Ce sunt chisturile ovariene?
Chisturile ovariene sunt structuri care contin lichid, ce apar la nivel ovarian. Unele chisturi pot contine si tesut in interior. Chisturile ovariene sunt foarte frecvente si de obicei nu provoaca niciun simptom. Majoritatea chisturilor ovariene dispar de la sine, insa unele chisturi ovariene pot provoca complicatii, inclusiv ruptura, hemoragie si torsiune, care sunt considerate urgente ginecologice.
Ovarele sunt doua organe de mici dimensiuni, care fac parte din sistemul reproducator feminin. Ovarele elibereaza un ovul la aproximativ 28 de zile ca parte a ciclului menstrual si secreta hormonii sexuali feminini (estrogen si progesteron), care joaca un rol important in procesul de reproducere.
Chisturile ovariene pot afecta ambele ovare in acelasi timp sau pot afecta doar un singur ovar.
Aceste chisturi se dezvolta adesea din cauza modificarilor hormonale normale din perioada pubertatii sau in timpul menopauzei. Uneori, chisturile ovariene sunt deja prezente la nastere sau pot avea alte cauze, dar acest lucru este mult mai putin frecvent.
Se estimeaza ca aproximativ 10 din 100 de femei dezvolta chisturi ovariene. Ele sunt de obicei benigne si rareori cauzeaza probleme, asa ca, in general, nu necesita tratament.
Tipuri de chisturi ovariene
Majoritatea chisturilor ovariene sunt chisturi functionale. Ele se formeaza ca raspuns la modificarile corpului din timpul ciclului menstrual.
Chisturi functionale
In timpul ciclului menstrual apar lunar chisturi mici numiti foliculi. Foliculii produc hormonii sexuali feminini, estrogen si progesteron, si se deschid pentru a elibera un ovul atunci cand are loc ovulatia.
Un folicul care continua sa creasca este cunoscut sub numele de chist functional. Exista doua tipuri de chisturi functionale:
- Chist folicular. La jumatatea ciclului menstrual, un ovul este eliberati de folicul. Ovulul se deplaseaza apoi pe o trompa uterina. Un chist folicular debuteaza atunci cand foliculul nu se rupe, nu elibereaza ovulul si continua sa creasca.
- Chist corpus luteum. Dupa ce un folicul elibereaza ovulul, acesta se micsoreaza si incepe sa produca estrogen si progesteron. Acesti hormoni sunt necesari pentru conceptie. Foliculul se numeste acum corpus galben. Uneori, deschiderea prin care este eliberat ovulul este blocata. Lichidul se acumuleaza in interiorul corpului galben provocand un chist.
Chisturile functionale sunt de obicei inofensive. Rareori provoaca durere si adesea dispar de la sine in decurs de 2 pana la 3 cicluri menstruale.
Alte tipuri de chisturi
Exista si alte tipuri de chisturi care nu sunt corelate cu ciclurile menstruale:
- Chist dermoid (teratom). Acest chist se formeaza din celulele reproducatoare, numite si celule germinale, care produc ovule. Chistul poate contine si tesut. Acest tip de chist este rareori malign.
- Chistadenomul. Acest tip de chist se dezvolta din celulele de pe suprafata ovarului. Chistul poate fi umplut cu un material apos sau mucilaginos. Un chistadenom poate creste foarte mare.
- Endometriom. Endometrioza este o afectiune care determina o crestere a celulelor similar cu cele care captusesc uterul, in exteriorul acestuia. O parte din tesut se poate atasa de ovar si poate forma un chist. Acesta se numeste endometriom.
- Cancerul ovarian. Spre deosebire de celelalte tipuri de chisturi, chisturile specifice cancerului ovarian sunt mase solide de celule canceroase.
Chisturile dermoide si chistadenoamele pot deveni mari si pot modifica pozitia ovarului. Acest lucru creste riscul de torsiune ovariana. Torsiunea ovariana poate reduce sau opri fluxul de sange catre ovar.
Care sunt cauzele aparitiei chisturilor ovariene?
Ovulatia este cauza principala a chisturilor ovariene. Alte cauze includ:
- Reproducere celulara anormala. Reproducerea celulara atipica poate provoca formarea de chisturi precum dermoizii si chistadenoamele.
- Endometrioza. Aceste chisturi se formeaza adesea pe ovar in stadiile avansate ale endometriozei.
- Boala inflamatorie pelvina. Infectiile pelvine severe se pot raspandi la ovare, cauzand chisturi.
Chisturile ovariene pot aparea la orice varsta, dar sunt mai frecvente la varsta reproducatoare. Desi majoritatea chisturilor ovariene sunt benigne, varsta este cel mai important factor de risc independent, iar femeile aflate in postmenopauza cu orice tip de chist ar trebui sa beneficieze de urmarire si tratament adecvat, din cauza unui risc mai mare de malignitate.
Factorii de risc pentru formarea chistului ovarian include:
- Tratamentul infertilitatii - Pacientii tratati cu gonadotropine sau alti agenti de inductie ai ovulatiei pot dezvolta chisturi ca parte a sindromului de hiperstimulare ovariana
- Tamoxifen
- Sarcina - In timpul sarcinii, chisturile ovariene se pot forma in al doilea trimestru, cand nivelul hCG atinge apogeul
- Hipotiroidism
- Gonadotropinele materne - Efectele transplacentare ale gonadotropinelor materne pot duce la dezvoltarea chisturilor ovariene fetale
- Fumatul
- Ligatura trompelor uterine - Chisturile functionale au fost asociate cu ligatura a trompelor uterine
Care sunt simptomele chisturilor ovariene?
Chisturile ovariene pot fi simptomatice sau asimptomatice. Simptomele pe care le pot experimenta femeile includ durere unilaterala sau presiune in abdomenul inferior. Durerea poate fi intermitenta sau constanta si poate fi ascutita sau surda. Daca un chist ovarian se rupe sau este prezenta o torsiune ovariana, pacienta poate prezenta un debut brusc de durere acuta severa, posibil asociata cu greata si varsaturi. Ciclul menstrual poate deveni neregulat si pot aparea sangerari vaginale anormale.
Cele mai multe chisturi sunt lipsite de simptome, iar medicii le identifica doar atunci cand efectueaza controale medicale periodice sau din alte motive.
Daca apar simptome, acestea pot sa semene cu cele ale altor afectiuni, cum ar fi o infectie a tractului urinar, o sarcina ectopica, probleme cu rinichii sau cancer intestinal.
Simptomele unui chist ovarian pot include:
- modificari ale menstruatiei
- sangerare vaginala neobisnuita
- dureri pelvine
- o durere surda in partea inferioara a spatelui si a coapselor
- durere chiar inainte de inceperea sau sfarsitul menstruatiei.
- durere in zona pelvina sau la nivelul abdomenului in timpul actului sexual
- durere la eliminarea unui scaun
- presiune asupra intestinelor sau miscari frecvente ale intestinului
- probleme la golirea completa a vezicii urinare sau urinare frecventa
- crestere neasteptata in greutate
- sensibilitatea sanilor
Simptomele unui chist ovarian rupt
Uneori, chisturile ovariene se pot rupe. Acest fenomen poate fi sau nu insotit de durere. Uneori, atunci cand chisturile ovariene se rup, pot sa apara scurgeri care arata ca pete sau sangerari.
Uneori, ruperea unui chist ovarian poate reprezinta o urgenta. Este importanta solicitarea ajutorului medical de urgenta daca apare durere de burta brusca, grava, febra si varsaturi, semne de hemoragie interna, ameteli sau senzatie de lesin si respratie rapida.
Care pot fi complicatiile unui chist ovarian?
Chisturile ovariene pot conduce uneori si la complicatii precum:
- Chist canceros. Chisturile ovariene care se dezvolta dupa menopauza sunt mai susceptibile la malignitate decat chisturile care se formeaza inainte de menopauza.
- Chist ovarian rupt. Chisturile functionale se rup de obicei fara a provoca simptome grave. Dar, uneori, un chist rupt poate provoca dureri severe si complicatii. Cu cat este mai mare, cu atat este mai mare probabilitatea de a se rupe.
- Torsiunea ovariana. Chisturile pot creste atat de mari incat deformeaza forma ovarului, crescand probabilitatea ca acesta sa se rasuceasca. Rasucirea poate bloca fluxul de sange catre ovar. Durerea extrema, greata si varsaturile sunt semne de torsiune ovariana.
Este indicata asistenta medicala imediata daca apar simptome specifice unui chist ovarian rupt sau torsiune ovariana.
Cum sunt diagnosticate chisturile ovariene?
Diagnosticarea unui chist ovarian presupune un examen fizic si Investigatii suplimentare. De multe ori, un chist ovarian poate fi identificat in timpul unui examen pelvin sau la un test imagistic, cum ar fi o ecografie pelvna. In functie de dimensiunea chistului si de tipul acestuia, medicul poate recomanda teste pentru a determina tipul chistului si necesitatea unui tratament.
Testele posibile includ:
- Test de sarcina sau efectuarea beta hCG seric. Un test de sarcina pozitiv sau o valoare hCG specifica sarcinii poate confirma prezenta unei sarcinii timpurii. Chisturile corpus luteum sunt normale in timpul sarcinii.
- Ecografia pelvina. Ecografia este folosita pentru a confirma prezenta unui chist ovarian, pentru a identifica localizarea acestuia si pentru a determina daca este solid sau daca este lichid.
- Laparoscopie. Un instrument subtire si luminat numit laparoscop, este introdus in abdomen printr-o mica incizie. Folosind laparoscopul, medicul poate vizualiza ovarele si orice chist prezent. Daca se identifica un chist ovarian, tratamentul se face de obicei in timpul aceleiasi proceduri. Aceasta este o procedura chirurgicala care necesita anestezie.
- Teste cu markeri tumorali. Nivelurile sangvine ale unei proteine numite antigen canceros sunt adesea crescute in cancerul ovarian. Daca chistul pare solid si pacientul prezinta un risc ridicat de cancer ovarian, medicul ar putea recomanda un test de antigen canceros 125 (CA 125) sau alte teste de sange. Nivelurile de CA 125 pot fi, de asemenea, crescute in conditii necanceroase, cum ar fi endometrioza si boala inflamatorie pelvina.
Care este tratamentul chisturilor ovariene?
Exista mai multe optiuni de tratament, dar abordarea medicala depinde de varsta pacientului, starea de menopauza, dimensiunea chistului si daca chistul are caracteristici suspecte de malignitate. Chisturile uniloculare mai mici de 10 cm sunt de obicei benigne, indiferent de varsta pacientului. Daca pacienta este asimptomatica, ea poate fi monitorizata prin ecografii transvaginale perioadice, deoarece majoritatea chisturilor se rezolva spontan, fara interventie. Daca un chist nu dispare dupa mai multe cicluri menstruale, este putin probabil sa fie un chist functional si este indicata o analiza ulterioara.
Chisturile ovariene fetale sunt cauzate de stimularea hormonala. De asemenea, a fost gasita o asociere intre chisturile ovariene fetale si diabetul matern si hipotiroidismul fetal. Cele mai multe chisturi ovariene fetale sunt de obicei mici si involutive in primele cateva luni de viata si nu au nicio semnificatie. Aceste chisturi sunt diagnosticate in al treilea trimestru de sarcina si majoritatea tind sa dispare la 2 -10 saptamani dupa nastere.
Majoritatea chisturilor asociate sarcinii, atat chisturile corpuls luteus, cat si cele foliculare, se rezolva spontan la 14 -16 saptamani de gestatie. Rezolvarea chisturilor este mai putin probabila atunci cand acesta este mai mare de 5 cm sau cand prezinta morfologie complexa.
La femeile de toate varstele, endometrioamele ar trebui sa fie urmarite ecografic la 6- 12 saptamani dupa imagistica initiala, apoi anual pana la indepartarea chirurgicala.
Chisturile dermoide ar trebui sa aiba, de asemenea, o urmarire anuala ecografica pana la indepartarea chirurgicala.
Metodele chirurgicale pot fi aplicate de obicei, atunci cand exista suspiciune de torsiune ovariana, masa anexala persistenta, durerea abdominala acuta si suspiciunea de malignitate. Interventia chirurgicala la femeile aflate in premenopauza acorda prioritate pastrarii fertilitatii si se face orice incercare de a indeparta tesutul ovarian minim.
Bibliografie:
Ovarian cysts, Mayo clinic official website
Ovarian Cysts, Cleveland Clinic official website
Ovarian Cysts, WebMD official website
Ovarian Cysts, Healthline official website
Mobeen S, Apostol R. Ovarian Cyst. [Updated 2023 Jun 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
Ovarian cysts: What you need to know, Nedical News today official website
InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona