Aveți nevoie de produse speciale pentru copii?

Pentru a vă ajuta să găsiți un răspuns la toate aceste întrebări, am pregătit în cele ce urmează o serie de criterii care să vă determine să faceți alegerea corectă. Iată pe baza căror criterii puteți alege cea mai bună cremă cu protecție solară!

Factorul de protecție

Factorul de protecție solară, cunoscut sub denumirea de SPF, este cel care măsoară nivelul de protecție pe care îl veți primi împotriva razelor UVB. SPF-ul este notat pe ambalajele produselor cu protecție solară de la 2 la 50+. Cu cât numărul este mai mare, cu atât mai mare va fi și protecția garantată. Factorul de protecție indică, de fapt, cât timp îi va lua pielii să se înroșească sub acțiunea razelor UVB, în comparație cu timpul în care pielea devenea roșie fără a fi aplicată o cremă de protecție.

Atunci când alegeți crema cu protecție solară, vă puteți ghida după paloarea pielii. Dacă aveți pielea mai albă, cel mai probabil, cea mai bună cremă de protecție solară va fi cea cu SPF cât mai mare, motiv pentru care este recomandată o cremă cu SPF50+. Dacă aveți pielea sensibilă, indiferent de culoarea acesteia, veți avea nevoie de o protecție solară cât mai mare. Vârsta este și ea un aspect important când alegeți factorul de protecție; în timp ce pentru persoanele adulte, un SPF30 este suficient, în cazul bebelușilor și al copiilor este nevoie de un factor de protecție de cel puțin 40.

Protecția împotriva razelor UVA

Un alt criteriu important de selecție pentru cea mai bună protecție solară este calitatea ei. Aceasta poate fi depistată prin spectrul de protecție. Cu alte cuvinte, soarele emite diferite tipuri de raze de lumină dintre care două sunt responsabile pentru deteriorarea pielii: razele ultraviolete UVA și razele ultraviolete UVB. Razele UVB sunt mai scurte, însă sunt cele care pot provoca arsurile solare. Razele UVA sunt mai insidioase, căci vă pot afecta pielea din interior, fără a simți arsura propriu-zisă.

Tocmai din acest motiv este important ca atunci când achiziționați o cremă cu protecție solară să verificați dacă aceasta oferă protecție împotriva ambelor tipuri de raze, respectiv un spectru larg de protecție. Pentru a putea verifica acest aspect, este necesar să învățați să citiți simbolurile de pe ambalaje. În Uniunea Europeană, produsele care oferă protecție UVA au inscripționate pe ambalaj un cerc în care este evidențiat acronimul UVA. 

Cele mai bune creme de față cu SPF trebuie aplicate cu minim 15 sau 30 de minute înainte de expunerea la soare. De asemenea, este important să acordați o atenție specială zonelor ușor de omis, precum laba piciorului, spatele picioarelor sau vârful urechilor. Un alt lucru esențial este să aplicați și un balsam de buze cu protecție solară, căci și buzele pot suferi în urma arsurilor solare.

Indiferent de durabilitatea formulei protecției solare, produsul trebuie reaplicat la fiecare două ore. Nu în ultimul rând, utilizarea protecției solare este importantă și în sezonul rece, fiindcă 95% din radiațiile UV sunt de tip UVA și pot pătrunde prin stratul de nori sau ferestre, dăunând pielii dumneavoastră.

Tipuri de cremă cu protecție solară

Veți găsi pe piață o mulțime de produse și de cele mai multe ori vă va fi greu să faceți diferența între acestea. Dacă vă doriți să alegeți cea mai bună protecție solară pentru nevoile dumneavoastră, descoperiți în rândurile următoare principalele tipuri de cremă cu protecție solară:

●     Cremă cu protecție solară pentru întreaga zi

Cea mai bună protecție solară pentru persoanele care se expun la soare pe tot parcursul zilei este cea care oferă protecție pentru întreaga zi, fără a fi necesar să aplicați produsul la un interval de câteva ore.

●     Cremă cu protecție solară rezistentă la apă

Pentru vacanțele la mare, cea mai bună protecție solară este cea waterproof care vă va asigura protecția atât sub apă, cât și imediat ce veți ieși din apă. Este ideal să verificați cât timp promite aceasta că va rezista la apă și să o aplicați la intervale regulate.

●     Cremă cu protecție solară pentru față

Un alt tip de cremă de protecție solară este crema cu protecție solară pentru față. Cele mai bune creme de față cu SPF sunt, de cele mai multe ori, creme hidratante, cu o textură ușoară și potrivite pentru îngrijirea pielii sensibile.

●     Cremă cu protecție solară hibrid

De pe lista produselor cu protecție solară nu lipsește nici protecția solară hibrid, care, pe lângă rolul de a proteja pielea împotriva radiațiilor UV au în compoziția formulei și ingrediente active care corectează diferite afecțiuni ale tenului - de la semnele de îmbătrânire deja existente, până la imperfecțiunile tenului acneic și problemele de hiperpigmentare. 

Ingrediente

Compoziția produselor de protecție solare poate oferi o mulțime de indicii despre eficiența acestora. Iată care sunt principalele ingrediente pe care trebuie să le urmăriți pentru a alege cea mai bună protecție solară:

●     Ingrediente care asigură protecția solară

Acestea sunt cele care protejează cu adevărat împotriva razelor UVA și UVB. Filtrele UVA și UVB sunt utilizate cu precădere în industria cosmetică, fiind regăsite în formulele cremelor destinate pentru protecția pielii dumneavoastră. Astfel, aceste filtre au abilitatea de a preveni efectele nedorite pe care radiațiile solare le pot avea la nivelul pielii, așa cum sunt îmbătrânirea prematură a pielii, apariția ridurilor sau a liniilor de expresie. Filtrele UVA și UVB sunt, de regulă, de natură chimică și sunt evaluate de către entități acreditate, motiv pentru care nu există niciun potențial risc relaționat cu utilizarea produselor cu protecție solară pe baza acestor ingrediente.

●     Ingrediente anti aging

Din această categorie fac parte antioxidanții, care au rol de a lupta împotriva stresului oxidativ, pe care pielea noastră îl suferă din cauza poluării și care, în combinație cu radiațiile UV, contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii. De pe lista de ingrediente anti îmbătrânire nu trebuie să lipsească nici acidul hialuronic, standardul rutinei anti aging sau phe resorcinol, un ingredient derivat din retinol, motiv pentru care sunt adăugate în compoziția celor mai bune creme cu protecție solară.

Protecție solară pentru copii

Cea mai bună protecție solară este cea care ți se potrivește, așa menționam la începutul acestui articol. Ei bine, care este cea mai bună protecție solară pentru copii? Țineți cont de faptul că juniorii au nevoie de un factor de protecție ridicat și că formula produselor cu protecție solară trebuie să fie adaptată pielii sensibile a copiilor. În multe dintre cazuri, textura cremei cu protecție solară pentru copii este inițial albă, opacă, tocmai pentru a-i asigura pe părinți că aplică produsul pe întreaga suprafață a pielii expuse la soare.

Producători

Producătorii sunt importanți în alegerea celei mai bune protecții solare, motiv pentru care trebuie să vă orientați către companii care și-au creat un renume pe baza calității produselor și eficienței acestora. Alegerea unui brand cunoscut pentru produsele dermato-cosmetice și atenția deosebită pe care o acordă diferitelor tipuri de piele vă poate oferi o garanție mai mare a eficienței protecției solare.

Ne dorim ca acest ghid detaliat să vă servească pentru a alege cea mai bună protecție solară care să se potrivească perfect nevoilor dumneavoastră. Mai mult, vă sugerăm ca în urma expunerii la soare, să folosiți produsele din game speciale, îmbogățite cu agenți antioxidanți care calmează pielea și o ajută să se refacă rapid după orele lungi petrecute sub razele soarelui. 

 

• Hagen-Miller, Linda. “Sunscreen, SPF and Skin Cancer Facts.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health-news/everything-you-need-to-know-about-sunscreen.

Published 15 June 2018. Accessed 18 May 2022.

• Strauss, Rebecca. “The Ultimate Guide to the Best Sunscreens.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/sunscreen-guide.

Published 4 Nov. 2021. Accessed 18 May 2022.

  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.

Pagina actualizata la data de: 26-05-2023

Produse recomandate pentru Cea mai buna protectie solara

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale