Complicatiile din timpul sarcinii (informatii utile)

Ce sunt complicatiile sarcinii?

Complicatiile sarcinii sunt afectiuni medicale ce pot sa apara pe parcursul sarcinii, care pot afecta atat sanatatea mamei, cat si pe cea a fatului. Detectarea precoce si tratamentul prompt pot ajuta la reducerea riscului de complicatii grave.

 

Ce cauzeaza complicatiile din timpul sarcinii?

Complicatiile din timpul sarcinii pot sa apara din mai multe motive. Afectiunile medicale preexistente sau cele noi (cauzate de sarcina) pot provoca complicatii ale sarcinii.

 

Care sunt complicatiile din timpul sarcinii?

Hipertensiunea arteriala sau hipertensiunea gestationala

Hipertensiunea arteriala apare atunci cand arterele care transporta sange de la inima catre organele corpului se ingusteaza din diverse motive (ateroscleroza). Acest lucru determina cresterea presiunii in artere. In timpul sarcinii, acest lucru poate ingreuna irigarea cu sange a placentei care furnizeaza nutrienti si oxigen fatului. Fluxul sanguin redus poate incetini cresterea fatului si poate expune mama la un risc mai mare de travaliu prematur si preeclampsie.
Femeile care au hipertensiune arteriala inainte de a ramane insarcinate vor trebui sa o monitorizeze si sa o controleze, cu medicamente daca este necesar, pe tot parcursul sarcinii. Hipertensiunea arteriala care se dezvolta in timpul sarcinii se numeste hipertensiune gestationala. De obicei, hipertensiunea gestationala apare in a doua jumatate a sarcinii si dispare dupa nastere.

Diabetul gestational 

Diabetul gestational apare in timpul sarcinii la femeile insarcinate care nu sufereau de diabet inainte de a ramane insarcinate.
In diabetul gestational, modificarile hormonale specifice sarcinii fac ca organismul fie sa nu produca suficienta insulina, fie sa nu o foloseasca in mod corespunzator. In schimb, glucoza se acumuleaza in sange, provocand diabet.
Gestionarea diabetului gestational, urmand un plan de tratament conturat de un medic, este cea mai buna modalitate de a reduce sau de a preveni problemele asociate cu glicemia crescuta in timpul sarcinii. Daca nu este controlat, diabetul gestational poate conduce la preeclampsie.


Infectiile

Multe infectii virale si bacteriene pot conduce la complicatii in sarcina. Acestea includ infectii ale tractului urinar (ITU), infectii fungice, infectie cu streptococ de grup B si vaginoza bacteriana. Infectiile cu transmitere sexuala (ITS) pot provoca, de asemenea, complicatii in timpul sarcinii. Unele infectii se pot transmite de la mama la copil in timpul nasterii natiurale. Alte infectii pot fi transmise la fat, pe parcursul perioadei intrauterine. Multe dintre aceste infectii pot fi prevenite sau tratate.
Unele infectii in timpul sarcinii pot cauza sau contribui la:
- Pierderea sarcinii/avortul spontan 
- Sarcina extrauterina 
- Travaliu prematur si nastere prematura 
- Greutate mica la nastere
- Defecte congenitale, inclusiv orbire, surditate, deformari osoase si dizabilitati intelectuale
- Moartea nou-nascutului
Este important consultul medicului in legatura cu efectuarea vaccinurilor si a rapelurilor recomandate in timpul sarcinii pentru prevenirea anumitor infectii.
Testele prenatale precoce pentru ITS si alte infectii pot determina daca infectia poate fi vindecata cu tratament medicamentos. Daca femeia insarcinata sufera de o ITS, trebuie sa comunice medicului cat mai devreme posibil acest lucru medicului care urmareste sarcina. Tratamentul precoce scade riscul de complicatii pentru fat si sugar. Chiar daca infectia nu poate fi vindecata, pot fi instituite masuri pentru protejarea fatului si al mamei.

Preeclampsia

Preeclampsia se caracterizeaza prin hipertensiune arteriala indusa de sarcina. Poate fi, de asemenea, insotita de o cantitate anormala de proteine in urina. Eclampsia, forma mai severa, se manifesta prin convulsii. Eclampsia poate duce la coma, dizabilitati permanente sau chiar moarte.
Cauza preeclampsiei, care afecteaza aproximativ 3%-8% din toate femeile insarcinate, este necunoscuta, dar preeclampsia este mai frecventa in timpul primelor sarcini. Alti factori de risc includ:
- Preeclampsie intr-o sarcina anterioara
- Hipertensiune arteriala, diabet, boli de rinichi si unele boli autoimune inainte de sarcina
- Sarcina multipla (gemeni, tripleti etc.)
- Varsta mai mica de 18 ani sau mai mare de 35 de ani la momentul nasterii
- Obezitate cu un indice de masa corporala (IMC) mai mare de 30
- Rasa afro-americana
Simptomele afectiunii pot include:
- Tensiune arteriala crescuta
- Durere de cap
- Vedere incetosata
- Dificultati de respiratie 
- Scaderea productiei de urina
- Dureri abdominale, in special in partea dreapta sus, langa ficat
Tratamentul, care variaza in functie de severitatea afectiunii si de stadiul sarcinii, poate include spitalizare, repaus la pat, medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale, monitorizarea atenta a fatului si a mamei si, uneori, nasterea prematura.

Travaliul prematur 

Travaliul prematur este travaliul care incepe inainte de 37 de saptamani de sarcina. Orice copil nascut inainte de 37 de saptamani de sarcina prezinta un risc crescut de probleme de sanatate, in cele mai multe cazuri deoarece organe precum plamanii si creierul se dezvolta complet abia in ultimele saptamani de sarcina (39 pana la 40 de saptamani).
Anumite afectiuni cresc riscul de travaliu prematur, inclusiv infectiile, colul uterin scurt sau nasteri premature anterioare.
Progesteronul, un hormon produs in mod natural in timpul sarcinii, poate fi utilizat pentru a ajuta la prevenirea nasterii premature la anumite femei conform unui studiu din 2003.

Pierderea sarcinii sau avortul spontan

Avortul spontan este termenul folosit pentru a descrie o pierdere a sarcinii din cauze naturale inainte de 20 de saptamani. Semnele pot include sangerari, crampe sau scurgeri vaginale lichide. Cu toate acestea, nu orice sangerare vaginala inseamna ca va avea loc sau ca are loc un avort spontan. Femeile care se confrunta cu acest semn in orice moment al sarcinii, ar trebui sa contacteze medicul.
In aproximativ jumatate din toate cazurile raportate, medicii  nu pot identifica nici o cauza pentru pierderea sarcinii. Cu toate acestea, exista anumite conditii medicale care pot contribui la nasterea prematura precum anomalii cromozomiale, probleme placentare, crestere lenta a fatului, probleme cronice de sanatate ale mamei si infectii. 

Complicatii legate de lichidul amniotic

Lichidul amniotic este lichidul din sacul amniotic, care inconjoara fatul si, o cantitate prea mare sau prea mica poate fi un semn al unei probleme legate de sarcina. O cantitate prea mare de lichid amniotic favorizeaza ruperea precoce a membranelor si/sau travaliul prematur, precum si probleme respiratorii la femeia insarcinata.
Cauzele frecvente ale unei cantitati prea mari de lichid amniotic sunt diabetul, sarcina multipla, infectiile, incompatibilitati de grup sangvin si malformatiile congenitale. O cantitate prea mica de lichid amniotic poate fi, de asemenea, un semn al malformatiilor congenitale, precum si al problemelor legate de placenta, incetinirea cresterii fetale, ruptura precoce a membranelor sau moartea fatului.

Sarcina extrauterina

O sarcina ectopica se produce atunci cand un embrion s-a implantat in exteriorul uterului (cel mai frecvent intr-una dintre trompele uterine care conecteaza ovarele de uter). Sarcinile ectopice pot pune in pericol viata, nu pot evolua in siguranta si nu pot fi relocate in uter.
Aproximativ 1% din toate sarcini sunt ectopice, iar aproximativ jumatate dintre sarcinile extrauterine apar fara factori de risc sau cauze cunoscute. Sarcina ectopica poate fi favorizata de:
- Tratamente pentru fertilitate 
- Chirurgie tubara anterioara
- Boala inflamatorie pelvina sau alte infectii uterine
- O sarcina ectopica anterioara
Simptomele precoce care sugereaza o sarcina ectopica sunt durerea abdominala si/sau sangerarea la inceputul sarcinii. 

Complicatii placentare

In circumstante normale, placenta se ataseaza de peretele uterin. Complicatiile care pot sa apara includ:
• Desprinderea placentei - Uneori, placenta se desprinde prea devreme de peretele uterin, ceea ce duce la sangerare si la scaderea cantitatii de oxigen si de nutrienti furnizate copilului. Desprinderea poate fi totala sau partiala. 
Desprinderea placentara este mai frecventa in randul persoanelor care fumeaza, care au hipertensiune arteriala sau care au o sarcina multipla. De asemenea, se intampla mai frecvent atunci cand femeile au avut antecedente de desprindere a placentei. Simptomele si tratamentul depind de gradul de detasare. Simptomele pot include sangerare, crampe si sensibilitate abdominala. 
• Placenta previa- In mod normal, placenta este situata departe de colul uterin. Placenta previa inseamna ca placenta este atasata aproape de colul uterin sau acopera colul uterin. Acest tip de complicatie placentara apare la aproximativ una din 200 de nasteri si apare mai des la persoanele care prezinta cicatrici ale uterului. Simptomele pot include sangerare vaginala de culoare rosu aprins si poate fi asociata cu sensibilitate sau durere abdominala. 

Alte Complicatii

Alte complicatii ale sarcinii pot include urmatoarele:
• Greata si varsaturi severe, persistente. Unele femei experimenteaza simptome mai severe care dureaza pana in al treilea trimestru. Cauza formei mai severe a acestei probleme, cunoscuta sub numele de hyperemesis gravidarum, nu este cunoscuta. Femeile cu aceasta afectiune au simptome precum greata care nu dispare, scadere in greutate, apetit redus, deshidratare si senzatie de lesin.
• Anemia prin deficit de fier. Femeile insarcinate au nevoie de o cantitate mai mare de fier decat in mod normal,  pentru a produce o cantitate mai mare de sange necesara in timpul sarcinii. Anemia feripriva este frecventa in timpul sarcinii si este asociata cu nasterea prematura si cu greutate mica la nastere. Simptomele unui deficit de fier includ senzatie de oboseala sau lesin, dificultati de respiratie si piele palida. Medicul care urmareste sarcina poate depista anemia feripriva si poate recomanda suplimente cu fier acolo unde este cazul.

 

Cine este expus riscului de a dezvolta complicatii in timpul sarcinii?

Oricine poate fi expus riscului de a dezvolta complicatii in timpul sarcinii. Riscul este mai mare daca exista o afectiune sau o boala cronica inainte de sarcina.
Cateva exemple de afectiuni sau boli care pot provoca complicatii in timpul sarcinii sunt:
- Diabet
- Cancer
- Tensiune arteriala crescuta
- Infectii cu transmitere sexuala (ITS)
- Boli renale
- Epilepsie
- Anemie
Multe medicamente utilizate pentru tratarea afectiunilor cronice de sanatate pot fi utilizate in siguranta in timpul sarcinii. Unele medicamente pot necesita monitorizare mai frecventa in timpul sarcinii sau modificari ale dozei. Este important consultul medicului inainte de a opri sau modifica administrarea medicamentelor.
Alti factori care pot creste riscul de complicatii ale sarcinii include:
- Varsta mai mare de 35 de ani
- Varsta mai mica de 20 de ani
- Tutunul si alcoolul
- Sarcina multipla
- Antecedente de avort spontan
- Obezitate
- Anorexie

 

Cum pot fi prevenite complicatiile sarcinii?

Anumite complicatii ale sarcinii nu pot fi controlate, dar exista exista numite masuri ce pot preveni complicatiile sarcinii:
- O gestionare mai buna a afectiunilor preexistente, atingerea unei greutati sanatoase ininte de sarcina, renuntarea la fumat 
- Efectuarea tuturorcontroalelor prenatale, ecografiilor si analizelor
- Raportarea oricaror simptome neobisnuite catre medicul care urmareste sarcina
- Mentinerea unui stil de viata sanatos pe tot parcursul sarcinii prin consumul de alimente sanatoase, efectuarea de exercitii fizice regulate 
- Reducerea nivelului de stres si odihna

 

Bibliografie:

What are some common complications of pregnancy?, National Insitute of Child Heath and Human Development, NIH official website
Pregnancy Complications, Hopkins Medicine official website
Pregnancy Complications, Cleveland Clinic official website
Pregnancy Complications, CDC official website
Pregnancy complications, NHS official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 09-10-2023

Produse din categoria Complicatiile din timpul sarcinii

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale