Constipatia la copii (afecțiuni medicale)

Little boy sitting on the toilet. he has suffered from diarrhea or constipation. vector illustration

Sursa foto: freepik.com

Cum este definita constipatia la copii?

 

Constipatia la copii este o problema foarte des intalnita. Un copil constipat are un tranzit intestinal lent, miscari intestinale reduse ca si frecventa si scaune dure si uscate.
Cauzele comune includ antrenamentul timpuriu la olita si modificarea dietei. Din fericire, majoritatea cazurilor de constipatie la copii sunt temporare.

 

Care sunt simptomele constipatiei la copii?

 

Semnele si simptomele constipatiei la copii pot include:
- Mai putin de trei scaune pe saptamana
- Scaune dure, uscate si greu de eliminat
- Durere in timpul miscarii intestinale
- Dureri de burta
- Urme de scaun lichid sau pastos in lenjeria copilului dumneavoastra - un semn ca scaunul este retinut la nivelul rectului
- Sange pe suprafata scaunului dur

 

Cand este cazul sa consultati un medic?

 

Constipatia la copii de obicei nu este grava. Cu toate acestea, constipatia cronica poate duce la complicatii sau poate semnala o alta afectiune care sta la baza acesteia.
Mergeti cu copilul la medic daca constipatia dureaza mai mult de doua saptamani sau este insotita de:
- Febra
- Lipsa poftei de mancare
- Sange in scaun
- Umflarea abdomenului
- Pierdere in greutate
- Durere in timpul miscarilor intestinale
- O parte a intestinului care iese din anus (prolaps rectal)

 

Care sunt cauzele constipatiei la copii?

 

Constipatia apare cel mai frecvent atunci cand bolul fecal sau scaunul se misca prea incet prin tractul digestiv, determinand scaunul sa devina dur si uscat.
Multi factori pot contribui la constipatia copiilor inclusiv:
- Abtinerea. Copilul dumneavoastra poate ignora nevoia de a defeca pentru ca ii este frica sau nu vrea sa ia o pauza de la joaca. Unii copii se abtin atunci cand sunt departe de casa, deoarece nu se simt confortabil sa foloseasca toaletele publice.
- Miscarile intestinale dureroase cauzate de scaune mari si dure pot duce, de asemenea, la abtinere. Daca procesul defecatiei este dureros, copilul dumneavoastra poate incerca sa evite repetarea experientei dureroase.
- Antrenament timpuriu la olita. Daca incepeti antrenamentul la toaleta prea devreme, copilul dumneavoastra poate refuza mersul la toaleta sau se poate abtine. Daca antrenamentul la toaleta devine neplacut si se opune vointei copilului, ignorarea nevoii de a defeca poate deveni rapid un obicei involuntar, greu de schimbat.
- Modificari in dieta. Aportul insuficient de fructe si legume bogate in fibre sau lichide in dieta copilului dumneavoastra pot provoca constipatie. Unul dintre momentele mai frecvente in care copiii devin constipati este atunci cand trec de la o dieta complet lichida la una care include alimente solide.
- Schimbari in rutina. Orice schimbare in rutina copilului dumneavoastra - cum ar fi calatoriile, vremea calda sau stresul - poate afecta functia intestinala. De asemenea, copiii sunt mai predispusi sa sufere de constipatie atunci cand incep frecventarea scolii sau a gradinitei.
- Medicamente. Anumite antidepresive si diverse alte medicamente pot contribui la constipatie.
- Alergia la laptele de vaca. O alergie la laptele de vaca sau consumul de prea multe produse lactate (branza si lapte de vaca) duce uneori la constipatie.
- Istoric familiar. Copiii care au membri ai familiei care au avut constipatie sunt mai predispusi sa dezvolte constipatie. Acest lucru se poate datora unor factori genetici sau de mediu comuni.
- Conditii medicale. Rareori, constipatia la copii indica o malformatie anatomica, o problema legata de metabolism sau de sistemul digestiv sau de o alta afectiune principala.

 

Care sunt factorii de risc pentru constipatie la copii?

 

Constipatia la copii este mai probabil sa afecteze copiii care:
- Sunt sedentari
- Nu mancati suficiente fibre
- Nu beau suficiente lichide
- Administrreaza anumite medicamente, inclusiv unele antidepresive
- Sufera de o afectiune care afecteaza anusul sau rectul
- Prezinta o tulburare neurologica

 

Care pot fi complicatiile constipatiei la copii?

 

Desi constipatia la copii poate fi inconfortabila, de obicei nu este grava. Daca constipatia devine cronica, totusi, complicatiile pot include:
- Rupturi dureroase ale pielii din jurul anusului (fisuri anale)
- Prolaps rectal, cand rectul iese din anus
- Retinerea scaunului
- Evitarea defecatiei din cauza durerii, care face ca scaunul sa se cumuleze in colon si in rect si sa se scurga (encopresis)

 

Cum poate fi prevenita constipatia la copii?

 

Pentru a ajuta la prevenirea constipatiei la copii:

- Oferiti copilului dumneavoastra alimente bogate in fibre. O dieta bogata in fibre poate ajuta corpul copilului sa formeze un scaun moale si voluminos. Serviti-i copilului dumneavoastra mai multe alimente bogate in fibre, cum ar fi fructe, legume, fasole si cereale si paine integrala. Daca copilul dumneavoastra nu este obisnuit cu o dieta bogata in fibre, incepeti prin a adauga doar cateva grame de fibre pe zi pentru a preveni gazele si balonarea.
Aportul recomandat de fibre alimentare este de 14 grame pentru fiecare 1.000 de calorii din dieta copilului dumneavoastra.
Pentru copiii mai mici, acest lucru se traduce printr-un aport de aproximativ 20 de grame de fibre alimentare pe zi. Pentru fete adolescente si femei tinere, este de 29 de grame pe zi. Si pentru baieti si barbati adolescenti, este de 38 de grame pe zi.

- Incurajati-va copilul sa consume multe lichide. Apa este cea mai indicata.
- Incurajati-va copilul sa  faca miscare. Activitatea fizica regulata ajuta la stimularea functiei normale a intestinului.
- Creati o rutina de mers la toaleta. 
- Amintiti-i copilului dumneavoastra sa verifice daca are nevoie la toaleta. Unii copii sunt atat de prinsi in joaca incat ignora nevoile fiziologice. Daca astfel de intarzieri apar des, ele pot contribui la constipatie.
- Sustineti-va copilul. Recompensati eforturile copilului dumneavoastra, nu rezultatele. Oferiti copiilor mici recompense pentru ca incearca. Nu pedepsiti un copil care si-a murdarit lenjeria.
- Examinati prospectul medicamentelor. Daca copilul dumneavoastra administreaza un medicament care provoaca constipatie, intrebati medicul despre alte optiuni.

 

Cum poate fi diagnosticata constipatia la copii ?

 

Medicul copilului dumneavoastra va va intreba despre bolile anterioare pe care le-a avut, despre dieta copilului dumneavoastra si despre cat de activ este copilul dumneavoastra.
Acesta poate efectua si un examen fizic.
Testele mai ample sunt de obicei rezervate doar pentru cazurile severe de constipatie. Daca este necesar, aceste teste pot include:
- Radiografia abdominala
- Manometrie anorectala sau test de motilitate
- Clisma cu bariu si radiografie
- Biopsie rectala
- Studiu de tranzit sau studiu de marker. In acest test, copilul dumneavoastra va inghiti o capsula care contine markeri care apar pe radiografiile pe parcursul mai multor zile. Medicul va analiza modul in care markerii se misca prin tractul digestiv al copilului.
- Analize de sange. 

 

Care este tratamentul constipatiei la copii?

 

In functie de circumstante, medicul copilului dumneavoastra va poate recomanda:

- Suplimente ce contin fibre care se elibereaza fara prescriptie medicala sau balsamuri pentru scaun. Daca dieta copilului dumneavoastra nu contine suficiente fibre in dieta sa, adaugarea unui supliment cu fibre fara prescriptie medicala, ar putea ajuta. Cu toate acestea, copilul dumneavoastra trebuie sa bea cel putin 1 litru de apa zilnic pentru ca aceste produse sa functioneze bine. Consultati medicul copilului dumneavoastra pentru a afla doza potrivita pentru varsta si greutatea copilului dumneavoastra.
- Supozitoarele cu glicerina pot fi folosite pentru a umecta scaunul la copiii care nu pot inghiti pastile. Discutati cu medicul copilului dumneavoastra despre modul corect de utilizare a acestor produse.
- Un laxativ sau o clisma. Daca o acumulare de material fecal creeaza un blocaj, medicul copilului dumneavoastra poate sugera un laxativ sau o clisma pentru a ajuta la indepartarea blocajului.
Nu utilizati niciodata la copii un laxativ sau o clisma fara acordul medicului si fara instructiuni privind doza adecvata.
- Clisma efectuata la spital. Uneori, un copil poate fi atat de sever constipat incat poate fi spitalizat pentru o perioada scurta de timp pentru a primi o clisma mai puternica care va curata intestinul.

Medicina alternativa

Pe langa schimbarile in dieta si in rutina, diferite abordari alternative pot ajuta la ameliorarea constipatiei la copii:
- Masaj. Masarea usoara a abdomenului copilului poate relaxa muschii care sustin vezica urinara si intestinele, ajutand la stimularea activitatii intestinale.
- Acupunctura. Aceasta medicina traditionala chineza implica introducerea si manipularea unor ace fine in diferite regiuni ale corpului. Terapia poate ajuta daca copilul dumneavoastra are dureri abdominale legate de constipatie.

 

Bibliografie:

Constipation in children, Mayo Clinic official website

Constipation in Children, NIH official website

Constipation in Children, Healthy Children official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 18-07-2023

Produse din categoria Constipatia la copii

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale