Conjunctivita la copii (afecțiuni medicale)

Conjunctivita reprezinta inflamarea memebranei conjunctive. Aceasta captuseste interiorul pleoapelor si acopera globul ocular. Conjunctivita (,,ochii rosii") este o afectiune oculara frecventa care afecteaza copiii, in special cu varsta sub 5 ani. 

La copii, afectiunea poate fi clasificata in conjunctivita neonatala si conjunctivita dezvoltata in copilarie. Exista diferite cauze si tratamente pentru fiecare tip de conjunctivita.

 

Care sunt tipurile de conjunctivita la copii?

 

Tipurile de conjunctivita neonatala includ:

- Conjunctivita chimica. Iritatia ochilor, in cazul acestui tip de conjunctivita, are loc din cauza picaturilor pentru ochi care sunt administrate nou-nascutilor pentru tratamentul sau preventia diverselor infectii oftalmologice. Dupa instilarea picaturilor in ochi (nitrat de argint, picaturi cu antibiotice), la interval de cateva ore, ochii pot capata un aspect iritat. Simptomele pot dura intre doua si patru zile. Acest tip de conjunctivita nu este complicata si de cele mai multe ori nu necesita tratament.

- Conjunctivita gonococica (Conjunctivita cauzata de Nisseria gonorrhea). Conjunctivita gonococica, cunoscuta si sub denumirea de oftalmie gonococica neonatala (atunci cand apare la nou-nascuti), este o infectie care se transmite prin contactul ochilor cu secretia vaginala de la o persoana cu gonoree genitala. Acest contact poate avea loc in momentul nasterii naturale. Conjunctivita gonococica este simptomatica dupa prima zi de viata, in special, in zilele 2 - 5. Un examen fizic poate evidentia:
- chemoza conjunctivala
- edemul pleoapelor
- secretii mucopurulente
- sensibilitate si durere la nivelul globului ocular
- limfadenopatii preauriculare

- Conjunctivita cauzata de Chlamydia trachomatis. Chlamydia trachomatis poate provoca conjunctivita si infectii genitale. O femeie cu Chlamydia netratata poate transmite bacteria copilului in timpul nasterii. Simptomele conjunctivitei cu Chlamidya includ inrosirea ochilor, umflarea pleoapelor si secretii purulente. Simptomele apar de obicei la 5 pana la 14 zile dupa nastere.

- Conjunctivita cauzata de infectia cu alte bacterii. Dupa prima saptamana de viata, alte bacterii pot fi cauza aparitiei conjunctivitei la nou-nascut.

 

Tipurile de conjunctivita care se dezvolta de obicei mai tarziu in copilarie sunt:

- conjunctivita infectioasa sau bacteriana care este contagioasa

- conjunctivita virala care este contagioasa

- conjunctivita alergica, intalnita frecvent la copii cu alergii precum febra fanului, care nu este contagioasa

Daca afectiunea este cauzata de o infectie, este important de stiut ca infectia se poate raspandi de la un ochi la altul prin atingerea ochiului afectat sau a lichidului din ochi. Infectia se poate raspandi si la alte persoane. Lichidul din ochi este inca contagios timp de 24 pana la 48 de ore dupa debutul tratamentului.

Conjunctivita „ de piscina” poate fi cauzata de actiunea iritanta a clorului din apa de bazin (conjuntivita chimica) sau de unele virusuri si bacterii (conjunctivita virala sau bacteriana) sau chiar de paraziti precum Acanthamoeba. Infectia corneana cu Acanthamoeba este rara. In timp ce conjunctivita cauzata de clorul din apa piscinelor sau de catre virusuri este de obicei necomplicata si autolimitanta, conjunctivita bacteriana poate necesita consult medical de specialitate si tratament.

 

Care sunt cauzele conjunctivitei la copii?

 

Exista mai multe cauze ale conjunctivitei.

Conjunctivita bacteriana poate fi provocata de bacterii precum:

• Staphylococcus aureus

• Haemophilus influenzae

• Streptococcus pneumoniae

• Neisseria gonoree

• Chlamydia trachomatis

 

Cojunctivita virala poate fi provocata de virusuri precum:

• Adenovirusuri

• Virusul herpetic

 

Conjunctivita alergica poate fi provocata de alergeni si este caracterizata in general de simptome precum mancarimea ochilor, inrosirea ochilor si lacrimarea excesiva a acestora.

Substantele chimice din picaturile oftalmice pentru nou-nascuti pot cauza, de asemenea, conjunctivita.

 

Care sunt simptomele conjunctivitei la copii?

 

Simptomele conjunctivitei includ:

- inrosirea unuia sau a ambilor ochi

- roseata prezenta inclusiv sub pleoapa

- umflarea pleoapelor

- lacrimare excesiva

- scurgere apoasa sau o scurgere galben-verzuie din ochi care se usuca atunci cand copilul doarme, provocand formarea de cruste in jurul pleoapelor

- fotofobie

- senzatie de corp strain in ochi

- mancarime a ochilor

Copiii cu conjunctivita alergica aproape intotdeauna isi freaca excesiv ochii. De asemenea, pot prezenta rinoree si stranut.

 

Cand este obligatoriu un consult medical?

 

Prezentarea in aceeasi zi la medic este necesara in urmatoarele situatii:

- umflare excesiva a ochiului ce nu permite deschiderea acestuia

- durere severa si ochi rosii

- piele palida si anormal de rece la atingere, aparitia de pete pe piele

- piele de culoare albastra in jurul buzelor

- agitatie, confuzie sau letargie

- dezvoltarea unei eruptii cutanate care nu dispare la exercitarea presiunii asupra pielii

 

Reprezinta o urgenta medicala urmatoarele situatii:

- sensibilitate extrema la lumina (fotofobie)

- modificari ale vederii

- dureri de cap severe

- varsaturi persistente

- bebelusii sub 28 de zile cu ochi rosii sau cu o cantitate mare de puroi in ochi

- vezicule dezvoltate pe pielea de langa ochi

- inrosirea si umflarea pielii din jurul ochiului

- dificultati de respiratie

- deshidratare (gura uscata, plans fara lacrimi, somnolenta sau urinare mai abundenta decat de obicei)

- frisoane extreme sau dureri musculare

- febra peste 38° C timp de mai mult de 5 zile

 

Cum poate fi diagnosticata conjunctivita la copii?

 

Conjunctivita la copii este diagnosticata in baza anamnezei si a unui examen fizic. In scopul indentificarii cauzei conjunctivitei poate fi prelevata o proba din secretia conjunctivala.

 

In cat timp trece conjunctivita si care este tratamentul acesteia?

 

Recuperarea completa dupa conjunctivita poate dura pana la cateva saptamani.

Majoritatea copiilor cu conjunctivita nu au nevoie de tratament cu antibiotice.

Daca copilul prezinta simptome de infectie severa va trebui sa fie consultat de urgenta de un medic oftalmolog, care poate decide daca este necesar tratamentul cu antibiotice. Daca copilul are sub 28 de zile si are ochii rosii sau cantitati mari de secretii purulente care se scurg din ochi, trebuie sa fie consultat de un medic oftalmolog.

Simptomele pot fi ameliorate prin curatarea ochilor cu ajutorul compreselor cu apa calda. Ochiul se va curata intr-o singura directie, din interiorul (partea nasului) spre exterior ochiului. Acest lucru previne infectarea celuilalt ochi daca doar un ochi este afectat. Se va utiliza o compresa noua pentru fiecare ochi, in scopul prevenirii recidivei.

Nu se curata interiorul pleoapelor, deoarece acest lucru poate cauza lezarea ochiului. Picaturile pentru ochi lubrifiante, cum ar fi lacrimile artificiale, pot oferi o oarecare ameliorare.

Daca copilul poarta lentile de contact, acestea nu se vor mai utiliza pana cand simptomele nu dispar complet.

 

Tratament medicamentos in functie de tipul conjunctivitei

 

Conjunctivita virala

Majoritatea cazurilor de conjunctivita virala sunt usoare. Infectia va disparea de obicei in 7 pana la 14 zile fara tratament si fara consecinte pe termen lung. Un medic poate prescrie medicamente antivirale pentru a trata formele mai grave de conjunctivita, cum este in cazul conjunctivitei cauzate de virusul herpes simplex sau virusul varicelo-zosterian. 

 

Conjunctivita bacteriana

Conjunctivita bacteriana usoara se poate ameliora fara tratament cu antibiotice si fara a provoca complicatii. Adesea, se amelioreaza in 2 pana la 5 zile fara tratament, dar poate dura 2 saptamani pentru a disparea complet.

Medicul poate prescrie picaturi de ochi cu antibiotic sau unguent pentru a trata conjunctivita bacteriana. Antibioticele pot ajuta la scurtarea duratei infectiei, la reducerea complicatiilor si la reducerea riscului de raspandire la alte persoane. Antibioticele pot fi necesare in urmatoarele cazuri:

- secretie galbena, purulenta a ochiului/ochilor
- cand apare conjunctivita la persoanele al caror sistem imunitar este compromis
- cand sunt suspectate anumite bacterii ca si cauza a conjunctivitei bacteriene

 

Conjunctivita alergica

Conjunctivita cauzata de un alergen (cum ar fi polenul sau parul animal) se amelioreaza de obicei prin eliminarea alergenului. Medicamentele pentru alergii si anumite picaturi pentru ochi (antihistaminice topice si vasoconstrictoare), inclusiv unele picaturi pentru ochi pe baza de prescriptie medicala, pot oferi, de asemenea, ameliorarea conjunctivitei alergice. In unele cazuri, medicul poate recomanda o combinatie de medicamente pentru a trata simptomele. 

 

Tratament naturist 

Tratamentele naturiste pot ajuta la scaderea incidentei conjunctivitei virale. Consumul de probiotice si o dieta bogata in vitaminele A, K, C si B  si administrarea de zinc poate ajuta la imbunatatirea sanatatii ochilor si la prevenirea infectiilor.

 

Cum poate fi prevenita conjunctivita?

Pentru a evita raspandirea conjunctivitei la alti membri ai familiei, toti membrii familiei trebuie sa se spele regulat pe maini cu apa calda si cu sapun. Fetele de perne si prosoapele de fata ale persoanei care sufera de conjunctivita trebuie spalate cu detegent si apa fierbinte.

 

Bibliografie:

Conjunctivitis in Children, Stanford Medicine, Children's Health official website

Conjunctivitis in children, Royal College of Pediatrics and Children Health official website

Conjunctivitis, Kids Health official website

Eyes react to pool water, University of Iowa official website

John Costumbrado; Daniel K. Ng; Sassan Ghassemzadeh, Gonococcal Conjunctivitis, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan, NIH official website

Conjunctivitis (Pink Eye), CDC official website

The Best Pink Eye Remedies, Healthline official website

 

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 16-01-2024

Produse din categoria Conjunctivita la copii

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Servetele umede pentru curatarea ochilor + 0 luni Tiny Eyes, 30 bucati, Baby Works

Servetele umede pentru curatarea ochilor + 0 luni Tiny Eyes,...

43,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Servetele oculare sterile de unica folosinta Blefarette, 30 bucati, Farmigea

Servetele oculare sterile de unica folosinta Blefarette, 30...

50,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Servetele oculare Iridium Baby, 28 bucati, Biosooft

Servetele oculare Iridium Baby, 28 bucati, Biosooft

(6)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Servetele sterile Iridium, 20 bucati, Biosooft

Servetele sterile Iridium, 20 bucati, Biosooft

(5)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Blephagel, 30 g, Thea

Blephagel, 30 g, Thea

(2)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Solutie pentru curatarea pleoapelor Blefaroshampoo, 40ml, Sifi

Solutie pentru curatarea pleoapelor Blefaroshampoo, 40ml, Sifi

(14)
31,50 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale