Beneficiile cocosului (informatii utile)

Daca ne gandim la un top al superalimentelor, cocosul cu siguranta este in clasament. Este hranitor, contine antioxidanti si minerale si poate fi prelucrat intr-o multitudine de produse delicioase si aromate.

Deci, ce este cocosul?

Nuca de cocos este fructul palmierului sau arborelui de cocos (Cocos nucifera) si este folosit in mod traditional pentru apa, laptele, uleiul si miezul gustos si aromat. Arborii de cocos sunt considerati cei mai raspanditi pomi fructiferi de pe planeta si sunt originari din Asia de Sud-Est si din insulele situate intre Oceanul Indian si Oceanul Pacific. Astazi, sunt cultivati pe tot globul si au devenit din ce in ce mai populari datorita multiplelor utilizari culinare si beneficiilor pe care le aduc sanatatii.

Care sunt calitatile si beneficiile cocosului?

Are calitati nutritive importante

Dupa cum spuneam, cocosul este un fruct foarte hranitor. Este sarac in carbohidrati (15g/100g) si bogat in proteine (3g/100g), fibre (9g/100g) si grasimi (33,5g/100g). Grasimile din nuca de cocos sunt trigliceride cu lant mediu (MCT), care se absorb rapid la nivelul intestinului subtire si se transforma direct in energie. Studiile au demonstrat beneficii clare ale inlocuirii grasimilor saturate animale cu acest tip de grasimi.

Miezul nucii de cocos contine compusi fenolici, care sunt antioxidanti ce pot ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, responsabil de multe patologii. Principalii compusi fenolici identificati sunt: acidul galic, acidul cafeic, acidul salicilic si acidul p-cumaric.

Potrivit studiilor, anumiti antioxidanti din nuca de cocos pot proteja si pot preveni degradarea ADN-ului celular.

In ceea ce priveste mineralele, nuca de cocos contine o cantitate semnificativa de mangan (65% din DZR), cupru (48% din DZR), seleniu (18% din DZR), magneziu (8% din DZR), fier (14% din DZR), fosfor (9% din DZR) si potasiu (8% din DZR).

Uleiul de cocos poate avea efect antibacterian

Uleiul virgin din nuca de cocos inhiba cresterea Staphylococcus aureus si utilizarea acestuia de catre copii dupa spalatul pe dinti reduce dezvoltarea unui tip de streptococ responsabil pentru aparitia cariilor (Streptococcus mutans). Eficacitatea antibacteriana este identica cu cea a clorhexidinei, un compus antiseptic utilizat pe scara larga in ape de gura, paste de dinti si geluri orale. Astfel, poate fi utilizat cu succes pentru prevenirea dezvoltarii cariilor dentare la copii si poate imbunatati igiena orala.

Creste anduranta sportivilor

Miezul de nuca de cocos contine cantitati mari de acizi grasi cu lant mediu (MCFA), un tip de grasime saturata care este mult mai usor de digerat de organismul uman decat grasimile animale. S-a demonstrat ca aceste grasimi, numite si trigliceride cu lant mediu (MCT), sporesc rezistenta sportivilor antrenati.

Ajuta in procesul de slabire

Nuca de cocos poate fi un aliat important in procesul de slabire daca este inclusa in regimul alimentar si este consumata in mod regulat. MCFA gasite din abundenta in nuca de cocos sunt asociate cu arderea grasimilor.

Poate fi introdus cu usurinta in alimentatie

Nuca de cocos este versatila in bucatarie si se potriveste atat cu alimente dulci, cat si cu cele sarate. Este o alegere excelenta pentru cei care urmeaza diete cu continut scazut de carbohidrati, paleo, dieta fara gluten sau fara nuci si seminte.

Miezul nucii de cocos poate fi folosit pentru a obtine ulei de cocos, crema de cocos, lapte de cocos si nuca de cocos uscata. Desigur, cocosul poate fi cnsumat si proaspat.

Care sunt cele mai importante produse din cocos si cum le putem obtine acasa?

Nuca de cocos este un deliciu tropical pe care il intalnim din ce in ce mai des in meniuri si in retete, in special datorita popularitatii crescute din bucataria asiatica si indiana. Aceasta poate fi transformata in multe alimente si bauturi diverse, inclusiv crema de cocos, lapte de cocos si apa de nuca de cocos. Avand nume similare, diferentierea lor poate fi dificila. 

Principalele produse obtinute din nuca de cocos sunt:

Crema de cocos

Obtinere:

- se marunteste miezul nucii de cocos (se pot folosi si fulgi de cocos hidratati)

- se fierbe sau se opareste si se lasa putin in apa in care au fiert

- se strecoara prin tifon sau alta suprafata filtranta

- lichidul rezultat este lasa in repaus, la rece, pana se separa doua straturi

- crema groasa, semisolida de nuca de cocos ce se formeaza deasupra lichidului este crema de cocos

Utilizari: Crema de nuca de cocos confera o consistenta placuta felurilor de mancare, fara a adauga prea multa aroma si fara a indulci prea mult preparatele. In plus, nu contine cazeina si lactoza, precum lactatele.

! Nu confundati crema de nuca de cocos cu crema de cocos, care este indulcita si folosita in deserturi si bauturi, cum ar fi in pina colada. Crema de nuca de cocos are un continut ridicat de grasimi, dintre care majoritatea sunt saturate si are in principiu aceeasi compozitie ca laptele de cocos, dar cu un continut mai mic de apa.

Laptele de cocos

Obtinere: Laptele de cocos se obtine folosind aceeasi metoda ca si pentru crema de cocos. Nuca de cocos maruntita se fierbe cu apa si apoi portiunile solide sunt strecurate, de obicei printr-un tifon sau alt filtru textil. Pe masura ce lichidul fiert se aseaza, crema de nuca de cocos se va ridica in partea de sus, iar laptele fluid de nuca de cocos, care are un aspect mai translucid, ramane in partea de jos. Majoritatea laptelui de cocos comercial se va separa in mod natural in acest mod in timpul depozitarii si transportului. Cele doua faze pot fi amestecate cu usurinta prin agitarea recipientului.

Utilizari: Laptele de cocos are aproximativ 48 de grame de grasime per cana, dar continutul de grasime variaza de la o marca la alta. Este un ingredient comun in bucataria asiatica si indiana si poate fi folosit pentru a prepara supe, sosuri, curry si bauturi. Este adesea asociat cu ingrediente picante, deoarece textura cremoasa si bogata in grasimi are un efect racoritor asupra gurii.

Un alt tip de lapte de cocos a aparut si este disponibil pe piata, deoarece consumatorii cauta din ce in ce mai mult alternative la produsele lactate. Acest tip de lapte de cocos are un continut mult mai mic de grasimi decat laptele de cocos traditional conservat si este adesea vandut in recipiente mai mari. Se foloseste ca si laptele de origine animala, se serveste cu cereale, in cafea sau se bea direct ca bautura de sine statatoare. Majoritatea retetelor care au ca si ingredient ,,laptele de cocos" se refera la tipul conservat si nu la varianta laptelui de baut.

Apa de cocos

Obtinere: Apa de cocos este destul de diferita de laptele de cocos si de crema de cocos. Acest fluid limpede poate fi gasit in centrul nucilor de cocos tinere si nu contine nicio grasime derivata din pulpa nucii de cocos. Apa de nuca de cocos are aproximativ 200 mg de potasiu si este apreciata pentru aroma sa usor dulce si racoritoare.

Utilizari: In regiunile tropicale, apa de cocos este adesea vanduta pe strada, direct din nuca de cocos. Dar apa de cocos imbuteliata este disponibila pe scara larga in intreaga lume.

● Nuts, coconut meat, raw ; Coconut water Food Data Central official website
● 5 Impressive Benefits of Coconut, Healthline official website
● Coconut: Are There Health Benefits?, Nourish bt WebMD official website
● Coconut Cream, Milk, and Water, The Spruce Eats official website
● Faizal C. Peedikayil, Vimal Remy, Seena John, T. P. Chandru, Prathima Sreenivasan, and Gufran Ahmed Bijapur, Comparison of antibacterial efficacy of coconut oil and chlorhexidine on Streptococcus mutans: An in vivo study, J Int Soc Prev Community Dent. 2016 Sep-Oct; 6(5): 447–452., 2016 Oct 24. doi: 10.4103/2231-0762.192934

● Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.

Pagina actualizata la data de: 06-06-2023

Produse din categoria Beneficiile cocosului

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale