Deficiente nutritionale care influenteaza caderea parului, dupa chimioterapie, la pacientele cu cancer mamar (informatii utile)

Deficiente nutritionale care influenteaza caderea parului, dupa chimioterapie, la pacientele cu cancer mamar

Multe paciente aflate la inceput de chimioterapie au aceasta frica legata de caderea parului. Sigur ca sunt substante folosite in chimioterapie care pot afecta foliculul de par ducand la caderea parului.
Gradul de afectare a foliculului de par, tipul de alopecie si capacitatea de refacere a parului dupa sedintele de chimioterapie poate varia de la un agent chimioterapic la altul fiind influentat de doza, combinatia substantelor folosite si intervalul administrarii. Ce trebuie stiut este faptul ca nu toate chimioterapicele au ca si efect caderea parului.
Sunt si cazuri in care dupa chimioterapie alopecia este definitiva dar la majoritatea cazurilor parul creste treptat, dupa 2-3 luni de la terminarea chimioterapiei.
In urma studiilor in care s-a analizat legatura dintre alimentatie si caderea parului, s-a ajuns la concluzia ca deficientele nutritionale pot juca intr-adevar un rol in caderea parului dupa chimioterapie. Anumite substante nutritive sunt deosebit de importante pentru cresterea si refacerea parului. Acestea includ proteine, fier, zinc, biotina, vitaminele A, B, C, D, E si acizi grasi omega-3. O deficienta a oricaruia dintre acesti nutrienti poate contribui potential la caderea parului.
Deficienta de fier trebuie evaluata pe baza nivelului sangvin al sideremiei si feritinei.
Cu toate ca exista fier in multe alimente de origine vegetala, biodisponibilitatea acestui fier este foarte scazuta. Atat in cazul persoanelor vegetariene cat si in cazul persoanelor care renunta la consumul de carne dupa diagnosticul de cancer mamar, deficienta de fier poate fi mult mai accentuata decat in cazul pacientelor omnivore, aceasta decizie de comportament alimentar poate contribui la agravarea caderii parului. Chiar daca o alimentatie vegetariana bine gandita, poate asigura un nivel de baza al fierului, biodisponibilitatea acestuia din alimentele de origine vegetala este scazuta, deficienta de fier fiind destul de frecventa in cazul persoanelor vegetariene. 
Se cunoaste faptul ca fierul este disponibil absorbtiei sub 2 forme:
-    Non-hem, care are o biodisponibilitate redusa (este absorbit in cantitati mici) si provine din surse vegetale.
-    Hem, care are biodisponibilitate mare (organismul il absoarbe in cantitati ridicate) si provine din surse de origine animala. 
Pe langa faptul ca exista aceasta biodisponibilitate scazuta a fierului, in cazul  pacientelor care  consuma doar alimente vegetale, aportul excesiv de cereale integrale (datorita fitatilor), ceai verde, ceai negru, cafea ( datorita polifenolilor) impiedica absorbtia intestinala a fierului, fapt ce duce la agravarea anemiei.
Pentru a minimiza riscul aparitiei deficientelor nutritionale, este recomandabil sa se consume o varietate de alimente bogate in nutrienti. Acestea pot include proteine slabe precum carnea de pasare, peste si leguminoase, fructe, legume, cereale integrale si grasimi sanatoase. In unele cazuri, pot fi recomandate suplimente alimentare pentru a asigura un port adecvat de nutrienti.
Este esential sa se consulte un dietetician care poate oferi sfaturi personalizate bazate pe nevoile individuale si diagnosticul medical. Acesta, in urma evaluarii starii nutritionale poate recomanda modificari sau suplimente alimentare adecvate si poate monitoriza progresul tratamentului.
In concluzie trebuie respectata piramida alimentara, si incurajarea consumului de alimente din fiecare grupa alimentara pentru a reduce cat posibil carentele nutritionale si pentru a avea o stare de bine a organismului.

 

Surse bibliografice:
Crown J et al.,,Incidence of permanent alopecia following adjuvant chemotherapy in women with early stage breast cancer".Annals of Oncology 28.(2017)

Cercamondi CI et al.,,A higher proportion of iron-rich leafy vegetables in a typical Burkinabe maize meal does nor increase the amount of iron absorbed in youngh women" The Journal of nutrition (2014)1394-1400

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/treating-female-pattern-hair-lossNutrition of women with hair loss problem during the period of menopause 2016

 

Autor: 

Drd. Caragescu Camelia Maria, nutritionist dietetician autorizat, dubla licenta Umf Oradea: specializarea AMG, si specializarea Nutritie Dietetica, masterat Stiintele nutritiei, Doctorand la Sc.Doctorala de Stiinte Biomedicale, Universitatea Oradea, membra a Asociatiei Dieteticienilor din Romania.

"Nu cred in diete minune, pastile si ceaiuri de slabit, dar cred cu tarie in interventii nutritionale individualizate bazate pe echilibru si diversitate, si mai ales in recomandari cu baza stiintifica."


Pagina actualizata la data de: 24-10-2023

Produse din categoria Deficiente nutritionale care influenteaza caderea parului, dupa chimioterapie, la pacientele cu cancer mamar

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale