Ce sunt convulsiile febrile?
Convulsiile febrile sunt convulsii care apar la copiii mici si care sunt declansate de febra de obicei cu o valoare de peste 38,3 grade Celsius. Convulsiile pot sa apara pe parcursul unor boli cum ar fi o raceala, gripa sau o infectie ale urechii. In unele cazuri, este posibil ca un copil sa nu aiba febra in momentul convulsiilor, dar poate dezvolta cateva ore mai tarziu.
Aparitia convulsiilor febrile nu inseamna ca un copil are epilepsie. Epilepsia implica convulsii repetate care nu sunt declansate de febra.
Tipuri de convulsii febrile
Convulsiile febrile sunt clasificate in doua grupe: convulsii febrile simple sau convulsii febrile complexe.
Crizele febrile sunt considerate simple daca indeplinesc in totalitate urmatoarele criterii:
- convulsii sunt generalizate, afecteaza intregul corp
- dureaza mai putin de 15 minute
- apare maxim o criza de convulsii febrile intr-o perioada de 24 de ore
Crizele febrile sunt considerate complexe sau complicate daca exista oricare dintre urmatoarele caracteristici:
- convulsiile sunt focalizate pe o parte a corpului care se misca independent de celelalte
- dureaza mai mult de 15 minute
- apare de mai multe ori intr-o perioada de 24 de ore
Care sunt cauzele convulsiilor febrile?
Convulsiile febrile nu sunt asociate cu o infectie a sistemului nervos central sau cu o etiologie cunoscuta care provoaca convulsii (dezechilibru electrolitic, hipoglicemie sau abuz de substante) sau antecedente de convulsii febrile. Nu este necesar un prag febril definit pentru a declansa convulsiile febrile, deoarece pragul febril convulsiv al fiecarui pacient variaza. Factorii de risc primari ai convulsiilor febrile par sa includa afectarea neurologica existenta, prezenta unei infectii virale, antecedentele familiale de convulsii, intarzierea dezvoltarii copilului, scaderea nivelului seric de zinc si si de fier, fumatul in timpul sarcinii si stresul.
Un alt factor care determina riscul de convulsii febrile poate fi temperatura cea mai ridicata atinsa in timpul unui episod febril, mai degraba decat viteza cu care temperatura creste. Un factor care contribuie la aparitia convulsiilor febrile este pragul convulsivant, care variaza de la persoana la persoana si se modifica odata cu varsta si cu dezvoltarea. Sugarii prezinta un risc mai mare de convulsii febrile, dar bebelusii prematuri prezinta un risc si mai mare, in special cei carora li s-a administrat medicatie corticosteroida in perioada prenatala. In plus, sugarii au, in general, un prag convulsiv mai scazut, care poate fi modificat de anumite medicamente si de anumite dezechilibre hidrice si electrolitice (de exemplu, hiponatremie). Deficientele de fier, zinc, vitamina B12, acid folic, seleniu, calciu si magneziu cresc riscul de convulsii febrile.
Nici o etiologie specifica a febrei nu este mai probabil sa provoace convulsii febrile. Cu toate acestea, 80% din infectiile virale, mai frecvent decat infectiile bacteriene, sunt asociate deseori cu convulsii febrile. Roseolovirusul este cel mai frecvent virus asociat cu convulsii febrile in SUA si tarile europene si este observat la pana la o treime dintre pacientii cu varsta sub 2 ani. Alte studii au descoperit ca crizele febrile secundare Roseolovirusului sunt asociate cu o incidenta mai mare a caracteristicilor complexe si cu recidive. Alte infectii virale asociate frecvent cu aparitia convulsiilor febrile includ herpesvirusul uman 7 (HHV-7), coronavirusul uman HKU1, adenovirusul, RSV, citomegalovirusul, Shigella si Virusul herpes simplex (HSV).
Care sunt simptomele convulsiilor febrile?
Principalele simptome ale convulsiilor febrile sunt:
- tremurat incontrolabil. Un copil care are o criza de convulsii febrile pierde controlul muscular pe una sau pe ambele parti ale corpului. Acest lucru implica, de obicei, scuturarea, rigidizarea sau incordarea corpului.
- pierderea cunostintei. Copilul poate lesina sau poate da ochii peste cap in timpul convulsiilor febrile.
- pierderea controlului. Copilul poate prezenta varsaturi, poate saliva, urina sau defeca in timpul unei crize deconvusii febrile deoarece pierde controlul asupra acestor functii.
Majoritatea crizelor febrile dureaza unul sau doua minute. Cu toate acestea, unele pot dura doar cateva secunde, iar altele pot dura mai mult de 15 minute.
Crizele febrile care dureaza mai putin de 15 minute nu provoaca probleme de sanatate pe termen lung. Cu toate acestea, daca aceste crize sunt repetate, este mai probabil sa apara ulterior un episod prelungit de convulsii febrile sau mai lung de 15 minute. Chiar si crizele prelungite sunt, in general inofensive, dar prezinta un risc crescut de a dezvolta epilepsie ulterior.
Care sunt categoriile de risc ce pot dezvlta mai usor convulsii febrile?
Copiii mici cu varsta cuprinsa intre aproximativ 6 luni si 5 ani sunt cei mai susceptibili la dezvoltarea convulsiilor febrile. Copiii au cel mai mare risc de a avea convulsii febrile sun cei cu varsta de aproximativ 2 ani. Cu cat copilul este mai mare cand apare prima criza de convulsii febrile, cu atat este mai putin probabil ca acel copil sa dezvolte si altele in viitor.
Aproximativ 40% dintre copiii care au o criza de convulsii febrile vor avea alta in viitor.
Care sunt factorii de risc pentru convulsiile febrile?
Anumiti factori pot creste probabilitatea ca un copil sa dezvolte convulsii febrile, inclusiv:
- Varsta mica. Copiii care au prima criza febrila atunci cand au varsta sub 18 luni prezinta un risc crescut de a avea o alta ciza de convulsii febrile.
- Istoric familial. Copiii ai caror membri ai familiei au prezentat convulsii febrile, prezinta un risc mai mare de a dezvolta convulsii febrile.
- Convulsiile febrile ca prim simptom de boala. Copiii care au convulsii febrile inainte de a prezenta alte simptome ale unei boli, sunt expusi unui risc mai mare de a avea convulsii multiple.
- Temperatura scazuta. Copiii sunt mai susceptibili de a avea o alta criza de convulsii febrile daca prima a fost insotita de o temperatura relativ scazuta.
Cum sunt diagnosticate convulsiile febrile?
Pentru a diagnostica convulsiile febrile la sugari si la copii, medicul va analiza istoricul medical al copilului si va efectua un examen fizic. Medicul opteaza frecvent pentru efectuarea analizelor de sange si de urina pentru a identifica motivul declansarii febrei si implicit a convulsiilor febrile. De asemenea, deshidratarea cauzata de diaree severa sau de varsaturi poate provoca convulsii.
Meningita, o infectie a membranelor din jurul creierului, poate provoca atat febra, cat si convulsii care pot imita convulsiile febrile, dar sunt mult mai grave. Daca se suspecteaza meningita, medicul va preleva si testa o cantitate mica de lichid cefalo-rahidian.
De cele mai multe ori, copiii care prezinta convulsii febrile necesita spitalizare. Medicii pot recomanda spitalizarea daca:
- Criza este prelungita
- Copilul prezinta o infectie grava
- Copilul are varsta mai mica de 6 luni
Care este tratamentul convulsiilor febrile?
Este foarte important ca in momentul aparititei convulsiilor febrile, persoanele care acompaniaza copilul sa isi pastreze calmul, sa acorde masurile de prim ajutor si sa urmareasca cu atentie copilul. In timpul unei convulsii febrile, parintii sau ingrijitorii copilului ar trebui:
- sa noteze ora de debut a crizei de convulsii febrile. Daca dureaza mai mult de cinci minute, este indicat sa se solicite sosirea unei ambulante. Copilul trebuie dus imediat la cea mai apropiata unitate medicala.
- este indicat sa se solicite ajutor medical de urgenta chiar daca criza dureaza mai putin de cinci minute, dar copilul nu pare sa-si revina repede.
- in timpul crizei corpul copilului poate fi asezat pe o suprafata protejata, pentru a preveni ranirea. Ne este indicat sa se tina sau sa fie fortat corpul unui copil in timpul unei convulsii febrile.
- corpul copilului poate fi pozitionat pe o parte sau pe burta pentru a preveni sufocarea. Cand este posibil, se va indeparta usor orice obiect din gura copilului. Nimic nu trebuie pus niciodata in gura copilului in timpul unei convulsii. Aceste obiecte pot bloca caile respiratorii si pot ingreuna respiratia.
- se va solicita imediat asistenta medicala daca aceasta este prima criza febrila a copilului. Odata ce criza s-a incheiat, este indicat un consult medical pentru a verifica motivul febrei. Acest lucru este deosebit de urgent daca copilul prezinta simptome de meningita care pot include intepenirea gatului, letargie extrema sau varsaturi.
Medicamentele care scad febra, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul, pot oferi confort, dar studiile arata ca tratarea febrei nu scade riscul de convulsii febrile. Medicii pot recomanda alte medicamente pentru a controla convulsiile, daca este necesar.
Majoritatea copiilor care devolta convulsii febrile nu necesita tratament zilnic cu medicamente anticonvulsivante. Cu toate acestea, copiii care prezinta antecedente de convulsii febrile prelungite si cei care locuiesc in zone mai indepartate, cu acces redus la ingrijire medicala prompta, ar trebui sa li se administreze un medicament de urgenta.
Un medicament de urgenta este conceput pentru a opri rapid crizele. Ele sunt menite sa fie folosite in anumite situatii, nu zilnic. Pentru un copil cu convulsii febrile, medicul poate solicita sa i se administreze un medicament de urgenta in momentul unei alte crize febrile care dureaza mai mult de 3-5 minute.
Exemple de medicamente de urgenta pentru convulsii febrile includ diazepamul supozitoare.
Administrarea de diazepam la debutul bolii sau al febrei poate reduce riscul de a dezvolta un nou episod de convulsii febrile. Insa, 3 din 10 copii tratati cu diazepam au reactii adverse cum ar fi somnolenta, iritabilitate si coordonare deficitara, care pot dura cateva zile.
Daca copilul prezinta convulsii febrile frecvente, este indicat consultul medical si sfatul medicului pentru a alege cea mai buna abordare pentru prevenirea sau tratarea convulsiilor febrile.
Bibliografie:
Febrile Seizures, National Institute of Neurogical Disorders and stroke official website
Febrile seizures, NHS official website
Febrile seizures, Cleveland Clinic official website
Xixis KL, Samanta D, Smith T, et al. Febrile Seizure. [Updated 2024 Jan 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
Febrile Seizures, Epilepsy Foundation official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona