Colesterolul seric (investigatii si analize de laborator)

Ce este un test de colesterol seric?

In cadrul unui test de sange numit profil lipidic poate fi masurat nivelul colesterolului. Acesta test se efectueaza prin prelevarea unei probe de sange venos de la nivelul bratului. Proba este trimisa mai departe la un laborator pentru a fi analizata.
Colesterol total reprezinta suma tutror formelor de colesterol prezente in sange. Acesta include atat colesterolul cu lipoproteine cu densitate joasa (LDL), cat si colesterolul cu lipoproteine cu densitate mare (HDL).
Formula de calcul a colesterolului toatal este: HDL + LDL + 20% trigliceride = colesterol total.
Colesterolul LDL (rau) reprezinta principala sursa a colesterolului care se depune pe peretii arterelor, in timp ducand la formarea placii de aterom. Organismul are nevoie de o anumita cantitate de LDL colesterol pentru a transporta colesterolul necesar la nivel celular, insa o cantitate prea mare poate fi daunatoare organismului.
Colesterolul HDL (bun) ajuta la eliminarea colesterolului LDL din circulatia arteriala, transferandu-l la nivel hepatic, unde are loc si eliminarea acestuia.
Non-HDL colesterolul reprezinta colesterolul total minus HDL. Non-HDLcolesterolul include LDL clesterolul, dar si alte tipuri de colesterol, cum ar fi VLDL (colesterolul cu lipoproteine cu densitate foarte scazuta). VLDL colesterolul ajuta la transportul trigliceridelor necesare in organism. O cantitate crescuta de VLDL colesterol poate fi daunatoare organismului.
Trigliceridele reprezinta o alta forma de grasime din sange care poate creste riscul de boli de inima, in special la femei.
Nivelul de colesterol se masoara in miligrame de colesterol per decilitru de sange. Abrevierea este mg/dL. 

 

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanta asemanatoare grasimii, care se gaseste in toate celulele corpului. Colesterolul se sintetizeaza la nivelul ficatului, dar acesta se gaseste si in unele alimente, cum ar fi carnea si produsele lactate. Corpul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru a functiona corect, dar daca exista prea mult colesterol in sange, riscul de a dezvolta boala coronariana creste semnificativ.

 

De ce este necesara determinarea colesterolului seric?

Valorile colesterolului sunt importante evaluarea riscului riscului de aparitie a bolilor de inima. Atunci cand nivelurile de colesterol sunt ridicate, acesta poate patrunde in peretele arterial ii poate deteriora integritatea si poate duce la formarea placii de aterom (depozit intarit de colesterol).

Acest proces de acumulare al placii se numeste ateroscleroza si poate conduce la probleme grave precum:
- Boala coronariana (blocarea fluxului de sange catre inima)
- Boala arteriala periferica ( blocarea fluxului de sange catre picioare si brate)
- Boala arterei carotide (blocarea fluxului de sange catre creier)

 

Care sunt simptomele care pot necesita o testare a colesterolului seric ?

Colesterolul ridicat nu genereaza simptome. Un test de sange este singura modalitate de a detecta un nivel ridicat de colesterol.
Potrivit National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI), primul screening pentru colesterol al unei persoane ar trebui sa aiba loc intre varsta de 9 si 11 ani, iar apoi sa fie repetat la fiecare cinci ani.
NHLBI recomanda ca screening-urile pentru colesterol sa aiba loc la interval de unul sau doi ani pentru barbatii cu varsta cuprinsa intre 45 si 65 de ani si pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 55 si 65 de ani. Persoanele peste 65 de ani ar trebui sa efectueze anual un test de masurare al colesterolului seric.
De asemenea, daca rezultatele testelor nu se incadreaza in limitele dorite, medicul poate recomanda testari mai frecvente. De asemenea, medicul poate prescrie analize mai frecvente daca exista antecedente familiale de colesterol ridicat, boli de inima sau alti factori de risc, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala.

 

Ce inseamna si cum pot fi interpretate valorile colesterolului seric?

Nivelurile normale de colesterol variaza in functie de varsta si sex.
Daca exista boli de inima sau multi factori de risc asociati, valoarea tinta de LDL poate fi diferita de valorile standard. Medicul poate dori ca nivelul de LDL sa fie sub 70 mg/dL. De aceea, este important ca interpretarea analizelor sa se realizeze de catre un medic.

 

Varsta

Colesterol total (mg/dL)

Non-HDL colesterol (mg/dL)

LDL colesterol

(mg/dL)

HDL colesterol

(mg/dL)

         

< 19 ani

< 170

< 120

< 110

> 45

> 20 ani

125 - 200

< 130

< 100

Sex masculin: >40

Sex feminin: > 50

Ideal ar fi ca valorile HDL colesterolului sa depaseasca valoarea de 60 mg/dL, deoarece acest tip de colesterol ofera protectie cardio-vasculara.

Un nivel de colesterol crescut este in general mai mare de 200 mg/dL. Valorile la limita aduc in atentia pacientului o necesitate de a lua masuri in gestionarea nivelului de colesterol.

 

Varsta

Colesterol total (mg/dL)

Non-HDL colesterol(mg/dL)

LDL colesterol(mg/dL)

       

Varsta <19 ani

Valori optime: < 170

Valori la limita : 170-199

Valori crescute: >200

Valori la limita: 120-144

Valori crescute : >145

Valori la limita: 110-129

Valori crescute: >130

Varsta > 20 ani

Valori optime: <200

Valori la limita: 200-239

Valori crescute: 240

Valori crescute: >130

Valori optimale: 100-129

Valori la limita: 130-159

Valori crescute: 160-189

Valori foarte crescute: >190

 

Ce presupune pregatirea pentru testarea colesterolului seric?

Inainte de a testa nivelul colesterolului seric va trebui ca pacientul să nu consume alimente sau bauturi, cu excepția apei timp de 8 până la 10 ore înainte de test.

 

Bibliografie:

Cholesterol Numbers and What They Mean, Cleveland Clinic official website

High cholesterol, Mayo Clinic official website

High cholesterol, NHS official website

Cholesterol Levels: What You Need to Know, Medline Plus official website

Cholesterol and lipid tests, Health Direct official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

 


Pagina actualizata la data de: 19-01-2024

Produse din categoria Colesterolul seric

Non-farma (1)

Vezi Politica de confidentialitate date personale