Ce este o criza de bila?
O criza de bila apare atunci cand bila si mineralele din vezica biliara formeaza mici depozite. Vezica biliara elibereaza aceste depozite impreuna cu bila prin canalele biliare, ulterior formandu-se calculi ce pot ramane blocati in interiorul cailor biliare provocand dureri de la usoare pana la severe. Ficatul produce in mod continuu bila care este stocata in vezica biliara. Cand o persoana consuma alimente, stomacul elibereaza un hormon care face ca muschii din jurul vezicii biliare sa se contracte si sa elibereze bila. Bila ajuta la descompunerea grasimilor in timpul digestiei. Aceasta este alcatuit din mai multe substante, inclusiv colesterol, saruri biliare si apa. Unele dintre aceste substante pot forma calculi biliari de dimensiuni variabile. Pana la 15% dintre oameni prezinta calculi biliari, dar majoritatea nu devin niciodata problematici.
Care sunt cauzele crizelor de bila?
O criza biliara are loc de obicei dupa consumul unei mese bogate in grasimi. Acest lucru se intampla deoarece organismul produce mai multa bila atunci cand sunt consumate alimente grase. Atunci cand calculii biliari se blocheaza in interiorul cailor biliare, blocheaza fluxul de bila, ceea ce provoaca spasme ale vezicii biliare. Acest lucru duce de obicei la durere ascutita sub cutia toracica, in partea dreapta sus sau in centrul abdomenului.
Seara, crizele de bila sunt mai frecvente.
Care sunt simptomele unei crize de bila?
Durerea cauzata de o criza de bila difera de obicei de alte tipuri de dureri. Aceasta poate avea urmatoarele caracteristici:
- durere brusca si ascutita care dureaza de la cateva minute la cateva ore
- durere surda sau cu crampe care se agraveaza rapid in partea dreapta sus a abdomenului
- durere ascutita in mijlocul abdomenului, chiar sub stern
- durere care nu se agraveaza sau care nu se modifica in functia de miscarea corpului
- sensibilitate abdominala
Durerea cauzata de o criza biliara se poate raspandi de la abdomen catre:
- spate intre omoplati
- umarul drept
Este posibil sa apara si alte simptome, cum ar fi:
- greata
- varsaturi
- febra
- frisoane
- ingalbenirea pielii si a albului ochilor
- urina inchisa la culoare
O criza de bila poate duce la alte complicatii, care ar provoca alte simptome. De exemplu, poate declansa probleme hepatice. Acest lucru se intampla deoarece un blocaj biliar poate retine bila in ficat. Acest lucru poate declansa icterul, ingalbenirea pielii si a albului ochilor.
Uneori, calculii biliari pot influenta functionarea pancreasului. Pancreasul produce sucuri digestive care ajuta, de asemenea, la descompunerea si digestia alimentelor. Un blocaj biliar poate duce la o complicatie numita pancreatita biliara. Simptomele sunt similare cu cele ale unei crize de bila, insa este posibil sa apara suplimentar si dureri in partea de stanga sus a abdomenului.
Cum poate fi diagnosticata o criza de bila?
Este posibil sa fie necesare diferite analize si teste pentru a confirma ca durerea este cauzata de o criza biliara. Acestea includ:
- ecografie
- radiografie abdominala
- scanare CT
- test de sange pentru a verifica parametri hepatici
- Scanare HIDA- Scanarea cu acid iminodiacetic hepatobiliar sau scanarea HIDA este un test de diagnostic utilizat pentru a obtine imagini ale organelor, inclusiv ficatul, vezica biliara, cai biliare si intestin subtire.
Ecografia abdominala este cea mai comuna si cea mai rapida modalitate prin care un medic poate certifica prezenta calculilor biliari.
Care este tratamentul unei crize de bila?
Initial, medicul poate recomanda medicatie anlgezica pentru ameliorarea durerii. De asemenea, se pot administra medicamente antiemetice pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor de greata si de voma.
Medicamente utilizate in criza de bila
Un medicament oral numit acid ursodeoxicolic ajuta la dizolvarea calculilor biliari formati din colesterol. Acest tratament poate fi potrivit daca durerea dispare de la sine sau daca pacientul nu prezinta simptome. Acest tratament poate fi indicat de catre medic in cazul in care pacientul prezinta un numar mic de calculi biliari care au o dimensiune de 2 pana la 3 milimetri. Acesta este un tratament de lunga durata si calculii biliari pot reveni dupa oprirea tratamentului.
Interventii chirurgicale
Este posibil sa fie necesara o interventie chirurgicala daca durerea nu se atenueaza sau daca crizele de bila sunt recurente. Tratamentele chirurgicale pentru un atac de bila sunt:
- Colecistectomie. Aceasta interventie chirurgicala indeparteaza intreaga vezica biliara. Chirurgia vezicii biliare poate fi efectuata laparoscop sau printr-o interventie chirurgicala deschisa.
- Colangiopancreatografia retrograda endoscopica. Aceasta procedura poate fi utilizata pentru a indeparta calculii biliari din canalele biliare, insa nu poate elimina pietrele din vezica biliara.
- Colecistostomie percutanata. Aceasta este o procedura chirurgicala de drenaj pentru vezica biliara.
Bibliografie
What Causes a Gallbladder Attack?, Johns Hopkins official website
What to Do If You're Having a Gallbladder Attack, Healthline official website
What Is a HIDA Scan?, Healthline official website
What Are the Symptoms of a Gallbladder Attack, The surgical clinic official website
What are the symptoms of gallstones?, National Institute f Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, NIH official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona