Creatinina serica (investigatii si analize de laborator)

Ce este creatinina serica?

Creatinina serica este un produs de metabolism care se acumuleaza in sange ca urmare a activitatii musculare si in urma digestiei proteinelor din alimentatie. Corpul produce creatinina intr-un ritm constant, aceasta eliminandu-se predominant pe cale renala. 

 

Pentru ce este necesara determinarea creatininei serice?

Testul de deteminare al creatininei serice este un test de sange care evalueaza functia renala. Comparand cantitatea de creatinina din sange cu un standard, medicul poate evaua functia renala.
Este posibil sa  fie necesar acest test ca parte a controlului medical obisnuit. Este adesea inclus in testele de sange de rutina pentru a verifica starea generala de sanatate.
De asemenea, este posibil sa fie nevoie de acest test daca exista semne sau simptomele unei boli de rinichi. Riscul de a dezvolta boli de rinichi este mai mare la adultii in varsta, la persoanele cu hipertensiune arteriala, la persoanele cu antecedente familiale de boala de rinichi sau cu diabet. Semnele si simptomele bolii renale includ:
- Oboseala frecventa
- Umflarea picioarelor sau gleznelor
- Umflare in jurul ochilor
- Piele uscata, mancarime
- Crampe musculare
- Urinare frecventa
- Urinarea dureroasa
- Sange sau proteine in urina
- Dureri de spate in apropierea rinichilor
- Modificari ale productiei de urina 
- Tensiune arteriala crescuta
- Lipsa poftei de mancare
Acest test este utilizat si pentru evaluarea eficientei tratamentului in managementul bolilor renale.

Problemele cu rinichii pot fi legate de diferite boli sau afectiuni, inclusiv:
- glomerulonefrita
- pielonefrita
- adenom de prostata
- blocarea tractului urinar, care poate fi cauzata de calculi renali
- scaderea fluxului sanguin la rinichi, care poate fi cauzata de insuficienta cardiaca congestiva, diabet sau deshidratare
Medicamentele aminoglicozide, cum ar fi gentamicina, pot provoca, de asemenea, leziuni renale la unele persoane. 

 

Ce alte teste pot fi efectuate impreuna cu testul de creatinina serica?

Medicul poate utiliza nivelul creatininei serice, impreuna cu date precum varsta, sexul si alti factori, pentru a calcula rata de filtrare glomerulara (RFG). O masura mai precisa a functiei renale poate fi estimata prin calcularea cantitatii de creatinina care este eliminata din organism de catre rinichi. Aceasta se numeste clearance-ul creatininei si estimeaza rata de filtrare de catre rinichi (rata de filtrare glomerulara sau GFR). Clearance-ul creatininei poate fi masurat in doua moduri.
Poate fi calculat (estimat) printr-o formula folosind nivelul creatininei serice (sange), greutatea pacientului si varsta. Formula este de 140 minus varsta pacientului in ani inmultit cu greutatea  in kilograme (ori 0,85 pentru femei), impartit la 72 de ori nivelul creatininei serice in mg/dL.
Clearance-ul creatininei poate fi, de asemenea, masurat mai direct prin colectarea unei probe de urina de 24 de ore si apoi recoltarea unei probe de sange. Nivelurile creatininei atat in urina, cat si in sange sunt determinate si comparate.
Clearance-ul normal al creatininei pentru femeile sanatoase este de 88-128 ml/min. si 97 pana la 137 ml/min. la barbati (nivelurile normale pot varia usor intre laboratoare).
Nivelul de azot ureic din sange (BUN) este un alt indicator al functiei renale. Ureea este, de asemenea, un produs secundar metabolic care se poate acumula daca functia rinichilor este afectata. Raportul BUN-creatinina ofera, in general, informatii mai precise despre functi. BUN creste si odata cu deshidratarea.
Recent, nivelurile crescute ale creatininei la sugari au fost asociate cu bacteriemie, in timp ce nivelurile crescute la barbati adulti au fost legate de un risc crescut de cancer de prostata.

 

Ce inseamna si cum pot fi interpretate valorile creatininei serice?

Rezultatele testelor pot varia in functie de mai multi factori precum varsta, sex, istoric de sanatate. 
Un nivel normal de creatinina depinde si de masa musculara. Un nivel normal pentru un barbat este mai mare decat pentru o femeie. Copiii au niveluri mai scazute decat barbatii si femeile. Creatinina se masoara in miligrame pe decilitru (mg/dL). 
Valorile normale sunt:
- 0,7 - 1,3 mg/dL pentru barbati adulti
- 0,6 - 1,1 mg/dL pentru femelele adulte

Daca valorile creatininei serice sunt crescute, acestea pot indica:
- Boala de rinichi
- Blocaj renal
- Boala musculara
- Insuficienta cardiaca congestiva
- Diabet
- Deshidratare
- Glanda tiroida hiperactiva
- Soc

Daca valorile creatininei serice sunt scazute, acestea pot indica:
- Pierderea masei musculare
- Boala hepatica severa
- Dieta saraca in proteine

 

Cum se face testarea creatininei serice?

Testul se face prin prelevarea unei probe de sange dintr-o vena din brat.

 

Care sunt riscurile testarii creatininei serice?

Testarea creatininei implica riscuri specifice unei recoltari de sange venos. Acestea includ sangerare, invinetire locala, infectare si senzatie de ameteala.De asemenea, dupa recoltare, poate aparea durere la locul recoltarii.

 

Ce ar putea afecta rezultatele testarii creatininei serice?

Unii factori care ar putea interfera cu testul de creatinina sunt:
- Sarcina
- Consum excesiv de carne
- Doze mari de vitamina C
- Administrarea anumitor medicamente: cimetidina, trimetoprim.

 

Ce presupune pregatirea pentru testarea creatininei serice?

Nu exista masuri sau precautii speciale pentru testarea creatininei. Medicul poate solicita ca pacientul sa nu consume alimente sau bauturi in afara de apa, inainte de testare. Pentru un test de creatinina din urina, poate fi necesar sa fie colectata urina din 24 de ore in recipiente puse la dispozitie de clinica. Pentru oricare dintre teste, poate fi necesara evitarea consumului de carne pentru o anumita perioada inainte de testare. Daca pacientul administreazai un supliment cu creatina, probabil ca va trebui sa opreasca utilizarea. Este importanta comunicarea catre medic a tuturor medicamentelor, suplimentelor si vitaminelor administrate. De asemenea, trebue mentionat si daca exista posibilitatea unei sarcini la momentul recoltarii. 

 

Bibliografie:

Creatinine test, Mayo Clinic official website
Serum (blood) creatinine, National kidney foundation official website
Creatinine Blood Test (Normal, Low, High Levels), Medicine Net official website
What should my creatinine level be? Normal ranges and causes of high and low results, Medical News Today official website
Creatinine (Blood), University of Rochester official website
Creatinine Blood Test, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 10-01-2024

Produse din categoria Creatinina serica

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale